Home  Regio  aalst  aalst blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aalst?
Laat het weten aan:
Marc of Véronique
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Zaal Gillade genomineerd voor Vlaamse monumentenprijs

Gillade_voor_website Op zondag 14 september 2008 is het voor de 20ste keer Open Monumentendag in Vlaanderen. Aalst was al evenveel keer van de partij en zet traditiegetrouw ook dit jaar een aantal deuren open. Danszaal Gillade aan de Louis D’Haeseleerstraat te Aalst is er een van. Foto: Stad Aalst.

De vroegere Danszaal Gillade is een van de weinige overblijfselen van het bruisende uitgaansleven in Aalst aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Reeds in de 19de eeuw was de zaal van Jean Gillade, toen gekend als De Groenen Hof, een der meest gekende danszalen van Aalst. In 1923 beslist de weduwe van Gillade een volledig nieuwe zaal te bouwen.
In 1925 ging de danszaal echter failliet. Een jaar later koopt de Aalsterse textielfabriek ‘de Viscose’ het pand en gebruikt het als feestzaal en lokaal van de ‘Fanfare Viscose’. Later doet het gebouw ook nog dienst als atelier voor het vervaardigen van haarnetjes en gordijnkwasten.

In 1997 werd de zaal Gillade als monument beschermd. Onmiddellijk vatte het Lyceum het plan op de ontmantelde zaal volledig in haar oorspronkelijke toestand te herstellen. Tegen 2007 was de zaal Gillade in haar oude glorie hersteld. Zij doet nog steeds dienst als schoolrestaurant, gymnastiek- en feestzaal van het Lyceum.

Het restauratieproject van de zaal Gillade werd dit jaar genomineerd voor de Vlaamse Monumentenprijs.
De laureaten van de Monumentenprijs zullen dit jaar de deuren openen op Open Monumentendag, wat ook voor het eerst gebeurt.
Andere laureaten zijn de Antwerpse Ruien, de Sint-Trudokerk in Peer, de sacramentstoren in de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw en Villa l’Escale in De Panne.
Elke laureaat krijgt een prijs van 2.500 euro, de winnaar krijgt daar nog eens 12.500 euro bovenop. De prijzen worden, zoals gewoonlijk, uitgereikt op het slotfeest van de Open Monumentendag, dat dit jaar zal plaatsvinden op zondag 21 september, op de archeologische site van Ename.

Terug naar school ook voor Albert (67)

Symp Albert Schepens (67) start op 2 september in het eerste jaar 'Muziekschool voor Volwassenen'.

Maar liefst veertien muzikanten van de Koninklijke Harmonie Concordia et Docilitas Herdersem stappen samen met hem voor het eerst binnen in de klas van de Academie voor Podiumkunsten van Aalst. De meesten onder hen musiceren al enkele jaren in de Harmonie. Zij kregen ooit een opleiding binnen de eigen vereniging met muzikanten als lesgevers. Albert speelt tuba bij de harmonie sinds 1956. Nu hij sinds kort met pensioen is, kan hij wat meer tijd vrijmaken voor zijn grootste hobby, de muziek.

In 2007 nam dirigent Andy Dhondt het roer over en de lat werd voor de muzikanten van Herdersem een stuk hoger gelegd. Daarom bood de vereniging aan alle niet-geschoolde muzikanten de gelegenheid om in het officiële kunstonderwijs te stappen. Net zoals de nieuwe leerlingen die bij de Harmonie inschrijven, kunnen zij rekenen op een tegemoetkoming in de kosten van het inschrijvingsgeld.

U kan Albert en zijn medemuzikanten aan het werk zien op vrijdag 5 september om 19u45 in de Broekstraat te Herdersem. De Koninklijke Harmonie start er haar 225ste werkjaar met een optocht en openluchtconcert. De Aalsterse Burgemeester Ilse Uyttersprot, Schepenen De Smedt en Stockman en Gedeputeerde Eddy Couckuyt geven het officiële startschot van het Jubileum jaar. 225 Ballonnen met het jubileumprogramma 2008/2009 worden over de wereld losgelaten. De Harmonie van Herdersem is één van de oudste van België.


De zomer van Janez Detd

Jd51boekDe mannen van Janez Detd zien er misschien niet uit als katjes om zonder handschoenen aan te pakken, toch hebben de jongens het hart op de juiste plaats.
Onze 'rockers' uit de Denderstreek wisten met hun album 'For Better For Worse' al heel wat succes te boeken. De opbrengst van de single Your Love schenken ze trouwens integraal aan Wings For Life. Een organisatie die onderzoek doet naar ruggegraatletsels en verlammingen.

Maar ook de boekingen in het buitenland bleven deze zomer niet uit. Onlangs trok het viertal naar Madrid.
Dit ter gelegenheid van het internationale 'Red Bull X-Fighters' tornooi . Een kampioenschap voor free-style motorcross. Janez Detd werd er gevraagd als 'entertainment of the evening'.
Dit evenement ging door in een arena waar zo'n 23.000 man aanwezig waren. Foto:Véronique Van Geit.

'Het was echt mega cool om daar te mogen spelen en deel uit te maken van zo'n reusachtige organisatie'. Het was een fantastische dag met een even fantastische afterparty in een Madrileense discotheek.
Veel geslapen werd er niet, om 5u 's ochtends werd het hotel al verlaten en ging het richting luchthaven, om terug naar België te keren waar we die zaterdagavond alweer moesten spelen.

Zondagochtend om 7u was het alweer verzamelen aan het repetitielokaal om naar Melsbroek te vertrekken, ditmaal ging de reis richting Libanon.
Met zo'n 20 man op een Airbus van het leger, dat was een redelijk ontspannen vlucht dus.

Aangekomen op de luchthaven van Beiroet, na enkele controleposten, werden we verwelkomd door de hitte van het Midden-Oosten.
Bij daglicht wordt er door de UNO-troepen niet gereden, ze wachten tot het avond wordt. Er werd ons een stukje beveiligde luchthavenparking toegewezen. Van 14u tot 20u was het dus wachten in de blakende zon. Wegsmelten was het enige wat we konden doen.
Uiteindelijk 's nachts aangekomen in Camp Scorpio kregen we wel een warme ontvangst.
De dag erna werd alles opgesteld en tegen de avond waren we ready to rock!

De sfeer was geweldig tijdens het optreden en we hebben ons allemaal geweldig goed geamuseerd. Belgische soldaten zijn echt wel toffe kerels, om de vrouwelijke soldaten niet te vergeten uiteraard!

Op deze manier leer je onze strijdkrachten eens op een andere manier kennen. Die mannen en vrouwen doen daar echt goed werk.
Ze hebben daar een "top" ziekenhuis lopen. Verder doen ze ontmijningen en het onschadelijk maken van clusterbommen.'

Het ganse gebeuren in Libanon was ter gelegenheid van de nationale feestdag. Er wordt ginder dan altijd een act voorzien voor de troepen. Deze keer werd er naar Janez Detd gevraagd.

Wie Wings For Life wil steunen kan de single Your Love van Janez Detd aankopen via itunes.

Terug naar school

Sarah Schepens, studente fotografie aan de avondschool van het CVO De Ledebaan, wist ons te bekoren met deze leuke opname.
Voor de module 'basis zwart-wit fotografie' kreeg zij de opdracht een negatief te bewerken met krassen. Het eindresultaat ziet u hier.

Sarah_schepens

Het is echter nog een kwestie van enkele dagen alvorens de schoolpoort terug openzwaait.

Op 1 september gaat zowel voor de dagschool als voor het avondonderwijs het nieuwe schooljaar alweer van start.

Wie volgende week terug naar school gaat, wensen we alvast een vruchtbaar schooljaar toe!

Valleyman is terug met nieuwe vette clubtracks

Peter_velleman

Paspoort

Pete Lewizz
Echte naam: Peter Velleman
Ook bekend van: Valleyman en projecten als Love Boots, Electromen, Tragic Error en The Launch Project
Muziekstijl: Techno/Club:Alternative
MySpace: Klik hier

Korte bio:

Peter Velleman begon zijn carrière als bassist bij een lokaal rockbandje. Tussendoor leerde hij ook de theorie en nam hij pianolessen. Hij werd beînvloed door krautrock, electro, new wave en industriële muziek, de typische muziekstijlen van de jaren tachtig.

Peter ging aan de slag als deejay in een lokaal café en kwam later in contact met ambient-muziek. In 1990 begon hij zijn eigen bar, waar muziekfans kwamen chillen op de juiste tunes.

Voorafgaand aan zijn eerste album, wijdde hij het nummer 'Thymus' aan een initiatief van Jo Bogaert, waarbij het nummer oeen compilatie-cd op het XXP-label haalde. Tijdens de ambient-revival van de vroegere jaren negentig werd het nummer Hertzhague ingeblikt. Een lange versie van het nummer 'Virtual Environment' werd gebruikt in een dansoptreden van Chantal Yzermans in Antwerpen en New York.

Peter gooide zich op producties van projecten als Love Boots, Electromen, Tragic Error en The Launch Project. Peter was ook een ambient & electro-deejay in onder meer 'De gele Limonade'. Vandaag is Peter terug onder de naam Pete Lewizz en heeft enkele vette technotracks klaar die u hieronder en op zijn MySpace kunt beluisteren.

Bent u ook van Aalst en ook gepassioneerd door muziek; aarzel dan niet om contact op te nemen en ook uw project op deze blog voor te stellen. mail naar: aalst@nieuwsblad.be en vergeet geen foto en mp3-fragment toe te voegen.

Debatavond: Aalst stikt?

Keytsman Omdat iedereen steeds meer bezig is met de opwarming van de aarde richt Trefcentrum De Nieuwbeek op maandag 15 september een debatavond in met Els Keytsman.

Els Keytsman werd op 1 januari diensthoofd politiek bij Oxfam Wereldwinkels. Ze werkte enkele jaren als beleidsmedewerker op de politieke cel bij Groen!, waar ze onder meer thema's als energie en klimaat volgde. Ze werkte, samen met Peter Tom Jones, aan het Klimaatboek van Groen!

Na een, ongeveer half uur durende, inleiding met powerpoint presentatie door Els Keytsman is er korte tijd gelegenheid tot het stellen van vragen, waarna het eigenlijke debat start.

Aan het debat nemen onze schepen van Openbare Werken en Stadsvernieuwing, Wonen en Energie, Ann Van de Steen en gemeenteraadslid van Groen! Karine Kindermans deel samen met afgevaardigden van de aangesloten vakbonden van de Klimaatcoaltie en Unizo.

Om dit alles in goede banen te leiden kunnen we rekenen op de aanwezigheid van Peter Van den Bossche, bekend van de regionale tv-omroep TV-Oost.

Dit alles gaat door op maandag 15 september om 20 uur in het Trefcentrum De Nieuwbeek in de Nieuwbeekstraat 35 te 9300 Aalst. De toegang is gratis. Iedereen is van ganser harte welkom.

Scheidsrechters gezocht in Oost-Vlaanderen

Wordscheids Halfweg september starten opnieuw de cursussen voor scheidsrechter. Het provinciaal scheidsrechterscomité Oost-Vlaanderen is op zoek naar gemotiveerde mensen die wekelijks één of meerdere wedstrijden willen leiden.

Naast een kilometervergoeding is een permanente toegangskaart voorzien voor de wedstrijden ingericht onder de vleugels van de KBVB.

De cursus bestaat uit een theoretische basisopleiding, gevolg door een praktische opleiding op het terrein.

De lessen worden ook in Aalst georganiseerd: op zaterdag 13 september 2008 om 9.30 uur - in het lokaal 'De Graaf van Egmont', Grote Markt, Aalst.

10 Ultieme vragen aan kandidaat prins carnaval Bigfoot

Regio_10ultiemevragen_gr

29045983bigfoot_2Tom Ottoey alias Bigfoot, doet dit jaar een gooi naar de titel 'prins carnaval'. Wij onderwierpen hem met onze tien ultieme vragen alvast aan een eerste test.

1. Geloof je in een leven na de dood?
Niet echt, ik ben niet zo katholiek.

2. Welke eigenschap van je ouders herken je bij jezelf?
Ik herken veel eigenschappen van mijn ouders in mezelf.
Maar de meeste kenmerkende zijn doorzettingsvermogen en koppigheid.

3. Welk jaar was het beste jaar uit je leven?
Het jaar dat ik geboren ben, dus het jaar 1984, wat naar het schijnt ook een goed wijnjaar blijkt te zijn.

4. Wat is het meeste gewaagde dat je ooit in je leven hebt gedaan?
Uiteraard is dat de dag dat ik mij kandidaat prins carnaval 2009 heb gesteld.

5. Wat is het eerste plaatje/cd dat je ooit kocht?
De eerst cd van Eendracht Aalst.

Lees verder

Reproductie in beeld

Wie van kunst houdt kon zaterdag zijn hartje ophalen tijdens 'De nacht van het museum'. Zelf ging ik in het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten enkele werken van de Aalsterse kunstenaar Valerius De Saedeleer bewonderen.

Kunst wordt ook voor bepaalde doeleinden gefotografeerd, hiervoor worden echter specifieke technieken verreist. Iets wat ook aangeleerd wordt bij de module 'materie- en objectenfotografie' aan de avondschool van het CVO De Ledebaan. Boris Gamza fotografeerde er als opdracht deze reproductie.

Kunstborisgamza

Roos met JH Terlinden in de kijker

Roos De Grez heeft als jonge deerne haar hart verloren aan jeugdhuis Terlinden. Wanneer ze maar kan staat ze paraat om er als vrijwilligster haar steentje bij te dragen.

Roos zette haar eerste stapjes in het jeudgdhuis in 2004. ‘Ik ging mee met mijn papa en leerde zo al gauw veel leuke mensen kennen. Ik was nog iets te jong om uit te gaan, dus ging ik met plezier in de zomer naar de 222u van Terlinden. Dan zijn er 10 dagen lang non-stop activiteiten. En zo kreeg ik de smaak te pakken.
Het jaar daarop volgde ik een tapcursus met als gevolg, dat je mij in Terlinden niet meer weg krijgt. Ik help er met plezier. Soms tot de vroege uurtjes achter de toog of in de zaal. Ik zie dit als werken en plezier maken, want ik steun mijn jeugdhuis en dans en zing ondertussen toch ook mee op de muziek van de fuif'.

Roos1

Wat Terlinden voor haar zo leuk maakt , omschrijft ze als volgt: je wordt er warm ontvangen, iedereen kent iedereen, je kan er goed praten, zelfs onnozelheden vertellen, maar ook serieus zijn, dansen, plezier maken, en ook gewoon heel fier zijn als een activiteit van het jeugdhuis een succes was.

Dat je er veel van terug krijgt. Zowel complimentjes als wel eens echte prijzen, motiveert haar om verder te doen. Elk jaar is er een poppoll die alle vrijwilligers in de bloempjes zet en zo iedereen bedankt voor de hulp van het afgelopen jaar. Wat extra motiveert en steeds nieuwe ideeën brengt voor het volgende jaar.

Roos3

Als Roos een miljoen euro kon investeren in haar vereniging, dan zou ze de helft vastzetten op een rekening. Als reserve, voor grotere activiteiten, voor iets extra of voor een mindere dag. Met de andere helft zou ze het jeugdhuis verder afwerken.

‘We hebben al eens grote werken gedaan, met nieuw plafond en lichten. Maar de kleine dingen zoals het drankkot schilderen, een bureau, nieuwe kasten en een betere vestiaire zijn zeker welkom. Om daarna misschien een grote fuif te kunnen organiseren, met alles erop en eraan. Kleurenaffiches en veel promotie. Niet om dan te tonen dat we geld hebben, maar om te laten zien aan de buitenwereld wat voor een zalige plaats dit wel is, in de hoop vele mensen te overtuigen er meer langs te komen'.

Roos6

Lees verder

Oudere berichten:
> Ook Massimo's ontwerp siert Aalst
> JJ De Gucht trekt Open Vld-lijst, Moerman en Antheunis op 2 en 3
> Filmpje: de Aalsterse winterfoor 2009
> JJ De Gucht lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen?
> Win de Ferrari van Magnum
> Ambiance met AmbiDance - Win een cd
> De Snotneizen laten geschiedenis niet verloren gaan
> Naakte mannen voor Mieke
> Koop een 'sakosj' voor Mensen helpen Mensen
> Bert Gabriëls met 'Pech voor dummies' @ The Music Club
> Gracienne en Dylan dopen bij De Poipeplekkers
> Burgemeester verklaart winterfoor voor geopend
> 10 Ultieme vragen aan Sandy Lievens van Atelier Sandy
> Gilles Van Schuylenbergh scoort opnieuw met Kiltireil Eirfgoed
> Tetteplekkerwedstrijd - We hebben drie winnaars!
> 'Zot van graffiti'
> De Loge gaat uit de kleren - win een naaktkalender!
> Vier 'Valentijn' met je gewicht in bier
> De winnaars van een TW Mjoezik cd zijn gekend!
> 40 jaar Keizer carnaval Kamiel Sergant!

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Aalst blogt

  •   
    Marc Coppens en Véronique Van Geit bloggen over Aalst.

    Marc Coppens (Aalst, °1972) werkt al sinds 1995 bij Het Nieuwsblad. Houdt van Britse humor, kleinschalige festivals, het goede leven en badminton om de calorieën in evenwicht te houden. Vindt politiek intere-amusant. Droomt ervan om naast Aalst heel de wereld te zien. Daar is nog werk aan.

    Véronique Van Geit (°1971) heeft twee grote liefdes: muziek en fotografie. Dat laatste studeert ze ook aan de avondschool KTA te Aalst. Ze is een echte levensgenieter, die goedlachs door het leven gaat.

Zoeken

Nieuws uit aalst

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!