Home  Life  TV & Radio  annelies_rutten
  
Mannen en vrouwen

Is het meer iets voor mannen om de snelste, de beste, de ‘slimste’ te willen zijn? En valt het daarom extra op wanneer een vrouw het niet slecht doet?

Het is me wat met dat vrouw-zijn en quizzen. Dat ik doorga naar de negende betekent dat ik het aantal deelnames van Greet op de Beeck evenaar. Ik heb zo’n vermoeden dat zij dat niet heel erg vindt. Niemand immers die beter weet dan zij dat dit een onvoorspelbaar programma is en dat het aantal deelnames niet per se in verhouding staat tot de intelligentie van de persoon in kwestie. Dat we voortaan samen bovenaan het lijstje staan doet dus allerminst iets af aan haar prestatie. Misschien is ze zelfs blij dat ze de status van ‘langst spelende vrouw’ voortaan zal delen. Want het is haar sinds haar deelname in 2004 toch een beetje blijven achtervolgen. Waarom is dat zo?, vroeg ik me de voorbije dagen af. Omdat het eigenlijk meer iets voor mannen is om de snelste, de beste, de ‘slimste’ te willen zijn? En het dan ook extra opvalt wanneer een vrouw het niet slecht doet?

Feit is zeker, besef ik achteraf, dat bijna alle vrouwen die zich in de stoelen van De Slimste Mens hebben gevleid, er mee voor zorgen dat het spel ook een soort man-vrouwstrijd is geworden. Als in één aflevering twee vrouwen zitten en eentje van hen wint, zal het zelden gebeuren dat ze niet de andere vrouw als winnaar aanduidt. Een moment waarop de term girlpower al eens boven water komt. Ik heb me daar zelf ook aan bezondigd, weet ik, wanneer ik vrouwen zag passeren. Ik heb voor Annelies Beck gekozen in mijn allereerste, en zelfs mijn maatje Helmut even laten zitten toen hij met zangeres Nicole naar het eindspel trok. Bewijst dat misschien een soort geldingsdrang die dieper zit dan ik zelf vermoed?

Of ik het record van Greet ook effectief zal breken, zal pas vanavond blijken. De concurrentie komt alvast uit de goede hoek want het is nog een keer een dame. Professor Eva Brems. Ik ken haar niet, maar ik heb zo het idee dat ze een taaie tante is die zich er niet zo makkelijk uit zal laten spelen. Mensenrechten is haar specialiteit, maar ik heb me laten vertellen dat ze ook ‘de boekskes’ leest. Benieuwd wat dat gaat geven.

En Luc Janssen blijft een gewiekste speler en heeft me al eens naar de hoge stoel verwezen. Dat het gisteren voor hem iets minder vlotte, heeft veel met pech te maken. Voetbal, badpakkenspecials en een filmpje over een tv-programma dat hij nooit had gezien. Het zou vanavond wel weer eens heel anders kunnen lopen. Al zou het natuurlijk mooi zijn dat ik met Eva nog een ronde verder mag en zo het vrouwelijke record dan toch mag breken. Als ik daarover nadenk schiet ik in de lach. De eerste aflevering overleven was mijn oorspronkelijke doel. Nu gaat het al over records. Wil iemand me wakker maken?

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e54f7a9c208833 Listed below are links to weblogs that reference Mannen en vrouwen:

Reacties

gewoon fantastisch!

 jos kenis op 6 november 2007 om 00:03

Beste Annelies,
En INDERDAAD daar gaat Greet Op de Beeck voor de bijl.
Wie was zij, wat dreef haar...?
Je eigenste krant gaf daar op 13 september 2004 het antwoord op. Ik lees:

Greet Op de Beeck steekt Sigrid Spruyt voorbij als slimste vrouw ter wereld
,,Ik ben geen Vlaamse Gwyneth Paltrow''

Ze werkt voor de radio, speelt piano, is mooier dan Marc Reynebeau en doet het goed in de quiz De slimste mens ter wereld. Hoog tijd om wat uitgebreider kennis te maken met Greet Op de Beeck: ,,Vrouwvriendelijke vragen, bestaat dat?''

Op de webstek van De slimste mens ter wereld : ,,Deze Vlaamse Gwyneth Paltrow verzacht met haar zoetgevooisde stem elk politieke of mondiale crisis tot een sprookje voor het slapengaan.'' De loftrompet voor Greet Op de Beeck, een 32-jarige journaliste bij het radionieuws van de VRT. Zelf vindt ze het compliment schromelijk overdreven: ,,Ik begrijp dat Woestijnvis zijn programma moet verkopen. Mijn reactie is niet: hé, zou ik nu écht op Gwyneth Paltrow lijken? ''
De meeste mensen voorspellen dat u het ver zult schoppen in deze quiz. U bent nochtans geen allesweter. De antwoorden 'Matongé' en 'omertà' moest u schuldig blijven. ,,Het is een flauw excuus, maar toch: ik wíst dat, maar ik kon er niet opkomen. Die aflevering was ik bijna te laat voor de opname en moest ik snel geschminkt worden. Ik was doodop. Maar goed, dat is een flauwe uitvlucht.''

Klopt het Annelies?

 Marc op 6 november 2007 om 00:05

Ligt het aan je lippenglos die bordeaux kleurt.
Je lippen lijken geconfectioneerd door een God
die van Carpaccio houdt.
Oesters hebben geen lippen
maar je mond lijkt eindeloos
zoals prachtige benen dat pogen te doen
in de ogen van een man.

Sterk contrast met je warige haar
en dat gedrapeerde anti-decolleté
( de anti-chambre van je borsten).

Een kenner maakt daar abstractie van,
die ziet inderdaad die lippen
die eindeloos strak gesneden deinen,
een zeldzaam bruggetje maken,
onder je neus
en aan de einder van je mondhoeken verdwijnen
zoals de zon in het waas van de avond.

Oesterlippen tuiten niet, ze kussen niet,
nee dat de noemen de Fransen effleurer,
beroeren: vergankelijk, onvergankelijk,
onovergankelijk en overgankelijk.

Je kan maar beter grammatica studeren `
als je liefhebben wil.

albert dekaesstecker op 6 november 2007 om 08:32

Beste Annelies,

Ik kijk elke keer weer naar het programma, je moet inderdaad een beetje geluk hebben, maar je moet toch over van alles toch iets weten.Dus zou ik zeggen niet zo bescheiden zijn, je bent gewoon goed bezig, doe zo verder !!!

Groetjes

 william op 6 november 2007 om 09:42

En is de trein weer vertrokken? Ik hoop dat er een is zonder tussenstop.Dit is nu al een dikke proficiat waar.

 Tante Lies op 6 november 2007 om 10:16

(...) Dat ik doorga naar de negende betekent dat ik het aantal deelnames van Greet op de Beeck evenaar. Ik heb zo’n vermoeden dat zij dat niet heel erg vindt. (...)

Greet heeft na de immens lange reeks formatiegesprekken met (o.a.) heur ventje Patrick Dewael vast andere (BHV-)zorgen aan het hoofd. Al kan ze in het ergste geval natuurlijk altijd de "madam van de burgemeester" blijven ... (lol)

Luc Cuyx op 6 november 2007 om 11:37

Beste Annelies,

Hoogstwaarschijnlijk zal het record van Greet gebroken worden, en misschien zijn vrouwen ogenschijnlijk minder competitief, maar ik denk dat diep van binnen er toch een sterke concurrentiedrang aanwezig is (ben ik knapper, heb ik mooiere kleren, ben ik succesvoller, heb ik een knappere vent, heb ik leukere kinderen, ...). Ik ben er dus van overtuigd dat je met volle teugen geniet als je iemand naar huis kan spelen en het zo lang kan volhouden. En wat eigenlijk opvallend is, is dat zowel jij als Greet twee ongelofelijke knappe vrouwen zijn met een zeer brede kennis! Dus in de toekomst staat je vast en zeker een ware fanclub te wachten.

Dr. Ive op 6 november 2007 om 12:41

Hoi Annelies,

Je ziet dat je zelfs je ventje niet nodig had om Greets record te evenaren en jezelf in een illustere rij van intellectuele grootheden te hijsen. Knap zo. Girl power allicht!!!!
Volgens mij moet je d'er als beloning binnnekort eens op uit, samen...de slimste vrouw op latten; samen met je familie en onze gekke bende naar de Italiaanse sneeuw. Niet aarzelen , vlug boeken, maar eerst...vanavond Luc Janssen naar huis kegelen.

voor Je winterse fanclub, Mongo

 Mongo op 6 november 2007 om 15:58

wat een geslijm zeg

TM op 6 november 2007 om 16:16

Voor het programma, kende ik je eerlijk gezegd noch niet. Maar wat ben ik blij dat ik nu weet wie je bent. Jij bent de enige reden waarvoor ik nog elke dag wil kijken. De manier waarop je iedereen naar huis speelt, altijd blijft glimlachen ... Ik vind je echt adembenemend. Ik weet niet precies wat het record aantal deelnames is, maar ik hoop dat je het zult verbreken!

Kevin op 6 november 2007 om 17:25

Die noch moest natuurlijk een nog zijn .. Mijn excuses.

Kevin op 6 november 2007 om 17:27

Annelies, nu al proficiat hoor. Ik kijk er reeds naar uit om je vanavond te zien zegevieren. Ik denk dat het nooit gemakkelijk is om daar maar te zitten, kalm te blijven en dan nog de juiste antwoorden te geven op de soms moeilijke vragen. Probeer verder te zoals je bezig bent en natuurlijk op TV ben je een knappe verschijning !!!

 NumberOne op 6 november 2007 om 19:54

Annelies,
Alweer een mooie prestatie. Geen haar op mijn hoofd die er aan twijfelt dat je het vanavond alweer met de zege zult gaan lopen! Je bent gewoon de slimste vrouw ter wereld!!!
Oja, niet zo verlegen zijn hé en gewoon meedoen bij die volgende "badpakkenspecial" van de P-magazine.........hahahahaha.
Groetekes en tot vanavond.

 Bart op 6 november 2007 om 20:21

Het wordt elke dag spannender.
Proficiat ... en op naar de 12 !

 Keynen-Luyten op 6 november 2007 om 23:28

je bent niet alleen de slimste maar ook de mooiste

 win op 23 november 2007 om 12:42

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Quiz: 15 vragen uit De slimste mens ter wereld

Nieuws

Laatste berichten Life: TV en Radio