Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Bedreigde pijlgifkikker overleeft in de ZOO

Kikker_2 Door de opgang van een recente schimmelinfectie wereldwijd, worden heel wat kikkersoorten momenteel met uitsterven bedreigd. Het is dan ook de eerste keer op wereldniveau dat er zich een pijlgifkikker (foto) voortplant in een dierentuin. Dit heeft de Zoo te danken aan de goede zorgen van de reptielenverzorgers die zich dagelijks inzetten om via een optimale kweek een actieve rol te spelen in het behoud van reptielen en amfibieën op internationaal vlak. ZOO Antwerpen bevestigt hiermee haar voortrekkersrol in het behoud van bedreigde amfibieënsoorten.

O Dierbaar Antwerpen!
Elke Sinjoor vindt zijn stad de beestigste stad. Dat viert het stadsbestuur deze zomer met het zomerfestival O Dierbaar Antwerpen, een extraatje boven de jaarlijkse Zomer van Antwerpen. Dieren worden misschien niet meteen geassocieerd met het stads leven, maar het programma van O Dierbaar Antwerpen zal duidelijk maken dat dieren al sinds de middeleeuwen thuis waren bij de Sinjoren. Antwerpen Open spaarde geld nog moeite om een gevarieerd programma uit te dokteren waar elk aspect van het rijke, stedelijke dierenleven aan bod komt. Op zondag 6 mei wordt het startschot gegeven van O Dierbaar Antwerpen, met een groot volksfeest vol muziek in de stad. Het festival loopt nog tot 30 september. De website www.odierbaarantwerpen.be houdt u tot dan op de hoogte.
'Play Outside' eerste single Tommy Waters

Tommy2Tommy Waters ruilde twee jaar geleden zijn pak van de zakenman voor een leven als muzikant. Zijn eerste album 'Finally' scoort momenteel hoog op iTunes. Luister hier gratis naar Tommy Waters' eerste single. Meer info over de muziek op www.tommywaters.be of op iTunes.

De aandelenportefeuille van de stad

De stad Antwerpen is niet alleen een fors bedrijf van zowat 7.500 personeelsleden. Het participeert en heeft aandelen in heel wat andere bedrijven en intercommunales. De bank ING en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten bracht ze in kaart. In deze lijst zitten dan nog niet de échte melkkoeien voor de stad: de autonome bedrijven zoals het Autonoom Havenbedrijf, het parkeerbedrijf Gapa en vastgoeddochter Vespa. Tussen haakjes, het nieuwe stadsbestuur Janssens II neemt heel deze bedrijfsstructuur tegen deze zomer onder de loep, om te kijken of er meer uit te puren valt.

Afval

Hooge Maey (ook Stabroek, Kapellen, Duffel, Bornem, Aartselaar en Indaver).
Antwerpen heeft 292.886 aandelen of 36,08 procent.

Isvag. Deze afvalverwerker is vooral bekend van de afvaloven in Wilrijk. Ook Boom, Hemiksem, Mortsel, Niel en Puurs doen mee. Antwerpen heeft 44.653 aandelen of 48,22 procent.

IBOGEM (afvalintercommunale van Beveren, Zwijndrecht, Kruibeke en Indaver). Antwerpen heeft amper 7 aandelen of 0,01 procent.

Igean (afvalintercommunale van 30 gemeentes uit de regio, dat twee jaar geleden toetrad tot Isvag). Antwerpen heeft 5.000 aandelen of 6, 52 procent.

Energie

Binnen de financiële intercommunale Finea (Imea): Via 11.371 aandelen in Distrigas en 11.371 aandelen in Fluxys heeft de stad Antwerpen 1.696 aandelen van Publigas, goed voor 75,65 procent. Binnen Finea is Elia ook nog goed voor 349.980 aandelen van Antwerpen en die zijn goed voor 20.968 of 80,12 procent in Publi-T.

Binnen de financiële holding Fineg (Iveg): 118.528 aandelen of 32,35.

Binnen de Gemeentelijke Holding voor energie heeft de stad 22.423 aandelen of 6,41 procent. Die heeft de stad via 13.790 in Publi-T en 230.175 van Elia.

Igao (gas)

Electrabel heeft 30 procent van de aandelen, de 70 procent andere bij 29 gemeenten uit de regio. Antwerpen is goed voor 28,54 procent.

Imea (elektriciteit)

Antwerpen heeft een forse 50,95 procent, Electrabel 30 procent en Brasschaat, Duffel, Kapellen, Mortsel en Zwijndrecht hebben de rest.

Iveg (elektriciteit en gas)

Antwerpen is voor 25,19 procent eigenaar. Ook Nijlen (23,76 procent!) en Essen (16,28) hebben een forse vinger in de pap. De rest van de aandelen zit bij Aartselaar, Boechout, Grobbendonk, Hemiksem, Kampenhout, Kapellen, Laakdal, Niel, Stabroek, Steenokkerzeel, Vorselaar en Zelzate.

Financiën

Met 9.536.890 Dexia-aandelen heeft de Antwerpen 22.423 aandelen of 6,41 procent in de Gemeentelijke Holding. Burgemeester Patrick Janssens wordt bestuurder bij Dexia om een oogje in het zeil te houden.

Kabel

Integan is voor 393 aandelen of een forse 64,74 procent in handen van de stad Antwerpen. Andere partners zijn Boom, Brasschaat, Brecht, Essen, Hemiksem, Kapellen, Niel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Wijnegem en Willebroek. Via Integan maakt de stad ook deel uit van Interkabel, de koepel van zuivere kabelintercommunales. De stad heeft 1 (!) aandeel in de telecommunicatiepoot van elektriciteitleverancier Imea, toch nog goed voor 33,33 procent. Zo heeft Antwerpen ook 164.342 aandelen of 0,77 procent van Telenet.

Telekempo

Electrabel en dertien Antwerpse gemeenten hebben elk de helft van de aandelen. Niettegenstaande de kempo in de naam, heeft de stad er met 40 aandelen of 6,19 procent het grootste aandeel in. Het kabelnet en de activiteiten van Telekempo werden 5 jaar geleden bij Telenet ondergebracht. Telekempo heeft zo 0,40 procent van de Telenetaandelen.

Streekontwikkeling

Hier is de stad niet echt actief. Ze heeft amper 5.000 aandelen of 6,50 procent in IGEAN dienstverlening.

Water

Water Antwerpse Water Werken (AWW).

De stad is voor maar liefst 97,16 procent eigenaar, de rest zit verdeeld tussen Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Mortsel en Zwijndrecht. Naast het leveren van drinkwater, beheert de AWW samen met Aquafin binnen RI-ANT de riolen van de stad.

Pidpa

Antwerpen heeft nog steeds 22,56 procent van de aandelen. De 66 andere gemeenten-aandeelhouders wilden vorig jaar de stad buitenwerken, met een kleine vergoeding voor de aandelen. Daar stak schepen voor Financiën Luc Bungeneers toen nog een stokje voor.

Voor een overzicht van de participaties in andere steden en gemeenten:www.gemeentelijkeparticipaties.be

Eerste blogawards-uitreiking in Antwerpen een succes

Bwardsa1 Digitale dagboeken zijn hot. Hoe sterk is de Belgische (of meer bepaald de Vlaamse) online blogspeeltuin afgelopen jaar gegroeid? Zes weken lang hebben alle bloggers kunnen stemmen op hun favoriete weblog. En de resultaten werden op vrijdag 23 maart 2007 bekendgemaakt tijdens een gratis blog-event in de foyer van HETPALEIS. Meer dan 350 bloggers waren aanwezig bij de onthulling van de bwards. Er waren 3 Bwardsa2 hoofdprijzen. In de categorie ‘beste fotoblog’ ging wannabes.be met de prijzen lopen. Michel Vuijlsteke kaapte de hoofdprijs weg in de categorie ‘beste lifeblog’ met zijn http://blog.zog.org. Koen Fillet kwam de prijs voor ‘beste groepsblog’ uitreiken aan het team van Gentblogt. De blogger die het beste scoort in de Google-zoekresultaten is Bart De Waele van Netlash.com en werd daarvoor bekroond. De mannen van Bwardsa3 Appelogen.be werden dan weer geëerd voor hun faire bronvermelding op hun eigen blog en voor de talrijke comments die ze op andere blogs posten (daarom was de naam van hun prijs ook die van ‘meest fervente blogkoekoek’). De jonge honden van Asfaltkonijn.be gingen als hoogste verliezers lopen met een leasewagen van Jobat. Tijdens de uitreiking werd het publiek getrakteerd op aanstormend stand-up comedy Bwardsa4 talent als Shellac , Sammy Deburggraeve en Tourist LeMC die samen met een aantal sans-papiers dialect-hip-hop van de bovenste plank bracht. Daarna was het tijd voor de after-party waar de Beste Blog-DJ’s (verkozen door Studio Brussel’s Hype Channel) ten dans draaiden: Dj Lori Glory, Dj Vegas Rocco en Peter Forret.

Meer foto's

Wat bloggers de afgelopen uren schreven over het event, kan je volgen via http://technorati.com/search/bwards.

De bwards LIVE! is organisch gegroeid vanuit de hechte Vlaamse blogcommunity en wordt ondersteund door C.H.I.P.S. vzw, HETPALEIS, Skynet, Gizmodo BE, Jobat, Studio Brussel, FATBOY en vele anderen.

"De Landverhuizer"

Zaterdag 24 maart werd op de Rijnkaai onder zeer grote belangstelling het levensgrote bronzen beeld "De landverhuizer" van beeldhouwster Carla Kamphuis-Meijer, onthuld door de Antwerpse Schepenen Ludo Van Campenhout en Philip Heylen. Dit gebeurde in aanwezigheid van Dr. Carl Rheins, directeur van het YIVO (het studiecentrum en museum uit New York dat verantwoordelijk is voor het joodse culturele erfgoed ). Het bronzen beeld is gebaseerd op een tekening van Eugeen Van Mieghem van 26 januari 1904. Landverhuizer

foto: de beeldhouwster Carla Kamphuis-Meijer naast het beeld "De Landverhuizer" op de Rijnkaai op een 100 meter van de oude gebouwen van de Red Star Line.

Bwards: Belgian Blog Awards

Enkele honderden webloggers uit heel Vlaanderen zakten vrijdagavond af naar HETPALEIS op het Theaterplein in Antwerpen voor de uitreiking van de eerste Belgian Blogawards. Die gingen op één na allemaal naar Gentse bloggers.

Bwards

De Gentse triomftocht begon met een award voor de weblog van het webdesignbedrijf Netlash in de categorie blogs met de hoogste pagerank. Daarna kreeg Wannabes – een collectief van tien rockfotografen uit Gent – de award voor de beste fotoblog en ook de award voor de beste lifeblog ging naar een Gentenaar: Michel Vuijlsteke, tevens medewerker van de

Bwards2_2

stadsblog Gent Blogt. Vuijlsteke was vrijdag zelfs twee keer aan het feest want de redactie van Gent Blogt mocht de award voor de beste groepsblog in ontvangst nemen. Alleen het trio achter de weblog appelogen dat de award voor de meest fervente blogkoekoek – als bekroning voor de tofste reacties op andere blogs – in de wacht sleepte komt niet uit Gent. De Belgian Blogawards of – afgekort – bwards is een initiatief van Jeroen De Cock, een 24-jarige informaticus uit Merksem en één van de drijvende krachten achter de stadsblog Antwerpen Blogt. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld de blogverkiezing van Clickx Magazine wilden wij een verkiezing organiseren waarbij er niet al op voorhand een top honderd wordt opgesteld en de lezers alleen nog de volgorde kunnen bepalen”, legt hij uit. “Vandaar onze oproep aan iedereen om weblogs te nomineren.” Uiteindelijk stuurden zo’n vijftienhonderd bloglezers hun top drie in en dat mag volgens Jeroen De Cock een succes worden genoemd. Bovendien toonde de bedrijfswereld zich uitermate gul als het ging om het sponsoren van de nodige prijzen. Maarten Schenk die samen met blogcollega Clo Willaerts de uitreiking van de bwards aan elkaar praatte merkte na afloop op dat het prijzenaanbod zo groot was dat de organisatie heeft beslist om een aantal extra categorieën te creëren. Critici vinden het opzet van de Belgian Blogawards pure navelstaarderij maar Jeroen De Cock is het daar niet mee eens. “Ook niet-bloggers konden stemmen en daarnaast vormden de verschillende nominaties alleen maar het geraamte van ons programma. De optredens tussendoor van de stand-up comedians Shellac en Sammy Deburggraeve en hiphopformatie Tourist LeMC waren even belangrijk”, beklemtoont de initiatiefnemer. Die lag overigens absoluut niet wakker van het Gentse succes in Antwerpen. “Het zou pas erg zijn geweest indien het hier een Gents initiatief betrof en er alleen Gentenaars hadden gewonnen”, aldus De Cock.

STRIPS "The making of" De Maagd Van Antwerpen

Het stripverhaal, De Maagd Van Antwerpen, dat nu in de strip- en boekhandels, ligt maakt deel uit van allerlei artistieke projecten ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. Tekenaar Serge Baeken licht een glimp op van het creatieve proces dat aan het kant-en-klare stripalbum voorafgaat. Hieronder zie je hoe pagina 2 uit het album tot stand is gekomen. De beelden en commentaren zijn van Serge Baeken himself. (klik op de foto voor groter beeld)

1. storyboard

Dmva01
,,Na vergaderen met de directie, een reeks interviews, en nadenken in een warm bad tekende ik het storyboard, kleine kribbels die niet veel groter zijn dan een duimnagel. De gangbare term hiervoor is dan ook “thumbnails”.''

,,Daarna scande ik die in en tikte ik er teksten bij: extra info en eventueel uitspraken die later in de ballonnen mochten komen. Dan werd er opnieuw vergaderd.''

2. documentatie

Dmva02 ,,Met het storyboard op zak ging ik foto’s maken van Antwerpen, het Atheneum langs binnen en buiten, en de buurt. Sommige documentatie haalde ik uit boeken en van het internet.''

3. rood potlood (1)

Dmva03 ,,Tegenwoordig maak ik vaak tekeningen eerst in het rood. Daarna herteken ik verbeteringen met zwart potlood.''

4. zwart potlood (1)

Dmva04 ,,Dat rood haal je er met een scanner en Photoshop in 1 klik uit, zodat je een zuivere tekening overhoudt.''

5. rood potlood (2)

Dmva05 ,,De zuivere zwarte lijn maakte ik terug rood in Photoshop, om een print te maken. Op die print tekende ik opnieuw verbeteringen met rood potlood, daarna weer met zwart.''

6. zwart potlood (2)

Dmva06 ,,Ook dat rood haal je er met een nieuwe scan en Photoshop in 1 klik uit, zodat je een zuivere tekening overhoudt. Deze versie stuurde ik per e-mail naar Eva Cardon voor de eerste inkleuring.''

7. bister

Dmva07 ,,Eva maakte een pintje op glossy photopapier en schilderde daarover met bister —da’s een bruinachtige inkt.''

8. grijswaarden

Dmva08 ,,Eva scande het schilderwerk en zette in Photoshop de bruine tonen om in grijswaarden. Dit bestand stuurde ze naar Daniël voor verdere afwerking.''

9. kleuren

Dmva09 ,,Daniël Rosseels kleurde in Photoshop in aparte lagen over de grijswaarden heen en stuurde het resultaat terug naar mij.''

10. letters

Dmva10 ,,Alle 48 pagina’s werden daarna geletterd in Photoshop. Twee correctierondes later was het album drukklaar.''

11. finaal

Dmva11

,,De pagina’s zijn ontworpen om naast elkaar te bekijken. Dat noemen ze wel eens ‘spreads’. Hier pagina 2 en 3 naast elkaar.''

PRIJSVRAAG!

In De Maagd van Antwerpen staan gedichten van Vitalski en Willem Elsschot, en een getekend gedicht naar “Melopee” van Paul Van Ostaijen. Wie van deze 3 dichters is geen oud-leerling van het Koninklijk Atheneum Antwerpen?

• Willem Elsschot

• Vitalski

• Paul Van Ostaijen

Mail uw antwoord vóór zondag 25 maart middernacht naar koen.mortelmans@nieuwsblad.be De winnaar krijgt een gesigneerd exemplaar van “De Maagd Van Antwerpen” in de bus!

Schiftingsvraag: hoeveel juiste antwoorden zullen er op zondagnacht in mijn mailbox zitten?

Dmva_2

Dit originele tekeningetje zal het gesigneerde album sieren.

Meer weten over het werk van Serge Baeken:

http://www.SergeOnTheRocks.com
http://www.bloggen.be/sergebaekenblog
http://www.fotolog.com/serge_baeken

Gsm-mast op school?

De gsm blijft voor beroering zorgen. Onlangs waarschuwden kinderartsen nog voor de nadelige effecten van gsm-gebruik bij kinderen. De vrijgekomen straling tijdens gesprekken zouden (kinder)hersenen schaden. Nu zorgt de installatie van een nieuwe UMTS-zendmast op een buurtschool in Brasschaat voor commotie. De nieuwe generatie UMTS-zendmasten stralen meer dan vijftig keer sterker dan een gewone mast. Mag een zendmast zomaar op de daken van scholen en hopsitalen geplaatst worden? Geef ons uw mening.

Springtij aan Scheldekaaien

Een handvol nieuwsgierigen flaneerden gisteren met springtij langs de Scheldeboorden. Het waterpeil stond ongewoon hoog. Maar de Schelde steeg nergens boven de blauwe steen.

Askf1280  Askf1282 Askf1286 Askf1285 Askf1284 Askf1283 Askf1281_2

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!