Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Opblaasbare sculpturen in Middelheimpark

Weinig kans dat u de tentoonstelling van het jaar zal missen. Acht opblaasbare figuren van de controversiële Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy (62) zullen van 27 mei tot 28 oktober het uitzicht van het Middelheimmuseum opfleuren.

Sfeerbeelden Sinksenfoor

Haar/Scherp: Op jacht naar onthaasting

Iedere vrijdag schrijft Eline Bergmans de column Haar/Scherp in het Nieuwsblad.


De wereld gaat aan vlijt ten onder. Het boek van Max Dendermonde had ik meegenomen op het vliegtuig naar Griekenland, waar ik van plan was om drie weken zuurverdiende vakantie en platte rust in vier dagen te proppen. En het boek dat ik bij me had, is een pleidooi voor zorgeloosheid en een soort van oproep tot onthaasting, hoewel van die term in 1954 waarschijnlijk nog geen sprake was.

Terwijl ik om me heen kijk in de terminal van Zaventem, zie ik dat bijna heel het vliegtuig naar Santorini vol zit met onthaasters die allemaal staan te drummen om als eerste aan boord van het vliegtuig te geraken. Misschien begint de rust pas als ze erop zitten, denk ik. Maar een boos bejaard stelletje op de eerste rij bewijst het tegendeel als ze mopperend –‘Wij zaten hier eerst’ - plaats ruimen voor een huilend meisje dat naast haar moeder wil zitten. En na de landing blijkt iedereen nog even veel haast te hebben om te beginnen met onthaasten: Nog voor de deuren openen, vertrappelen mensen elkaar om uit te stappen.
Maar dan kan het onthaasten beginnen. Iedereen is er nu klaar voor, dat voel ik. We hebben er per slot
van rekening ook meer dan 2000 kilometer voor afgelegd.

In Santorini schijnt de zon en kabbelt het water tegen de reusachtige kraterwanden. Kleurige visrestaurantjes lonken uitnodigend naar de norse toeristen. In ons hotel lopen mensen af en aan om de gasten hun verblijf zo comfortabel mogelijk te maken: Dikke witte badjassen af en aan slepend, drankjes serverend aan het zwembad, glimlachend tot over hun oren.
Uitrusten is hier verplicht.

Als ik na vier dagen terug richting België vlieg, speelt nog eens hetzelfde scenario zich af. Mensen reppen zich in het vliegtuig, zeuren om een kwartier vertraging en rennen met hun rollende bagage weer naar huis. Max Dendermonde was een ziener. En als de wereld niet aan vlijt ten onder gaat dan waarschijnlijk wel aan de vlijt om te onthaasten.


Site van de week: Seppe in Afrika

www.ifchildhelp.org

Pierre Mertens (54) is de voorzitter van de internationale vereniging voor personen met spina bifida. Hij reist al jaren naar het zuiden om kinderen met een handicap een beter bestaan te geven. Nu neemt hij zijn zoon Maarten (25) uit Antwerpen mee, beter bekend als Seppe in de tv-soap 'Kaat en Co'. Op deze weblog kun je hun reis volgen.

Maarten_115x115

Liesje Mertens overleed ruim twintig jaar geleden ten gevolge van een medische fout bij een operatie, die ze moest ondergaan omdat ze spina bifida, of een open rug, had. Ze was toen elf. Ze stierf niet aan de aandoening zelf. Sinds het verlies van zijn dochter heeft Pierre Mertens zich geëngageerd in de internationale federatie van verenigingen voor spina bifida, die hij als vrijwilliger voorzit. 'Ik ken tientallen mensen met spina bifida die een hoge leeftijd behalen en een goed leven leiden', zegt hij. 'Advocaten, dokters, ministers, en allerlei anderen.' Maar hij kent ook de situatie waarin kinderen in het Zuiden terechtkomen wanneer ze deze aandoening hebben en verstoken blijven van goede zorg. Via tal van projecten spoort de internationale federatie hen op, om hen een beter bestaan te geven. Nu neemt hij zijn zoon Maarten (25) uit Antwerpen mee, bekend als Seppe in de tv-soap 'Kaat en Co'.

Snelle Lancia’s en loungy sfeer

Voor wie fan is van snelle Lancia’s en langzaam Noord-Italiaans eten is de pas geopende Lancia Foodlounge een absolute aanrader. In een loungy sfeertje en een interieur geïnspireerd op het automerk kun je genieten van lekkere mediterrane gerechten.

In januari opende de Lancia Foodlounge zijn deuren in de Antwerpse Molenstraat. De typische stijl van het Italiaanse automerk is alom aanwezig in de inrichting: In een strak interieur met lederen beige zeteltjes kun je genieten van een leuke loungesfeer.
Huisspecialiteit van de Lancia Foodlounge zijn de pannigacci’s: lichte en knapperige broodschijfjes die à la minute gebakken worden. Hoe je ze samenstelt bepaal je zelf. De basis is een laagje verse stracchino-kaas en een dun laagje huisbereide pesto, daarop komen naar eigen humeur fijne Italiaanse vleeswaren, rucola of parmezaan.
Ik neem als primo piatti een fris groen slaatje (4 euro), mijn tafelgenoot kiest voor de carpaccio (10 euro). Beide voorgerechten zijn kraakvers en erg lekker. Het is dinsdagavond en nog erg rustig in het restaurant, toch laat de bediening te lang op zich wachten. Dat is vervelend, maar we genieten van de leuke muziek, het gezellige interieur en de frisse huiswijn (17 euro per fles).
Als hoofdgerecht kies ik voor de pasta Stefano (12 euro), een dagsuggestie met tomatensaus, broccoli en zalm. De pasta is lekker, maar niet bijzonder. Mijn tafelgenoot kiest voor een pannigacci Aurelia (11 euro), belegd met kippenham, rucola, gorgonzola, zongedroogde tomaatjes en geitenkaas. De pannigacci overtuigt ons absoluut. De ingrediënten zijn vers en de combinatie met de platte broodjes is heerlijk. Dit is zeker ook voor de lunch een aanrader.
Als dessert nemen we nog een panna cota (6 euro) en een koffie (2 euro). Leuk detail: Wie zijn Lanciasleutel toont, wordt tijdens het aperitief extra verwend. (bee)

Lancia Foodlounge
Molenstraat 67
2018 Antwerpen
03-259.25.35
www.lanciafoodlounge.com
openingsuren: 7/7 van 12u tot 14 u en van 17u tot 22u

Winnaar etentje bij Thai Thai Simple

De winnaars van een etentje voor twee bij Thai Thai Simple zijn Hans en Françoise Peeters uit Kalmthout.

Luc Tuymans in het fotomuseum

In de zomer van 2007 verzorgen het MuHKA en het FotoMuseum samen het tentoonstellingsprogramma van de 4e verdieping van het FotoMuseum, met beeldcultuur als rode draad. De eerste tentoonstelling, te bezichtigen vanaf 31 mei is van Luc Tuymans. ‘I don’t Get it’ draait niet rond de schilderijen van Tuymans, maar rond een aantal minder gekende aspecten van zijn werk. Centraal staan de polaroids, een belangrijk deel van zijn oeuvre, die Tuymans recent aan het MuHKA schonk. Verder wordt de videa Feu d’Artifi getoond, het volledige overzicht van edities uit de MuHKA- collectie en verschillende publicaties.

Tuymanslucfeud_artifice1982filmstil

Tuymanslucpolaroid2

Herman Selleslags in het fotomuseum


In het Antwerpse fotomuseum zijn vanaf 31 mei foto's te bewonderen van één van de meest gerenommeerde fotografen van België. Met meer dan 150 foto's wordt een momentopname gepresenteerd uit het rijke archief van Herman Selleslags. Beroemde grootheden uit binnen- en buitenland naast gewone mensen, druk in de weer om de dag door te komen. Met oog voor het kleine verhaal van vissers uit Nicaragua tot de gespeelde desinteresse van "The Ramones", de iconen van de punk, in New York. Een sfeerbeeld in Cannes, begin jaren zestig tot de Marollen anno nù. Al lijkt de tijd soms uitwisselbaar. Herman Selleslags- Archief 07 geeft een uitzonderlijk divers beeld van enkele decennia fotograferen.

Hermanselleslags_rollingstones


Hermanselleslags_cannes_10

Parkeerhinder door Sinksenfoor?

Wie zijn wagen de komende dagen op de Gedempte Zuiderdokken parkeert, riskeert een fikse boete. Ter verduidelijking: omdat zaterdag 26 mei de jaarlijkse Sinksenfoor begint en de foorkramers al met de opbouw willen beginnen, mag er sinds maandag niet meer worden geparkeerd op de Vlaamse- en de Waalsekaai. Maandag (14 mei) waren er nog zo'n negentig automobilisten die hun wagen er achteloos stalden. Dat kwam omdat de verbodsborden die de politie er had geplaatst om het parkeren tegen te gaan, allemaal waren omgewaaid door de felle wind. De chauffeurs kregen het voordeel van de twijfel. Hun wagen werd wel getakeld, maar de takeling moesten ze niet betalen. Let wel: de komende dagen vervalt die mildheid.

Parkeerhinder door de Sinksenfoor? Wat denkt u ervan?

Haar/Scherp: Eurosongfestival

Iedere woensdag schrijft Eline Bergmans de column Haar/Scherp in het Nieuwsblad.

Het is mijn traditie om ieder jaar met een grote zak chips en een fles rosé bij de hand naar het Eurosongfestival te kijken. Als ik helemaal eerlijk ben, is het eigenlijk nog maar de tweede keer dat ik dit doe, maar ik vind het wel fijn om tradities te hebben. Tradities hebben zo iets vastbeslotens en onwrikbaars. En omdat ik vorig jaar zo’n plezier had tijdens het songfestival, besloot ik dat ik vanaf dan ieder jaar zou kijken.

Vorig jaar was er de Finse band Lordi, een groep monsters die heel luid ‘Hard Rock Hallelujah’ schreeuwden afgewisseld met ‘aaaaaargh’. En daarnaast was er een kniezwengel (een woord waar voor Kate Ryan nog niemand van gehoord had), een robot en een Kroatische deelneemster met een tepelklem. Kortom: het songfestival was een avondje spektakel en amusement. En dit jaar had ik nog veel meer verwacht: Misschien zouden er wel jodelende clowns zijn of strippende operazangeressen met een cowboyhoed. Na Lordi kon ik het me maar moeilijk voorstellen dat er opnieuw boysbandjes met kabbelende liedjes zouden deelnemen.

Maar ik had me vergist. Er was helemaal niets bijzonders aan het Eurosongfestival en zelfs na een halve fles rosé vond ik het allemaal een beetje langdradig worden. Folkzangeresjes op blote voeten, een Letse band die in het Italiaans zong (de reden daarvoor ontgaat me nog altijd) en huppelende kostschoolmeisjes. En toen er eindelijk iets opera-achtigs kwam, hield de zangeres al haar kleren aan.

Maar naar het einde toe, wanneer de winnaar bekend gemaakte werd, haakte ik helemaal af. Een heel lelijk meisje uit Servië met een liedje over vriendschap en gebed, kreeg de eerste prijs. Het Eurosongfestival kreeg ineens een moraal mee. Zoiets van: Een lelijke eendje kan ook een ster worden en je hoeft helemaal niet mooi te zijn om het Eurosongfestival te winnen. Volgens de experts inzake Eurosong draait het festival sinds dit jaar weer om muziek in plaats van om show en heeft het beste liedje gewonnen. Weg vernieuwing van de monstergroep Lordi en weg avondje spektakel. Ik besloot mijn pas ingevoerde traditie maar weer af te schaffen. En eigenlijk ben ik ook nog veel te jong om naar het Eurosongfestival te kijken.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!