Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Bloggers vieren feest

De bloggemeenschap viert voor de derde keer internationale BlogDag. "We willen dat bloggers uit de hele wereld elkaar beter leren kennen," vertelt initatiefnemer Nir Ofir uit Israël. Ook onze Antwerpse blog op Nieuwsblad.be viert mee.
BlogDag speelt zich af in cyberspace. In plaats van elkaar lijfelijk te onmoeten, reiken de bloggers elkaar virtueel de hand. Wereldwijd publiceren bloggers hun top vijf van favoriete blogs en maken zo reclame voor elkaar. "Met BlogDag willen we de nieuwe blogs onder de aandacht te brengen," vertelt Ofir op BlogDay.org. Volgens Ofir zijn de bekende en populaire internationale blogs slechts het topje van de ijsberg en is het net interessant om nieuwe blogs en dus nieuwe mensen te leren kennen.


www.antwerpenblogt.be: Leuke blog over de Scheldestad.

www.pieples.be: Twee jonge Belgische ontwerpers wilden hun tekenstijl verbeteren. Je kunt een digitale foto van jezelf doormailen en na enkele dagen maken de tekenaars er een eigen interpretatie van. Het resultaat is een eigenzinnige reeks portretten van gewone mensen, 'pieples' zeg maar.

Photographical souvenirs: Fotograaf Michael Hughes startte in 1999 met een reeks toeristische foto's die je via deze link kunt bekijken.

www.pietel.be: Een webding over fotografie, internet en alles wat Pietel te binnen schiet. Pietel is een alter ego dat zich on-line uitleeft. Heerlijk inconsequent en zonder ethiek, zo heeft u het graag.

En nu even ernstig: Blog van De Standaard met nieuws van het net geplukt.

Foto's Cultuurmarkt

Securedownload_2

CULTUURMARKT VAN VLAANDEREN IN ANTWERPEN

Zondag 24 augustus 2007 was er de Cultuurmarkt van Vlaanderen in Antwerpen met talrijke infostands en podia. Deze 12e editie kende een enorm succes, maar door omstandigheden kon ik er maar eventjes zijn in de voormiddag. Hier kun je mijn foto's bekijken.


groetjes
Liliane

Langspeelplaten uit de bib krijgen nieuwe bestemming


Langspeelplaten roepen nostalgie op maar passen niet echt in een moderne bibliotheek. De openbare bibliotheken willen hun collectie echter niet verloren laten gaan. Een deel ervan gaat naar gespecialiseerde instellingen en een ander deel wordt verkocht.

De openbare bibliotheken Antwerpen werken continu aan het aanleveren van nieuwe materialen maar ook aan het afvoeren van beschadigde en/of verouderde materialen. Zo kunnen ze aan het huidige collectieprofiel van een moderne bibliotheek blijven voldoen.

De collectie langspeelplaten is tegenwoordig niet meer in gebruik omdat ze verouderd is. De bibliotheek gaat die collectie heroriënteren om ze niet verloren te laten gaan. Enerzijds nemen gespecialiseerde muziekinstellingen een deel van de collectie over, anderzijds organiseert het bibliotheekmagazijn Kotter een grote verkoop in september.

Om hun aanbod te actualiseren, begonnen de openbare bibliotheken Antwerpen vanaf de jaren '80 de langspeelplaten te vervangen door muziekcd's. De collectie langspeelplaten is sinds 2005 niet meer in gebruik en werd bewaard in de kelders van trefpunt Nova. Om ze in betere omstandigheden te bewaren, hebben de openbare bibliotheken Antwerpen contact opgenomen met geïnteresseerde muziekinstellingen. De vzw Jazz Centrum Vlaanderen, een toonaangevende instantie op jazzgebied in ons land, is geïnteresseerd in de overname van de jazzcollectie op lp. Verder neemt bijvoorbeeld ook het Muziekcentrum Vlaanderen een deel van de collectie over.

De openbare bibliotheken Antwerpen organiseren jaarlijks een grote boekenverkoop. Al de overgebleven lp's zijn hier voor een spotprijs op de kop te tikken, net als de boeken, cd's, video's en ander bibliotheekmateriaal dat niet meer in het bibliotheekassortiment is opgenomen.

Praktisch

Megaboekenverkoop
vrijdag 21 en zaterdag 22 september van 10 tot 16 uur
bibliotheekmagazijn Kotter (vlakbij Metropolis), Straatsburgdok-Noordkaai 29, 2030 Antwerpen
prijzen: boeken voor volwassenen, groteletterboeken, losse tijdschriften, lp's (per schijf), muziekcd's, video's en computerspelen aan 1 euro; jeugdboeken aan 0,50 euro; kunstreproducties aan 10 euro en 20 euro (afhankelijk van formaat en inlijstingen)

Pasje voor poezenmoeders

Wie in Antwerpen straatkatten wil voederen, moet zich laten registreren en een pasje aanvragen. Anders dreigt een boete.

De Antwerpse politie verbaliseert één tot twee keer per week kattenliefhebbers wegens sluikstorten. Want in de strijd tegen ratten en duiven is het voederen en eten achterlaten op straat verboden. Toch is er al een jaar een uitweg, al lijkt bijna niemand die te kennen: De stad en de politie hebben via de dieren bescherming een lijst van erkende kattencateraars. Wie daarop voorkomt krijgt een boete als hij op straat katten eten geeft. 'Deze mensen krijgen binnenkort ook een pasje zodat ze zich kunnen legitimeren,'  zeg schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers die wekelijks klachten krijgt van boze poezenmoeders. 'Op dit moment staan er 85 mensen op de lijst. Die moeten zich wel aan bepaalde voorwaarden houden. Zo moet het voederen op een vaste plaats gebeuren en moet de dierenvriend de plek netjes houden. Er mag ook alleen droogvoer gezet worden.

Mode-tiendaagse vitrine komt er aan

Van 6 tot en met 16 september vindt het project VITRINE, een mode-tiendaagse, weer plaats in Antwerpen. Het project etaleert letterlijk Antwerpen als modestad. Verschillende ontwerpers plaatsen immers mode in een etalage.

Sinds 1998 organiseert het Flanders Fashion Institute het project VITRINE, een mode-tiendaagse voor het grote publiek. Mode in de kijker en in de etalage: zo simpel en even doeltreffend is het concept van VITRINE. Na acht succesvolle edities, vindt het hele gebeuren van 6 tot en met 16 september 2007 voor de negende maal plaats in het centrum van Antwerpen. Op donderdag 6 september 2007 zal een selectie van de deelnemende locaties geopend blijven tot 21 uur voor de VITRINE-NOCTURNE.

Ook deze editie wil het Flanders Fashion Institute vzw opnieuw een duidelijk ontwerpersparcours voorstellen. De adressen van alle etalages en/of ruimtes worden gerangschikt tot een overzichtelijk (wandel)parcours, waarvan het plan op grote oplage wordt gedrukt en beschikbaar is in ModeNatie, Toerisme Antwerpen en de deelnemende locaties. Een handige brochure dus die het publiek in staat stelt elke vitrine mee te pikken en info te verkrijgen over de gerelateerde evenementen.

In het kader van de negende VITRINE-editie vindt de voorstelling van de collectie ‘Men’s Summer 2008 Tim Van Steenbergen’ en de ‘Shoe collection Tim Van Steenbergen by Ambiorix handmade in Belgium’ plaats (op uitnodiging) in het Sint-Felixpakhuis. De bekende modeontwerper gaat voor de presentaties van zijn collecties steeds op zoek naar originele locaties. Hij verzorgde al shows in het Louvre van Parijs en het paleis van de Heizel in Brussel, een gala-avond op de Belgische handelsmissie naar Polen, een voorstelling op de luchthaven van Deurne,… en nu dus ook een show in het Sint-Felixpakhuis.

Red de olifanten!

De olifantenfamilie van kunstenaar Andries Botha die de weg wijst naar de Zoo op het Astridplein zal hoogstwaarschijnlijk eind september naar dierenpark Planckendael gebracht worden. De dieren dienden als blikvanger voor het festival O dierbaar Antwerpen - een festival dat onze relatie tot de dieren in de stad scherp wil stellen - dat eind september afloopt. Maar met de verplaatsing van de olifanten naar Mechelen bent u het overduidelijk niet eens: 500 mensen reageerden op de vraag of de olifanten niet beter zouden blijven staan. En meer dan 75 procent antwoordde positief. De olifanten fleuren het Astridplein op en ze verplaatsen zou een zonde zijn.

Leer saz spelen in Berchem


Wie wil kennismaken met exotischere instrumenten, is in Berchem aan het juiste adres. In de stedelijke academie voor muziek en woordkunst kunnen muziekliefhebbers naast de ud of Arabische luit ook de saz of Turkse luit leren bespelen.


In de stedelijke academie voor muziek en woordkunst Berchem start dit schooljaar een opmerkelijk tijdelijk project: een cursus saz. De saz is een snaarinstrument dat zeer populair is in Iran, Armenië, Turkije en de Balkanstaten en wordt ook wel Turkse luit genoemd. Het instrument is dan ook vaak te horen in Turkse volksmuziek en de muziek van Centraal Azië. Ook in onze contreien neemt de belangstelling voor deze muziek toe.

De cursus saz vormt een mooie aanvulling op de cursus ud of Arabische luit, die ook door de academie van Berchem wordt ingericht. In september wordt gestart met het eerste leerjaar van de lagere graad. Het project, dat maximaal vier schooljaren duurt, past binnen het beleid rond gelijke onderwijskansen van de minister voor Onderwijs en Vorming.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht bij de stedelijke academie voor muziek en woordkunst Berchem, tel. 03 286 46 63, acad.muziek.berchem@stad.antwerpen.be, www.samw.berchem.be.
Inschrijven kan vanaf 27 augustus in de Willem Van Laarstraat 15-17 in Berchem.

Foto: Bollekesfeest

BOLLEKESFEEST
17, 18 en 19 augustus 2007

De stad organiseerde vorig weekend voor het eerst een Bollekesfeest, dit jaar als een ode aan de Antwerpse streekproducten. De Groenplaats, de Grote Markt en het Steenplein waren 3 dagen het culinaire hart van de stad.

Grotefotokopie_7

Op de Groenplaats was er het driedaagse evenement Antwerpen Proeft. De Groenplaats werd één groot openluchtrestaurant waar je kon proeven van heerlijke hapjes en drankjes ...
Nieuwsgierig naar meer foto's: Klik op deze link


En na de gastronomie op de Groenplaats konden we op de Handschoenmarkt en de Grote Markt proeven van Antwerpse streekproducten. Op het Steenplein was er de vismarkt met allerlei lekkers, muziek, randanimatie en kinderanimatie. Volwassenen genoten er van een fris bolleke en er wie dat wenste kon een haventocht maken met de Flandria. Tot rust komen kon tijdens een picknick in één van de 9 parken. Ook hier kinderanimatie en genieten van mooie muziek en een fris bolleke!!

Voorkrant_2

Andere foto's van de markt met streekproducten op de Grote Markt, de vismarkt op het Steenplein en de picknicks vind je hier


Groetjes van Liliane

Meeting of Styles

Antwerpen maakt van 23 tot 26 augustus plaats voor de zesde editie van het Meeting of Styles festival, een gratis graffitifestival. Meeting of Styles gaat dit jaar nog meer voor nationale en internationale kwaliteit, gecombineerd met lokaal talent. Voor het graffitiluik wordt gewerkt vanuit een vooraf afgesproken concept en basisschets. Dit moet garant staan voor een artistiek samenhangend eindresultaat en op zondag 26 augustus zal jongerencentrum Kavka weer in een heel nieuw kleedje zitten. Lokaal talent krijgt zaterdag de kans om het Muntplein, de bakermat van de Antwerpse graffiti, een nieuwe look te geven. Maar naast graffiti is er tijdens het Meeting of Styles festival ook plaats voor andere hiphop kunstvormen.

Lees verder voor het uitgebreide programma.

Lees verder

Surf van thuis uit naar naamindexen van vreemdlingendossiers

Surf van thuis uit naar naamindexen 1840-1930 van vreemdelingendossiers

Het Antwerpse stadsarchief bewaart de vreemdelingendossiers, een heel belangrijke informatiebron voor familiegeschiedenis. De indexen van de dossiers van 1840 tot en met 1930 zijn nu beschikbaar op www.felixarchief.be. Zo wordt het zoeken gemakkelijker en kan het overal waar een internetaansluiting is gebeuren.

Elke buitenlander die zich in Antwerpen vestigde had een persoonlijk dossier met adresgegevens, beroep, familiale situatie, datum van aankomst en vaak zelfs een foto. Deze dossiers werden allemaal verfilmd op microfilm en zijn vrij te raadplegen in de leeszaal van het stadsarchief. Om de zoektocht van thuis uit, en vaak ook vanuit het buitenland, te vergemakkelijken heeft het stadsarchief nu alle indexgegevens op de dossiers van 1840 tot 1930 beschikbaar gemaakt via www.felixarchief.be.

Zowel doorwinterde genealogen als mensen die gewoon benieuwd zijn of er nog sporen te vinden zijn van hun voorouders, kunnen gebruik maken van deze nieuwe indexen. De gegevens zijn overzichtelijk ingedeeld in vijf tijdsperiodes en staan verder alfabetisch. Het resultaat van een korte en eenvoudige zoektocht geeft u een scherm handgeschreven namen mét voornamen en de bijhorende dossiernummers. U kan dus van thuis uit ontdekken of er familieleden van u uit het buitenland in Antwerpen zijn komen wonen en wanneer dat gebeurde.

Prikkelt het terugvinden van uw eigen familienaam uw nieuwsgierigheid? Breng dan een bezoekje aan de leeszaal van het FelixArchief. Als u de dossiernummers van uw familieleden thuis noteert, kan u in de leeszaal meteen de microfilms raadplegen en heel snel meer informatie vinden over uw verwanten. Misschien is het ook voor u het begin van een indrukwekkend stamboomonderzoek.

Het op internet beschikbaar stellen van deze informatie betekent ook voor genealogen in het buitenland een hele verbetering. Vooral over inwijkelingen uit Nederland, Duitsland en Polen is in deze indexen veel te vinden. Een hele groep 'vreemdelingen', die een tijdje in Antwerpen verbleven, vertrokken daarna verder, bijvoorbeeld naar Amerika met de Red Star Line. Voor veel genealogen is die korte periode dat hun voorouders in Antwerpen verbleven dan ook een scharniermoment in hun stamboom. Genealogen uit het buitenland kunnen nu ook via www.felixarchief.be ontdekken of hun familienaam voorkomt tussen de vreemdelingendossiers.

Lees verder

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!