Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Foto: baobab bomen op het Kievitplein

KievitHet Kievitplein in Antwerpen achter het Centraal Station, pakt sinds vorig weekend uit met een blikvanger van formaat. Het werk van drie kunstenaars - Dirk Lenaerts, Rolf Mulder en Joris Michielsen - stelt vijf Afrikaanse baobab bomen voor. Aan het kunstwerk dat de naam 'Qu'y vit?' krijgt ('Wie woont er?'), hangt een prijskaartje van 250.000 euro. In april volgt de officiele inhulding. Benieuwd naar de andere foto's? Via deze link

Foto: graffitikunst

Strip_2Sinds een paar dagen telt Antwerpen een nieuwe oase van kleuren. Graffitikunstenaar Marco Scarpato, alias Resmone, maakte deze schildering op de gevel van de School Musica in de Lange Ridderstraat.

Bekijk de andere foto's via deze link

Hebt u een leuke naam voor uw straat?

De Antwerpse straatnaamcommissie mag aan de slag, met de driehonderd nieuwe straten die er de volgende jaren bijkomen. Voor wie een straat naar zichzelf wil noemen is er één voorwaarde: u moet wel dood zijn.

Niet alleen de Werf van de Eeuw en enkele grote stadsontwikkelingsprojecten zoals het Militair Hospitaal, Spoor Noord, Regatta op Linkeroever zorgen voor overuren bij de stedelijke straatnaamcommissie. De stad heeft de ambitie om niet alleen alle straten en pleinen te dopen, maar ook alle grote plantsoenen en kunstwerken zoals tunnels en bruggen. Tegen 2010 moet de straatnaamcommissie niet minder dn 300 nieuwe namen uitvinden.
Hoe krijgt een straat of een plein haar naam? Meestal poneert de straatnaamcommissie een voorstel aan het districtsbestuur. Dat bekijkt dat voorstel of formuleert zelf een andere naam. De straatnaamcommissie op haar beurt toetst dat districtsidee. Bestaat de naam nog niet bijvoorbeeld? Of voldoet de naam aan de normen. Daarna verhuist de nieuwe straatnaam naar het schepencollege en de gemeenteraad, die de knoop definitief doorhakken.Met driehonderd nieuwe straatnamen dreigt de inspiratie wel op te geraken. ‘Wees gerust, we zullen die wel vinden. We hebben trouwens nog steeds een reservelijst met zo’n 120 namen’, verduidelijkt Schoups, stadsarchivaris en secretaris van de straatnaamcommissie
Tegenwoordig zijn er vooral twee pistes om een straatnaam te vinden. Ofwel een naam die verwijst naar de locatie van de straat. Ofwel de naam van één of andere bekende Antwerpenaar. ‘Er moet wel altijd een mooie link met de straat en Antwerpen zijn. Zo kiezen we nog zelden internationale figuren. Bewoners dragen soms zelf ideeën aan, die we af n toe volgen. Zo’n voorstel kan met een simpele brief aan het stadsbestuur.’
Er is wel één voorwaarde voor wie een straat naar zichzelf wil noemen, u moet dood zijn. Want, buiten de leden van de koninklijke familie, maken alleen overledenen kans op een straatnaam. ‘Al maakten we kort na de tweede wereldoorlog uitzondering voor Churchill en generaal Armstrong, uit dankbaarheid voor onze bevrijders,’ verduidelijkt Schoups.

Heeft u een leuke naam voor uw straat? Reageer hieronder:

Britse pers in superlatieven over Antwerpen

De Britse pers krijgt niet genoeg van Antwerpen. Zowel The Daily Telegraph als The Sunday Times schrijven enthousiaste artikels over de Scheldestad.

We lezen: 'Antwerpen is alles wat u dacht dat België niet was: kleurrijk, dramatisch, louche  en hip,' in The Daily Telegraph. 'Terwijl de Gildenhuizen herinneren aan de gouden eeuw als havenstad, zijn de modewinkels het toppunt van cool.' De Sunday Times gaat nog een stapje verder: 'Antwerpen betekent mode, kunst en gastronomie! In Antwerpen snuift met minachtend naar het cliche 'Boring Belgium'.' Zo hoort u het ook eens van een ander.

Reageer: borden verplaatsen in Poorthoflaan ok?

In de Poorthoflaan werden afgelopen vrijdag parkeervakken geschilderd, die de parkeerverbodsborden tegen spreken. Eigenlijk hadden er in de woonstraat, waar parkeren langs beide kanten van de straat toegelaten is, helemaal geen vakken moeten geschilderd worden. Het parkeren wordt er perfect geregeld door de borden.

'Een misverstand', noemt de Verkeerscel van de stad Antwerpen het. 'Uiterlijk donderdag zullen de borden verplaatst worden en wanneer het weer het toelaat zullen bijkomende parkeervakken geschilderd worden', stelt Marc Monté van de Verkeerscel.

Is dit volgens u een goede oplossing? Waarom wel? Waarom niet?

Stadsbestuur onder vuur

Het democratisch gehalte van het Antwerpse stadsbestuur laat te wensen over. Dat vinden althans tien buurtverenigingen die zich gegroepeerd hebben in Antwerpen in Actie en dringend meer inspraak eisen. Volgens hen zijn de zaken alleen maar verergerd sinds Patrick Janssens (SP.A) burgemeester werd.

Diezelfde Patrick Janssens lag eerder deze week zelfs op de gemeenteraad onder vuur omdat hij in kranteninterviews twijfels had geuit over het nut van diezelfde gemeenteraad. Waarop Janssens zijn excuses aanbood.

Is het Antwerps stadsbestuur ook volgens u te weinig democratisch?

Vereniging/vrijwilliger in de kijker

Button_verenigingenrapport1Het Nieuwsblad brengt het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Krijgen de clubs genoeg steun? Is er een behoorlijke sporthal? Leven de volkssporten nog?  Hoe Antwerpen scoort, kunt u nalezen op www.nieuwsblad.be/verenigingsleven

'Antwerpen blogt' koppelt daar graag een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wil u met uw club op deze blog verschijnen? Kent u een vrijwilliger die in de bloemetjes mag worden gezet? Stuur ons dan een mailtje met foto op antwerpen@nieuwsblad.be, dan contacteren wij u binnenkort voor een reportage!

Ondertussen horen we graag hoe u denkt over het verenigingsleven in Antwerpen. Doet Antwerpen genoeg doet voor zijn verenigingen? Reageer hieronder. 

Reageer: SP.A ruziet over hoofddoeken

Hoofddoek Leuven heeft gisteravond het voorstel van het Vlaams Belang om hoofddoeken voor stadspersoneel te verbieden, met een duidelijke meerderheid naar de prullenmand verwezen. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) haalde daarbij nog eens zwaar uit naar zijn partijgenoten in Antwerpen, de uitvinders van de term 'hoofddoekendebat' die al navolging kreeg in Gent en Lier. 'Ik ben nog steeds woest omdat men in Antwerpen het hoofddoekendebat op eigen initiatief heeft ingevoerd. En nu willen ze ook in het stedelijk onderwijs een hoofddoekenverbod invoeren. Willen ze er twee keer plezier aan beleven ofzo?'

Louis Tobback, de burgemeester van Leuven (SP.A), wilde het in de gemeenteraad eigenlijk niet tot een debat rond een verbod op hoofddoeken laten komen. Lees zijn argumentatie hier

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) trekt zich geen zier aan van partijgenoot Louis Tobbacks kritiek op de Antwerpse dresscode, die religieuze en politieke kentekens achter het loket verbiedt. Lees zijn argumentatie hier

Volgt u de visie van Leuven? Of steunt u de Antwerpse burgemeester? Kunnen we Antwerpen en Leuven eigenlijk vergelijken? Geef hieronder uw mening.

Van Campenhout excuseert zich bij Oost-en West-Vlamingen

In een open brief biedt de Antwerpse schepen van Ludo Van Campenhout (Open VLD) zijn excuses aan voor zijn optreden in De Zevende Dag afgelopen zondag. Van Campenhout kwam op zijn minst 'geagiteerd' over toen hij in debat ging met Filip Dewinter over de nieuwe crimisite van Vlaams Belang (bekijk het filmpje hierboven).

Opmerkelijk: Van Campenhout excuseert zich voor niét voor zijn gedrag of harde taal, wél voor zijn Antwerpse accent. 'Het spijt me [...] geen seconde dat ik tegenover zoveel fatsoensvervuiling hardere taal heb gebruikt dan men van mij gewend is. De enige mensen aan wie ik echter wél mijn gemeende verontschuldigingen wil aanbieden, zijn de Oost- en West-Vlaamse tv-kijkers, die wellicht een beetje moeite hadden met mijn Antwerpse tongval.'

Lees de open brief van Van Campenhout:

Download verontschuldigingen.doc

Site van de week: Antwerken

AntwerkenVandaag startten de werken aan de Noorderlaanbrug. Om 9u werd één rijstrook op de brug vanuit Antwerpen richitng Ekeren afgesloten. In de loop van de dag wisselde een aantal keren de rijstrook die werd afgesloten, toch verliep de eerste dag van de werken zonder noemenswaardige problemen. Bestuurders maakten vooral gebruik van Ring en Singel. De aannemer had één dag nodig om de definitieve werfsituatie vast te leggen. Vanaf vandaag komt het verkeer richting noorden in een werfsituatie terecht die 3 à 4 maanden stabiel bljft.

Meer informatie en alternatieve routes tijdens deze werffase op www.antwerken.be

Lees verder

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!