Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Tweede Bollekesfeest was overrompelend succes

Van 22 tot en met 24 augustus stond de hele binnenstad in het teken van ontdekken, proeven en genieten op het tweede Bollekesfeest. Het Bollekesfeest, het eetfestival met Antwerpse streekdelicatessen lokte het afgelopen weekend ongeveer 100 000 bezoekers naar de koekenstad Antwerpen. Wat wil dat zeggen in cijfers?

 • De bezoekers dronken maar liefst 250 vaten Bollekes van brouwerij De Koninck.
 • Op zaterdagavond zakten 5000 muziekliefhebbers af naar de Grote Markt voor de percussierecital, ‘knal boem paukenslag’.
 • 750 exclusieve picknickdekens waren in een mum van tijd uitgeput op zondagmiddag.     * Het Boombal, de feestelijke afsluiter van het Bollekesfeest, lokte maar liefst 4000 danslustigen
Video: premetro of verboden skatespot?
Dertig jaar lang is de premetrotunnel onder de Turnhoutsebaan niet gebruikt. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) omschreef het complex gisteren tijdens een afdaling in de tunnelpijp als 'de schande van Antwerpen.' 'In 2015 rijden hier trams door,' beloofde ze. Lees verder
Kennismaken met de computer in het Permeke

Voor nog meer blogplezier kun je vanaf september in bibliotheek Permeke starten met een reeks computercursussen. 'Kennismaken met de computer' is een initiatiecursus voor echte beginners waarin de cursist stapsgewijs leert omgaan met de computer. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook de cursus 'Teksten maken met WORD' volgen.

De computerlessen van bibliotheek Permeke zijn vooral gericht op bewoners van Antwerpen-Noord, die op deze manier ook kunnen kennismaken met de bib. In de bib kunnen ze bovendien terecht om het geleerde meteen in de praktijk te brengen en bijvoorbeeld e-mails te sturen of te internetten.

Open School Basiseducatie geeft de cursussen in samenwerking met Bibliotheek Permeke.

Praktisch

Lees verder

Reageer: moet leefloon voor moeilijke groep omhoog?

OCMW-voorzitter Monica De Coninck (SP.A) stelt voor het leefloon van mensen die niet in aanmerking komen voor de arbeidsmarkt op te trekken. Haar collega's zijn het niet eens.

'De groep van sociaal onaangepasten met psychische problemen neemt snel toe', zegt Monica De Coninck. 'Deze mensen zijn niet inzetbaar op de arbeidsmarkt, zelfs niet in de projecten van de sociale economie. Ze zijn levenslang veroordeeld tot het minimum van het leefloon, 640 euro voor alleenstaanden en 850 voor samenwonenden.'

Monica De Coninck vraagt aan de Vlaamse regering om speciaal voor deze groep het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap uit te breiden.


Reageer:Voor ongeveer de helft van de mensen die in Vlaanderen afhankelijk zijn van een leefloon, is werken onmogelijk. Zij moeten blijvend rondkomen van 640 euro als alleenstaande of 850 euro als samenwonenende. Moet het leefloon voor die moeilijke groep omhoog? Of is het beter te trachten hen alsnog in te schakelen in de arbeidsmarkt?

Het weekend door de lens van onze blogfotograaf

Er werd geproefd en genoten in het oude stadscentrum tijdens Antwerpen Proeft en de Bollekesfeesten. American Power on Wheels palmde twee dagen lang de Scheldekaaien in met Amerikaanse sleeën in alle kleuren en maten. Antwerpse jongeren leefden zich uit in jeugdcentrum kavka waar het vierdaags graffitifestival CAN!T plaatsvond.

Bollekes_2
Canit

Powerwheels

Koperdieven slaan hun slag bij Unesco Wereldergoed
Deze ochtend om 7 uur stelde het eerste personeelslid dat toekwam in het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet vast dat een deel van 5 koperen regenpijpen aan de buitenzijde van het gebouw aan de Vrijdagmarkt gestolen was, nl. het onderste stuk van elke regenpijp van ongeveer 2 meter. De diefstal heeft waarschijnlijk vannacht plaatsgevonden. De politie werd meteen verwittigd. Er is een proces-verbaal opgemaakt. De regenpijpen van het museum werden tijdens recente dakwerken volledig vervangen. Het museum en de collectie die erin bewaard wordt, liepen op geen enkele wijze gevaar.

Reageer: Koper is tegenwoordig een gegeerd goed.  Kwam u al in aanraking met koperdieven? En heeft u tips om koperdiefstallen tegen te gaan?

Schaal Sels volgend jaar op zondag

In het Merksems districtscollege is er onenigheid rond de toekenning van de Merksemse subsidie voor Schaal Sels. Districtsschepen van sport Frank Baeyens (SP.a) wil de subsidie niet geven dit jaar. Hij stelt dat de juiste voorwaarden niet vervuld zijn en dat de organisator de afspraken niet nakomt. Zijn collega's (Gilbert Verstraelen (SP.a), Kris Janssens (Open VLD) en Sonja De Meyer (CD&V) zijn het daar niet mee eens. Zij willen wel dat er volgend jaar vroeger van start wordt gegaan met de voorbereidingen. Districtsschepen Koen De Cock (CD&V) is nog met vakantie.

Organisator Ben Simons stelt dat hij wel tijdig een subsidieaanvraag heeft ingediend en dat de mensen die langs het parcours wonen ondertussen op de hoogte zijn gebracht van de wedstrijd met een bewonerbrief.

'We hebben ons uiterste best gedaan om de Merksemnaren dit jaar een Schaal Sels aan te bieden', stelt hij.

De Schaal Sels, een wedstrijd in categorie UCI 1.1, de tweede belangrijkste categorie in de UCI Europe Tour, wordt op dinsdag 2 september verreden.

Volgend jaar wil organisator Ben Simons uitwijken naar de laatste zondag van augustus en de Schaal Sels samen met de braderij en de kermis laten doorgaan.

'Sowieso is er dan veel volk op de been. Met de Schaal Sels wordt de ambiance dan alleen maar groter. De wielrenners zouden aankomen achter de Sint-Bartholomeuskerk, vlakbij de Bredabaan, zodat iedereen kan komen kijken. Op een zondag moet er bovendien niemand zijn kinderen van school halen of naar het werk rijden. Je wordt dus niet gehinderd door de omleggingen', stelt hij.

Wat vindt u van het gekibbel in het districtscollege?

Vindt u het een goed idee om naar de zondag uit te wijken met Schaal Sels? Waarom wel? Waarom niet?

Kinderen geven mening over toekomst speelterrein Boekenbergpark

De stad Antwerpen organiseerde een inspraakronde voor de heraanleg van het speelterrein in het Boekenbergpark. Vooral de mening van kinderen was ergbelangrijk. Uit de inspraakronde kwam naar voor dat de kinderen erg houden van het sprookjesachtige karakter van het park. Verder bleek dat er wel meer variatie nodig is zodat er voor alle leeftijdsgroepen wat wils is. De ontwerpers zullen rekening houden met de opmerkingen bij het uitwerken van hun voorstel. Het voorontwerp zou in het najaar 2008 worden voorgelegd aan de buurtbewoners.

De stad Antwerpen wil het speelterrein in het Boekenbergpark in Deurne herinrichten. Omdat de mening van kinderen uit de buurt en andere gebruikers van het speelterrein belangrijk is, organiseerden de jeugddienst en het stedelijk wijkoverleg op 7 en 24 juli 2008 een inspraakmoment op het speelterrein.

Speltakel20xtra20large20200820019_2

Spelenderwijs je mening geven

In totaal deden 83 kinderen hun zegje over het speelterrein in het Boekenbergpark. Tijdens een 'ringenspel' kozen ze hun favoriete spelvorm door ringen te verdelen tussen slingeren en zwieren, springen, schommelen, evenwicht, klauteren, uitkijken, ontmoeten en glijden. Hun favoriete speeltoestel konden ze aanduiden in een invuloefening. Zowel ouders als kinderen dropten bovendien losse ideeën in een ideeënbus.

Kinderen willen een gevarieerd sprookjesachtig speelterrein

Uit het inspraakspel blijkt dat kinderen houden van het sprookjesachtige karakter van het park. De burcht, de Chinese toren en het kasteel spreken tot de verbeelding. Kinderen en ouders vinden de huidige speeltuin veilig en zien het zand onder de speeltoestellen ook als een extra speelelement.

Anderzijds is de huidige speeltuin niet voor alle leeftijdsgroepen even aantrekkelijk. Vooral de kleinsten en de 10- tot 13-jarigen vallen momenteel uit de boot. Er mag dus meer variatie komen in de speeltoestellen. Oudere kinderen zijn uit op avontuur en willen slingeren, zwieren en klauteren.

Enkele reacties van ouders en kinderen

"Het is een mooie speeltuin en het zand is altijd proper"
"Ik kom graag naar deze speeltuin omwille van de rust en het groen"
"De link met het zwembad is heel leuk"
"Fietsstallingen voorzien in het nieuwe ontwerp"
"De speeltuin heeft niet één stijl of thema"

REAGEER: En wat wil u zeker zien bij de heraanleg van het speelterrein? Of zou u liever een heel andere invulling hebben van het Boekenbergpark in Deurne?

Lees verder

Reageer: Is de Zoo diervriendelijk genoeg?

De dierenrechtenorganisatie Gaia geeft de Antwerpse Zoo een 'onvoldoende tot middelmatig'. Volgens Michel Vandenbosch waren er bij hun bezoek in april niet minder dan 38 overtredingen op de dierenwelzijnswet. Misschien al beter dan de 81 overtredingen van 5 jaar geleden, maar toch nog ondermaats. De dierentuindirectie ontkent de zware kritiek, al geeft ze zelf toe dat er nog vier inbreuken zijn: bij de giraffen, bij de amoerpanters, een eenzame gier en slechte informatieborden. 'We werken eraan, zowat alles zal dit najaar nog in orde zijn', zegt Zoo-directeur Rudy Van Eysendeyk.

Reageer: Vindt u de Antwerpse Zoo diervriendelijk genoeg?

Foto's van feestweeekend

Dit weekend was er weer vanalles te beleven in 't stad. Van gezellige kraampjes op de Rubensmarkt en uitmuntende jazz van ondermeer Toots Thielemans  tijdens Jazz Middelheim tot een nachtelijke schattenjacht in de Antwerpse musea tijdens de museumnacht. Geniet nog even na bij de foto's van blogfotograaf John.

Museumnacht_2

Rubensmarkt Jazz

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

 • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
  Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

  John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
  Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!