Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Veroordeelde Eddy Den Hondt eist 'achterstallig' loon op

Eddy Den Hondt, de vroegere baas van de Antwerpse politieschool Potva, eist ruim 17.000 euro van de stad. Twee maanden geleden was Den Hondt nog de enige beklaagde die in de Visa-affaire zwaardere straffen kreeg dan in eerste aanleg. Sterker nog: omdat de rechter het bewezen achtte dat Den Hondt onder meer privéreisjes betaalde met geld van de politieschool, werd hij van alle Visa-beklaagden uiteindelijk nog het zwaarst gestraft.

Meteen bij het losbarsten van de Visa-affaire werd Den Hondt geschorst door burgemeester Janssens. Ruim twee jaar lang zat hij thuis, terwijl hij toch nog 90 procent van zijn loon kreeg. Midden 2006, twee dagen vooraleer hij veroordeeld zou worden in eerste aanleg voor zijn aandeel in de Visa-affaire, mocht hij bovendien op vervroegd pensioen. Sindsdien kreeg hij elke maand 4.000 euro bruto. Die pensioenregeling was eigenlijk een gunstmaatregel van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) en ... de burgemeester. Janssens wou Den Hondt zijn pensioenrechten niet afnemen omdat zoiets een straf 'buiten proportie' zou zijn.

Doordat Den Hondt op pensioen mocht, verviel echter ook de tuchtprocedure die de stad tegen hem had ingesteld. Daarom denkt Den Hondt nu plotseling de 10 procent loon terug te kunnen eisen die werd ingehouden in de periode dat hij geschorst was. Hij is dan immers wel veroordeeld door de rechter, maar de stad heeft nooit een definitieve beslissing kunnen nemen in zijn tuchtprocedure. De stad weigert, maar de zaak werd voor de rechter gebracht. Het is nu afwachten hoe die oordeelt.

Reageer: Wat denkt u van de eis van Eddy Den Hondt?

Foto: Vier agenten, drie Phaedra-betogers

Baziel

De aangekondigde antibontactie voor de winkel Baziel & Blache van Phaedra Hoste op de Kipdorpvest draaide uit op een sof: er daagden uiteindelijk slechts 3 Nederlandse activisten op. Daartegenover stonden vier agenten in burger en een Unizo-delegatie mét deurwaarder. De activisten zorgden even voor heibel in de Schuttershofstraat, maar dropen op het eind van de dag onverrichterzake af. Phaedra Hoste - die de activisten verwijten een hypocriete houding aan te nemen door op te treden als gezicht van Pelsland - was niet eens aanwezig in haar winkel. Unizo zal het rapport van de deurwaarder overmaken aan zijn juridische dienst om te kijken of er nog juridische stappen ondernomen kunnen worden. De middenstandsorganisatie eist in ieder geval dat de stad in de toekomst dergelijke acties in de winkelstraten verbiedt.

Meer foto's hier.

Foto: De Groene Waterman-prijs

Boekskes_3   Vrijdagavond werden in het Antwerpse stadhuis de Groene Waterman-prijzen uitgedeeld. Onze blogfotograaf John Moussiaux zag hoe de prijzen gingen naar 'De nazi en de kapper' van Edgar Hilsenrath en 'Cultu(u)renpolitiek' onder redactie van Ico Maly. Meer foto's hier.

Foto's: Finse kerstmarkt in Zeemanskerk

In de Noorse Zeemanskerk vond de afgelopen dagen een typische Scandinavische kerstmarkt plaats. Onze blogfotograaf John Moussiaux ging rondsnuisteren.Kerstman2 Meer foto's hier.

Eindejaarsfeesten in 't Stad

Antwerpenijspiste11 De komende weken gaan de eindejaarsfeesten in het stadscentrum van start. Een klein overzicht van de feestelijkheden:

Aankomst Kerstman: Op vrijdag 12 december om 15.35 uur komt de Kerstman aan op het Centraal Station. Hij trekt in stoet door de stad en mag alle feestelijkheden officieel op gang trekken.

IJspistes: Dit jaar geen kraampjes meer op de Grote Markt, wel twee ijspistes. Een voor de volwassenen, een voor de kinderen. De pistes gaan op 12 december open (om 20.30 uur) en zijn vanaf dan elke dag tot en met zondag 4 januari open van 12 tot 20 uur. Op vrijdag en zaterdag blijven ze open tot 22 uur (op 24 december gesloten om 18 uur).

Winterdorp met kermis: De traditionele eet- en drinkkraampjes verhuizen na de problemen van vorig jaar naar een 'Winterdorp' aan de overdekte hangar bij de Cruiseterminal. Er zijn nog maar 3 drinkstandjes en 9 eetstandjes. Bovendien gelden er strenge regels: geen sterke drank voor minderjarigen en geen glazen meer. Behalve het Winterdorp staan er ook enkele kermisattracties, waaronder het grootste reuzenrad van Europa. Dat opent al op 3 december de deuren. Voor de rest is het ook hier weer wachten op 12 december. De openingsuren zijn dezelfde als die van de ijspistes. Alleen blijft het Winterdorp op oudjaar open tot 2 uur.

Kerstmarkt op de Groenplaats: Van vrijdag 12 december tot zondag 28 december staat er op de Groenplaats een grote Kerstmarkt met ruim 60 kraampjes met feestartikelen, cadeaus en hapjes. Ook hier gelden dezelfde openingsuren dan bij de ijspistes.

Overdekte Kermis in de Waagnatie: de Winterfoor in de Waagnatie staat er al voor de derde keer. Je vindt er een rupsbaan, bootjesmolen, cakewalk en een spiegeldoolhof. Bovendien staat er ook een circustent waar nostalgische acts worden opgevoerd. Van vrijdag 26 december tot zondag 4 januari. Meer info: www.winterfoor.be

Vuurwerk: Op 31 december staat toch weer het traditionele vuurwerk boven de Schelde op het programma. Snel zijn is de boodschap, want het is rond middernacht elk jaar een drukte van jewelste op en rond de Scheldekaaien. Nieuw is wel dat het vuurwerk dit jaar ook te bekijken en beluisteren - het vindt plaats op de tonen van Christmas in Paris - is op Linkeroever.

Nieuwjaarsdrink: Op 11 januari houdt de stad haar Nieuwjaarsdrink op de Grote Markt. Met een hapje, drankje en cadeautje voor iedereen. Van 11 tot 14 uur.

Rechter moet op zaterdag werken

Primeur zaterdag in het Vlinderpaleis. Voor het eerst zetelde de strafrechter in eerste aanleg op een zaterdag. Twee weken geleden werden drie zaken uitgesteld naar zaterdag 29 november. De behandeling had normaal gezien plaatsgevonden op 18 november, maar het openbaar ministerie vroeg toen om uitstel. Omdat er nog enkele beklaagden aangehouden waren, moest de behandeling zo snel mogelijk volgen, maar de agenda van de vierde correctionele kamer zat overvol.

Volgens de advocaten aan de Antwerpse balie wou de rechtbank met deze ongewone zaterdagzitting een duidelijk signaal sturen aan het parket. Dat zou de agenda van de rechtbanken overvol laden, waardoor de rechters niet meer voldoende tijd hebben om hun zaken voor te bereiden. Persrechter Eva Leliard liet in ieder geval weten dat het de eerste en enige keer zou zijn dat er een zaterdagzitting plaatsvond.

Het openbaar ministerie vorderde in de drie zaken celstraffen tot 10 jaar geëist voor de verdachten van een reeks gewelddadige overvallen, carjackings en inbraken. In totaal stonden in de zaak twaalf mensen terecht. Een groot deel van de beklaagden was op het moment van de feiten nog minderjarig.

Foto's: opening sociale werkplaats De Sleutel

Sleutel

Deze week opende in vzw De Sleutel een nieuw atelier. Dankzij de uitbreiding van het aanbod kunnen cliënten met een verslavingsprobleem in de Antwerpse regio nu ook gebruik maken van een volwaardig tewerkstellingstraject. Blogfotograaf John was op de opening en maakte deze foto's.


Wie heeft die romantische liefdesbrief geschreven?

Op het fietspad langs de Schriek en de Puihoek heeft iemand met krijt een lange en romantische liefdesbrief geschreven.

'Opgelet, toen ik jou voor het eerst zag, toen dacht ik, wow, wat een mooie lach, die wil ik wel beter leren kennen',... staat er geschreven en zo gaat San (van Sander, Sandy, Sandra,?) nog een tijdje verder. De geliefden blijken ongeveer een jaar samen te zijn.

Wie geen te hoge snelheid aanhield op de trappers, kon de brief tijdens het fietsen helemaal lezen. Zoals Kiana (12) en Jason (12) daarstraks bijvoorbeeld, maar die beiden zo'n liefdesverklaring in het openbaar niet meteen zagen zitten.

Anders was het gesteld met Allison (12) en Auke (12). Die vonden de liefdesboodschap in krijt erg romantisch. Of ze zelf al iets romantische meemaakten? 'Mijn ex-lief heeft ooit een liedje geschreven voor mij, dat vond ik erg leuk', stelt Allison. 'En toen ik terugkwam van vakantie zat er van mijn ex-lief een mooie brief in de brievenbus, dat vond ik ook romantisch', stelt Auke.

Wij zouden het fijn vinden mocht de schrijver van de boodschap ons laten weten wie hij of zij is. We kijken uit naar reacties.

Diamantwijk solidair met slachtoffers Mumbai

Deze middag wordt in de diamantwijk van Antwerpen een minuut stilte gehouden uit solidariteit met de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Mumbai. De actie is een gezamenlijk initiatief van de diamantsector, de Joodse gemeenschap en de Indiase gemeenschap. In Antwerpen zijn er immers heel veel Indiërs die diamant verhandelen. Met de minuut stilte wil de diamantsector zijn respect betuigen en solidariteit tussen verschillende nationaliteiten en culturen benadrukken.

De aanslagen in Mumbai waren vooral gericht tegen Britten en Amerikanen, maar ook tegen Israëliërs. De link tussen Antwerpen en dat land bestaat al lang door de diamanttrafiek.

Ook India is een belangrijke afzetmarkt voor de Belgische diamantairs. Jaarlijks wordt er voor meer dan 4,3 miljard euro aan edelstenen naar India uitgevoerd vanuit ons land. Dat is goed voor 80 procent van de Belgische export.

De werknemers van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC)zijn dan ook aangedaan door de situatie. "De band tussen België en India, en in het bijzonder Antwerpen en Mumbai, is steeds zeer sterk geweest. De terroristische aanslagen hebben dan ook een diepe indruk nagelaten in onze multiculturele diamantgemeenschap", aldus Philip Claes, de woordvoerder van AWDC.

REAGEER: Sint zonder kruisje

Sinterklaas2 In de meeste Antwerpse stadsscholen wordt het neutraliteitsprincipe behoorlijk rigoureus opgevolgd. En dat betekent bijvoorbeeld dat kleutertjes enkel kleurplaten voorgeschoteld krijgen waar de Sint geen kruisje op zijn mijter heeft. Als het over Kerstmis gaat, vermijden de leerkrachten elke verwijzing naar Jezus, Maria of Jezus. En de kerstboom mag versierd worden met bollen en slingers, maar engeltjes of een kerststalletje zijn volkomen uit den boze.

Reageer: Is dit overdreven politiek correct of niet meer dan normaal voor de pluralistische stadsscholen?

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!