Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Eerste vergunning voor nieuwe woonwijk Regatta

Het Antwerpse stadsbestuur leverde vrijdag een verkavelingsvergunning af voor de eerst bouwfase van de nieuwe woonwijk Regatta op de Antwerpse Linkeroever. Naast het Galgeweel komen de volgende 10 jaar 450 eengezinswoningen, 1.050 appartementen en kantoren. Het geheel wordt opgetrokken in een groene omgeving, met als paradepaardje een recreatiepark van 12 hectare rond het water van het Galgenweel.

De eerste fase houdt vier bouwzones in, met 140 appartementen en 112 huizen tussen de Blancefloerlaan en het geplande Galgeweelpark. Binnenkort geeft de Vlaamse overheid ook een vergunning voor de aanleg van openbare wegen en rioleringen op Linkeroever. Daarna kan de projectontwikkelaar beginnen met de werken en worden ook de eerste bouwvergunningen goedgekeurd.

Volgens projectontwikkelaar Vooruitzicht is de goedkeuring van deze eerste verkavelingsvergunning een historisch moment. ‘We zijn al van 1992 bezig met dit nieuwe stuk stad. We hebben een lange weg afgelegd. Maar het project is er alleen maar beter en kwalitatiever op geworden’, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Van Maercke. Tegen de lente start de verkoop van de eerste woningen. Over de prijs wil Vooruitzicht nog niets kwijt, buiten dat ze ‘betaalbaar’ en ‘aan concurrentiele prijzen’ worden.

Protest tegen studie milieugevolgen Oosterweelverbinding

De Straten-Generaal protesteert bij Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) tegen de nieuwe VITO-studie van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) naar de luchtkwaliteit van de Oosterweelverbinding. ‘Wij vinden het verbazingwekkend dat de Vlaamse regering via de BAM een eenzijdige studie financiert, naar één eigen tracé. Een studie die het lopend alternatievenonderzoek, eveneens uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse regering, op de helling dreigt te zetten’, stellen Manu Claeys en Peter Verhaeghe in hun protestbrief. Gisteren noemde Ademloos deze VITO-studie al ‘propaganda’. De partij Groen! sluit zich aan bij de kritiek. ‘Beschamend en manipulatief. Wat probeert de BAM de mensen nu eigenlijk wijs te maken? Dat men de Lange Wapper enkel wil aanleggen om de lucht proper te krijgen?’, vraagt voorzitster Mieke Vogels zich af.

Ondertussen verdedigt de BAM het luchtkwaliteitsonderzoek van het VITO. ‘We bekeken enkel het BAM-tracé omdat we niet over de details van de andere tracés beschikken. Het lopende alternatievenonderzoek neemt de impact van de verschillende tracés op het milieu mee’, reageert BAM-woordvoerder Nick Orbaen.

Renovatie Kattendijksluis start maandag

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) start maandag 2 februari de renovatie van de Kattendijksluis. De sluis verbindt binnen twee jaar opnieuw de Schelde met het Kattendijkdok. De Kattendijksluis werd in de jaren negentig gesloten, maar gaat nu opnieuw open omdat zeilschepen en jachten anders niet langer naar de jachthaven Willemdok en het Kattendijkdok kunnen varen. Ze geraken niet onder het geplande viaduct Lange Wapper van de Oosterweelverbinding. De renovatie kost 17,6 miljoen euro en maakt deel uit van het Masterplan Antwerpen.

Subsidie voor sterilisatie huiskatten

De stad Antwerpen gaat inwoners die hun huiskat laten steriliseren of castreren financieel steunen. Voor een kater kunnen ze rekenen op 10 euro, voor een kattin op 30 euro. Het onvruchtbaar maken van een poes kost al snel 100 euro bij de dierenarts. Met de maatregel hoopt schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open VLD) de groeiende plaag van zwerfkatten in te dijken. ‘Huiskatten kunnen zorgen voor bijkomende zwerfkatten. Ofwel bevruchten ze een zwerfkat, ofwel krijgen ze plots zelf een ongewenste nest kittens die door de eigenaars in de vrije natuur worden achtergelaten’, verduidelijkt Bungeneers. Ook Izegem en Waasmunster gaan deze sterilisatiesubsidie invoeren en in Limburg bestaat het al een tijdje.

Foto: Chinees Nieuwjaar in de stad

Fotoantwerpen

Chinees Nieuwjaar werd uitbundig gevierd in Antwerpen, en Liliane was er bij. Neem een kijkje in Liliane's  hoekje via deze link (en dan naar beneden scrollen).

Nieuwe bomen voor Della Faillelaan

Gisteren werden rotte bomen verwijderd in de Della Faillelaan omwille van de veiligheid. In februari worden er nieuwe bomen geplant.
Een groot aantal bomen in de Della Faillelaan waren binnenin helemaal ingerot. Langs buiten leken deze bomen gezond, maar binnenin waren ze afgestorven. Hierdoor waren de bomen niet meer stabiel waardoor ze gemakkelijk konden omvallen. De wortels van de bomen drukten bovendien de dals naar boven wat een onveilige toestand op de voetpaden creëerde.
Om deze redenen werd besloten alle bomen in de straat te kappen. De bomen worden vervangen door zomereiken. Er werd voor eik gekozen omdat verderop in de laan al eiken staan. De eiken worden verder van elkaar geplant dan de huidige bomen. Zo kunnen zij mooier en groter uitgroeien.
Na het kappen van de bomen worden de wortels verwijderd. Ook het voetpad zal terug in orde gebracht worden. Na deze werken worden in de loop van februari de nieuwe bomen geplant. De exacte timing is afhankelijk van de leverdatum van de bomen.


Antwerpenaar sterft twee jaar eerder dan Vlaming

Een Antwerpse man wordt gemiddeld amper 76,4 jaar, een vrouw uit de Scheldestad 81,2 jaar. Daardoor sterven ze maar liefst twee jaar eerder dan de doorsnee Vlaming.

De cijfers gelden voor de stad zelf, maar ook in de provincie Antwerpen worden vrouwen maar 82,7 jaar terwijl dat 83 is voor Vlaanderen. Een Vlaamse man mag op een leeftijd van 77,8 jaar rekenen, in de provincie Antwerpen is dat met 78 jaar iets meer.

Die provincie scoort met 82,7 jaar ook slecht bij de levensverwachting voor de vrouwen, na Antwerpen dus. Hier worden West-Vlamingen (83) het oudst, gevolgd door Vlaams-Brabant (83,5) en Limburg (83,1).
Ook al worden vrouwen in Vlaanderen gemiddeld 5,27 jaar ouder dan mannen, die kloof verkleint. In 2004 was dat nog 5,46 jaar.
Het is de eerste keer dat het Antwerpse stadsbestuur en het OCMW de cijfers verzamelde en analyseerde in het kader van het Lokaal Gezondheidsbeleidsplan. Daaruit bleek dat veel gegevens verouderd waren of niet op maat van de stad, laat staan een Antwerpse wijk of district. Daarom zet de stad Antwerpen een gezondheidsmonitor op die als een koortsthermometer permanent naar de gezondheid van de Sinjoor peilt. Uit eerste gegevens blijkt alvast dat vooral in de kansarme buurten de gezondheid er belabberd aan toe is.


Het hele Lokaal Gezondheidsbeleidsplan kan u hier bekijken.

Download Lokaal Gezondheidsbeleidsplan 090122 Download Lokaal Gezondheidsplan_bijlage A omgevingsanalyse 090122  Download Lokaal Gezondheidsplan_bijlage B kaarten en grafieken 090122


Vrijdag mogelijk staking bij de Lijn in Antwerpen-Noord

Vrijdag wordt er mogelijk gestaakt bij De Lijn in de regio Antwerpen Noord. Dat meldt de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. Aanleiding is een aantal agressiegevallen. De vakbond besliste de actie niet te steunen. De socialistische vakbond ACOD beslist vrijdagochtend.

De stakingen vinden mogelijk plaats in de stelplaatsen van de Tjalkstraat, Zandvliet en Wuustwezel. Het ACV verspreidde donderdagavond een pamflet onder het personeel met de mededeling dat het eventuele acties niet steunt. "Wij hebben de voorbije jaren, samen met De Lijn en de overheid, maatregelen uitgewerkt om agressie zoveel mogelijk te voorkomen en sneller en beter aan te pakken. Helaas zal men nooit kunnen uitsluiten dat er ergens gefrustreerden, gekken, crapuul of misdadigers ronddwalen. Op een moment van zware economische crisis met alle spanningen die dit meebrengt, schoolkinderen en collega-werknemers letterlijk en figuurlijk onverwachts in de kou laten staan, biedt geen oplossing voor een maatschappelijk probleem", zegt secretaris Freddy De Wilder.

ACOD nam donderdag nog geen standpunt in. "Ik zal mij morgenvroeg naar de stelplaatsen begeven en zien wat de chauffeurs zeggen. Pas dan zal ik mijn standpunt bepalen", zegt secretaris Luc Vervoort. Hij laat wel weten het personeel niet in de kou te zullen laten staan. "Ik kan de reactie wel begrijpen. Gisteren werd een chauffeur tot twee keer toe in het gezicht gespuwd, vandaag kreeg een andere van een student een klap in het gezicht."

VITO-onderzoek: 'Minder fijn stof met Oosterweelverbinding'

De gepland Oosterweelverbinding in Antwerpen heeft geen negatieve invloed op de volksgezondheid. Dat concludeert het Vlaams Instituut voor technologisch Onderzoek (VITO) na een studie in opdracht van de BAM.

'Op het vlak van het fijn stof is het resultaat neutraal en de blootstelling voor de bevolking daalt', vat algemeen manager van de BAM, Jan Van Rensbergen, samen.

VITO stipte nog aan dat de luchtkwaliteit in 2015 sowieso beter wordt door enkele Europese maatregelen.

De actiegroep Ademloos, die tegen het project voor een nieuwe scheldetunnel en het viaduct Lange Wapper is, noemt de nieuwe studie 'propaganda van de BAM, zonder veel wetenschappelijke waarde.

Het hele onderzoeksrapport van het VITO kan u hier bekijken. Download 090129.VITO.Eindrapport_vs4.0

Bisdom Antwerpen schenkt 10.000 euro aan Gaza, Oost-Congo en Darfour
Het bisdom Antwerpen heeft 10.000 euro geschonken uit de vzw Diocesaan Noodfonds 10.000 euro aan Caritas International. Die kan dat geld inzetten in Gaza, Oost-Congo en Darfour.
Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!