Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Antwerpenaars mogen meepraten over heraanleg Kaaien
Kaaien

Dat de Scheldekaaien de komende jaren een volledige facelift zullen krijgen, staat ondertussen vast. Over de manier waarop die heraanleg moet gebeuren, is het laatste woord nog niet gezegd. Alle Antwerpenaren krijgen van 1 tot en met 7 maart de kans om hun zegje te doen over wat er met de kaaien moet gebeuren. 

Inwoners van 't stad mogen deze week nadenken, ideeën uitwisselen en aan tafel praten over de heraanleg van de Scheldekaaien. Dat kunnen ze doen tijdens tafelgespreken in bijna elk district. De bedoeling is om na te denken over allerlei thema's die de kaaien aanbelangen: verkeer en mobiliteit, groen op de kaaien, de band met het water, de relatie met het achterliggende stadsdeel, hoe omgaan met cultuurhistorisch erfgoed... 

Antwerpenaars die een goed idee hebben of die hun stem willen laten horen, moeten zich wel op voorhand inschrijven voor de tafelgesprekken. Dat kan nog tot 4 maart, via de telefoon (02 22 11 333) of via de website www.onzekaaien.be. Op die website kan je ook meteen je idee posten bij de juiste plek op de kaaien. 

Op 21 maart worden de resultaten van de tafelgesprekken en van de ideeën op de website voorgesteld. Tegen eind 2009 moet er een definitief masterplan voor de heraanleg van de kaaien op tafel liggen. 
Reageer: wat is het strafste café van Antwerpen?
SomethingEls Het Antwerpse café Something Els maakt kans om in de Vlaanderen Vakantieland-wedstrijd 'het strafste café van Vlaanderen' te gaan lopen met één van de prijzen. Het café aan de Oude Beurs is één van de vijf genomineerden in de categorie 'het strafste concept'. Uitbaters Christiaan en Els Van Doorn combineren een leder- en zilveratelier met een bar. Je kan hen aan het werk zien terwijl je van je glas nipt. "De bar lijkt wel een verlengde van hun woonkamer", vindt Vlaanderen Vakantieland. "Geen wonder dat hier veel artistieke en kunstminnende figuren te vinden zijn." 

De wedstrijd "Het strafste café van Vlaanderen" loopt vanaf vandaag op tv. Vier weken lang kan je zelf stemmen via www.hetstrafstecafé.be op het café met het beste concept, de origineelste locatie, de strafste cafébaas of -bazin en het gezelligste interieur. 

Tussen de lijst van 20 genomineerden voor de wedstrijd zit slechts één Antwerps café. Heeft Antwerpen dan geen straffe cafés? Wat vind jij het strafste café van 't stad en waarom? 
Striptekenaars signeren op 21e Stripdagen Wilrijk

Striptekenaars Stripliefhebbers kunnen volgend weekend hun hartje helemaal ophalen tijdens de 21e editie van de Wilrijkse Stripdagen. Uitgevers stellen er hun nieuwste albums voor en striptekenaars zetten met veel plezier hun handtekening op de kaft van je nieuwste aanwinst. Verder wordt een exclusieve luxe-uitgave van het album "De Rattenvanger" van De Geuzen verkocht, waarvan de oplage beperkt is tot 350 exemplaren. 


Op zaterdag 7 maart kan je in het Valaarhof onder andere striptekenaar Elenneok (of: Koen en Nele) tegen het lijf lopen, de creatieve breinen achter de middeleeuwse stripheld Conrad. Andere stripauteurs op de affiche zijn Ersel, Walter Laureysens, Pascal Sckokaert, Simon Spruyt, Erik Wielaert en Dino Attanassio. Zondag 8 maart signeren onder andere Thomas Du Caju (Kiekeboe), Jeff Broeckx (Klein Suske en Wiske), Tom Metdepenningen (Katastroof) en Hermann (Jeremiah). 

Doorlopend is er ook een striptentoonstelling met als thema "Fantasie", in het kader van de jeugdboekenweek. 
21e Wilrijkse Stripdagen, in het gemeenschapscentrum Valaarhof (Letterkundestraat 135)
Zaterdag 7 en zondag 8 maart, telkens van 10 uur tot 17 uur. Meer weten? Surf naar www.vlaamsstripcentrum.be voor de laatste info. 
Reageer: politie controleert Borgerhoutse markt

Bij een politiecontrole op de wekelijkse markt van Borgerhout zijn vrijdag enkele marktkramers korte tijd bestuurlijk aangehouden.

Er werden 9 processen-verbaal opgesteld tegen zes mensen. Die kwamen er nadat aan enkele kramen zwartwerk werd vastgesteld. Toen de politie de uitbaters wou controleren, ontstond er een opstootje. De politie schreef pv’s uit voor zwartwerk, weerspannigheid en smaad, verstoring van de openbare orde en illegaal verblijf in ons land.

Volgens de politie stelden de marktkramers zich bijzonder agressief op en wilden de zwartwerkers de controle ontvluchten. De controle op de markt aan het Laar was preventief bedoeld. Ze worden uitgevoerd door de dienst Integrale Veiligheid, de dienst Markten en Foren en de lokale politie om marktkramers bewust te maken van inbreuken op vlak van brandveiligheid en het blokkeren van de verplichte vrije doorgang voor hulpdiensten.

Er werden bovendien nog 46 verkeersinbreuken vastgesteld, vooral voor fout parkeren.

Wat vindt u van dergelijke controles? Vindt u het goed dat de politie en de stad de markten controleert? Of wordt het allemaal een beetje te streng? Laat het ons weten.

Festival BorgerRio bedreigd door bussen en trams


BorgerRio De organisatoren van het zuiderse carnavalfestival BorgerRio hebben een brief geschreven aan het stadsbestuur. Het festival vindt dit jaar voor de derde keer plaats op en rond de Turnhoutsebaan, in de buurt van het Ecohuis. Maar verschillende deelnemende groepen straatmuzikanten en dansers hebben al laten weten dat ze niet willen deelnemen, omdat de doorrijdende trams en bussen het festival onveilig maken. 


"De weigering om het tramverkeer gedurende slechts enkele uren te onderbreken, tijdens de parade, is voor ons nog altijd het belangrijkste pijnpunt", schrijven de organisatoren. "Hierdoor zijn we vorig jaar overgestapt naar mobiele straatanimatie." Maar de voorbijrijdende bussen en trams maken zo'n straatparade bijzonder gevaarlijk voor de sambadanseressen en straatmuzikanten. 

De organisatoren van BorgerRio klagen verder dat beslissingen van het stadsbestuur over toelating voor het festival en over subsidies veel te lang uitblijven, soms tot vlak voor de activiteit zelf. BorgerRio vindt eind juni plaats en wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers en verenigingen uit de buurt. 
Stad organiseert samenaankoop isolatiemateriaal
Dakisolatie Wanneer je in groep dakisolatiemateriaal aankooopt, kan je veel geld besparen. Het stadsbestuur wil inwoners de kans bieden om op die manier hun dak goedkoper te isoleren en organiseert daarom een samenaankoop voor daksiolatiemateriaal. 

Een eerste infoavond over de groepsaankoop, op 5 maart, is al helemaal volgeboekt. Op donderdag 12 maart om 19.30 uur is er een tweede infoavond, in het Ecohuis op de Turnhoutsebaan. Daar krijgen geïnteresseerden informatie over het opzet van de actie en over goed isoleren. Verder is er ook een workshop rond isoleren en krijgen inwoners de kans om in te stappen in de groepsaankoop. 


Een grotere afname van materialen leidt tot een voordeligere prijs. De stad wil dit principe gebruiken om in groep isolatiematerialen aan te kopen en zo een korting te bedingen. Via een groepsaankoop van 10 tot 30% bespaard worden op de aankoopprijs, zo leert de ervaring. 


Een goede dakisolatie bespaart heel wat energie en kosten. Naast de samenaankoop voorziet het stadsbestuur energiepremies en goedkope of renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen. 

Inschrijven kan tot en met woensdag 11 maart via het e-loket op www.antwerpen.be, op duurzame.ontwikkeling@stad.antwerpen.be of op het nummer 03 222 37 69. 
Ex-minister Joz Wijninckx overleden

In Antwerpen overleed vrijdag de socialistische ex-minister Joz Wijninckx op 78-jarige leeftijd. Hij kampte al jaren met hartproblemen. Wijninckx was kort minister van pensioenen voor de toenmalige BSP tussen 1977 tot 1979. Hij raakte echter vooral bekend met de senaatscommissie die zijn naam droeg. Die voerde begin jaren tachtig onderzoek naar de groei van extreemrechts en de banden van de VMO en het Front de la Jeunesse met de rijkswacht en het leger. Deze commissie stond meteen model voor latere parlementscommissie zoals die rond de Bende van Nijvel en de Dutroux-affaire.

Van 1971 tot 1990 zetelde Joz Wijninckx in de senaat. Hij was schepen in Hoboken, voor dat district bij de stad Antwerpen gevoegd werd. Later werd hij gemeenteraadslid in de stad en districtsvoorzitter van Hoboken, jarenlang hét rood bastion in Antwerpen. De ex-minister richtte ook samen met enkele politieke vrienden de kabelmaatschappij Integan op. Hij trad laatst voor het voetlicht in 2000, toe hij samen met ex-gouverneur Dries Kinsbergen (PVV) een Antwerpse coalitie van SP, VLD, CVP, VU en Agalev vlot trok.

De Hobokense socialist stak niet onder stoelen en banken dat hij vrijmetselaar was bij de loge van het Grootoosten van België. De laatste jaren woonde Wijninckx in het Kempense Balen

deFilharmonie verhuist naar Koningin Elisabethzaal

De Antwerpse Koningin Elisabethzaal wordt binnen 3 jaar de vaste uitvalsbasis voor deFilharmonie. Daarover sloot het orkest vrijdag een akkoord met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), eigenaar en beheerder van de zaal. Beide partners zullen in nauw overleg de ondertussen verouderde concertzaal renoveren en moderniseren. Ook de Vlaamse regering pompt 57 miljoen euro in het project. Momenteel loopt er een open oproepprocedure bij de Vlaamse Bouwmeester om een ontwerper aan te stellen.

Bij de renovatie komt er een flexibel podium en wordt de zaal van bijna 2.100 zitjes verhoogd, met een gevoelige verbetering van de akoestiek. Na de werken verhuist deFilharmonie van het Eilandje naar het Koningin Astridplein. Het orkest zal er niet alleen op vaste speeldata musiceren, maar ook repeteren en er zijn kantoren huisvesten. De Elisabethzaal wordt ook verbouwd om er grote en kleine congressen te ontvangen.

Minister van leefmilieu investeert in gescheiden rioleringen Berendrecht
Vlaams minister van openbare werken en leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) trekt een budget van 22,8 miljoen euro uit om gescheiden rioleringen uit te bouwen in de provincie Antwerpen. Zo'n gescheiden netwerk voor de riolering is nodig omdat in waterzuiveringsstations een mix van regenwater, grondwater en afvalwater binnenkomt. Maar water zuiveren is makkelijker wanneer het gaat om "puur", onverdund afvalwater. Daarom is het belangrijk om het afvalwater te scheiden. 

De subsidies van minister Crevits gaan naar 20 goedgekeurde projecten over de hele provincie. In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo wordt er geïnvesteerd in gescheiden rioleringen, met behulp van een afvalwatercollector. Die verzamelt het afvalwater voor het in de natuurlijke waterlopen terechtkomt. 


Onderhoudswerken paden Merksemse parken

Als de weersomstandigheden het toelaten, starten op maandag 2 maart de werken voor de heraanleg van de parkwegen in Merksem. De paden krijgen een opknapbeurt en worden opnieuw aangelegd met bosgrind.

De buitenring van het Fort van Merksem wordt als eerste onder handen genomen. Daarna volgen de doorsteek tussen de Wildert en de Van Praetlei in Hof ter Heyde en het pad langs de vijver in het Bouckenborghpark. De werken duren maximaal twee weken.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!