Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Hoe voorkomen we wachtrijen aan de schoolpoorten?

Voor de poorten van minstens tien scholen in Antwerpen brengen kandidaat-ouders de nacht door, de meesten al voor de tweede keer. Alleen zo kunnen ze zeker zijn dat ze hun zoon of dochter kunnen inschrijven in de school van hun keuze. En hoewel iedereen het op een of andere manier wel gezellig vindt, is niemand echt te spreken over dit soort taferelen, zoals hier aan het Sint-Lievensinstituut.

Wachten

Schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) ziet een oplossing in een andere selectie van ouders: niet wie eerst komt, maar wie het dichtste bij woont, krijgt voorrang.

Wat vindt u daarvan? Is dat een goed voorstel van Voorhamme? Of zijn er andere manieren om kamperende ouders aan de schoolpoorten te vermijden? Of vindt u dat allemaal wel kunnen? Laat het ons weten.

Reacties

Een buurtvoorrangsregel werkt ook niet: is in Gent en Leuven ook al bewezen. Bekijk de reactie van Nahima Lanjri vorig jaar maar eens over de zinloosheid van zo'n regel. De inrichtende machten zouden beter overal gelijk onderwijs van een gelijke kwaliteit aanbieden en concentratiescholen tegengaan. Dan zou het niet langer nodig zijn om aan te schuiven voor een bepaalde school. En het zou ook nuttig zijn om de hype te mijden, en bijvoorbeeld niet de pers er bij te halen.

 L op 2 maart 2009 om 09:41

In Antwerpen werd - net zoals in gent - een voorstel gelanceerd om iets te doen aan het kamperen : men zou via een centraal registratiesysteem electronisch vanuit thuis, school of andere plaats kunnen inschrijven in de school van je keuze. Dat electronisch systeem zou vervolgesn - rekening houdend met de voorrangsregels en met de afstand tussen woning en school - bepalen of je al dan niet ingeschreven bent.
Maar in antwerpen heeft onderwijs dit voorstel niet goegekeurd.
Helaas, want het systeem bood voor ouders ook de zekerheid dat de inschrijvingsregels van het gokdekreet zouden toepassen zoals het hoort - iets wat vandaag de dag niet door alle scholen even nauwgezet gebeurt.

Nog even verduidelijken dat het gokdekreet en zijn inschrijvingsregels er zijn gekomen omdat in het verleden onderwijs totale vrijheid had wat betreft wie ingeschreven werd en wie niet , met als gevolg dat bepaalde minder welkome oudergroepen moeilijk binnengeraakten in de scholen van hun keuze... Het gokdekreet heeft dus alvast dekretaal de toegang voor alle ouders geobjectiveerd en ongelijkheid verminderd...
Nu de praktijk nog...

 mieke op 2 maart 2009 om 11:16

@mieke: als je nu eens even nadenkt, dan zal je begrijpen dat een buurtvoorrangsregel het concentratieschoolfenomeen enkel bestendigt. In de wijk aan Stuivenberg, in Borgerhout en zelfs op het Zuid draai je dan de klok terug.
En wat met het principe van vrije schoolkeuze?
Er zijn mensen die nadenken over de school van hun keuze, anderen geven er geen barst om.
Er is maar één oplossing: gelijkaardig onderwijs van een gelijkaardige kwaliteit in scholen waar geen concentraties meer zijn...

 L op 2 maart 2009 om 14:17

In het voorstel is er geen beperking op in welke school je wil inschrijven: je mag ook inschrijven buiten je buurt. Alleen heb je het nadeel dat je in een school met een beperkt aantal plaatsen een grotere kans loopt om er niet binnen te geraken, maar in een school met beperkte plaatsen heb je altijd een kans dat je er niet binnen geraakt. Niet beperkender wat betreft de vrije schoolkeuze als nu dus...

In dit voorstel hebben de mensen die in de buurt wonen minstens nog de kans om in hun eigen buurt naar school te gaan, wat ik toe te juichen vind, al was het maar omdat veel zwakkere groepen niet zo mobiel zijn en omdat dit bovendien vermijdt dat kinderen met de auto naar school moeten worden gebracht.

En verder begrijp ik je opmerking over de concentratiescholen niet : als er in een buurt veel kinderen wonen van andere afkomst, is er niks mis mee dat dat ook te zien is in de samenstelling van de school. Bovendien voorziet de regelgeving momenteel ook in voorrangsperiodes om voorrang te geven aan gokleerlingen of niet-gokleerlingen, afhankelijk van de huidige samenstelling van de school en uiteraard moet ook in dit voorstel de bestaande regelgeving nageleefd worden waardoor dit mogelijk zou blijven...
Concentratiescholen zijn trouwens niet per definitie slechte scholen, net zomin witte elitescholen per definitie goede scholen zouden zijn...
De afkomst van de kinderen bepaalt namelijk niet de kwaliteit van een school, maar wel hetgeen de school vervolgens doet met de kinderen die er zitten...
Btw, in de buurten die jij opsomt, is er trouwens nog altijd een gemengde samenstelling wat bewoners betreft, zeker op het zuid en in borgerhout.

 mieke op 2 maart 2009 om 17:22

Ik woon op zuid, aan de minder sjieke kant. Mijn dochter zit in een voormalige concentratieschool die heel hard heeft gewerkt om alles recht te trekken en een broos evenwicht te vinden. Ik weet dus waar ik het over heb.
Wij wonen op fietsafstand van drie stadsscholen. In alle drie de scholen zijn in het eerste leerjaar de plaatsen overbevraagd. Als ik dus in mijn buurt op school wil gaan, weet ik nu al dat ik in alle drie de scholen moet gaan kamperen wegens het GEBREK aan plaats. De buurtvoorrangsregel zal hier niets aan veranderen. De stad heeft gewoon veel te lang gewacht met het onderkennen van dit probleem. Een school bouwt men niet op een jaar... Het zal alleen maar erger worden. Voor scholen waar een jaar of twee geleden niemand stond aan te schuiven stonden dit weekend 30 of 40 mensen.

 L op 2 maart 2009 om 20:16

Laat een reactie achter


Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!