Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Schepen bedankt vrijwilligers met ontbijtpakket

Het stadsbestuur en Buddyproject Vlaanderen zetten tijdens deze Week van de Vrijwilliger ook Antwerpenaars in de bloemetjes. Het zijn slechts twee van de vele organisaties en instanties die de Week aangrijpen om mensen te bedanken die zich belangeloos inzetten voor een ander. Schepen Leen Verbist (SP.A) bedankte twintig vrijwilligers met een fairtradeontbijt en het Buddyproject verraste de Antwerpse pendelaars dinsdagochtend in het Centraal Station met lekkere Antwerpse handjes.

In Antwerpen stad zijn maar liefst 100 000 vrijwilligers actief. Ze zetten zich in voor een sportclub, een jeugdbeweging, ze strijden tegen armoede of vereenzaming, ze organiseren tentoonstellingen en kaartavonden. Bij de start van de Week van de Vrijwilliger bedankte schepen van Samenlevingsopbouw en Stedelijk wijkoverleg Leen Verbist twintig enthousiaste vrijwilligers met een eerlijk ontbijtpakket van Oxfam Wereldwinkel.

Dinsdagochtend trakteerden de vrijwilligers van het Buddyproject de Antwerpse pendelaars op een lekkere verrassing: Antwerpse handjes. De Buddywerking koppelt een vrijwilliger aan een persoon met psychische moeilijkheden. Die twee personen ontmoeten elkaar dan geregeld voor een babbel, een film, een fietstocht of wandeling.

Met de handjes-actie wil de vereniging haar werking meer bekendmaken. Leuk detail: de Antwerpse handjes werden niet alleen in Antwerpen Centraal uitgedeeld, maar ook in Brugge, Brussel, Gent en Hasselt. Zo reiken vrijwilligers elkaar overal de (Antwerpse) hand. 

Antwerpenaars mogen meepraten over heraanleg Kaaien
Kaaien

Dat de Scheldekaaien de komende jaren een volledige facelift zullen krijgen, staat ondertussen vast. Over de manier waarop die heraanleg moet gebeuren, is het laatste woord nog niet gezegd. Alle Antwerpenaren krijgen van 1 tot en met 7 maart de kans om hun zegje te doen over wat er met de kaaien moet gebeuren. 

Inwoners van 't stad mogen deze week nadenken, ideeën uitwisselen en aan tafel praten over de heraanleg van de Scheldekaaien. Dat kunnen ze doen tijdens tafelgespreken in bijna elk district. De bedoeling is om na te denken over allerlei thema's die de kaaien aanbelangen: verkeer en mobiliteit, groen op de kaaien, de band met het water, de relatie met het achterliggende stadsdeel, hoe omgaan met cultuurhistorisch erfgoed... 

Antwerpenaars die een goed idee hebben of die hun stem willen laten horen, moeten zich wel op voorhand inschrijven voor de tafelgesprekken. Dat kan nog tot 4 maart, via de telefoon (02 22 11 333) of via de website www.onzekaaien.be. Op die website kan je ook meteen je idee posten bij de juiste plek op de kaaien. 

Op 21 maart worden de resultaten van de tafelgesprekken en van de ideeën op de website voorgesteld. Tegen eind 2009 moet er een definitief masterplan voor de heraanleg van de kaaien op tafel liggen. 
Stad organiseert samenaankoop isolatiemateriaal
Dakisolatie Wanneer je in groep dakisolatiemateriaal aankooopt, kan je veel geld besparen. Het stadsbestuur wil inwoners de kans bieden om op die manier hun dak goedkoper te isoleren en organiseert daarom een samenaankoop voor daksiolatiemateriaal. 

Een eerste infoavond over de groepsaankoop, op 5 maart, is al helemaal volgeboekt. Op donderdag 12 maart om 19.30 uur is er een tweede infoavond, in het Ecohuis op de Turnhoutsebaan. Daar krijgen geïnteresseerden informatie over het opzet van de actie en over goed isoleren. Verder is er ook een workshop rond isoleren en krijgen inwoners de kans om in te stappen in de groepsaankoop. 


Een grotere afname van materialen leidt tot een voordeligere prijs. De stad wil dit principe gebruiken om in groep isolatiematerialen aan te kopen en zo een korting te bedingen. Via een groepsaankoop van 10 tot 30% bespaard worden op de aankoopprijs, zo leert de ervaring. 


Een goede dakisolatie bespaart heel wat energie en kosten. Naast de samenaankoop voorziet het stadsbestuur energiepremies en goedkope of renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen. 

Inschrijven kan tot en met woensdag 11 maart via het e-loket op www.antwerpen.be, op duurzame.ontwikkeling@stad.antwerpen.be of op het nummer 03 222 37 69. 
Ontdekkingstarief parking Nationale Bank wordt verlengd

De stuntactie van de parkeergarage onder de Leien aan de Antwerpse Nationale Bank wordt tot eind maart verlengd. Chauffeurs kunnen daar hun auto voor een prikje kwijt, met 2 euro voor een hele dag. De Antwerpse parkeerschepen Ludo Van Campenhout (Open VLD) voorspelt zelfs dat het ontdekkingstarief nog langer blijft, tot minstens ‘de officiële opening.’ Die komt er pas wanneer heel de parking afgewerkt is.

De actie startte op 20 december toen de eerste verdieping van de parking openging. De werken aan de toegangshuisjes waren toen nog aan de gang en zijn nu nog altijd niet afgerond. Uitbater Vinci Park belooft ook na de officiële opening goedkoop te blijven, met een tarief van 1,8 euro per uur en 0,45 euro per kwartier. De parking Nationale Bank wordt trouwens de eerste waar je per kwartier kan betalen. De parking is volgens de eerste cijfers een schot in de roos. Sinds de opening stijgt het aantal geparkeerde auto’s elke week met zes tot zeven procent.

Vierde pianomarathon op De Coninckplein
Pianomarathon (John) 

Van beginners en huiskamerpianisten tot professionele beoefenaars: iedereen die ook maar een beetje piano kan spelen, mag meedoen aan de vierde pianomarathon op het De Coninckplein. Die vindt dit jaar plaats op zondag 17 mei, van 12 tot 20 uur. Net als tijdens de vorige drie succesvolle edities is het de bedoeling dat de devleugelpiano op het openluchtpodium de hele namiddag non-stop bespeeld wordt. 

Tijdens de pianomarathon gaat ook de maandelijkse boekenmarkt op het De Coninckplein door. Wie mee piano wil spelen, kan zich vanaf 6 maart inschrijven via stadinverandering@stad.antwerpen.be of 03 294 12 20. 
Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken

In het splinternieuwe districtshuis aan de Marneflaan in Hoboken is sinds januari ook het achtste Sociaal Infopunt van Antwerpen gevestigd. Zo'n infopunt geeft inwoners antwoorden op vragen in verband met sociale zaken. Hoe krijg ik kinderbijslag? Kan ik zomaar ontslagen worden? Ik kan geen Nederlands, wie kan mij helpen om een brief te schrijven? Hoe bekom ik een serviceflat? Waar kan ik terecht voor hulp bij dit schoolwerk?  

Het Sociaal Infopunt helpt elke inwoner met gelijk welke vraag of probleem. Iedereen kan met een vraag naar het Sociaal Infopunt komen. De dienstverlening is gratis en anoniem. Een maatschappelijk werker geeft uitleg over diensten, over organisaties waar de inwoner terechtkan of geeft informatie mee. Bedoeling is om mensen zo de weg te wijzen in de soms onoverzichtelijke wirwar van sociale organisaties. 

De nieuwe dienst in Hoboken is ondertussen het achtste Sociaal Infopunt van de stad. De bedoeling is dat er in elk district een Sociaal Infopunt wordt opgestart. Enkel in Ekeren is dat nog niet gebeurd. 

De inwoners van Hoboken kunnen elke werkdag bij hun Sociaal Infopunt terecht tussen 9 en 15 uur of op afspraak (03 820 30 07).

Sociaal infopunt
Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
Vrijwilligerswerk speelplein Studenten mogen sinds kort ook buiten de zomervakantie een vakantiejob doen bij de stadsdiensten. Jobstudenten worden er elk jaar ingeschakeld voor buitenschoolse kinderopvang op de speelpleinen, kinderanimatie (via de Grabbelpas), administratief werk of handenarbeid bij één van de stadsdiensten. 

De stad gaat ook dit jaar op zoek naar zo'n 80 vakantiejobbers voor de maanden juli en augustus. Maar ook tijdens andere verlofperiodes worden sinds vorig jaar jobstudenten aangenomen. Zo wordt geprobeerd om het personeelstekort tijdens die periodes op te vangen. 


Meer weten? Neem een kijkje op deze pagina
Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis

De federale voedselinspectie sloot de bezoekerscafetaria van het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis, dat deel uitmaakt van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA). De zaak voldeed niet aan de hygiënevoorschriften. De cafetaria van het ziekenhuis in de Leopoldstraat wordt niet uitgebaat door ZNA zelf. Het bedrijf Xami heeft een concessieovereenkomst met het ziekenhuis en verzorgt er maaltijden en drankjes.

De ZNA-directie wees Xami naar eigen zeggen herhaaldelijk op de  hygiënische problemen. Er werd onder meer gerookt in de keuken en de algemene netheid liet ten wensen over. Uiteindelijk verwittigde ZNA zelf de Voedselinspectie, die afgelopen maandag de ruimte kwam controleren.

Er werden ernstige tekortkomingen vastgesteld en de bezoekerscafetaria werd onmiddellijk gesloten. Er zullen nu werkzaamheden worden uitgevoerd om de hygiënische problemen te verhelpen. Daarna volgt er een nieuwe controle van de voedselinspectie. Als die leidt tot een positief rapport, gaan de deuren opnieuw open.

Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant

De cipiers van de Antwerpse Begijnenstraat plaatsen morgen een originele advertentie in de Koopjeskrant. ‘Dringend gezocht: pand om gevangenen menswaardig te plaatsen.’ Ze kaarten daarbij op een ludieke manier de overbevolking aan. Normaal zijn er maar 439 plaatsen, vorig week zaten er 747 gedetineerden. Meteen een nieuw record voor de Antwerpse gevangenis.

500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
Tuttifratelliluizenopera2

Op uitnodiging van de stad mogen 500 Antwerpse leerkrachten uit de basis- en secundaire scholen op zondag 1 maart naar de Luizenopera van “Tutti Fratelli” gaan kijken. De voorstelling benadrukt het belang van gelijke onderwijskansen. De acteurs zijn allemaal gemotiveerde leden van het Antwerps Platform voor GeneratieArmen, die onder regie van Reinhilde Decleir theater maken. 

De gratis kaarten voor de leerkrachten waren in amper twee dagen de deur uit. Het verhaal van Luizenopera gaat over bedelaars, schurken, bandieten, verdwaalden, schelmen en voddenbalen over groot worden, liefde, kiezen, afscheid nemen, jaloezie en verraad. Door de leerkrachten gratis naar de voorstelling te laten kijken, wil de stad het belang van gelijke onderwijskansen benadrukken. Zo moeten ook sociaal-economisch zwakkere leerlingen hun schoolloopbaan kunnen beëindigen met een diploma. 

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!