Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
deFilharmonie verhuist naar Koningin Elisabethzaal

De Antwerpse Koningin Elisabethzaal wordt binnen 3 jaar de vaste uitvalsbasis voor deFilharmonie. Daarover sloot het orkest vrijdag een akkoord met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), eigenaar en beheerder van de zaal. Beide partners zullen in nauw overleg de ondertussen verouderde concertzaal renoveren en moderniseren. Ook de Vlaamse regering pompt 57 miljoen euro in het project. Momenteel loopt er een open oproepprocedure bij de Vlaamse Bouwmeester om een ontwerper aan te stellen.

Bij de renovatie komt er een flexibel podium en wordt de zaal van bijna 2.100 zitjes verhoogd, met een gevoelige verbetering van de akoestiek. Na de werken verhuist deFilharmonie van het Eilandje naar het Koningin Astridplein. Het orkest zal er niet alleen op vaste speeldata musiceren, maar ook repeteren en er zijn kantoren huisvesten. De Elisabethzaal wordt ook verbouwd om er grote en kleine congressen te ontvangen.

Infopunt MAS tijdelijk gesloten

Rondom het MAS-gebouw op het Eilandje zijn de werkzaamheden voor de buitenaanleg begonnen. Langs de Oostendekaai is de aannemer al begonnen met het leggen van de kasseien, en weldra volgen ook de werkzaamheden voor de aanleg van het plein. Daarvoor moeten de werfketen aan het MAS verplaatst worden en zal het MAS-infopunt vanaf nu tijdelijk gesloten zijn.


MAS


foto: www.antwerpen.be: © Collectiebeleid Michel Wuyts

Beklimming van de kathedraaltoren

Ook dit jaar kunnen toeristen en Antwerpenaars de kathedraaltoren op. Na het beklimmen van de 515 trappen krijgen ze een onvergetelijk panorama over de stad. Dat kan elke woensdag om 10 en 13.30 uur, tussen 15 april en 30 september. Voorwaarde is dat ze zich eerst inschrijven bij Prospekta: 03/203.95.85. De ervaring leert om daar snel bij te zijn, want de torenbeklimmingen zijn meestal snel uitverkocht.

Inlichtingen: Prospekta, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen, 03/203.95.85

Koen Froberg nieuw zakelijk leider jeugdtheater HETPALEIS Antwerpen

Koen Froberg is de nieuwe zakelijke leider van jeugdtheater HETPALEIS in Antwerpen. Hij verlaat op 30 april na vijf jaar het Augustinus Muziekcentrum (AMUZ) van het Festival van Vlaanderen-Antwerpen. Op 4 mei neemt hij zijn nieuwe functie op.

AMUZ-voorzitter en Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) bedankt in een persmededeling ex-directeur Froberg. Volgens Heylen slaagde hij erin om AMUZ weer op de culturele kaart te zetten en meer dynamiek in de organisatie van het cultuurhuis te brengen. Wie Koen Froberg zal opvolgen bij AMUZ is nog niet bekend.

Win 5 duo-tickets voor Mestizo d'Amour

Op Valentijnsdag maakt de Antwerpse Arenbergschouwburg zich op voor Mestizo d'Amour. Het wordt een avond vol liefdesverhalen, een grote datingshow (met o.a. Christophe Vekeman) en een cocktail van multimedia, muziek (o.a. Nailpin, Spinvis), en een Mestizo afterparty.

Wil u erbij zijn mail dan Nieuwsblad/Mestizo d'Amour naar Sylvie.SVANBERG@arenberg.provant.be. De eersten krijgen een duoticket voor een romantische uitstap.

Geen geld voor The Eagles? Ga naar The Dutch Eagles!

De Borgerhoutse Roma heeft een mooi alternatief voor wie geen 68 euro overheeft om de levende legendes van The Eagles in juni live aan het werk te zien in het Sportpaleis. Voor slechts 16 euro kan je in de Roma volgende week vrijdag, op 13 februari, immers gaan kijken naar 'The Dutch Eagles', een Nederlandse coverband die internationaal lof oogst omwille van de - muzikale - gelijkenissen met de echte Eagles. Gelooft u niet dat Hotel California even goed kan klinken als het door zes jonge Nederlanders? Check het zelf op:

www.dutcheagles.com. Tickets: www.deroma.be.

 

'Murgaman' is meest verdienstelijke Antwerpenaar

Salinas Het Antwerpse districtsbestuur heeft Gerardo Salinas uitgeroepen tot meest verdienstelijke inwoner van 2008.

 Salinas introduceerde zeven maanden geleden de murga in de stad Antwerpen. Dat is een Latijns - Amerikaanse feesttraditie waarbij muzikanten en dansers samenkomen op straat, een soort gepimpte fanfare, zeg maar. Gerardo Salinas heeft de Argentijnse nationaliteit en is geboren in Buenos Aires. Sinds vijf jaar woont hij met zijn Vlaamse echtgenote in België. Hij werkt al drie jaar als programmator in de Arenbergschouwburg.

www.murga.be


 

Fotospecial: Chinees Nieuwjaar in Antwerpen

Chinees

Maandag 26 januari begint voor de Chinese gemeenschap overal ter wereld het Jaar van de Buffel. Ook in Antwerpen wordt Chinees Nieuwjaar een hele week gevierd. Het begon zaterdag al in de Stadsfeestzaal, met optredens van de artiesten van Divine Performing Arts die eind februari een aantal spectaculaire shows opvoeren in de Stadsschouwburg. Woensdag begint het feest echt met allerlei plechtigheden in de Van Wesenbekestraat. Zaterdag is er de traditionele stoet van de Kung Fu-school op het De Coninckplein.

 

www.divineperformingarts.org/antwerp
Komt er een Hugo Claus-opera?

Claus Henny Vrienten – de zanger van de Nederlandse popband Doe Maar – zou graag een operatekst van Hugo Claus op muziek zetten. Het gaat om het ‘libretto Borgerocco’ of ‘de dood van Borgerhout’, een verhaal over de allochtonenproblematiek en een gemengd huwelijk. De tekst van Claus is tien jaar oud en werd destijds geweigerd door de Koninklijke Vlaamse Opera. ‘Ik geloof dat het te platvloers gevonden werd. Onbegrijpelijk’, vindt Vrienten. ‘Na die weigering kwam Claus bij mij. Het is echt iets voor jou, zei hij. Maar het is er nooit van gekomen.’ Vrienten vindt dat een gemiste kans en zou het ‘heel fantastisch’ vinden als de opera toch nog gestalte krijgt.

‘Het libretto is echt heel goed en ook muzikaal geschreven. Het is een kleine opera, die dus echt wel te verwezenlijken valt’, zegt Vrienten. Claus en Vrienten werkten vroeger enkele keren nauw samen. Zo schreef Vrienten de muziek voor ‘De Verlossing’ (2001), een film geregisseerd door en met een scenario van de in 2008 overleden Claus.

Louvre leent bij museum Mayer van den Bergh

Het Antwerpse prestigieuze museum Mayer van den Bergh leent vijf topwerken uit aan het nog prestigieuzer Louvre in Parijs. Het gaat om de Kindermoord te Bethlehem, de Gevangenneming van Jezus, de Bespotting van Jezus, Jezus voor Pilates en de Vlucht naar Egypte, allemaal uit de 14de eeuw. Ze krijgen een ereplaats op de tijdelijke tentoonstelling L’image sur l’autel, tussen 8 april en 6 juli. Volgens het stadsbestuur bewijst dit de topkwaliteit van de collectie van het museum Mayer van den Bergh.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!