Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deurne: Sporthal Arena opent opnieuw de deuren
Arenahal 

De renovatiewerken in sporthal Arena zijn dan uiteindelijk toch afgerond. Volgende week opent de Deurnese sporthal opnieuw haar deuren. De werken startten in april van vorig jaar. Het einde van de renovatie was eerst gepland voor oktober 2008, maar de werken moesten worden uitgesteld. 

De oorspronkelijke bedoeling was om de ondergrond van de sportvloer slechts gedeeltelijk te vernieuwen, maar die ondergrond bleek in slechtere staat dan verwacht. De ondergrond moest volledig vernieuwd worden, omdat die basketdoelen van zo'n anderhalve ton moet kunnen torsen. 

De belangrijkste reden voor de renovatiewerken was een negatief veiligheidsrapport van de brandweer enkele jaren geleden. Daardoor mocht nog maar een beperkt aantal toeschouwers binnen in de sporthal, die de toenmalige thuis was van de Antwerp Giants. 

Voortaan kunnen de clubs en sportliefhebbers dus weer in de Arenahal terecht. De sporthal biedt plaats aan ongeveer 1200 toeschouwers. 
Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?

Op een deel van de Bisschoppenhoflaan, tussen de woonwijken Kronenburg en Ten Eekhove, mag je voortaan maar 50 kilometer per uur rijden  en niet meer 70 zoals nu nog. Minister Crevits heeft de maximumsnelheid op dat stuk van de drukke straat in Deurne verlaagd op vraag van de het SP.A-gemeenteraadslid Eva Mangelschots en van burgemeester Patrick Janssens.

Omdat de Bisschoppenhoflaan een gewestweg is, moest minister Crevits over de verlaging van de maximumsnelheid beslissen.

 

 

Deurne heeft mooiste verkeersgroen in Vlaanderen

Het Antwerpse district Deurne heeft het mooiste verkeersgroen van Vlaanderen. Dat heeft de Vereniging voor Openbaar Groen beslist naar aanleiding van de wedstrijd Groene Lente 2008. Deurne wordt bekroond voor haar inspanningen om rotondes te voorzien van de nodige bloemen en planten. In de algemene wedstrijd voor meeste ‘bloemende’ gemeente kwam het district op de derde plaats, met het West-Vlaamse Zwevegem als grote overwinnaar.

In totaal namen er een zo’n 50 Vlaamse gemeenten deel aan de wedstrijd. Deurne won in de categorie verkeersgroen voor haar project om onderhoudsvriendelijke en duurzame planten te gebruiken op haar belangrijkste verkeersassen. Dat initiatief loopt sinds 2007 en heeft de bedoeling om op termijn in heel Antwerpen dezelfde groene rotondes aan te leggen. Als prijs komt er een speciaal verkeersbord op het Maurice Dequeeckerplein in Deurne dat komende donderdag ingehuldigd wordt.

Bescherming voor Expohal

De Expohal in Deurne wordt beschermd als monument. De bolvormige sporthal dateert uit 1958 en was het paviljoen van de Belgische houtindustrie op de Brusselse wereldtentoonstelling van dat jaar. Het werd in 1960 heropgericht aan de Deurnse Te Couwelaarlei.

Daarnaast startte Vlaams minister voor Monumentenzorg Dirk Van Mechelen ook de procedure om het tennisclublokaal Den Brandt in Wilrijk te beschermen. Het gaat om een gebouw uit 1938 in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

FOTO: Rivierenhof in de sneeuw

Banner_in_beeld

Img_8627_medium

Het winterweer levert mooie plaatjes op. Blogfotografe Liliane trok naar het Rivierenhof en nam er deze prachtige foto's. Klik hier om de fotospecial te bekijken in Liliane's hoekje.

Park Rivierenhof wordt verfraaid

De omgeving rond het park Rivierenhof in Deurne wordt verfraaid en functioneler gemaakt. De provincie en de stad Antwerpen ondertekenden daarover een intentieovereenkomst met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).

Via de Vlaamse bouwmeester wordt een landschapsontwerp gemaakt voor de ontwikkeling van de Turnhoutsepoortknoop, waar het Rivierenhof ligt. Voor de provincie moet het groendomein vooral mooier en functioneler worden. De verschillende bezoekers van het park moeten allemaal aan hun trekken komen.

In het oostelijk deel van het Rivierenhof wordt een sportieve infrastructuur uitgewerkt. De sportclubs die in het park trainen en wedstrijden afwerken, krijgen genoeg ruimte om actief te blijven. Er komen ook gebouwen, zoals kleedkamers en kunststofverhardingen, die wel moeten samengaan met het groen van het park.

De BAM zal zich bezig houden met de verkeersinfrastructuur aan het Deurnese park en de stad zorgt voor de opfrissing van de omgeving rond de groene long. Hoe het project er concreet uitziet, wordt later bekend. Hoeveel geld er geïnvesteerd wordt, is niet bekend.

Buurtcontracten uit Deurne, Merksem en Rozemaai vallen in de prijzen

Opsinjoren heeft naar jaarlijkse gewoonte drie buurtcontracten in de kijker gezet die opvallen door hun creativiteit, vrijwilligersinzet of uitstraling. Buurtcontracten zijn overeenkomsten waarin de afspraken staan tussen district en bewoners. Dit jaar vallen de volgende buurtcontracten in de prijzen:

 • De groenzone Langbaanvelden in Deurne: Begin 2008 begon dit buurtcontract. In 2008 maakten de bewoners een oude droom waar door het groenperkje om te toveren tot een prachtig plekje om te buurten en te feesten. Dit werk nam heel wat weekends in beslag, vooral de 'kasseiwerken' waren arbeidsintensief. Het resultaat is echter de moeite waard.
 • De boomspiegels Van Praetlei in Merksem: In 2001 plantten de bewoners van de Van Praetlei alle boomspiegels aan. Deze, meestal vierkante, kaders rond een boom zien er zeven jaar later nog kraaknet uit. Het buurtcontract telde dertig ondertekenaars.
 • Het plantsoen Pater Strackestraat, Rozemaai: Een groepje dames neemt sinds 2001 het onderhoud op zich van het plantsoen voor de sociale huisvestingsblok van de Pater Strackestraat 11 en 13. Door werken in de straat moeten ze een deel van de beplanting heraanleggen. Ze zorgen voor een groene, propere omgeving.

Opsinjoren biedt met de formule van buurtcontracten een instrument voor een aangenamere stad. De stad levert het nodige materiaal en de bewoners staan in voor het onderhoud. Er moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn: de plannen moeten realistisch en kleinschalig zijn en de bewoners moeten bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.

Deurne keurt begroting en meerjarenplanning goed

De districtsraad van Deurne heeft gisteren de begroting van 2009 en de strategische meerjarenplanning 2009-2012 goedgekeurd. Die meerjarenplanning zal jaarlijks aan de districtsraad worden voorgelegd en indien nodig worden bijgestuurd.

De meerjarenplanning is een financiële vertaling van het beleidsplan 2008-2013. Het geeft een overzicht van de belangrijke investeringen die deze coalitie plant. Het district is nog niet wettelijk verplicht om die meerjarenplanning te maken, maar Deurne kiest hier bewust voor omdat het districtscollege gelooft dat een langetermijnplanning cruciaal is voor een goed en efficiënt bestuur.

In die meerjarenplanning worden bijvoorbeeld alle straten opgelijst die een nieuw kleedje moeten krijgen. Ook voor het project 'Hart voor Deurne' is er geld opzijgezet in die meerjarenplanning. Dat project, waarin vanaf 2010 geïnvesteerd zal worden, wil een echt centrum voor Deurne creëren.

Voorts wil het district elk jaar een speelpleintje en een sportpleintje aanleggen. Twee keer per jaar zullen er ook twee pleintjes grondig opgewaardeerd worden met groen. In 2009 wordt er ook nog geld opzijgezet voor een wijkcirculatieplan voor Deurne en voor de (her)aanleg van fietspaden. Voorts zal het district ook het nodige doen om energiezuinige verlichting in het straatbeeld te krijgen.

Het districtscollege verdeelde Deurne in buurten en zal investeren in het versterken van hun identiteit. Binnen het beleidsdomein cultuur zet het district daarom elk jaar geld opzij voor het plaatsen van een kunstwerk in het straatbeeld. Zo krijgen de buurten een herkenningspunt of een 'landmark'.

Fotospecial: Deurne zorgt voor feestelijke opening Ten Eekhovelei

De werken aan de Ten Eekhovelei tussen de Bisschoppenhoflaan en de Gryspeerstraat zijn achter de rug en de straat ziet er gloednieuw en fleurig uit. Reden genoeg om dit samen met de buurtbewoners te vieren. Deurne nodigt op 25 oktober 2008 de bewoners van de heraangelegde Ten Eekhovelei uit om samen een drankje te drinken op de goede afloop. Districtsschepen voor openbaar domein, Marleen De Backer, zal samen met de voorzitter van de plaatselijke handelaarsvereniging, Pascal Detavernier, de straat officieel inhuldigen. Bekijk hier de foto's van John.

Pict0015jpg

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

 • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
  Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

  John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
  Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!