Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Diamantwinkel op Grote Markt?

Schepen voor Diamant Ludo Van Campenhout laat onderzoeken of er op de Grote Markt geen grote juwelenzaak, gespecialiseerd in diamant kan komen. Op die manier hoopt hij de Antwerpse diamant ook in het toeristische centrum meer in de verf te zetten. Vespa, de vastgoedmakelaar van de stad, kreeg de opdracht om te kijken of er mogelijkheid is om zo'n winkel te huisvesten op de Grote Markt 15, waar vroeger de toeristische dienst zat. Kandidaten zouden zich kunnen inschrijven om in het pand een winkel op te richten, op voorwaarde dat diamant daarbij centraal staat.

Van Campenhout wil ook de diamantwijk zelf meer herkenbaar maken in het centrum. Het was al langer bekend dat de zwaar beveiligde wijk binnenkort ook 'security-gates' krijgt, poorten die in geval van nood de buurt hermetisch afsluiten. Die poorten zouden nu ontworpen worden zodat ze goed opvallen, zonder bedreigend over te komen. Op die manier kunnen ze voor toeristen duidelijk markeren waar die wereldberoemde diamantwijk daadwerkelijk ligt.

Diamantwijk solidair met slachtoffers Mumbai

Deze middag wordt in de diamantwijk van Antwerpen een minuut stilte gehouden uit solidariteit met de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Mumbai. De actie is een gezamenlijk initiatief van de diamantsector, de Joodse gemeenschap en de Indiase gemeenschap. In Antwerpen zijn er immers heel veel Indiërs die diamant verhandelen. Met de minuut stilte wil de diamantsector zijn respect betuigen en solidariteit tussen verschillende nationaliteiten en culturen benadrukken.

De aanslagen in Mumbai waren vooral gericht tegen Britten en Amerikanen, maar ook tegen Israëliërs. De link tussen Antwerpen en dat land bestaat al lang door de diamanttrafiek.

Ook India is een belangrijke afzetmarkt voor de Belgische diamantairs. Jaarlijks wordt er voor meer dan 4,3 miljard euro aan edelstenen naar India uitgevoerd vanuit ons land. Dat is goed voor 80 procent van de Belgische export.

De werknemers van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC)zijn dan ook aangedaan door de situatie. "De band tussen België en India, en in het bijzonder Antwerpen en Mumbai, is steeds zeer sterk geweest. De terroristische aanslagen hebben dan ook een diepe indruk nagelaten in onze multiculturele diamantgemeenschap", aldus Philip Claes, de woordvoerder van AWDC.

Gezonde diamantsector ondanks geldcrisis

Het symposium van de Antwerpse diamantsector was maandag een groot succes. Ruim 500 leden van de internationale diamantsector namen deel aan het Antwerp Diamond Symposium in het Provinciehuis. Aan de orde van de dag waren de impact van de financiële crisis op de diamanthandel en de mogelijke oplossingen voor de diamantsector. Het symposium werd georganiseerd door Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Dat de huidige vertraging op de diamantmarkt vooral te wijten is aan een liquiditeitsprobleem en niet inherent is aan de fundamenten van de diamanthandel, werd tijdens het symposium snel duidelijk. De grote diamantproducenten kondigden aan dat zij de bevoorrading van ruw op korte termijn zouden verminderen en waren het eens over de nood aan generische promotie van diamant.

In zijn openingstoespraak benadrukte AWDC-topman Freddy Hanard de nood aan een pragmatische aanpak van de crisis. 'Ongeacht de duur van deze recessie, moeten we niet alleen beseffen dat het hoog tijd is voor actie, maar ook geloven in het welslagen van onze onderneming. Onze industrie doet het tenslotte al eeuwen goed. Het is bovendien niet de eerste keer dat we getroffen worden door een crisis. Telkens weer zijn we er gesterkt uit gekomen.'

Meer artikels overb het diamantsymposium vindt u hier.

Lees verder

Omega Diamonds wil stock terug

De advocaten van het bedrijf Omega Diamonds proberen een door de onderzoeksrechter in beslag genomen partij diamanten terug te krijgen. Vorige week hield het gerecht een huiszoeking in het kantoor van Omega in de Beurs voor Diamanthandel. Het belangrijke Omega Diamonds voert ruwe diamant in uit Afrika en bevoorraadt 12 procent van de Antwerpse markt.

Er is bewarend beslag gelegd op de stock van de firma, wat economisch rampzalig kan zijn voor het bedrijf en de talrijke klanten van de diamantfirma. Over dat beslag circuleerden heel wat bedragen, maar nu blijkt dat de exacte waarde van het beslag, zowel uit de kantoorkluis als bij het Diamond Office, 120 miljoen dollar is. Er zouden aanwijzingen zijn dat Omega Diamonds betrokken is bij het witwassen van geld.

'Mijn cliënt werkt goed mee aan het onderzoek', reageert advocaat Patrick Waeterinckx, de verdediger van Omega-zaakvoerder Sylvain G. 'We zoeken een evenwicht tussen het belang van het onderzoek en het bedrijfseconomische belang. Zo willen we de stock onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen zodat het bedrijf economisch verder kan functioneren.'

De Antwerpse diamantsector is ongerust over de inbeslagnames in dit en andere onderzoeken, en vraagt aan het gerecht een meer 'pragmatische' aanpak zodat de economische werking van de sector niet in het gedrang komt. Het Antwerpse parket-generaal reageert vandaag over de aanpak van het gerecht.

Prinses Astrid op Diamantdiner?

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), het overkoepelende orgaan van de Belgische diamantsector, zoekt nog een bevallige eregaste voor het jaarlijkse diner in de Scheldestad. Op 17 en 18 november organiseert de sector voor de vijfde keer een internationaal diamantcongres, deze maal rond het thema 'Diamonds, a symbol of value.'

Vorig jaar vereerde prinses Mathilde de diamantairs met een bezoek. Ze zat toen aan de eretafel met Vlaams minister-president Kris Peeters en wereldverbeteraar Bob Geldof. Dit jaar is Virgin-baas en marketinggenie Richard Branson de belangrijkste gastspreker. Voorts zakt ook Letsie III, de koning van Lesotho, af naar Antwerpen. Lesotho is als land een belangrijke diamantproducent. De ondergrond levert er mooie ruwe stenen op.

De Antwerpse diamantairs hopen nu op de aanwezigheid van prinses Astrid tijdens het diamantdiner. De contacten met het koninklijk hof zijn gelegd, maar er is nog geen antwoord of prinses Astrid aanwezig zal zijn.

Website: www.antwerpdiamondconference.be

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!