Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Trappen voor eendjes om vijver Stadspark gemakkelijker te verlaten

Morgen, dinsdag 24 februari, laat de stad Antwerpen acht faunatrappen in de vijver van het stadspark. Dat zijn houten trapjes die het vogels en voornamelijk kuikens gemakkelijker maken om uit de vijver te stappen.

De faunatrappen werden door de groendienst gemaakt naar een Nederlands model en aangepast aan de stadsparkvijver. Als de trappen een succes blijken te zijn, kunnen zij eventueel ook in de andere parkvijvers geplaatst worden.

Reageer: Euthanasiecommissie voor dieren?

Naar menselijk voorbeeld moeten de Antwerpse dierenasielen elk een euthanasiecommissie invoeren. Die moet erover waken dat de instellingen niet te kwistig met het spuitje omspringen.

De verplichte euthanasiecommissie staat in het charter voor dierenasielen dat de Antwerpse gemeenteraad wellicht maandag goedkeurt. De Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen onder voorzitterschap van Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch dokterde een charter uit waaraan dierenasielen moeten beantwoorden. Een belangrijk hoofdstuk daarvan gaat over het euthanasiebeleid. Er is geen discussie wanneer een hond of kat ‘duidelijk lijdt, geen waardig bestaan meer kan leiden en de kans op herstel minimaal is.’ Dan kan de dierenarts zelf beslissen om het dier te laten inslapen.

Lees verder

Reageer: Mag het stadsbestuur damherten verkopen aan in opspraak gekomen dierenhandelaar?

De Zottegemse zaakvoerder van dierenspeciaalzaak Vogelweelde waaraan de stad Antwerpen negentien damherten wil verkopen, kwam vorig jaar in opspraak voor onder meer verwaarlozing van rendieren en illegale handel in vogels. Schepenen Guy Lauwers en Luc Bungeneers schorten de verkoop daarom op, nadat Het Nieuwsblad de reputatie van de dierenhandelaar ontdekte.

Dierenspeciaalzaak Vogelweelde in Zottegem heeft geen al te beste reputatie bij Oost-Vlaamse dierenrechtenactivisten. De zaakvoerder werd vorig jaar veroordeeld vanwege handel in illegale vogels, onder meer de zeer zeldzame ortolaan en kortteenleeuwerik.

Lees verder

Reageer: Pro of contra stedelijke dierentuintjes in stadsparken

De stedelijke minizoo’s van het Nachtegalenpark en het Fort van Merksem stellen zich eindelijk in regel met de wetgeving op het dierenwelzijn, door de damherten en berggeieten meer plaats te gunnen. Daarvoor verkoopt de stad 19 damherten aan een dierenhandelaar, 40 euro voor een volwassen exemplaar, 30 voor een bambi-jong.

‘We hebben heel duidelijk in onze verkoopovereenkomst gezet dat de dieren nooit naar de vleesindustrie mogen gaan, dus niet geslacht mogen worden’, reageert schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open VLD) meteen. ‘Daarnaast stipuleert het contract duidelijk dat ze in een diervriendelijke omgeving worden opgevangen. En dat laten we controleren door een dierenarts.’

Lees verder

Subsidie voor sterilisatie huiskatten

De stad Antwerpen gaat inwoners die hun huiskat laten steriliseren of castreren financieel steunen. Voor een kater kunnen ze rekenen op 10 euro, voor een kattin op 30 euro. Het onvruchtbaar maken van een poes kost al snel 100 euro bij de dierenarts. Met de maatregel hoopt schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open VLD) de groeiende plaag van zwerfkatten in te dijken. ‘Huiskatten kunnen zorgen voor bijkomende zwerfkatten. Ofwel bevruchten ze een zwerfkat, ofwel krijgen ze plots zelf een ongewenste nest kittens die door de eigenaars in de vrije natuur worden achtergelaten’, verduidelijkt Bungeneers. Ook Izegem en Waasmunster gaan deze sterilisatiesubsidie invoeren en in Limburg bestaat het al een tijdje.

Antwerpen zoekt diersoort van het jaar

Met het nieuwe jaar is ook de spin niet langer de soort van het jaar. Maar milieuschepen Guy Lauwers (SP.A) vond ondertussen nog steeds geen opvolger voor 2009. Hij roept iedereen op voorstellen te formuleren. Lauwers en het stadsbestuur willen elk jaar een diersoort onder het voetlicht zetten, liefst een bedreigde of minder bekende. Antwerpen hoopt zo zijn steentje bijdragen in het bewaren van de diversiteit. Vorig jaar mocht de spin op ruime belangstelling rekenen, het jaar daarvoor de huismus.

Reageer: Welk dier moet volgens u soort van het jaar worden? En waarom?

Charter voor dierenasielen

Het Antwerpse stadsbestuur geeft alleen nog subsidies aan dierenasielen die compleet in orde zijn met de wet. Ze zullen daarover een charter moeten sluiten met schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open VLD), een document dat ook nog hun werkwijze en beleid in kaart brengt. De stad hoopt zo de asielen diervriendelijker te controleren.

Vorig jaar sloten de inspectiediensten nog het dierenasiel van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (KMD) in Kontich, omdat het niet alle regels naleefde. Het KMD heeft ook nog een asiel in Antwerpen.

FOTO: Gaia protesteert tegen foie gras

De dierenrechtenorganisatie Gaia heeft gisteren de hele dag actie gevoerd voor de deur van de City Delhaize aan de Nationalestraat in Antwerpen. Actievoerders deelden daar toastjes met faux gras uit, een plantaardig en diervriendelijk alternatief voor foie gras. Gaia

In de binnenstad zelf reed een wagen met groot beeldscherm rond, waarop beelden van de Gaia-campagne tegen foie gras en dierenleed te zien waren. Actievoerders deelden ook pamfletten uit tegen de productie van foie gras.

Gaia2

Onze fotograaf John ging eens naar de actie kijken en maakte deze foto's.

Honden taboe in taxi

Een koppel, vergezeld van hun trouwe Jack Russel, wilde zaterdagochtend om 2 uur een taxi nemen op de Antwerpse Groenplaats. Maar de chauffeur weigerde hen mee te nemen, omdat hij geen viervoeters in zijn auto wou. Daarop sloegen de boze klanten de taxideur nogal hard dicht, waarop de chauffeur op zijn teen getrapt was. Hij gaf de mannelijke hondenbezitter enkele rake klappen. Die liep daarbij een zware neusbreuk op. De politie kwam ter plaatse om de vechtenden te scheiden.

Gaia vindt Bungeneers Eerste Meest Verdienstelijke schepen voor Dierenwelzijn

De dierenrechtenorganisatie Gaia looft de Antwerpse schepen voor Dierenwelzijn, Luc Bungeneers (Open VLD). Op de Gaia-dag zondag in Tour&Taxis in Brussel, zal de organisatie Bungeneers een Gulden Oorkonde uitreiken als 'Eerste Dierenwelzijnsschepen van het jaar'.

Bungeneerskat_3

'De raad van bestuur, de algemene vergadering en de medewerkers van Gaia prijzen het gedetailleerde bestuursakkoord voor dierenwelzijn in Antwerpen en enkele opvallende initiatieven en realisaties, waarmee schepen Bungeneers de basis legt voor een duurzaam dierenwelzijnsbeleid in de grootste stad van Vlaanderen', legt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia, uit. 'Maar ook de gedrevenheid waarmee hij zijn bevoegdheid gestalte geeft, is een belangrijke kwaliteit.'

Els Sneijers, schepen in Sint-Truiden, krijgt zilver en de Gentse schepen Tom Balthazar krijgt brons. Magda Raemaekers, schepen voor dierenwelzijn van Herk-de-Stad, en Sarah Boon van Boutersem krijgen een eervolle vermelding voor hun inspanningen.

De Gaia-dag vindt plaats nu zondag in Tour&Taxis aan de Havenlaan in Brussel, van 12 tot 18 uur.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!