Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
120 nieuwe veldesdoorns in Bredestraat Ekeren

Vandaag plant de groendienst de laatste van 120 nieuwe veldesdoorns in de Bredestraat in Ekeren. Daarmee is de volledige heraanleg van de voetpaden helemaal rond.

Bij de aanleg van het nieuwe voetpad in 2007 wilde het district Ekeren gelijktijdig het straatgroen in de Bredestraat onder handen nemen. Door de slechte kwaliteit van de bodem, groeiden de vorige bomen echter ongelijkmatig uit, kenden ze een slechte groei of stierven ze zelfs af. Daarom koos het district Ekeren ervoor om de grondsamenstelling eerst te verbeteren, waarvoor een groter budget nodig was.

De aannemer groef de plantvakken uit tot een diepte van 40 cm om de slechte aarde te verwijderen en opnieuw te vullen met teelaarde. De boomvakken werden op hun beurt uitgegraven tot 120 cm en kregen vervolgens wortelgeleidende platen, waarna ze werden opgevuld met bomenzand. Deze platen laten de nieuwe boomwortels eerst naar beneden groeien zodat zij op oudere leeftijd het voetpad niet omhoog drukken.

Samen met de 120 veldesdoorns komt er over de volledige straatlengte een vakbeplanting van laaggroeiende kornoelje en een haagbeplanting van veldesdoorn, die de dienst groenvoorziening later in haagvorm snoeit. Waar gesloten woningbouw is, krijgt elke haagstrook langer dan 20 meter een doorgang van 1,20 meter, zodat bewoners makkelijk hun woning kunnen bereiken. Wanneer deze haag volgroeid is, verwijdert de groendienst de paaltjes en draden. Bewoners kunnen het huisvuil aan hun gevel blijven plaatsen.

Veltwijckstadion definitief tegen de grond

Veltwijck De overgebleven gebouwen van het Ekerse Veltwijckstadion worden volgende week volledig afgebroken.

 Na een beslissing van de Raad van State, naar aanleiding van klachten van enkele omwonenden, werd enkele jaren geleden een groot gedeelte van het Veltwijckstadion gesloopt. Gehoopt werd dat de overige sportinfrastructuur later nog gebruikt zou kunnen worden. Maar de gebouwen werden het slachtoffer van vandalisme. Daarom wordt vanaf maandag alles gesloopt: de chalet aan de inkom van het stadion, de tribune, de ticketlokaaltjes, dwangafsluitingen, voetbaldoelen, poorten en reclameborden, de hoogspanningscabine en alle verhardingen. Alleen de draadafsluiting rond het B-veld zal blijven staan.

Het stadsbestuur onderzoekt nog wat de mogelijkheden van het Veltwijckpark zijn. Door de verschillende  bestemmingen in het gewestplan en de juridische bescherming van het historisch landschap, is de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) noodzakelijk. Dit RUP moet sport, groen en cultuur combineren in het park.

Open VLD herschikt tijdelijk districtsraadsleden

Machteld Francken, districtsraadslid voor Open VLD in Ekeren, laat zich tijdelijk vervangen door haar collega-Open VLD'er Benoit Mores. Francken zal om medische redenen geruime tijd afwezig zijn op de districtsraadzittingen. Als die afwezigheid langer dan twaalf weken duurt, wat bij Francken het geval zal zijn, moet ze zich laten vervangen.

De vervanger Benoit Mores is eerste plaatsvervanger op Open VLD-lijst. Hij is ook politiek secretaris van de Ekerse afdeling.

Buurtcontracten uit Deurne, Merksem en Rozemaai vallen in de prijzen

Opsinjoren heeft naar jaarlijkse gewoonte drie buurtcontracten in de kijker gezet die opvallen door hun creativiteit, vrijwilligersinzet of uitstraling. Buurtcontracten zijn overeenkomsten waarin de afspraken staan tussen district en bewoners. Dit jaar vallen de volgende buurtcontracten in de prijzen:

 • De groenzone Langbaanvelden in Deurne: Begin 2008 begon dit buurtcontract. In 2008 maakten de bewoners een oude droom waar door het groenperkje om te toveren tot een prachtig plekje om te buurten en te feesten. Dit werk nam heel wat weekends in beslag, vooral de 'kasseiwerken' waren arbeidsintensief. Het resultaat is echter de moeite waard.
 • De boomspiegels Van Praetlei in Merksem: In 2001 plantten de bewoners van de Van Praetlei alle boomspiegels aan. Deze, meestal vierkante, kaders rond een boom zien er zeven jaar later nog kraaknet uit. Het buurtcontract telde dertig ondertekenaars.
 • Het plantsoen Pater Strackestraat, Rozemaai: Een groepje dames neemt sinds 2001 het onderhoud op zich van het plantsoen voor de sociale huisvestingsblok van de Pater Strackestraat 11 en 13. Door werken in de straat moeten ze een deel van de beplanting heraanleggen. Ze zorgen voor een groene, propere omgeving.

Opsinjoren biedt met de formule van buurtcontracten een instrument voor een aangenamere stad. De stad levert het nodige materiaal en de bewoners staan in voor het onderhoud. Er moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn: de plannen moeten realistisch en kleinschalig zijn en de bewoners moeten bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.

Wie heeft die romantische liefdesbrief geschreven?

Op het fietspad langs de Schriek en de Puihoek heeft iemand met krijt een lange en romantische liefdesbrief geschreven.

'Opgelet, toen ik jou voor het eerst zag, toen dacht ik, wow, wat een mooie lach, die wil ik wel beter leren kennen',... staat er geschreven en zo gaat San (van Sander, Sandy, Sandra,?) nog een tijdje verder. De geliefden blijken ongeveer een jaar samen te zijn.

Wie geen te hoge snelheid aanhield op de trappers, kon de brief tijdens het fietsen helemaal lezen. Zoals Kiana (12) en Jason (12) daarstraks bijvoorbeeld, maar die beiden zo'n liefdesverklaring in het openbaar niet meteen zagen zitten.

Anders was het gesteld met Allison (12) en Auke (12). Die vonden de liefdesboodschap in krijt erg romantisch. Of ze zelf al iets romantische meemaakten? 'Mijn ex-lief heeft ooit een liedje geschreven voor mij, dat vond ik erg leuk', stelt Allison. 'En toen ik terugkwam van vakantie zat er van mijn ex-lief een mooie brief in de brievenbus, dat vond ik ook romantisch', stelt Auke.

Wij zouden het fijn vinden mocht de schrijver van de boodschap ons laten weten wie hij of zij is. We kijken uit naar reacties.

Ekerse kinderraad gaat morgen van start

Op donderdag 20 november organiseert het district om 14 uur de allereerste kinderraad in de raadzaal van het Ekerse districtshuis. Leerlingen uit het basisonderwijs en het lager middelbaar onderwijs van het district vertegenwoordigen hierin hun school.
Op donderdag 20 november vindt om 14 uur de eerste vergadering van de kinderraad plaats in het Ekerse districtshuis. Om 15 uur maken de leerlingen kennis met de leden van het districtscollege. De kinderraad is samengesteld uit kinderen van alle Ekerse basis- en middenscholen. Elke school kiest zelf twee leerlingen om de school te vertegenwoordigen. Voor de basisscholen is dat een leerling uit het derde leerjaar en één uit het vijfde of zesde leerjaar. De middenschool kiest een leerling uit het eerste jaar en één uit het tweede jaar.
Tijdens deze ontmoeting krijgen de kinderen de kans om hun problemen, wensen en ideeën over hun buurt en school uit te wisselen. Ook krijgen ze inzicht in hoe een district werkt, leren ze met elkaar praten, naar elkaar luisteren en samen naar oplossingen zoeken. De raad komt drie keer per schooljaar samen.

Genocidetentoonstelling herdenkt Wapenstilstand

In de Ekerse hoofdbibliotheek vindt van 10 tot 16 november 2008 de gratis thematentoonstelling ‘Genocide… hij is anders, hij moet dood!’ plaats. Het districtsbestuur wilt hiermee de herdenking van Wapenstilstand onder de aandacht brengen.

Van 10 tot en met 16 november 2008 verwelkomt de Ekerse bibliotheek Driehoek in de Driehoekstraat 43 een interactieve tentoonstelling over genocide. De Holocaust uit de Tweede Wereldoorlog is het belangrijkste thema in deze tentoonstelling, maar ook andere genocideverhalen komen aan bod.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek:

 • op maandag, woensdag en donderdag van 13 tot 20 uur
 • op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur
 • op zaterdag van 9 tot 12 uur
 • op dinsdag 11 november is de bibliotheek gesloten
Bliksemafleider voor Ekerse Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk in Ekeren krijgt momenteel een nieuwe bliksemafleider. 'Dat is niets te vroeg', reageert pastoor Paul Verhulst, 'in de nacht van zondag 27 juli jl. kropen we door een blikseminslag door het oog van de naald.'

De stad Antwerpen is eigenaar van de kerk en installeert momenteel een nieuwe bliksemafleider. De toren wordt als het ware ingepakt in een koperen kooi met vier geleiders op de hoeken en een ring onder de spits en de galmgaten. Ook het kerkschip wordt op deze manier beveiligd. De kostprijs van de werken, die een tweetal weken in beslag nemen, bedraagt 40.000 euro.

De Sint-Lambertuskerk werd in juli jl. getroffen door bliksemislag. 'Om acht minuten over middernacht viel het torenuurwerk stil', vertelt Frans Bastiaenssens, voorzitter van de kerkfabriek, 'het bleek dat de hoofdzekering was doorgeslagen en dat de printplaat van het sturingssysteem van de klokken en het uurwerk was verbrand. Ook het elektronisch commandosysteem en de vernieuwde verwarmingsinstallatie raakten beschadigd.'Dsc03494

Reclamestunt krijgt vervolg bij tuincentrum Walter Van Gastel

Dsc_0088_2Om de opening van de petshopafdeling én het 25-jarig bestaan in de verf te zetten, werden bij tuincentrum Walter Van Gastel afgelopen zondag gratis foto's genomen van huisdieren (en hun baasjes). 'Het was aanschuiven zodat we besloten hebben aan deze actie een vervolg te breien', stelt perswoordvoerster Elisabeth De Gendt. Nog tot en met 21 december kan iedereen op zondag gratis zijn huisdier of kind(eren) of zichzelf laten fotograferen in een kerstdecor.

'Veel mensen willen heel graag een professionele studiofoto laten maken van hun huisdier of kinderen, maar de drempel naar een professionele fotograaf is vaak te hoog', vertelt Elisabeth De Gendt, 'Walter Van Gastel besloot om een beroepsfotograaf mét studio naar het tuincentrum te laten komen.'

Concreet is de Ekerse fotograaf Wilfried De Ferme elke zondag aanwezig tussen 10 en 18 uur. Zijn studio staat opgesteld in petshopfafdeling Animall.

'De opnames en de foto's zijn volledig gratis en kunnen de week daarna opgehaald worden. Wie te ver woont, krijgt zijn foto thuis gestuurd', voegt Elisabeth De Gendt er nog aan toe.

'Alle huisdieren zijn welkom', stelt Bart Robaye, hoofd van de petshopafdeling, 'honden, katten, konijnen, papegaaien,... zolang ze hanteerbaar zijn en vogeltjes moeten in een kooitje meegebracht worden.'

Basisschool De Kleurenboom schildert bomen

Dsc03664 Dsc03691De stedelijke basisschool De Kleurenboom nam zaterdag deel aan de Doe-dag van het stedelijk onderwijs. De leerlingen van de basisschool uit Ekeren mochten zich uitleven om houten bomen, die een opa van een van de kinderen gezaagd had, te schilderen. Samen met hun juffen maakten de kinderen speciale bomen: een luilekkerboom, een snoepjesboom, een schoolboom... Nadien werden de versierde bomen opgehangen aan het schoolhek. Enkele foto's daarvan vindt u hieronder.

Meer info op www.dekleurenboom.be.

Dsc03686_4

Dsc03681

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

 • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
  Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

  John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
  Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!