Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard

Het hof van beroep heeft maandag drie verdiepingen van een pand aan de Everaertsstraat in Antwerpen verbeurd verklaard. Ze waren eigendom van huisjesmelker Nadir A. (47). In eerste aanleg was die verbeuring nog met uitstel uitgesproken. Hij mag nu één etage behouden, die waar hij zelf woonde.

De rechter in eerste aanleg had Nadir A. in juni vorig jaar verplicht om de drie verwaarloosde verdiepingen binnen de zes maanden te laten herstellen, anders moest hij een dwangsom van 150 euro per dag vertraging betalen. Hij ging daartegen in beroep, maar het hof vond dat de beklaagde hardleers was en dat er van een uitstel van verbeuring geen sprake kon zijn.

Nadir A. was immers in december 2005 al eens veroordeeld voor huisjesmelkerij, maar dat bracht hem niet tot inzicht. Bij een nieuwe controle in november 2007 bleek het pand nog steeds onbewoonbaar. Het gebouw kampte met een vochtprobleem, er stond overal schimmel en in de kelder groeiden zelfs zwammen.

Toch bleken alle woningen in het pand verhuurd aan mensen die zich in een precaire situatie bevonden. Zo woonde er op de gelijkvloerse verdieping een Kameroens gezin met twee kleine kinderen in erbarmelijke omstandigheden.

Hoewel de winter voor de deur stond, was er geen verwarming in het appartement. Ook op de tussenverdieping, die niet geschikt was voor verhuur, woonde een familie.

De beklaagde zelf verbleef op de eerste verdieping. Hij vroeg een maandelijkse huurprijs van 275 tot 375 euro.

Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft

Het hof van beroep in Antwerpen heeft twee mannen maandag minder zwaar bestraft voor hun betrokkenheid bij een zware vechtpartij in de gevangenis van Antwerpen. Robert B. (42) en Alexandre R. (33), die in eerste aanleg respectievelijk twee en drie jaar cel kregen, zijn in beroep veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden.

In de gevangenis van Antwerpen was een aanhoudende machtsstrijd aan de gang tussen de Oost-Europeanen en de Noord-Afrikanen over drugshandel. Op 20 mei 2007 kwam het tot een zware vechtpartij tussen beide groepen, waarbij drie Noord-Afrikanen werden neergestoken met zelfgemaakte wapens. Het incident was een vergeldingsactie van de Oost-Europeanen voor een eerdere vechtpartij, die door de Noord-Afrikanen was uitgelokt.

Enkele dagen na de knokpartij hield de politie een grote sweeping in de Begijnenstraat, waarbij verschillende vuilnisbakken vol zelfgemaakte wapens, drugs en gsm’s in beslag werden genomen.

Zes verdachten moesten zich uiteindelijk voor de rechter verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de twee vechtpartijen. Vijf van hen kregen in eerste aanleg celstraffen tot drie jaar; de zesde werd geïnterneerd. Robert B. en Alexandre R. tekenden als enigen beroep aan.

Het hof vond het bewezen dat Alexandre R. twee mannen verwond had, maar voor de messteek aan het derde slachtoffer werd hij vrijgesproken. Robert B. was volgens het hof mededader van een van de feiten.

Tentoonstelling over onrecht in Antwerps justitiepaleis

In het Antwerpse justitiepaleis aan de Bolivarplaats loopt vanaf 19 januari tot 27 februari de gratis fototentoonstelling ‘Room for Justice.’ Zeven fotografen uit heel de wereld tonen met hun werk de tragische gevolgen van de geglobaliseerde economie en de kracht van de mens in zijn strijd om recht en gerechtigheid.

In de wandelzaal van het justitiepaleis worden onder meer foto’s getoond van vervuilde oliestranden in Canada, de Bhopal-ramp in India en de olielozingen en gasbranden in Nigeria. Onder de tentoongestelde foto’s bevindt zich ook werk van de Belgische Lara Dhondt. Zij maakte uit beelden van protesterende mensen een collage die de slogan ‘Leave room for resistance’ vormt.

‘Room for Justice’ is een initiatief van Advocaten zonder Grenzen en het Antwerpse Fotomuseum. De tentoonstelling is nog tot 2010 te zien in verschillende justitiepaleizen in België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. De tentoonstelling kan van maandag tot vrijdag bezocht worden van 8.30 tot 16 uur in de centrale wandelzaal van het Vlinderpaleis.

Assisenvoorzitter legt proces stil na beslissing Europees hof

Het proces over de doodslag op Ahmed Deriouch (40) door Mimoun Zarhaoui (37), dat momenteel gevoerd wordt voor het Antwerpse hof van assisen, is opgeschort tot donderdag. Voorzitter Dirk Thys wil de standpunten van de procespartijen horen over het arrest Taxquet en de mogelijke weerslag ervan op dit proces.

Normaal gezien moest de jury zich woensdag uitspreken over de schuldvragen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft in de zaak van Richard Taxquet, destijds veroordeeld voor de moord op PS-politicus André Cools, beslist dat er geen eerlijk proces was omdat de assisenjury de schuldvraag niet motiveert. In Frankrijk doet men dat wel.

De partijen in de assisenzaak tegen Mimoun Zarhaoui beraden zich nu over een standpunt. 

Assisen Antwerpen: Geen teken aanwezigheid derden op plaats delict

In de studio aan de Venusstraat in Antwerpen, waar Ahmed Deriouch (40) op 5 februari 2005 doodgestoken werd met kapotte bierflesjes, werd alleen DNA aangetroffen van het slachtoffer en van beschuldigde Mimoun Zarhaoui (37). Dat bleek dinsdagvoormiddag uit de getuigenis van de wetsgeneesheer voor het Antwerpse assisenhof. De verdediging nuanceerde dat enigszins en stelde dat de deskundige enkel de voorwerpen onderzocht die de politie hem aanreikte.

De beschuldigde ontkent dat hij het slachtoffer doodde en verklaarde dat er die bewuste avond nog twee andere mannen aanwezig waren in de studio: Abdelaziz en een zekere Abdelkader of Mustapha. Hij beweert dat het trio hem wilde verkrachten. Mimoun sloeg Ahmed met een kapot geslagen bierflesje in het gezicht, maar daar was het volgens hem bij gebleven. Hij ontkende dat hij verantwoordelijk was voor het zeventigtal snij- en steekwonden waaraan het slachtoffer bezweek.

Ook vocht hij naar eigen zeggen met de twee andere mannen. Toch werd er op de genomen stalen van de aangetroffen bloedvlekken en op de bebloede voorwerpen in de studio geen DNA van iemand anders dan de beschuldigde en het slachtoffer aangetroffen.

'U kan natuurlijk alleen maar de voorwerpen en de stalen onderzoeken die de politie bij u aflevert', merkte meester Joris Vercraeye, die de beschuldigde verdedigt, op. 'Zo hebt u de kleding van Adelaziz niet kunnen onderzoeken en werden er bijvoorbeeld ook geen haren uit de studio bij u binnen gebracht.'

Abdelaziz, die inmiddels overleden is, verklaarde tijdens het onderzoek dat hij niet bij die vechtpartij aanwezig was. De wetsgeneesheer onderzocht hem een week na de feiten op eventuele verwondingen, maar kon geen aanwijzingen vinden dat hij bij een vechtpartij betrokken was geweest.

Bij de beschuldigde werden dergelijke verwondingen wel aangetroffen. 'Hij had kneus- en snijwonden in het gelaat, op de romp, op de linkerarm en op beide handen', aldus de wetsgeneesheer.

Mimoun vertelde hem ook dat hij een pilletje kreeg, waarmee ze hem wilden doden, en dat hij verkracht was, maar daarvoor werden geen aanwijzingen gevonden. Later verklaarde de beschuldigde ook dat hij het niet meer wist.

Dinsdagnamiddag komen de familieleden van het slachtoffer getuigen.

'Forcheta' stak vriend dood uit vrees voor verkrachting

Beschuldigde Mimoun Zarhaoui (37) verklaarde maandag voor het Antwerpse hof van assisen dat hij Ahmed Deriouch (40) in de nacht van 5 februari 2005 met twee kapotte bierflesjes te lijf was gegaan, omdat hij dacht dat het slachtoffer hem wilde verkrachten. Hij ontkende evenwel dat hij hem gedood had. 'Ik heb hem enkel in het gezicht geslagen. Toen ik wegvluchtte, leefde hij nog.' Ahmed werd korte tijd later echter met een zeventigtal snij- en steekwonden door de hulpdiensten aangetroffen.

Lees verder

Drie homejackers bedreigen gezin in Hove

Drie gemaskerde en gewapende mannen hebben zaterdagavond een homejacking gepleegd in Hove. Ze belden omstreeks 21.30 uur bij een woning in de Akkerstraat aan en bedreigden de bewoners met een vuurwapen.

De inwoner kreeg een slag in de nek en raakte lichtgewond. Zijn vrouw bleef ongedeerd, maar was wel danig geschrokken. De daders gingen er met de wagen van de bewoners vandoor en worden opgespoord.

Ramkraak op Saturn in Wilrijk

Onbekenden hebben zondagmorgen een ramkraak gepleegd op een filiaal van elektrogigant Saturn aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. De daders hadden het vooral gemunt op fotomateriaal. De buit kon nog niet geïnventariseerd worden, maar zou aanzienlijk zijn.

De daders ramden omstreeks 02.30 uur de glazen inkomdeur, die aan diggelen ging. Het voertuig waarmee ze dat deden, werd achtergelaten. De Volkswagen Passat was gestolen op het verjaarsdagsfeestje van de vriendin van de eigenaar. Nadat de daders de buit verzameld hadden, sloegen ze op de vlucht. Ze zijn vooralsnog spoorloos.

Bisschop betuigt medeleven aan slachtoffers pedofiele priester

De nieuwe bisschop van Antwerpen, monseigneur Johan Bonny, betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers van de pedofiele priester Bruno Vos uit Nieuwmoer bij Kalmthout. Bruno Vos verscheen vrijdag voor de Antwerpse strafrechter waar de openbaar aanklager vijf jaar celstraf vorderde.

'De bisschop van Antwerpen is op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in de strafprocedure ingeleid tegen de heer Bruno Vos, diocesaan clericus van het bisdom. De bisschop, Mgr. J. Bonny, wenst in de allereerste plaats zijn diep medeleven te betuigen met de slachtoffers', klinkt het in een persboodschap.

'De bisschop onderschrijft voluit dat ieder kind recht heeft op fysieke, psychische, seksuele en spirituele integriteit. Seksueel misbruik schendt deze integriteit op al die gebieden en vormt daardoor een zware inbreuk op de waardigheid van de mens. De bisschop hoopt dat de verdere rechtsgang voor de burgerlijke overheid volledige helderheid over deze zaak zal brengen.'

Het bisdom maakte ook bekend dat priester Bruno Vos in afwachting van de eindbeslissing in de gerechtelijke procedure en van de kerkrechterlijke strafprocedure die hierop zal volgen, geschorst blijft in elk ambt of taak die hij vervulde in het bisdom Antwerpen.

'Bovendien worden de bevoegde diensten van de Apostolische Stoel te Rome op de hoogte gebracht in functie van de kerkrechterlijke strafprocedure en de beslissingen die hierbij genomen dienen te worden', aldus de persdienst van bisschop Bonny.

Assisenproces voor man die ex-vrouw neerschoot

De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft Ronald Beerlings verwezen naar het Antwerpse hof van assisen waar hij zal terechtstaan voor poging tot moord. De veertiger kogelde in het voorjaar van 2006 in een café in Hemiksem zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend neer. Beiden overleefden de schietpartij, maar de vrouw is wel verlamd.

De feiten speelden zich af op 23 april 2006 in café De Linde aan de Gemeenteplaats in Hemiksem. Ronald Beerlings zat er iets te drinken, toen Nancy C. en haar nieuwe vriend Luc V.d.P. binnenkwamen. Ronald Beerlings verliet het café, maar kwam even later terug met een geweer.

Hij schoot op Nancy C., maar Luc V.d.P. gooide zich in de vuurbaan. Beiden werden geraakt, Luc V.d.P. in het been en in de schouder, Nancy C. in de nek. De kogel zit daar nog altijd en de vrouw is voor de rest van haar leven verlamd. Ronald Beerlings wilde zich van het leven beroven, maar werd door getuigen van de schietpartij overmeesterd.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!