Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
Haven1
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen neemt van 24 tot en met 27 februari deel aan een missie naar New York. Een delegatie van de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge brengt een bezoek aan de Amerikaanse stad om de handelsbetrekkingen tussen de Belgische havens en die van New York en New Jersey te verstevigen. De delegatie wordt ook vergezeld door onder andere Vlaams minister-president Kris Peeters, die eerder deze week in Detroit was om met de grote autoconstructeurs te praten.  

De vertegenwoordigers van de Vlaamse havens zullen tijdens de missie volop de kans krijgen om kennis te maken met lokale zakenlui en om handelscontacten te leggen. Tussen de haven van Antwerpen en die van New York en New Jersey zal ook een 'Memorandum of Understanding' worden ondertekend. Dat bevestigt de intentie om de trafiek tussen de havens te bevorderen. Bedoeling is...

Lees verder

Bootsmannen- en loodsenbedrijf Brabo breidt uit naar Zeebrugge

Brabo, de coöperatieve vennootschap die in de haven van Antwerpen onder meer instaat voor de beloodsing in de dokken en het aanmeren van de schepen, heeft een belang van 50 procent genomen in de cvba Zeebrugse Bootsmannen, die in de kusthaven voor het merendeel van de meer- en ontmeerverrichtingen instaat. Dat schrijft De Lloyd vrijdag in zijn e-Lloyd.

Naar verluidt worden de krachten gebundeld om aan scheepvaartoperatoren optimale en havenoverschrijdende diensten te kunnen verlenen tegen billijke en concurrentiële tarieven. Tal van scheepvaartklanten kiezen immers niet voor de ene of andere haven, maar spreiden hun belangen en trafieken over beide havens, schrijft De Lloyd. Bedoeling is ook het bestaande bootsmanwerk uit te breiden met andere diensten als schoonmaak, pollutiebestrijding, brandwacht enzovoort.

Het directiecomité van de Zeebrugse Bootsmannen wordt voorgezeten door Ronny Vermael, die wordt bijgestaan door Thierry Vermael, Ronny Detienne en Diederik Cogghe. Robert Restiau wordt voorzitter van de nieuwe vennootschap.

Reageer: Rechtbank of niet, wat is het mooiste Havenhuis?
Dat het Gemeentelijk Havenbedrijf de Londense architecte Zaha Hadid selecteerde om een gloednieuw Havenhuis te ontwerpen raakte eerder bekend. Maar ondertussen stapte enkele verliezende ontwerpbureaus naar de Raad van State om deze selectie te schorsen. Het Nederlandse Rapp + Rapp en het Spaanse Vier Arquitectos vinden dat de jurering er niet eerlijk aan toeging. Ze hopen dat de Raad van State hen gelijk geeft. De auditeur geeft in zijn advies hen alvast ongelijk. De uitspraak wordt binnenkort verwacht.
 
Reageer: Los van de uitspraak van de rechter, welk vindt u het mooiste ontwerp? En zijn de andere slechte verliezers?
 
Het winnend ontwerp: de zwevende diamant van Zaha Hadid:
 
 Havenhuis1

 

Links het ontwerp van de Spaanse Vier Arquitectos, daarnaast van het Nederlandse Rapp + Rapp, tweede van rechts van Xaveer De Geyter en helemaal rechts dat van de TV 20 Architecten.

Ander41

Ander31

Ander21Ander1


Het nieuwe Havenhuis moet plaats bieden aan 500 werknemers, en zal zo'n 31,5. miljoen euro kosten.

Nieuwe sluis op Rechteroever?

 

Peeters De Antwerpse haven is vragende partij voor een nieuwe sluis op rechteroever. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert niet afwijzend, maar ziet andere prioriteiten. 'Eerst maar eens de nieuwe sluis in de Waaslandhaven waarover we nu met de haven een akkoord hebben over de financiering, en dan het Saaftingedok. Als die projecten rond zijn, kunnen we denken aan een

een derde sluis.' Die zou dan komen in Zandvliet of aan de Kruisschans op de Rechteroever, waar zich al sluizencomplexen bevinden.

Directeur-generaal Eddy Bruyninckx van het Antwerpse Havenbedrijf ziet een nieuwe toegangspoort tot de haven op de rechteroever mogelijk tegen 2020. 'Ze moet de trafieken, die na een tijdelijke inzinking hopelijk weer zullen groeien, opvangen.' De tweede sluis op de linkeroever zou in 2015 operationeel moeten zijn. Volgens Bruyninckx zou het eerste stuk van het Saaftingedok omstreeks dezelfde tijd of ten laatste in 2016 in gebruik dienen genomen. ‘Dat is nodig omdat volgens een recente internationale bevraging heel wat belangstelling voor dat nieuwe dok bestaat’, zegt Bruyninckx. ‘Voor de containerbehandeling zijn er, buiten PSA en Dubai Ports, verschillende andere gegadigden, net zoals er behalve MSC ook bij de rederijen nog heel wat kandidaten zijn.'

Havenbedrijf verloot tickets voor exclusief concert

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen trakteert zijn omwonenden op een exclusief concert in het kader van het project kunsthaven. De Antwerpse haven is immers niet alleen economisch productief, maar ook creatief, met artiesten die aanleggen vanuit alle hoeken van de wereld. Om deze artistieke invalshoek te benadrukken, sloot het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen vorig jaar partnerships met onder meer deFilharmonie en deSingel. Een hoogstaand resultaat van deze samenwerking is het exclusieve havenconcert ‘Herreweghe dirigeert Beethovens Pastorale’, dat op 13 februari plaatsvindt in deSingel.

Het concert op 13 februari zal voor Philippe Herreweghe in het teken staan van zowel een primeur als een jubileum. Hij zal namelijk zijn eerste havenconcert dirigeren en viert dit jaar eveneens als hoofddirigent zijn tienjarige samenwerking met deFilharmonie. Om de band met de inwoners van Antwerpen, Stabroek, Beveren, Zwijndrecht en Kapellen te versterken, geeft het Havenbedrijf 150 duo-tickets weg voor dit spektakel.

Het exclusieve concert vindt plaats op vrijdag 13 februari om 20.00 uur in deSingel. Stuur vóór 5 februari een mail, met vermelding van uw contactgegevens, naar communicatie@haven.antwerpen.be. Vermeld zeker in het onderwerpveld van uw mail dat u deze wedstrijd vernam via Het Nieuwsblad. Een onschuldige hand zal bepalen of u tot de gelukkige winnaars behoort.

FOTO: Eerste cruiseschip doet Antwerpen aan

Het eerste cruiseschip van het jaar is aangekomen in Antwerpen. Het bezoek van de Balmoral van de rederij Fred. Olsen Cruises Lines was normaal gepland voor einde mei. Het cruiseschip zou normaal dit weekend in La Rochelle in Frankrijk liggen, maar de plannen werden veranderd en dus deed de Balmoral dit weekend Antwerpen aan. Vanavond verlaat het schip met vooral Britse toeristen onze stad opnieuw, richting Dover.

 Onze blogfotograaf John ging eens kijken aan de kaaien en maakte dit fotoverslag.

Schip

Reageer: Wat vindt u van het nieuwe havenhuis?

Het Gemeentelijk Havenbedrijf wil tegen 2013 verhuizen naar een nieuwe hoofdzetel in de oude brandweerkazerne aan Kaai 63. De Londense architecte Zaha Hadid werd door de jury geselecteerd om het nieuwe gebouw te ontwerpen. Boven de bestaande en beschermde kazerne plaatst Hadid een glazen diamant.

Havenhuis1

Havenhuis2

De jury was unaniem dat Hadid de winnaar was, zegt stadsbouwmeester Kristiaan Borret. Het ontwerp is fascinerend, mondain, gesofisticeerd en ongetwijfeld het beste uit alle inzendingen.Maar het is geen uniek gebouw.’

Toch was Borret teleurgesteld in de ontwerpen die binnengestuurd werden voor de wedstrijd, zegt hij. 'Misschien waren onze verwachtingen te hooggespannen of misschien zijn wij doordrongen van vakidiotie, maar als jury waren wij teleurgesteld over de inzendingen. Het zijn inzendingen van toparchitecten, maar het is geen toparchitectuur.’

Borret lichtte zijn ontgoocheling toe aan de hand van drie punten. Het iconische karakter liet te wensen over, geen enkele architect dacht aan een toren naast de kazerne en ook het spektakelaspect van de ontwerpen was te gemakkelijk ingevuld.

Dit zijn enkele ontwerpen die het niet haalden.

Ander41

Ander31

Ander21Ander1


Het nieuwe Havenhuis moet plaats bieden aan 500 werknemers, en zal zo'n 31,5. miljoen euro kosten.

Wat vindt u van het nieuwe Havenhuis? Is het een nieuw architecturaal pareltje voor onze stad na het Vlinderpaleis en het MAS? Of vindt u het nieuwe ontwerp een gedrocht dat vooral niet gebouwd moet worden? Laat het ons weten.

Gaan Rotterdam en Antwerpen samenwerken?

De havens van Antwerpen en Rotterdam laten kansen liggen doordat ze te weinig samenwerken, vindt Hans Smits, de topman van de Rotterdamse haven. Hij steekt zijn hand uit naar de Antwerpse collega’s en roept hen op hun 'chauvinistische trekken te laten varen.'

Zo ziet Hans Smits onder meer een meerwaarde in een gezamenlijk 'Port Community System', een geautomatiseerd systeem voor de uitwisseling van informatie tussen bedrijven en organisaties in de haven. Daardoor zouden flink wat kosten bespaard kunnen worden en hebben rederijen die zowel Antwerpen als Rotterdam aandoen maar met één systeem te maken.

Smits stelt een eventuele samenwerking voor door aandelen uit te wisselen. Maar in Antwerpen heerst geen enthousiasme over een nauwere samenwerking. 'Indien samenwerking wordt gedefinieerd als een duidelijke verdeling van de markt, waarbij de mooiste hapjes voor Rotterdam zijn, geloven wij niet in de slaagkansen van dit concept. Het gaat niet op dat de grotere boten naar Amsterdam gaan en de kleinere naar Antwerpen', aldus de Antwerpse havenbaas Eddy Bruyninck in een reactie. Hij verwacht ook tegenkanting vanuit Europa bij een eventuele samenwerking.

Vakbond Opel positief over raamakkoord GM

Rudi Kennes van het ABVV is erg positief over het raamakkoord dat de Europese vakbonden hebben onderhandeld voor GM Europa. Maandag wordt het akkoord bekrachtigd. 'Dit geeft de zekerheid dat de werknemers in Europa geen fabriekssluitingen of gedwongen ontslagen boven het hoofd hangen. Dat is ook voor Antwerpen erg belangrijk', aldus Kennes, die er tevens op wijst dat de General Motors-groep financieel bijpast bij economische werkloosheid of arbeidsduurvermindering.

De vakbondsman van de Antwerpse GM-fabriek is tevreden dat er minimumstandaards zijn voor alle Europese fabrieken voor de productie- en werktijdverkorting die noodzakelijk is in de krimpende automobielmarkt. De Europese Ondernemingsraad en het management van General Motors Europa maakten in een persbericht maandag bekend dat ze dicht staan bij een overeenkomst daarover.

Dat moet de werknemers beschermen tegen drastische financiële gevolgen. Het is het eerste Europese akkoord over deze materie. 'Bij economische werkloosheid past GM minstens 12,5 procent bij', legt Kennes uit. 'Wanneer er voor arbeidsduurvermindering wordt geopteerd, gaat het om een bijpassing van 50 procent. Indien er maar 30 in plaats van 40 uur wordt gewerkt bijvoorbeeld, wordt er 35 uur betaald.'

Lees verder

Onderzoek naar spoorweg Antwerpen-Vlissingen

De Nederlandse minister van Transport Camiel Eurlings heeft de provincie Zeeland toestemming gegeven om een plan uit te werken voor een rechtstreekse spoorverbinding tussen Antwerpen en Vlissingen-Oost. De verkennende studie moet het nut van het traject aantonen en meer duidelijkheid scheppen over het kostenplaatje. De Nederlanders vragen dat het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen financieel tussenkomt.

Het Havenbedrijf wacht de gesprekken af. ‘Er is gevraagd om de studie mee te betalen’, reageert woordvoerster Annik Dirkx. ‘Dat er een spoorlijn komt is zeer voorbarig. De verbinding zorgt voor een betere ontsluiting van de haven naar Nederland, maar het nut zal dus moeten blijken uit die verkennende studie.’ Om de spoorverbinding mogelijk te maken, moet goederenlijn 11 vanuit het Antwerpse havengebied worden doorgetrokken naar de Zeeuwse lijn tussen Bergen-op-Zoom en Vlissingen.
Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!