Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Hoboken keurt voortontwerp heraanleg Krugerstraat goed

Het districtscollege van Hoboken heeft het voorontwerp goedgekeurd voor de heraanleg van de Krugerstraat fase 2, het deel tussen de Steynstraat en de Lageweg.

Nu wordt er nog advies gevraagd aan de jeugdraad van Hoboken en aan de ouderenraad. Daarna wordt het ontwerp in de districtsraad besproken. Ook organiseert het district nog een hoorzitting voor de bewoners. Daarna wordt een defintief plan getekend en wordt overgegaan tot uitvoering.

Met deze heraanleg sluit het district aan op de heraanleg van de Krugerstraat fase 1, het gedeelte tussen de Antwerpsesteenweg en de Steynstraat. Het profiel is gelijkaardig. Er komen verkeersplateaus ter hoogte van de Kempenlandstraat en de Hagelandstraat. Parkeren is aan beide zijden in parkeerstroken toegestaan en na de heraanleg worden eveneens 20 bomen geplant. De heraanleg wordt geraamd op een 300.000 euro.

De plannen kunnen na afspraak ingekeken worden bij het Stedelijk Wijkoverleg, tel. 03-820.30.15 op de eerste verdieping van kasteel Sorghvliedt.

Vijver in park Broydenborg wordt leeggepompt en uitgebaggerd

Het districtscollege van Hoboken wil de vijver van het park Broydenborg opnieuw in te richten.
Het wateroppervlak ligt elke zomer vol met een dikke laag eendenkroos. Daardoor blijft er veel zwerfvuil liggen en dat geeft de vijver een verwaarloosde indruk.

Eind februari 2009 wordt de vijver leeggepompt en uitgebaggerd. Het slib wordt nadien afgevoerd. Na het verwijderen van het slib zal er opnieuw gras ingezaaid worden langs de oever.

Er worden riet en/of waterplanten aangeplant om het water zuiver te houden. De waterlelies worden tijdelijk ergens anders ondergebracht. Na de werken, wanneer de vijver terug vol water staat, zullen zij teruggezet worden.

District kapt 36 lindebomen in Scheldevrijstraat

In de Scheldevrijstraat worden dinsdag 36 grootbladige linden gerooid door de groendienst. De bomen staan in het asfalt en zijn in slechte staat. Het voetpad en de parkeerzone zijn beschadigd door de wortels van de bomen. Herstellingswerken zijn volgens het district alleen mogelijk als de linden worden gekapt. De 47 volwassen platanen worden niet gekapt.

 

Reageer: Vernielt de IK-maatschappij het sociaal weefsel?

Het Hobokense buurthuis de Zwaantjes sluit vandaag zijn deuren. Uitbaatster Vera Janssens wil meer bij haar man Walter Frans zijn, nu die op pensioen is. En er zijn geen opvolgers om het buurthuis open te houden. Walter en Vera verwijten jongeren dat ze nog moeilijk warm te maken zijn om een engagement op te nemen in de wijk.

Volgens hen is er ook de algemene sfeer die het sociaal weefsel aantast. 'De maatschappij is geen WIJ-maatschappij, maar een IK-maatschappij geworden. IK en mijn internet. Niemand wil met problemen te maken hebben en iedereen kruipt in zijn cocon', zegt Walter Frans.

Reageer: vindt u ook dat de IK-maatschappij het sociaal weefsel in deze stad vernielt?

Maatschappelijk weefsel? De mot zit erin, als je luistert naar Walter Frans, sinds jaar en dag voorzitter van de Wijkgemeenschap Zwaantjes. Vera, z'n vrouw, houdt het buurthuis open. Maar nu Frans met pensioen is, wil ze meer bij haar man zijn. Probleempje: niemand om Vera te vervangen, dus zal het buurthuis niet langer elke dag open zijn. 'De ik-maatschappij', zucht Walter. 'Ikke en mijn internet.' Een bericht uit de samenleving.

Rusthuis Hoge Beuken wordt Lichtenberg

Het opgeknapte Hobokense rusthuis Hoge Beuken wordt herdoopt tot Lichtenberg, naar een brouwerij die er honderd jaar geleden was. Daarnaast was het ook de naam van een hof van plaisantie, zeg maar een enorm buitenverblijf voor de rijken vroeger. Het OCMW lanceerde een wedstrijd om de nieuwe naam te vinden. Tussen 400 inzendingen, mocht Jos Van Stappen met een kunstwerk naar huis. Het rusthuis had nood aan een nieuwe naam, want de verwarring met het ZNA-ziekenhuis was te groot.

Kerstverkoop afdeling keramiek academie

Kerstboom_2

De studenten van de afdeling keramiek van de       Academie voor Beeldende Kunsten in de Oudestraat 41, atelier Crien Van       Looy in Hoboken houden hun kerstverkoop in de academiegalerij. Op deze kerstverkoop vind je originele  potterie tegen betaalbare       prijzen.       


Wanneer?
donderdag 11 december       van 18.30 tot 21.30       uur
zaterdag 13 december van 9.30 tot middernacht
dinsdag 16 december van       18.30 tot 21.30       uur

Bomen in park Sorghvliedt worden gekapt

In december worden in park Sorghvliedt bomen geveld door een aannemer. De bomen die worden gerooid zijn dood, aangetast door zwamvorming ofwel grotendeels afgestorven. Ze zijn niet meer stabiel en veilig. Aangezien deze bomen in een openbaar park staan, moeten ze gerooid worden.

In de eerste fase, in december, worden in het park enkel de zomereiken, Amerikaanse eiken, valse acacias en de Noorse esdoorns gekapt. In totaal worden er veertien bomen gerooid. De zomereiken worden in 2009 vervangen.

Sorghvliedt

Sportlaureatenviering 2008 in Hoboken

Ook dit jaar willen district en sportraad de Hobokense sporters en clubs die in 2008 een bijzondere prestatie leverden in het zonnetje zetten. De viering van alle laureaten vindt plaats in februari 2009 in kasteel Sorghvliedt.

Sportlaureaat
Wie komt in aanmerking?
• Sportploegen (alle categorieën, voorbeeld jeugdploegen, veteranen…).
Voorwaarde: op het grondgebied Hoboken actief zijn én er de thuiswedstrijden in competitie betwisten.
• Sportlui (alle categorieën, voorbeeld jeugd, veteraan…).
Voorwaarde: in Hoboken wonen en bij een erkende sportploeg of sportfederatie aangesloten zijn.

Lees verder

Vijfendertig nieuwe badmintonspelers in Hoboken

Vijfendertig Hobokenaars leerde dit najaar badmintonnen tijdens één of meerdere initiatielessen badminton. Met de organisatie van deze initiatielessen wil de stad Antwerpen sportievelingen warm maken voor het Badmintonfestival, een grootschalig tornooi voor recreatieve spelers in Antwerp Expo op 6 en 7 december.

Geïnteresseerde badmintonners in spé konden dit najaar in Hoboken initiatielessen volgen. De plaatselijke clubs Bell Badminton en Bacho openden hun deuren in Hoboken. Ervaren spelers gaven les op maandag en op donderdag aan in totaal vijfendertig cursisten.

Aan het einde van de laatste les werden er telkens twee badmintonrackets verloot. In sporthal Extra Time werden op maandagnamiddag André Brams en Liesbeth D’Hondt de gelukkige winnaars. Na afloop van de donderdagavondlessen wonnen Tine Elaut en Martine Huylebroeck een racket.

Talrijke cursisten schreven zich na afloop in bij de clubs of nemen deel aan het Badmintonfestival op 6 en 7 december.

Cursistenopdonderdag2_3Cursistenopmaandag

Bewoners Berkenrodelei houden petitie tegen heraanleg

De bewoners van de Berkenrodelei in Hoboken zijn boos. Ze vinden dat er bij het opmaken van de plannen geen rekening gehouden werd, met wat zij willen. Daarom voerden ze gisteravond actie. Ze overhandigden het districtsbestuur een protestpetitie bij het begin van de raadscommissie.

De Berkenrodelei is al langer aan een heraanleg toe. Maar de bewoners vinden de plannen van het district geen optie: de stoep wordt tot een absoluut minimum herleid, twee derde van de parkeerplaatsen verdwijnen en er blijven bijna geen bomen over, zeggen de bewoners in een persbericht.

Voor fietsers lijkt het plan een enorme verbetering, want aan twee kanten van de straat worden fietspaden gepland. Maar opnieuw volgens de bewoners, legt het college de adviezen van de technische experts en de fietsersbond naast zich neer. Fietssuggestiestroken blijken veel veiliger dan fietspaden. Die fietspaden zijn immers niet zichtbaar omdat ze tussen het voetpad en de geparkeerde auto’s liggen. Ze geven vooral aan kruispunten een vals gevoel van veiligheid.

In de wetenschap dat er ook andere plannen circuleerden, die wel rekening houden met de woonfunctie van de Berkenrodelei dienen de bewoners een protestpetitie in bij de leden van het districtscollege. Met hun petitie die door ca.90% van de "huisnummers" ondertekend werd, ijveren de bewoners voor ten minste het behoud van de huidige zestig parkeerplaatsen, het behoud van de brede voetpaden en de bomen en de aanleg van fietssuggestiestroken. Op deze manier kan er volgens de bewoners voldaan worden aan de 3 functies van de straat, inclusief wonen.

De Berkenrodelei is een belangrijke straat in Hoboken en verdient al lang een grondige opknapbeurt. Het is een straat van ‘type 3’, een straat met 3 functies: wonen, openbaar vervoer en invalsweg. Met scouts- en chirolokalen, het treinstation en parochiecentrum Moretus is er doorgaans veel beweging in de straat. Ook wordt de Berkenrodelei gebruikt door bewoners van de wijk Polderstad wanneer zij naar het centrum willen. Daarenboven zal het belang van de straat toenemen eens de Herenpolderbrug in gebruik genomen wordt.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!