Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Schepen bedankt vrijwilligers met ontbijtpakket

Het stadsbestuur en Buddyproject Vlaanderen zetten tijdens deze Week van de Vrijwilliger ook Antwerpenaars in de bloemetjes. Het zijn slechts twee van de vele organisaties en instanties die de Week aangrijpen om mensen te bedanken die zich belangeloos inzetten voor een ander. Schepen Leen Verbist (SP.A) bedankte twintig vrijwilligers met een fairtradeontbijt en het Buddyproject verraste de Antwerpse pendelaars dinsdagochtend in het Centraal Station met lekkere Antwerpse handjes.

In Antwerpen stad zijn maar liefst 100 000 vrijwilligers actief. Ze zetten zich in voor een sportclub, een jeugdbeweging, ze strijden tegen armoede of vereenzaming, ze organiseren tentoonstellingen en kaartavonden. Bij de start van de Week van de Vrijwilliger bedankte schepen van Samenlevingsopbouw en Stedelijk wijkoverleg Leen Verbist twintig enthousiaste vrijwilligers met een eerlijk ontbijtpakket van Oxfam Wereldwinkel.

Dinsdagochtend trakteerden de vrijwilligers van het Buddyproject de Antwerpse pendelaars op een lekkere verrassing: Antwerpse handjes. De Buddywerking koppelt een vrijwilliger aan een persoon met psychische moeilijkheden. Die twee personen ontmoeten elkaar dan geregeld voor een babbel, een film, een fietstocht of wandeling.

Met de handjes-actie wil de vereniging haar werking meer bekendmaken. Leuk detail: de Antwerpse handjes werden niet alleen in Antwerpen Centraal uitgedeeld, maar ook in Brugge, Brussel, Gent en Hasselt. Zo reiken vrijwilligers elkaar overal de (Antwerpse) hand. 

Eerste zon lokt Antwerpenaars naar kaaien en terrasjes

Ijsjezon(John)

De zachte temperaturen en de eerste zonnestralen lokten dit weekend heel wat Antwerpenaars naar buiten. Straatmuzikanten, wandelaars, terrasjesliefhebbers en wielertoeristen genoten met volle teugen van de eerste zachte lentedag.

Bekijk hier de foto's.

FOTO's: Antwerpenaars overleggen over Scheldekaaien

Scheldekaaien

Een hele week lang organiseren het stadsbestuur, ACW Antwerpen en 'Antwerpen aan 't Woord' tafelgesprekken om Antwerpenaars hun zegje te laten doen over de Scheldekaaien. Die worden vanaf 2010 heraangelegd. Op welke manier dat moet gebeuren, mogen de Antwerpenaars zelf mee beslissen tijdens de inspraakmomenten deze week. 


Gisteren mochten de eerste Antwerpenaars hun ideeën al spuien tijdens een tafelgesprek op de Flandriaboot, op de Schelde zelf. Hun foto's en ideeën kan je op deze pagina bekijken

Reageer: Hoe voorkomen we wachtrijen aan de schoolpoorten?

Voor de poorten van minstens tien scholen in Antwerpen brengen kandidaat-ouders de nacht door, de meesten al voor de tweede keer. Alleen zo kunnen ze zeker zijn dat ze hun zoon of dochter kunnen inschrijven in de school van hun keuze. En hoewel iedereen het op een of andere manier wel gezellig vindt, is niemand echt te spreken over dit soort taferelen, zoals hier aan het Sint-Lievensinstituut.

Wachten

Schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) ziet een oplossing in een andere selectie van ouders: niet wie eerst komt, maar wie het dichtste bij woont, krijgt voorrang.

Wat vindt u daarvan? Is dat een goed voorstel van Voorhamme? Of zijn er andere manieren om kamperende ouders aan de schoolpoorten te vermijden? Of vindt u dat allemaal wel kunnen? Laat het ons weten.

Zebra's in de stad

Zebra's 007 

Zebra's In de Van Immerseelstraat, langs de spoorweg, staan al enkele weken kartonnen zebra's te grazen. Wie ze daar gezet heeft, en waarom ze daar staan, wordt nergens duidelijk gemaakt. Evenmin is er iemand om een oogje in het zeil te houden. En dat is duidelijk nodig, want vandalen hebben al enkele zebra's onthoofd.

Tweede massale fietstocht door de stad

CMBR 


"Vrolijk en spontaan fietsen door de stad, that's it!" Het was vrijdagavond de enige bedoeling van de tweede Critical Mass Bike Ride in Antwerpen. Op het Theaterplein verzamelden vrijdag zo'n 70 fietsers voor de tweede editie van de stadsfietstoch, ondanks het regenachtige weer. 

Tijdens zo'n evenement rijdt een grote groep fietsers en masse door een stad. De Critical Mass Bike Rides zijn de laatste jaren een hype in steden over de hele wereld, zoals onder andere San Francisco, Mumbai, Londen, Sao Paulo en New York. Er wordt afgesproken op een bepaalde plek en tijdstip, waarop de fietsers in groep door de stad rijden. 

Een opvallende aanwezige was dierenrechtenactiviste Anja Hermans. Voor de eerste editie van de Bike Ride kwamen er slechts 12 fietsers opdagen, maar voor de volgende editie hopen de organisatoren op minstens 150 deelnemers. Ieder laatste vrijdag van de maand zal een stadsfietstocht plaatsvinden. 

Fotograaf John Moussiaux sprong op zijn fiets om de tweede Bike Ride vast te leggen: kijk hier mee naar de foto's
Antwerpenaars mogen meepraten over heraanleg Kaaien
Kaaien

Dat de Scheldekaaien de komende jaren een volledige facelift zullen krijgen, staat ondertussen vast. Over de manier waarop die heraanleg moet gebeuren, is het laatste woord nog niet gezegd. Alle Antwerpenaren krijgen van 1 tot en met 7 maart de kans om hun zegje te doen over wat er met de kaaien moet gebeuren. 

Inwoners van 't stad mogen deze week nadenken, ideeën uitwisselen en aan tafel praten over de heraanleg van de Scheldekaaien. Dat kunnen ze doen tijdens tafelgespreken in bijna elk district. De bedoeling is om na te denken over allerlei thema's die de kaaien aanbelangen: verkeer en mobiliteit, groen op de kaaien, de band met het water, de relatie met het achterliggende stadsdeel, hoe omgaan met cultuurhistorisch erfgoed... 

Antwerpenaars die een goed idee hebben of die hun stem willen laten horen, moeten zich wel op voorhand inschrijven voor de tafelgesprekken. Dat kan nog tot 4 maart, via de telefoon (02 22 11 333) of via de website www.onzekaaien.be. Op die website kan je ook meteen je idee posten bij de juiste plek op de kaaien. 

Op 21 maart worden de resultaten van de tafelgesprekken en van de ideeën op de website voorgesteld. Tegen eind 2009 moet er een definitief masterplan voor de heraanleg van de kaaien op tafel liggen. 
Reageer: wat is het strafste café van Antwerpen?
SomethingEls Het Antwerpse café Something Els maakt kans om in de Vlaanderen Vakantieland-wedstrijd 'het strafste café van Vlaanderen' te gaan lopen met één van de prijzen. Het café aan de Oude Beurs is één van de vijf genomineerden in de categorie 'het strafste concept'. Uitbaters Christiaan en Els Van Doorn combineren een leder- en zilveratelier met een bar. Je kan hen aan het werk zien terwijl je van je glas nipt. "De bar lijkt wel een verlengde van hun woonkamer", vindt Vlaanderen Vakantieland. "Geen wonder dat hier veel artistieke en kunstminnende figuren te vinden zijn." 

De wedstrijd "Het strafste café van Vlaanderen" loopt vanaf vandaag op tv. Vier weken lang kan je zelf stemmen via www.hetstrafstecafé.be op het café met het beste concept, de origineelste locatie, de strafste cafébaas of -bazin en het gezelligste interieur. 

Tussen de lijst van 20 genomineerden voor de wedstrijd zit slechts één Antwerps café. Heeft Antwerpen dan geen straffe cafés? Wat vind jij het strafste café van 't stad en waarom? 
Striptekenaars signeren op 21e Stripdagen Wilrijk

Striptekenaars Stripliefhebbers kunnen volgend weekend hun hartje helemaal ophalen tijdens de 21e editie van de Wilrijkse Stripdagen. Uitgevers stellen er hun nieuwste albums voor en striptekenaars zetten met veel plezier hun handtekening op de kaft van je nieuwste aanwinst. Verder wordt een exclusieve luxe-uitgave van het album "De Rattenvanger" van De Geuzen verkocht, waarvan de oplage beperkt is tot 350 exemplaren. 


Op zaterdag 7 maart kan je in het Valaarhof onder andere striptekenaar Elenneok (of: Koen en Nele) tegen het lijf lopen, de creatieve breinen achter de middeleeuwse stripheld Conrad. Andere stripauteurs op de affiche zijn Ersel, Walter Laureysens, Pascal Sckokaert, Simon Spruyt, Erik Wielaert en Dino Attanassio. Zondag 8 maart signeren onder andere Thomas Du Caju (Kiekeboe), Jeff Broeckx (Klein Suske en Wiske), Tom Metdepenningen (Katastroof) en Hermann (Jeremiah). 

Doorlopend is er ook een striptentoonstelling met als thema "Fantasie", in het kader van de jeugdboekenweek. 
21e Wilrijkse Stripdagen, in het gemeenschapscentrum Valaarhof (Letterkundestraat 135)
Zaterdag 7 en zondag 8 maart, telkens van 10 uur tot 17 uur. Meer weten? Surf naar www.vlaamsstripcentrum.be voor de laatste info. 
Reageer: politie controleert Borgerhoutse markt

Bij een politiecontrole op de wekelijkse markt van Borgerhout zijn vrijdag enkele marktkramers korte tijd bestuurlijk aangehouden.

Er werden 9 processen-verbaal opgesteld tegen zes mensen. Die kwamen er nadat aan enkele kramen zwartwerk werd vastgesteld. Toen de politie de uitbaters wou controleren, ontstond er een opstootje. De politie schreef pv’s uit voor zwartwerk, weerspannigheid en smaad, verstoring van de openbare orde en illegaal verblijf in ons land.

Volgens de politie stelden de marktkramers zich bijzonder agressief op en wilden de zwartwerkers de controle ontvluchten. De controle op de markt aan het Laar was preventief bedoeld. Ze worden uitgevoerd door de dienst Integrale Veiligheid, de dienst Markten en Foren en de lokale politie om marktkramers bewust te maken van inbreuken op vlak van brandveiligheid en het blokkeren van de verplichte vrije doorgang voor hulpdiensten.

Er werden bovendien nog 46 verkeersinbreuken vastgesteld, vooral voor fout parkeren.

Wat vindt u van dergelijke controles? Vindt u het goed dat de politie en de stad de markten controleert? Of wordt het allemaal een beetje te streng? Laat het ons weten.

Festival BorgerRio bedreigd door bussen en trams


BorgerRio De organisatoren van het zuiderse carnavalfestival BorgerRio hebben een brief geschreven aan het stadsbestuur. Het festival vindt dit jaar voor de derde keer plaats op en rond de Turnhoutsebaan, in de buurt van het Ecohuis. Maar verschillende deelnemende groepen straatmuzikanten en dansers hebben al laten weten dat ze niet willen deelnemen, omdat de doorrijdende trams en bussen het festival onveilig maken. 


"De weigering om het tramverkeer gedurende slechts enkele uren te onderbreken, tijdens de parade, is voor ons nog altijd het belangrijkste pijnpunt", schrijven de organisatoren. "Hierdoor zijn we vorig jaar overgestapt naar mobiele straatanimatie." Maar de voorbijrijdende bussen en trams maken zo'n straatparade bijzonder gevaarlijk voor de sambadanseressen en straatmuzikanten. 

De organisatoren van BorgerRio klagen verder dat beslissingen van het stadsbestuur over toelating voor het festival en over subsidies veel te lang uitblijven, soms tot vlak voor de activiteit zelf. BorgerRio vindt eind juni plaats en wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers en verenigingen uit de buurt. 
Stad organiseert samenaankoop isolatiemateriaal
Dakisolatie Wanneer je in groep dakisolatiemateriaal aankooopt, kan je veel geld besparen. Het stadsbestuur wil inwoners de kans bieden om op die manier hun dak goedkoper te isoleren en organiseert daarom een samenaankoop voor daksiolatiemateriaal. 

Een eerste infoavond over de groepsaankoop, op 5 maart, is al helemaal volgeboekt. Op donderdag 12 maart om 19.30 uur is er een tweede infoavond, in het Ecohuis op de Turnhoutsebaan. Daar krijgen geïnteresseerden informatie over het opzet van de actie en over goed isoleren. Verder is er ook een workshop rond isoleren en krijgen inwoners de kans om in te stappen in de groepsaankoop. 


Een grotere afname van materialen leidt tot een voordeligere prijs. De stad wil dit principe gebruiken om in groep isolatiematerialen aan te kopen en zo een korting te bedingen. Via een groepsaankoop van 10 tot 30% bespaard worden op de aankoopprijs, zo leert de ervaring. 


Een goede dakisolatie bespaart heel wat energie en kosten. Naast de samenaankoop voorziet het stadsbestuur energiepremies en goedkope of renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen. 

Inschrijven kan tot en met woensdag 11 maart via het e-loket op www.antwerpen.be, op duurzame.ontwikkeling@stad.antwerpen.be of op het nummer 03 222 37 69. 
Ex-minister Joz Wijninckx overleden

In Antwerpen overleed vrijdag de socialistische ex-minister Joz Wijninckx op 78-jarige leeftijd. Hij kampte al jaren met hartproblemen. Wijninckx was kort minister van pensioenen voor de toenmalige BSP tussen 1977 tot 1979. Hij raakte echter vooral bekend met de senaatscommissie die zijn naam droeg. Die voerde begin jaren tachtig onderzoek naar de groei van extreemrechts en de banden van de VMO en het Front de la Jeunesse met de rijkswacht en het leger. Deze commissie stond meteen model voor latere parlementscommissie zoals die rond de Bende van Nijvel en de Dutroux-affaire.

Van 1971 tot 1990 zetelde Joz Wijninckx in de senaat. Hij was schepen in Hoboken, voor dat district bij de stad Antwerpen gevoegd werd. Later werd hij gemeenteraadslid in de stad en districtsvoorzitter van Hoboken, jarenlang hét rood bastion in Antwerpen. De ex-minister richtte ook samen met enkele politieke vrienden de kabelmaatschappij Integan op. Hij trad laatst voor het voetlicht in 2000, toe hij samen met ex-gouverneur Dries Kinsbergen (PVV) een Antwerpse coalitie van SP, VLD, CVP, VU en Agalev vlot trok.

De Hobokense socialist stak niet onder stoelen en banken dat hij vrijmetselaar was bij de loge van het Grootoosten van België. De laatste jaren woonde Wijninckx in het Kempense Balen

deFilharmonie verhuist naar Koningin Elisabethzaal

De Antwerpse Koningin Elisabethzaal wordt binnen 3 jaar de vaste uitvalsbasis voor deFilharmonie. Daarover sloot het orkest vrijdag een akkoord met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), eigenaar en beheerder van de zaal. Beide partners zullen in nauw overleg de ondertussen verouderde concertzaal renoveren en moderniseren. Ook de Vlaamse regering pompt 57 miljoen euro in het project. Momenteel loopt er een open oproepprocedure bij de Vlaamse Bouwmeester om een ontwerper aan te stellen.

Bij de renovatie komt er een flexibel podium en wordt de zaal van bijna 2.100 zitjes verhoogd, met een gevoelige verbetering van de akoestiek. Na de werken verhuist deFilharmonie van het Eilandje naar het Koningin Astridplein. Het orkest zal er niet alleen op vaste speeldata musiceren, maar ook repeteren en er zijn kantoren huisvesten. De Elisabethzaal wordt ook verbouwd om er grote en kleine congressen te ontvangen.

Minister van leefmilieu investeert in gescheiden rioleringen Berendrecht
Vlaams minister van openbare werken en leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) trekt een budget van 22,8 miljoen euro uit om gescheiden rioleringen uit te bouwen in de provincie Antwerpen. Zo'n gescheiden netwerk voor de riolering is nodig omdat in waterzuiveringsstations een mix van regenwater, grondwater en afvalwater binnenkomt. Maar water zuiveren is makkelijker wanneer het gaat om "puur", onverdund afvalwater. Daarom is het belangrijk om het afvalwater te scheiden. 

De subsidies van minister Crevits gaan naar 20 goedgekeurde projecten over de hele provincie. In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo wordt er geïnvesteerd in gescheiden rioleringen, met behulp van een afvalwatercollector. Die verzamelt het afvalwater voor het in de natuurlijke waterlopen terechtkomt. 


Onderhoudswerken paden Merksemse parken

Als de weersomstandigheden het toelaten, starten op maandag 2 maart de werken voor de heraanleg van de parkwegen in Merksem. De paden krijgen een opknapbeurt en worden opnieuw aangelegd met bosgrind.

De buitenring van het Fort van Merksem wordt als eerste onder handen genomen. Daarna volgen de doorsteek tussen de Wildert en de Van Praetlei in Hof ter Heyde en het pad langs de vijver in het Bouckenborghpark. De werken duren maximaal twee weken.

Ontdekkingstarief parking Nationale Bank wordt verlengd

De stuntactie van de parkeergarage onder de Leien aan de Antwerpse Nationale Bank wordt tot eind maart verlengd. Chauffeurs kunnen daar hun auto voor een prikje kwijt, met 2 euro voor een hele dag. De Antwerpse parkeerschepen Ludo Van Campenhout (Open VLD) voorspelt zelfs dat het ontdekkingstarief nog langer blijft, tot minstens ‘de officiële opening.’ Die komt er pas wanneer heel de parking afgewerkt is.

De actie startte op 20 december toen de eerste verdieping van de parking openging. De werken aan de toegangshuisjes waren toen nog aan de gang en zijn nu nog altijd niet afgerond. Uitbater Vinci Park belooft ook na de officiële opening goedkoop te blijven, met een tarief van 1,8 euro per uur en 0,45 euro per kwartier. De parking Nationale Bank wordt trouwens de eerste waar je per kwartier kan betalen. De parking is volgens de eerste cijfers een schot in de roos. Sinds de opening stijgt het aantal geparkeerde auto’s elke week met zes tot zeven procent.

Vierde pianomarathon op De Coninckplein
Pianomarathon (John) 

Van beginners en huiskamerpianisten tot professionele beoefenaars: iedereen die ook maar een beetje piano kan spelen, mag meedoen aan de vierde pianomarathon op het De Coninckplein. Die vindt dit jaar plaats op zondag 17 mei, van 12 tot 20 uur. Net als tijdens de vorige drie succesvolle edities is het de bedoeling dat de devleugelpiano op het openluchtpodium de hele namiddag non-stop bespeeld wordt. 

Tijdens de pianomarathon gaat ook de maandelijkse boekenmarkt op het De Coninckplein door. Wie mee piano wil spelen, kan zich vanaf 6 maart inschrijven via stadinverandering@stad.antwerpen.be of 03 294 12 20. 
Deurne: Sporthal Arena opent opnieuw de deuren
Arenahal 

De renovatiewerken in sporthal Arena zijn dan uiteindelijk toch afgerond. Volgende week opent de Deurnese sporthal opnieuw haar deuren. De werken startten in april van vorig jaar. Het einde van de renovatie was eerst gepland voor oktober 2008, maar de werken moesten worden uitgesteld. 

De oorspronkelijke bedoeling was om de ondergrond van de sportvloer slechts gedeeltelijk te vernieuwen, maar die ondergrond bleek in slechtere staat dan verwacht. De ondergrond moest volledig vernieuwd worden, omdat die basketdoelen van zo'n anderhalve ton moet kunnen torsen. 

De belangrijkste reden voor de renovatiewerken was een negatief veiligheidsrapport van de brandweer enkele jaren geleden. Daardoor mocht nog maar een beperkt aantal toeschouwers binnen in de sporthal, die de toenmalige thuis was van de Antwerp Giants. 

Voortaan kunnen de clubs en sportliefhebbers dus weer in de Arenahal terecht. De sporthal biedt plaats aan ongeveer 1200 toeschouwers. 
Berchem haalt liedjes uit de oude doos boven voor senioren
Senioren In Berchem vindt op dinsdag 3 maart het dertiende seniorenforum plaats. Alle oudere inwoners van het district worden uitgenodigd om te komen luisteren naar de liedjes van de Bakelietjes. Deze vier professionele muzikanten brengen muziek uit de jaren '30, '40 en '50. 

Het Berchemse seniorenforum krijgt ook een inhoudelijke invulling: de nieuwe Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) komt in de voormiddag haar toekomstvisie voorstellen. Gedeputeerde Marc Wellens (CD&V) praat na een muzikale pauze over 'Senioren: een waardevolle stem in de samenleving'. 

Zowel voor- als namiddagprogramma vinden plaats in het cultuurcentrum van Berchem. Inschrijven kan op het districtshuis. 
Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?

Fauzaya Het is nog maar eens hommeles over de SP.A-modellijst voor de Vlaamse verkiezingen. Fauzaya Talhaoui staat op een tiende plaats maar valt achterom van verbazing. Ze heeft naar eigen zeggen al lang geleden duidelijk gemaakt dat ze deze keer absoluut niet wil opkomen, wegens 'geen tijd en geen goesting'. Eerder al weigerde Opelvakbondsman Rudi Kennes een zesde plaats op de lijst omdat hij dat een te moeilijke strijdplaats vond. Anissa Temsamani en Erik De Bruyn zijn daar weer niet tevreden met hun respectievelijke vijfde en elfde plaats.

Op één en twee staan voorzitster Caroline Gennez en Antwerps burgemeester Patrick Janssens. Zowat iedereen is het erover eens dat ze daar ook thuishoren. Veel meer stennis wordt gemaakt over de plaatsen drie en vier, die naar de nobele onbekenden Kathleen Deckx en Güler Turan gaan. Die kun je bezwaarlijk stemmenkanonnen noemen en je zou toch denken dat SP.A in tijden van erbarmelijke peilingen zo'n sterk mogelijke lijst probeert te presenteren.

Reageer: Vorige keer haalde SP.A in Antwerpen nog zes zetels, nu valt te horen dat ze nog maar op vier zitjes in het Vlaams Parlement mikken. Maar is zelfs dat nog wel haalbaar met een lijst als deze?

Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken

In het splinternieuwe districtshuis aan de Marneflaan in Hoboken is sinds januari ook het achtste Sociaal Infopunt van Antwerpen gevestigd. Zo'n infopunt geeft inwoners antwoorden op vragen in verband met sociale zaken. Hoe krijg ik kinderbijslag? Kan ik zomaar ontslagen worden? Ik kan geen Nederlands, wie kan mij helpen om een brief te schrijven? Hoe bekom ik een serviceflat? Waar kan ik terecht voor hulp bij dit schoolwerk?  

Het Sociaal Infopunt helpt elke inwoner met gelijk welke vraag of probleem. Iedereen kan met een vraag naar het Sociaal Infopunt komen. De dienstverlening is gratis en anoniem. Een maatschappelijk werker geeft uitleg over diensten, over organisaties waar de inwoner terechtkan of geeft informatie mee. Bedoeling is om mensen zo de weg te wijzen in de soms onoverzichtelijke wirwar van sociale organisaties. 

De nieuwe dienst in Hoboken is ondertussen het achtste Sociaal Infopunt van de stad. De bedoeling is dat er in elk district een Sociaal Infopunt wordt opgestart. Enkel in Ekeren is dat nog niet gebeurd. 

De inwoners van Hoboken kunnen elke werkdag bij hun Sociaal Infopunt terecht tussen 9 en 15 uur of op afspraak (03 820 30 07).

Sociaal infopunt
FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
MusicalElisabeth(John) De gloednieuwe musical 'Elisabeth' gaat op 22 maart in première in de Stadsschouwburg. Acteurs, figuranten, muzikanten, schminksters, kleedsters, kappers en decorbouwers hebben dus nog een drietal weken om alles tot in de puntjes voor te bereiden voor de eerste voorstelling. 

'Elisabeth' vertelt het verhaal van de legendarische keizerin Sissi, die op 17-jarige met de Oostenrijkse keizer Franz Joseph in het huwelijksbootje stapt in Wenen. De droom van elk jong meisje, maar voor Sissi verandert die in een nachtmerrie. Aan het Oostenrijkse hof raakt de keizerin al snel verstrikt in een gouden kooi. 

Voor de Vlaamse versie van de musical mag actrice Ann Van den Broeck in de huid kruipen van Sissi. Musicalbeest Jan Schepens vertolkt Luigi Lucheni, de moordenaar van de keizerin. En Anne Mie Gils speelt aartshertogin Sophie, Sissi's schoonmoeder die met een ijzeren hand het Weense hof regeert. 

Onze blogfotograaf mocht al een kijkje gaan nemen tijdens de repetities en de eerste voorbereidingen van de musical. Hij zag hoe Jan Schepens -nog wat onwennig- zijn glitterjasje aantrok en hoe Ann Van den Broeck omgetoverd werd tot keizerin Sissi in een oogverblindend mooie jurk. 


MusicalElisabeth2(John)MusicalElisabeth3(John)Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
Vrijwilligerswerk speelplein Studenten mogen sinds kort ook buiten de zomervakantie een vakantiejob doen bij de stadsdiensten. Jobstudenten worden er elk jaar ingeschakeld voor buitenschoolse kinderopvang op de speelpleinen, kinderanimatie (via de Grabbelpas), administratief werk of handenarbeid bij één van de stadsdiensten. 

De stad gaat ook dit jaar op zoek naar zo'n 80 vakantiejobbers voor de maanden juli en augustus. Maar ook tijdens andere verlofperiodes worden sinds vorig jaar jobstudenten aangenomen. Zo wordt geprobeerd om het personeelstekort tijdens die periodes op te vangen. 


Meer weten? Neem een kijkje op deze pagina
Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis

De federale voedselinspectie sloot de bezoekerscafetaria van het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis, dat deel uitmaakt van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA). De zaak voldeed niet aan de hygiënevoorschriften. De cafetaria van het ziekenhuis in de Leopoldstraat wordt niet uitgebaat door ZNA zelf. Het bedrijf Xami heeft een concessieovereenkomst met het ziekenhuis en verzorgt er maaltijden en drankjes.

De ZNA-directie wees Xami naar eigen zeggen herhaaldelijk op de  hygiënische problemen. Er werd onder meer gerookt in de keuken en de algemene netheid liet ten wensen over. Uiteindelijk verwittigde ZNA zelf de Voedselinspectie, die afgelopen maandag de ruimte kwam controleren.

Er werden ernstige tekortkomingen vastgesteld en de bezoekerscafetaria werd onmiddellijk gesloten. Er zullen nu werkzaamheden worden uitgevoerd om de hygiënische problemen te verhelpen. Daarna volgt er een nieuwe controle van de voedselinspectie. Als die leidt tot een positief rapport, gaan de deuren opnieuw open.

Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis

De kersverse Antwerpse bisschop Johan Bonny wijst in zijn preek voor de Aswoensdagviering in de kathedraal op de betekenis van Vasten. Hij baseert zich daarvoor op zijn reeds gepubliceerde brief bij de Vasten. Maar breidt deze uit met enkele passages over de huidige economische crisis. Hierbij deze passages:

'Sinds enkele maanden horen we ongeveer dagelijks spreken over mogelijke afdankingen van personeel en arbeiders in diverse bedrijven, ook in onze omgeving. In de komende tijd zullen deze berichten wellicht niet afnemen. De wereldwijde financiële en economische recessie komt een zware tol opeisen, tot in onze onmiddellijke omgeving. Veel personen en gezinnen vragen zich af welke donkere wolk op hen af komt. Verantwoordelijken uit de politieke, financiële en economische sector staan voor een moeilijke opdracht. Ze kunnen de situatie bijsturen, de ergste gevolgen proberen te voorkomen, maar hebben niet alle factoren van deze wereldwijde recessie onder controle.'

Lees verder

Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant

De cipiers van de Antwerpse Begijnenstraat plaatsen morgen een originele advertentie in de Koopjeskrant. ‘Dringend gezocht: pand om gevangenen menswaardig te plaatsen.’ Ze kaarten daarbij op een ludieke manier de overbevolking aan. Normaal zijn er maar 439 plaatsen, vorig week zaten er 747 gedetineerden. Meteen een nieuw record voor de Antwerpse gevangenis.

Een saai provinciestadje op YouTube?

Antwerpen een klein, slaperig en saai provinciestadje? Niets van aan, als je de dienst Toerisme mag geloven. Die promoot voor het eerst de stad en het homofeest Antwerppride via YouTube, de populaire website voor filmpjes. En als je dat eerste filmpje mag geloven is Antwerpen de hoofdstad van cultuur,  geschiedenis, mode, design, shopping en vooral diversiteit.

Bekijk het filmpje:    

Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
Artsen

Zo'n 400 studenten uit verschillende richtingen van de gezondheidszorg leren volgende week, van 2 tot 6 maart, hoe ze efficiënt kunnen samenwerken. Dat gebeurt tijdens een gezamenlijke lesweek "Interprofessioneel samenwerken in de gezondheidszorg", die doorgaat op verschillende campussen in Antwerpen. De week wordt georganiseerd door vier Antwerpse hogescholen (Plantijn, Artesis, Karel de Grote en Lessius) en de Universiteit Antwerpen. 


De deelnemende studenten zijn toekomstige verpleegkundigen, artsen, logopedisten, maatschappelijk assistenten, voedingsdeskundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, vroedvrouwen en bachelors in de toegepaste psychologie. Ze volgen gedurende een hele week samen les en moeten efficiënt in team leren werken. Dat is belangrijk, omdat in de praktijk dikwijls verschillende zorgverleners bij één patiënt betrokken zijn. 

Het project streeft naar een samenwerking tussen de verschillende zorgverleners waarbij de patiënt centraal wordt gesteld in de hulpverlening. Zo'n samenwerking moet zorgen voor continuë en kwalitatieve zorg. 
Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
Haven1
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen neemt van 24 tot en met 27 februari deel aan een missie naar New York. Een delegatie van de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge brengt een bezoek aan de Amerikaanse stad om de handelsbetrekkingen tussen de Belgische havens en die van New York en New Jersey te verstevigen. De delegatie wordt ook vergezeld door onder andere Vlaams minister-president Kris Peeters, die eerder deze week in Detroit was om met de grote autoconstructeurs te praten.  

De vertegenwoordigers van de Vlaamse havens zullen tijdens de missie volop de kans krijgen om kennis te maken met lokale zakenlui en om handelscontacten te leggen. Tussen de haven van Antwerpen en die van New York en New Jersey zal ook een 'Memorandum of Understanding' worden ondertekend. Dat bevestigt de intentie om de trafiek tussen de havens te bevorderen. Bedoeling is...

Lees verder

Park Inn opent hotel op Astridplein

Als sinds december kan je er logeren, maar nu is het nieuwe Park Inn hotel aan de Astridplein ook officieel geopend. Het hotel is het kleine broertje van het Radisson SAS Astrid hotel, het voormalige Astrid Park Plaza, dat even verderop op het plein ligt.

In een jaar tijd werd het oude hotel Atlanta gekocht, gestript en opnieuw opgebouwd door Park Inn. De eigenlijke renovatie duurde amper vijf maanden.

Nu heeft het Park Inn 59 kamers. Elke kamer heeft een flatscreen tv, een Nespresso koffiemachine en gratis internet, zowel draadloos en klassiek.

Park inn  Park inn3

500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
Tuttifratelliluizenopera2

Op uitnodiging van de stad mogen 500 Antwerpse leerkrachten uit de basis- en secundaire scholen op zondag 1 maart naar de Luizenopera van “Tutti Fratelli” gaan kijken. De voorstelling benadrukt het belang van gelijke onderwijskansen. De acteurs zijn allemaal gemotiveerde leden van het Antwerps Platform voor GeneratieArmen, die onder regie van Reinhilde Decleir theater maken. 

De gratis kaarten voor de leerkrachten waren in amper twee dagen de deur uit. Het verhaal van Luizenopera gaat over bedelaars, schurken, bandieten, verdwaalden, schelmen en voddenbalen over groot worden, liefde, kiezen, afscheid nemen, jaloezie en verraad. Door de leerkrachten gratis naar de voorstelling te laten kijken, wil de stad het belang van gelijke onderwijskansen benadrukken. Zo moeten ook sociaal-economisch zwakkere leerlingen hun schoolloopbaan kunnen beëindigen met een diploma. 

Infopunt MAS tijdelijk gesloten

Rondom het MAS-gebouw op het Eilandje zijn de werkzaamheden voor de buitenaanleg begonnen. Langs de Oostendekaai is de aannemer al begonnen met het leggen van de kasseien, en weldra volgen ook de werkzaamheden voor de aanleg van het plein. Daarvoor moeten de werfketen aan het MAS verplaatst worden en zal het MAS-infopunt vanaf nu tijdelijk gesloten zijn.


MAS


foto: www.antwerpen.be: © Collectiebeleid Michel Wuyts

Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee

Marcvuurzee

Marc Sluszny, de Antwerpse avonturier die onlangs nog zonder bescherming tussen de witte haaien dook, heeft in Zuid-Afrika een motorrijder gered van een gewisse dood. Sluszny, die terug in Zuid-Afrika is voor een nieuw project - 'iets met krokodillen' - was maandagavond op weg vanuit Kaapstad toen hij plots voorbij een vuurzee reed. Een motorijder was in de droge berm zwaar ten val gekomen en zat klem onder zijn tweewieler die in brand was geschoten. Het gras rondom stond meteen in lichterlaaie. Sluszny en zijn kompaan Tommy Vuylsteke sprongen door de vlammen en trokken de man van onder zijn moto. Hij werd meteen naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gebracht, maar verkeert buiten levensgevaar.

FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
Afrika!Afrika!(JohnMoussiaux)


De wervelende circusshow Afrika! Afrika! ging vanmiddag in Antwerpen in avant-première. Het Afrikaanse circus heeft zijn tenten opgeslagen op de Gedempte Zuiderdokken. De show lokte wereldwijd al 3 miljoen bezoekers, maar was nog nooit eerder te zien in België. In Afrika! Afrika! kan je slangenmensen, acrobaten, menselijke piramidebouwers, clowns, muzikanten, dansers en ander wonderbaarlijk circusvolk aan het werk zien. 

Wil je al een kijkje nemen achter de schermen van Afrika! Afrika! ? Onze blogfotograaf was aanwezig op de avant-première: bekijk hier de foto's

De circustenten van Afrika! Afrika! blijven nog tot en met zondag 15 maart in Antwerpen staan en verhuizen daarna naar Tour & Taxis in Brussel. 

Wil je meer weten over de show? Surf dan naar www.afrika-afrika.be.
Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?

Op een deel van de Bisschoppenhoflaan, tussen de woonwijken Kronenburg en Ten Eekhove, mag je voortaan maar 50 kilometer per uur rijden  en niet meer 70 zoals nu nog. Minister Crevits heeft de maximumsnelheid op dat stuk van de drukke straat in Deurne verlaagd op vraag van de het SP.A-gemeenteraadslid Eva Mangelschots en van burgemeester Patrick Janssens.

Omdat de Bisschoppenhoflaan een gewestweg is, moest minister Crevits over de verlaging van de maximumsnelheid beslissen.

 

 

Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard

Het hof van beroep heeft maandag drie verdiepingen van een pand aan de Everaertsstraat in Antwerpen verbeurd verklaard. Ze waren eigendom van huisjesmelker Nadir A. (47). In eerste aanleg was die verbeuring nog met uitstel uitgesproken. Hij mag nu één etage behouden, die waar hij zelf woonde.

De rechter in eerste aanleg had Nadir A. in juni vorig jaar verplicht om de drie verwaarloosde verdiepingen binnen de zes maanden te laten herstellen, anders moest hij een dwangsom van 150 euro per dag vertraging betalen. Hij ging daartegen in beroep, maar het hof vond dat de beklaagde hardleers was en dat er van een uitstel van verbeuring geen sprake kon zijn.

Nadir A. was immers in december 2005 al eens veroordeeld voor huisjesmelkerij, maar dat bracht hem niet tot inzicht. Bij een nieuwe controle in november 2007 bleek het pand nog steeds onbewoonbaar. Het gebouw kampte met een vochtprobleem, er stond overal schimmel en in de kelder groeiden zelfs zwammen.

Toch bleken alle woningen in het pand verhuurd aan mensen die zich in een precaire situatie bevonden. Zo woonde er op de gelijkvloerse verdieping een Kameroens gezin met twee kleine kinderen in erbarmelijke omstandigheden.

Hoewel de winter voor de deur stond, was er geen verwarming in het appartement. Ook op de tussenverdieping, die niet geschikt was voor verhuur, woonde een familie.

De beklaagde zelf verbleef op de eerste verdieping. Hij vroeg een maandelijkse huurprijs van 275 tot 375 euro.

Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft

Het hof van beroep in Antwerpen heeft twee mannen maandag minder zwaar bestraft voor hun betrokkenheid bij een zware vechtpartij in de gevangenis van Antwerpen. Robert B. (42) en Alexandre R. (33), die in eerste aanleg respectievelijk twee en drie jaar cel kregen, zijn in beroep veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden.

In de gevangenis van Antwerpen was een aanhoudende machtsstrijd aan de gang tussen de Oost-Europeanen en de Noord-Afrikanen over drugshandel. Op 20 mei 2007 kwam het tot een zware vechtpartij tussen beide groepen, waarbij drie Noord-Afrikanen werden neergestoken met zelfgemaakte wapens. Het incident was een vergeldingsactie van de Oost-Europeanen voor een eerdere vechtpartij, die door de Noord-Afrikanen was uitgelokt.

Enkele dagen na de knokpartij hield de politie een grote sweeping in de Begijnenstraat, waarbij verschillende vuilnisbakken vol zelfgemaakte wapens, drugs en gsm’s in beslag werden genomen.

Zes verdachten moesten zich uiteindelijk voor de rechter verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de twee vechtpartijen. Vijf van hen kregen in eerste aanleg celstraffen tot drie jaar; de zesde werd geïnterneerd. Robert B. en Alexandre R. tekenden als enigen beroep aan.

Het hof vond het bewezen dat Alexandre R. twee mannen verwond had, maar voor de messteek aan het derde slachtoffer werd hij vrijgesproken. Robert B. was volgens het hof mededader van een van de feiten.

Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?

Aan het Antwerpse station Antwerpen-Berchem hangen nog tot en met dinsdag drie lege reclamepanelen uit protest tegen de verspilling van geld. Het gaat om een werk van kunstenaar Benjamin Verdonck in het kader van zijn voorstelling Kalender. Met de blanco reclamepanelen wil Verdonck, in de geest van carnaval, aanklagen dat er geld wordt verkwist ondanks de economische crisis die aan de gang is. Hij kocht de drie panelen bij Clear Channel, maar wil niet bekend maken hoeveel hij ervoor betaalde.
 Carnaval is het feest dat voorafgaat aan de vasten. Het is een periode van nodeloze verspilling vlak voor er een tijd van soberheid aanbreekt, aldus Verdonck. Het vasten staat volgens hem symbool voor de steeds groter wordende economische crisis.
 Op de billboards is niets anders te zien dan een wit vlak, zonder verdere uitleg. Het is de bedoeling dat pendelaars en voorbijgangers erover gaan nadenken en hun eigen theorieën ontwikkelen.
 Kalender van Benjamin Verdonck is een voorstelling die een jaar duurt. De theatermaker wil bij honderd kunstacties heel de stad als podium gebruiken. Kleine ingrepen op publieke ruimtes moeten de Antwerpenaar verrassen, opschrikken of verbazen.

Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Er komen meer parkeerplaatsen voor autodelen in de stad Antwerpen. Dat meldt het kabinet van schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD). Hoeveel plaatsen er worden vrijgemaakt en wanneer ze beschikbaar zullen zijn, is nog niet bekend.

Maandag raakte bekend dat het aantal mensen dat een auto deelt via het bedrijf Cambio fors gestegen is. Antwerpen hinkt wat achterop, maar is van plan om dat te verhelpen.

'Meer dan een jaar geleden hadden we al voor parkeerplaatsen gezorgd, de borden om ze aan te duiden waren aanwezig en alles was klaar, maar Cambio beschikte toen nog niet over voldoende wagens om al die plaatsen te benutten', zegt kabinetsexpert Cathy-Ann Van Volsem. 'Dat zou hebben geleid tot foutparkeren, wat we willen vermijden.' Nu heeft Cambio wel voldoende auto’s.

Er zullen nieuwe plaatsen worden opgeleverd en die zullen aangeduid worden met een speciaal logo, zoals onlangs ook gebeurde voor taxi’s in Antwerpen. De plaatsen kunnen door iedereen benut worden die aan autodelen doet, omdat het volgens de stad moeilijk is om exclusief voor een bepaald bedrijf plaatsen vrij te houden op de openbare weg. Het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf van de stad Antwerpen (GAPA) zal erop toezien dat enkel autodelers de plaatsen gebruiken. Mensen die er met hun eigen wagen parkeren, riskeren een retributie.

 Het beugelsysteem waarmee Cambio de plaatsen in andere steden afbakent, is geen goed idee volgens het kabinet van Van Campenhout, omdat dat vandalisme in de hand zou werken.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!