Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
CM-kantoor Merksem verhuist tijdelijk

Het kantoor van de Christelijke Mutualiteit (CM) aan het Sint-Franciscusplein in Merksem wordt gerenoveerd. Daarom verhuist het kantoor tijdelijk naar een nieuwe locatie in De Kring in de Jaak De Boeckstraat in Merksem. Op 2 en 3 februari is het kantoor gesloten om de verhuizing voor te bereiden. Vanaf 4 februari gaat het nieuwe kantoor in De Kring open, daar blijft het tot 24 maart. De verbouwingswerken in het Sint-Franciscusplein duren tot eind maart. Het vernieuwde kantoor daar gaat weer open op maandag 30 maart.

Moslimgemeenschap houdt grote poetsactie

Dsc_0103

Zo'n vijftig leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap hebben vanmorgen al flink de handen uit de mouwen gestoken en op de Bredabaan in Merksem, op het Sint-Jansplein in Antwerpen en in Borgerhout een grote poetsactie gehouden.

In Merksem waren 25 poetsers tussen 8 en 10 uur aan de slag op de Bredabaan, in het stuk tussen de Groenendaallaan en het districtshuis. Daar verzamelden ze liefst tien zakken afval.

'Tweemaal per jaar houden we in samenwerking met Opsinjoren een poetsactie, een keer in het voorjaar met een Lentepoets en op 1 januari', vertelt Basharat A Saqib, voorzitter van Ahmadiyya Antwerpen.

Een keer per jaar organiseert deze gemeenschap ook een opendeurdag voor de buurtbewoners, een godsdienstdag met medewerking van vijf godsdiensten, en wordt er bloed gegeven.

'We gaan ook op bezoek in rusthuizen, vooral bij die mensen die weinig bezoek krijgen', vertelt Bhatti Abid nog.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap werd in 1889 opgericht in India. In België is de gemeenschap actief sinds 1982. Ze telt in ons land 14 vestigingen en ongeveer 1200 leden.

Meer informatie op deze website.

Merksemse rozen zoeken nieuwe thuis

De rozentuin in het gemeentepark aan de Speelpleinstraat in Merksem verdwijnt dit voorjaar. In de plaats komt er een nieuwe speeltuin. Het districtsbestuur heeft ervoor gekozen om de rozenstruiken te verdelen onder de geïnteresseerde Merksemnaars.

Het huidige speelgedeelte in het park aan de Speelpleinstraat is dringend aan vervanging toe. Waar nu de rozen staan, komt een nieuwe speeltuin. Op de plaats van de oude speeltuin komt een nieuwe looppiste en fit-o-meter.

Een deel van de rozen wordt herplant op de begraafplaats aan de Van Heybeeckstraat. In de nieuwe speeltuin komt er, als verwijzing naar de vroegere rozentuin, een perkje met nieuwe rozenstruiken. Daarvoor de huidige rozenstruiken gebruiken kan niet, want het is niet goed om rozen meerdere keren op korte tijd te herplanten.

Een tweeduizendtal rozenstruiken wordt aan de inwoners van Merksem uitgedeeld. Het is de bedoeling dat de rozenstruiken in een Merksemse tuin herplant worden. Geïnteresseerde Merksemnaren moeten voor 14 februari 2009 inschrijven.

Inschrijven kan door contact op te nemen met Son Van den Broek of Eric Joossen, wijkoverleg Merksem, districtshuis, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, tel. 03 641 72 49, e-mail: wijkoverleg.merksem@stad.antwerpen.be

Buurtcontracten uit Deurne, Merksem en Rozemaai vallen in de prijzen

Opsinjoren heeft naar jaarlijkse gewoonte drie buurtcontracten in de kijker gezet die opvallen door hun creativiteit, vrijwilligersinzet of uitstraling. Buurtcontracten zijn overeenkomsten waarin de afspraken staan tussen district en bewoners. Dit jaar vallen de volgende buurtcontracten in de prijzen:

 • De groenzone Langbaanvelden in Deurne: Begin 2008 begon dit buurtcontract. In 2008 maakten de bewoners een oude droom waar door het groenperkje om te toveren tot een prachtig plekje om te buurten en te feesten. Dit werk nam heel wat weekends in beslag, vooral de 'kasseiwerken' waren arbeidsintensief. Het resultaat is echter de moeite waard.
 • De boomspiegels Van Praetlei in Merksem: In 2001 plantten de bewoners van de Van Praetlei alle boomspiegels aan. Deze, meestal vierkante, kaders rond een boom zien er zeven jaar later nog kraaknet uit. Het buurtcontract telde dertig ondertekenaars.
 • Het plantsoen Pater Strackestraat, Rozemaai: Een groepje dames neemt sinds 2001 het onderhoud op zich van het plantsoen voor de sociale huisvestingsblok van de Pater Strackestraat 11 en 13. Door werken in de straat moeten ze een deel van de beplanting heraanleggen. Ze zorgen voor een groene, propere omgeving.

Opsinjoren biedt met de formule van buurtcontracten een instrument voor een aangenamere stad. De stad levert het nodige materiaal en de bewoners staan in voor het onderhoud. Er moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn: de plannen moeten realistisch en kleinschalig zijn en de bewoners moeten bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.

Jong CD&V Merksem wil meer vuilnisbakjes

Er zijn te weinig vuilnisbakjes in de straten, vindt Jong CD&V Merksem. En als ze er al zijn, worden ze slecht onderhouden, te weinig leeggemaakt en gebruikt als illegale stortplaats. Daarom vragen de jonge christendemocraten dat het districtsbestuur dringend extra bakjes plaatst.

Om die eis kracht bij te zetten, voerden ze zaterdagochtend actie. Volgens Jong CD&V moet er aan elke bank of bushalte een vuilbakje zijn, net als aan pleinen, sportterreinen, speeltuintjes enzovoort. Voorts moeten de vuilnisbakjes gelijk verspreid zijn over het grondgebied. Je mag nooit meer dan tien minuten moeten wandelen voor je een bakje tegenkomt. En er moet een quota komen voor het aantal bakjes, Jong CD&V Merksem schuift het aantal van 1 bakje per 250 inwoners naar voren.

Bovendien vragen de jonge christendemocraten dat deze vuilbakjes onderhouden worden en tijdig leeggemaakt worden. Een vuilbakje waar het vuil uitvalt, nodigt uit om te sluikstorten. De vuilbakjes moeten aangepast zijn om sluikstorten tegen te gaan en de politiediensten moeten kordater optreden.

Afval_3

Fotospecial: BurenMuren in 't Dokske

Pict0033jpg

BurenMuren is een project van Levanto dat ontstaan is binnen het BenO project. BenO staat voor Buurt en Onderneming en wil maatschappelijk verantwoord ondernemen ten opzichte van de buurt stimuleren bij de bedrijven in de kanaalzone. Vanuit deze overweging gaven de bedrijven in ‘t Dokske en Kronenburg hun bereidheid aan om met hun kale muren aan de slag te gaan.

Bedrijven en buurtbewoners in ’t Dokske hebben samen de keuze gemaakt voor muurschilderingen. De ontwerpen zijn gebaseerd op kindertekeningen van de Merksemse Academie voor Beeldende Kunsten en zijn herwerkt door een ervaren kunstenaar. De bedrijven IDP, Beveka Sales, Cleaning Masters en All Car Rent stellen hun muur ter beschikking. Sigma Coatings stelt als sponsor alle verf ter beschikking. De ontwerpen van het BurenMuren project worden dit weekend gerealiseerd, in de Cultuurmaand Merksem. Bekijk de andere foto's van John via deze link.

Merksem zoekt dichtende winkeliers

Voor de zesde maal op rij organiseert het Merksemse districtsbestuur, naar aanleiding van de jaarlijkse gedichtendag op 29 januari, een Merksemse ‘Week van de Poëzie’. Daarom zoekt het district naar poëtische winkeliers die deze actie mee willen ondersteunen door een bord met een gedicht erop in de etalage te plaatsen.

Hoe gaat het district te werk?
Via een oproep in enkele publicaties worden de inwoners van Merksem en de leerlingen van de Merksemse scholen opgeroepen om voor 15 november 2008 een eigen gedicht in te zenden. Uit deze inzendingen wordt een selectie gemaakt. De gekozen gedichten worden uitvergroot op borden die in de week van 24 januari tot 2 februari 2009 op goed zichtbare plekken en in de etalages van deelnemende winkels worden geplaatst. Van de ingezonden gedichten wordt ook een dichtbundel gemaakt die gratis kan bekomen worden bij de deelnemende handelaars.

De voorbije jaren werkten ongeveer 25 winkeliers mee aan dit project. Elk jaar zijn er meer inzendingen, daarom lanceert het district een oproep om nog meer winkeliers deel te laten nemen aan deze actie. De mogelijkheid wordt kosteloos aangeboden, al het materiaal wordt in de winkel geleverd en terug opgehaald en de etalage wint zeker aan belangstelling.

Waar zorgt het district voor?

Het district zorgt voor de organisatie, de financiering en de promotie van het project, onder andere door het plaatsen van de borden en het aanbieden van een aantal gratis dichtbundels per winkel.

Wat biedt het district?

Het district vraagt dat de winkeliers het bord zelf plaatsen in de etalage. Het bord wordt in de zaak geleverd en nadien opnieuw opgehaald. Er wordt ook gevraagd om de dichtbundels ter beschikking te leggen.

Winkeliers die willen deelnemen, kunnen contact opnemen met Bob Stuer, tel. 03-641.72.11 of via bob.stuer@stad.antwerpen.be

Opbrengst eindejaarsreceptie Merksem gaat naar voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout

Jaarlijks organiseert het districtsbestuur van Merksem een eindejaarsreceptie. De opbrengst van de verkoop van consumpties gaat telkens naar een goed doel. Op vrijdag 17 oktober besliste het districtscollege om de opbrengst van de eindejaarsreceptie 2008 over te dragen aan de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout.

In België leven nog duizenden mannen, vrouwen en kinderen die met honger geconfronteerd worden.Vaak verbergen ze deze armoede. Nochtans kan honger iedereen treffen en de gezondheid ondermijnen. De voedselbank wil hulp bieden en zamelt zelf voedsel in, dat doorgesluisd wordt naar honderden caritatieve verenigingen in heel België. Zij stellen voedselpakketten samen om de minderbedeelden op correcte wijze te helpen en hun wederopname in de maatschappij te bevorderen.

Het Merksemse districtscollege vindt het belangrijk om mee de strijd aan te gaan tegen honger. Daarom werd op 17 oktober 2008 beslist om de opbrengst van de jaarlijkse eindejaarsreceptie over te maken aan de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout.

De eindejaarsreceptie vindt dit jaar plaats op zondag 21 december van 11 tot 14 uur op de parking voor het districtshuis. Elke Merksemnaar wordt persoonlijk uitgenodigd. Het wordt gezellig samenzijn, waar al getoast kan worden op het nieuwe jaar. Het district biedt elke aanwezige twee gratis consumpties aan. De opbrengst van bijkomende consumpties wordt geschonken aan de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout.

Menselijke tsunami aan het Sportpaleis vrijdag

Het gebeurt niet vaak, maar vrijdag 17 oktober zijn zowel het Antwerps Sportpaleis als de Lotto Arena tot de nok uitverkocht. Dit betekent dat pakweg 24.000 muziekliefhebbers zich vrijdagavond naar de evenementensite zullen begeven voor respectievelijk het vijfde concert van "Milk Inc. Forever" en het eerste concert "30 jaar De Kreuners". Deze bezoekers krijgen zeer sterk de raad om gebruik te maken van het openbaar vervoer om fileproblemen en parkeerellende te vermijden. Een tweede gouden tip is tijdig te vertrekken.

Elke toegangskaart voor Sportpaleis en Lotto Arena is een combiticket waarmee vrij gebruikgemaakt kan worden van de trams en bussen van De Lijn naar een evenement. Wie met de auto naar Antwerpen komt, parkeert best op een Park+Ride-terrein (meer informatie vind je hier) of langs de tramlijn 3, 5, 6 of 12 en stapt daar over op het openbaar vervoer om de drukte rond de evenementenzalen te vermijden. Vlotte terugritten worden tot 00.30 uur door De Lijn gegarandeerd. Zo kan men makkelijk na het einde van het evenement vlot huiswaarts keren in tegenstelling tot de bezoekers die aan het Sportpaleis zelf parkeerden. Wie nog plaats heeft in de auto (of in de bus die voor een groep werd gecharterd) kan dat via het carpoolsysteem op www.sportpaleis.be melden. Ook carpoolvragen kunnen daar worden geformuleerd.

Tele Ticket Service informeert bezoekers

Enkele dagen vóór aanvang van een evenement in het Sportpaleis of de Lotto Arena informeert Tele Ticket Service de ticketbestellers via e-mail over het openbaar vervoer e.d.m. Hieronder vindt u de tekst die ook de bezoekers van Milk Inc. Forever en 30 jaar De Kreuners vandaag ontvangen.

Lees verder

Sint-Jozefschool Merksem wacht al zes maanden op zebrapad

Getattachment2aspx

Getattachment1aspx

Begin april 2008 werd het wegdek voor de Sint-Jozefschool in de Winkelstap te Merksem volledig vernieuwd. Enkele dagen voor de doortocht van de Scheldeprijs werd een nieuwe laag asfalt aangebracht. Ondertussen zijn er 6 maanden voorbij en is het zebrapad voor de oversteek aan de school nog steeds niet herschilderd, terwijl er op deze plaats dagelijks heel wat kinderen oversteken onder begeleiding van een opzichter van de werkgroep verkeer van het oudercomité.

GetattachmentaspxDe school zelf draagt verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Getuige hiervan is het fietsstuur dat aan de schoolgevel prijkt. Deze trofee wordt door het provinciebestuur overhandigd aan scholen die het "10 op 10 -label" voor een verkeersveilige school behalen. Diverse vragen en opmerkingen vanwege ouders en schoolbestuur aan verschillende stadsdiensten en politiediensten om het zebrapad te herschilderen bleven tot op heden zonder gevolg.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

 • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
  Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

  John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
  Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!