Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Hoe voorkomen we wachtrijen aan de schoolpoorten?

Voor de poorten van minstens tien scholen in Antwerpen brengen kandidaat-ouders de nacht door, de meesten al voor de tweede keer. Alleen zo kunnen ze zeker zijn dat ze hun zoon of dochter kunnen inschrijven in de school van hun keuze. En hoewel iedereen het op een of andere manier wel gezellig vindt, is niemand echt te spreken over dit soort taferelen, zoals hier aan het Sint-Lievensinstituut.

Wachten

Schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) ziet een oplossing in een andere selectie van ouders: niet wie eerst komt, maar wie het dichtste bij woont, krijgt voorrang.

Wat vindt u daarvan? Is dat een goed voorstel van Voorhamme? Of zijn er andere manieren om kamperende ouders aan de schoolpoorten te vermijden? Of vindt u dat allemaal wel kunnen? Laat het ons weten.

Camille Paulus wordt voorzitter Artesis Hogeschool

De raad van bestuur van de Artesis Hogeschool Antwerpen heeft Camille Paulus, ere-gouverneur van de Provincie Antwerpen, op 16 februari verkozen als opvolger van voorzitter Rudi Verheyen. Die beëindigt zijn mandaat op 28 februari.

De Artesis Hogeschool verkoos Paulus omwille van zijn jarenlange beleidservaring en deskundigheid inzake het beheer en bestuur van een grote organisatie, waarbij hij beroep kan doen op zijn uitgebreide netwerk in Antwerpen en daarbuiten.

Camille Paulus was van 1 oktober 1993 tot 30 april 2008 gouverneur van de Provincie Antwerpen. Als assistent en later als hoogleraar aan de VUB stond hij zelf met beide voeten in de academische wereld. Hij bekleedde verscheidene mandaten waaronder het burgemeesterschap van Aartselaar. Hij is commissaris-generaal van het masterplan mobiliteit Antwerpen en bekleedt het voorzitterschap van een aantal organisaties.

Duizend Antwerpse leerlingen Waardig aan het Werk

Om jongeren meer inzicht te geven in werksituaties wereldwijd, organiseren de stad Antwerpen en 11.11.11 gratis workshops ‘Waardig werk werkt’ voor leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs (ASO – TSO – KSO – BSO). Meer dan duizend leerlingen van veertien Antwerpse scholen schreven zich in.

De campagne ‘Waardig werk werkt’ voert actie voor het recht op waardig werk en op een leefbaar loon voor iedereen. Veel werknemers moeten nog altijd rondkomen met minder dan twee dollar per dag. Nochtans is een goede job tegen een fatsoenlijk loon de beste hefboom om uit de spiraal van armoede te geraken.

Eerst maken de leerlingen, tijdens een interactief spel, kennis met verschillende aspecten van waardig werk, zoals het verbod op kinderarbeid en het verbod op discriminatie op de werkvloer. De deelnemers passeren in groep langs verschillende standen waar ze deze thema’s aan de hand van opdrachten aan den lijve kunnen ondervinden.

Nadien begint de workshop. Elk groepje leerlingen vertegenwoordigt een bepaald land. Hoe meer kaartjes de jongeren verzamelen, hoe meer maatregelen hun land neemt om zijn werknemers een waardig werk en dito inkomen te garanderen. Pas als alle landen sámen voldoende maatregelen hebben getroffen, is de missie geslaagd. Solidariteit tussen werknemers en tussen landen blijkt dus dé belangrijkste oplossing.

Voor de vierde keer organiseert de stad Antwerpen samen met 11.11.11 een reeks workshops voor scholen. De vorige edities stonden in het teken van de Millenniumdoelstellingen. Alle workshops voor dit jaar zijn volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk.

De campagne Waardig Werk is een breed samenwerkingsverband van de twee koepels van de Noord-Zuidbeweging, 11.11.11 en CNCD-Opération 11.11.11, de Vlaamse ngo’s Wereldsolidariteit, fos-socialistische solidariteit en Oxfam-Solidariteit, en de vakbonden ACV, ABVV en ACLBV.

Meer informatie over de Campagne Waardig werk: www.waardigwerk.be.

Leonardo Lyceum valt in de prijzen

Het Leonardo Lyceum Centrum voor Deeltijds Onderwijs is één van de laureaten van de Telenet Foundation. De Telenet Foundation ondersteunt sinds 2006 projecten die de digitale kloof helpen dichten. In 2008 werden meer dan 200 projecten ingediend voor financiële steun. Het project van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO) rond de opleiding 'Installateur Telecommunicatie' viel dit jaar in de prijzen. In de nieuwe opleiding leren jongeren internet, adsl, telefonie en digitale televisie installeren en doen ze tegelijkertijd praktijkervaring op via een halftijdse job in een bedrijf uit de telecomsector.

Het Leonardo Lyceum CDO zal het geld van de prijs gebruiken voor de verdere uitbouw en aankoop van materiaal voor het telecommunicatieatelier. Zo kan het atelier, dat gebruikt wordt door de leerlingen 'Installateur Telecommunicatie', in versneld tempo voort worden ingericht met digiboxen, digirecorders, HD-televisies, modems en andere uitrusting waarmee een digi-installateur aan de slag gaat om bij klanten een telefoon-, internet- of televisieaansluiting te installeren.

Koninklijk Atheneum gelauwerd voor pluralistische onderwijsaanpak

Atheneum Het Koninklijk Atheneum van Antwerpen heeft woensdagavond de tweede Pantheon-prijs voor haar pluralistische onderwijsaanpak gekregen. De prijs wordt uitgereikt door de faculteit voor vergelijkende godsdienstwetenschappen van Antwerpen. Een jury met als voorzitter minister van staat Steve Stevaert prees de Antwerpse school voor haar inzet om leerlingen van verschillende nationaliteiten elkaar beter te leren kennen.

Op het Koninklijk Atheneum van Antwerpen zitten studenten van 62 verschillende afkomsten. Sinds 2001 wordt er structureel gewerkt aan pluralisme in de school. Daarmee vervult de instelling volgens de jury van de Pantheon-prijs een pioniersrol, die in de bloemetjes moet gezet worden. De voorbeeldfunctie die Antwerpen op het valk van diversiteit heeft, moet volgens experten aangegrepen worden als een voorbeeld voor heel het Vlaamse gemeenschapsonderwijs. De prijs wordt niet uitgekeerd in geld, maar in kunst. Op het Antwerpse stadhuis nam de directie van het atheneum aan kunstwerk in ontvangst van de bekende architect Bob Van Reeth, gemaakt door de Antwerpse smid Leonie Zeegers.

Uitwisselingsproject brengt Chinese scholieren naar Antwerpen

Chinesedelegatiedsc04580_tcm774805 Van 15 tot 22 januari komen 14 leerlingen en 4 leerkrachten van de Chinese 55th High School in Peking op bezoek in Antwerpen. Ze doen dat in het kader van een uitwisselingsproject van de provincie Antwerpen. Net voor de Olympische Spelen maakten leerlingen van het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) de omgekeerde reis.

De Chinees-Belgische samenwerking moet een blijvende band tussen de twee scholen opleveren. Ook de volgende jaren zullen er e-mailrelaties onderhouden worden tussen Antwerpse tieners en scholieren uit Peking. Elke twee jaar gaan ze bij elkaar op bezoek.

Het bijzondere van het project is dat de deelnemers ondergedompeld worden in elkaars cultuur. Ze verblijven niet in hotels maar bij gastgezinnen die hen de gebruiken en levenswijze van hun volk aanleren.

Naast een cultureel bezoek proberen de leerlingen van de afdeling toerisme eveneens een educatief luik aan de uitwisseling te breien. Ze zullen voor hun Chinese leeftijdsgenoten een eigen toeristisch programma opstellen en tegelijk hun Engels oefenen tijdens alle activiteiten. Heel speciaal wordt de eerste kennismaking van de oosterse studenten met onze tafelmanieren. De meesten onder hen aten immers nog nooit met mes en vork, maar met stokjes.

2dsc040692_tcm774384_2

Meer info op de website van Provant.

500 contacten in Antwerpse opvoedingswinkel

In de zes maanden dat de Antwerpse opvoedingswinkel open is, kreeg hij al vijfhonderd vragen naar advies of informatie. De opvoedingswinkel wil op een laagdrempelige manier ouders en opvoeders antwoorden bieden op opvoedingsvragen.

In het eerste halfjaar waren er in totaal 500 contacten. In een derde van de gevallen ging het om ouders die in de winkel langskwamen voor een eenvoudig of een uitgebreid pedagogisch advies. Een derde van de contacten gebeurde via telefoon of mail. Tenslotte vindt ook het brede Antwerpse werkveld zijn weg naar de opvoedingswinkel: 160 keer maakten ze gebruik van de expertise van de opvoedingsconsulenten.

Maar de opvoedingswinkel geeft niet alleen advies. Er werd ook al een vormingsaanbod uitgewerkt en er werden infoavonden georganiseerd. Voor meer info kunnen geïnteresseerden terecht op

www.antwerpen.be/opvoeding.


De opvoedingswinkel is gevestigd in de Kerkstraat 159 in 2060 Antwerpen en is bereikbaar op het nummer 03-236.29.39 of via
opvoedingswinkel@stad.antwerpen.be. De winkel is open op maandag, woensdag en vrijdag, telkens van 13 tot 17 uur. Een afspraak op een ander tijdstip maken, kan altijd.

Philip Heylen: 'Sint zonder kruis: zou geen discussie over mogen bestaan'

Heylen_4  CD&V-cultuurschepen Philip Heylen veroordeelt krachtig de praktijken in het stedelijk onderwijs waar Sinterklaas en Kerstmis ontdaan worden van elke religieuze betekenis. 'Dergelijke houding schoffeert nodeloos het overgrote deel van de Antwerpenaren'.

Heylen maakt zich echter nog veel bozer in de nutteloosheid van de discussie, die volgens hem de hele missie van het stedelijk onderwijs nodeloos ridiculiseert. Heylen heeft het over een denkbeeldig probleem en vindt dat de media en de Antwerpenaren zich beter zouden bezig houden met het échte probleem van  deze stad: de toenemende onverdraagzaamheid.

Hieronder leest u de open brief van Heylen.

Lees verder

REAGEER: Sint zonder kruisje

Sinterklaas2 In de meeste Antwerpse stadsscholen wordt het neutraliteitsprincipe behoorlijk rigoureus opgevolgd. En dat betekent bijvoorbeeld dat kleutertjes enkel kleurplaten voorgeschoteld krijgen waar de Sint geen kruisje op zijn mijter heeft. Als het over Kerstmis gaat, vermijden de leerkrachten elke verwijzing naar Jezus, Maria of Jezus. En de kerstboom mag versierd worden met bollen en slingers, maar engeltjes of een kerststalletje zijn volkomen uit den boze.

Reageer: Is dit overdreven politiek correct of niet meer dan normaal voor de pluralistische stadsscholen?

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!