Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Hoe voorkomen we wachtrijen aan de schoolpoorten?

Voor de poorten van minstens tien scholen in Antwerpen brengen kandidaat-ouders de nacht door, de meesten al voor de tweede keer. Alleen zo kunnen ze zeker zijn dat ze hun zoon of dochter kunnen inschrijven in de school van hun keuze. En hoewel iedereen het op een of andere manier wel gezellig vindt, is niemand echt te spreken over dit soort taferelen, zoals hier aan het Sint-Lievensinstituut.

Wachten

Schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) ziet een oplossing in een andere selectie van ouders: niet wie eerst komt, maar wie het dichtste bij woont, krijgt voorrang.

Wat vindt u daarvan? Is dat een goed voorstel van Voorhamme? Of zijn er andere manieren om kamperende ouders aan de schoolpoorten te vermijden? Of vindt u dat allemaal wel kunnen? Laat het ons weten.

Ex-minister Joz Wijninckx overleden

In Antwerpen overleed vrijdag de socialistische ex-minister Joz Wijninckx op 78-jarige leeftijd. Hij kampte al jaren met hartproblemen. Wijninckx was kort minister van pensioenen voor de toenmalige BSP tussen 1977 tot 1979. Hij raakte echter vooral bekend met de senaatscommissie die zijn naam droeg. Die voerde begin jaren tachtig onderzoek naar de groei van extreemrechts en de banden van de VMO en het Front de la Jeunesse met de rijkswacht en het leger. Deze commissie stond meteen model voor latere parlementscommissie zoals die rond de Bende van Nijvel en de Dutroux-affaire.

Van 1971 tot 1990 zetelde Joz Wijninckx in de senaat. Hij was schepen in Hoboken, voor dat district bij de stad Antwerpen gevoegd werd. Later werd hij gemeenteraadslid in de stad en districtsvoorzitter van Hoboken, jarenlang hét rood bastion in Antwerpen. De ex-minister richtte ook samen met enkele politieke vrienden de kabelmaatschappij Integan op. Hij trad laatst voor het voetlicht in 2000, toe hij samen met ex-gouverneur Dries Kinsbergen (PVV) een Antwerpse coalitie van SP, VLD, CVP, VU en Agalev vlot trok.

De Hobokense socialist stak niet onder stoelen en banken dat hij vrijmetselaar was bij de loge van het Grootoosten van België. De laatste jaren woonde Wijninckx in het Kempense Balen

Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?

Fauzaya Het is nog maar eens hommeles over de SP.A-modellijst voor de Vlaamse verkiezingen. Fauzaya Talhaoui staat op een tiende plaats maar valt achterom van verbazing. Ze heeft naar eigen zeggen al lang geleden duidelijk gemaakt dat ze deze keer absoluut niet wil opkomen, wegens 'geen tijd en geen goesting'. Eerder al weigerde Opelvakbondsman Rudi Kennes een zesde plaats op de lijst omdat hij dat een te moeilijke strijdplaats vond. Anissa Temsamani en Erik De Bruyn zijn daar weer niet tevreden met hun respectievelijke vijfde en elfde plaats.

Op één en twee staan voorzitster Caroline Gennez en Antwerps burgemeester Patrick Janssens. Zowat iedereen is het erover eens dat ze daar ook thuishoren. Veel meer stennis wordt gemaakt over de plaatsen drie en vier, die naar de nobele onbekenden Kathleen Deckx en Güler Turan gaan. Die kun je bezwaarlijk stemmenkanonnen noemen en je zou toch denken dat SP.A in tijden van erbarmelijke peilingen zo'n sterk mogelijke lijst probeert te presenteren.

Reageer: Vorige keer haalde SP.A in Antwerpen nog zes zetels, nu valt te horen dat ze nog maar op vier zitjes in het Vlaams Parlement mikken. Maar is zelfs dat nog wel haalbaar met een lijst als deze?

Hoboken keurt voortontwerp heraanleg Krugerstraat goed

Het districtscollege van Hoboken heeft het voorontwerp goedgekeurd voor de heraanleg van de Krugerstraat fase 2, het deel tussen de Steynstraat en de Lageweg.

Nu wordt er nog advies gevraagd aan de jeugdraad van Hoboken en aan de ouderenraad. Daarna wordt het ontwerp in de districtsraad besproken. Ook organiseert het district nog een hoorzitting voor de bewoners. Daarna wordt een defintief plan getekend en wordt overgegaan tot uitvoering.

Met deze heraanleg sluit het district aan op de heraanleg van de Krugerstraat fase 1, het gedeelte tussen de Antwerpsesteenweg en de Steynstraat. Het profiel is gelijkaardig. Er komen verkeersplateaus ter hoogte van de Kempenlandstraat en de Hagelandstraat. Parkeren is aan beide zijden in parkeerstroken toegestaan en na de heraanleg worden eveneens 20 bomen geplant. De heraanleg wordt geraamd op een 300.000 euro.

De plannen kunnen na afspraak ingekeken worden bij het Stedelijk Wijkoverleg, tel. 03-820.30.15 op de eerste verdieping van kasteel Sorghvliedt.

SP.A presenteert Antwerpse lijst voor Vlaamse verkiezingen

De SP.A stelde haar provinciale ontwerplijst voor de Vlaamse verkiezingen in juni samen. Daarbij trekken Caroline Gennez en Patrick Janssens de lijst. Op drie staat Kathleen Deckx uit Mol en op vier de Antwerpse Güler Turan. Anissa Temsamani staat vijfde, maar eist ondertussen de derde plaats op. De onafhankelijke (ex-Spirit) Fauzaya Talhaoui kreeg een tiende plaatse en SP.A-woordvoerder Erik De Bruyn de elfde.

Opvallende de laatste tien plaatsen worden één voor één ingepalmd door Antwerpse gemeenteraadsleden. Deze ontwerplijst moet nog wel goedgekeurd worden door een provinciaal ledencongres.

U vindt de volledige lijst hier:

Download Ontwerplijst 2009-02-20.numbers

Reageer: Opelvakondsman Rudi Kennes weigert zesde plaats bij SP.A

Rudi Kennes, de ABVV-vakbondsman bij Opel, weigert een zesde plaats op de Antwerpse SP.A-lijst. ‘Een strijdplaats zeiden ze, maar dat is met de opiniepeilingen wel héél optimistisch. Wat gebeurde er met Vande Lanottes belofte voor meer arbeiders in het parlement?’, vraagt hij zich af.

‘Johan Vande Lanotte beloofde twee jaar geleden meer arbeiders in het parlement’, verduidelijkt vakbondsman Rudi Kennes. ‘En dat is niet hetzelfde als meer arbeiders op de lijst. Een zesde plaats kan je nu amper een verkiesbare plaats noemen. Niet alleen arbeiders trouwens, ook voor syndicalisten heeft de SP.A blijkbaar geen zetel meer veil. Nu Robert Voorhamme er mee stopt, of kijk wat er met Mia De Vits gebeurt.’

Lees verder

Postkaartenreeks over Antwerpse jeugdhuizen

Een  postkaartenreeks moet de Antwerpse jeugdhuizen promoten. De jonge vrijwilligers in die jeugdhuizen proberen in de postkaarten, die ze donderdagavond voorstelden, de identiteit van hun jeugdhuis weer te geven in  tekst en beeld. Want zo'n duidelijke identiteit is belangrijk voor de jeugdhuizen in de stad. Jongeren willen zich verbonden voelen met hun jeugdhuis en willen dus weten wat ze ervan kunnen verwachten.

Postkaarten-jeugdhuizen__overkoepelende-2

Postkaarten-jeugdhuizen_dekern-2

Postkaarten-jeugdhuizen_joh-2  Postkaarten-jeugdhuizen_joké-2 Postkaarten-jeugdhuizen_jongvalaar-2

Postkaarten-jeugdhuizen_josto-2

Postkaarten-jeugdhuizen_ojé-2

Postkaarten-jeugdhuizen_sorm-2 
Postkaarten-jeugdhuizen_tel18-2

Jeugdhuizen zijn er in alle kleuren, vormen en formaten. Net zoals de jongeren die er deel van uitmaken. Geen twee jeugdhuizen zijn hetzelfde en toch is er veel dat hen bindt. Een jeugdhuis is een plaats waar elke jongere vrij binnen en buiten kan wandelen, iets kan drinken of kan deelnemen aan activiteiten. Het is een plaats voor jongeren die volledig georganiseerd en ingericht wordt door jongeren.

In samenwerking met Formaat, de federatie van Vlaamse jeugdhuizen en jongerencentra, ondersteunt de stad Antwerpen acht erkende jeugdhuizen en een jeugdhuis in opbouw (Linkeroever). In 2008 telden de Antwerpse vrijwilligersjeugdhuizen 1.250 leden, van wie er 150 een vrijwillig engagement opnamen.

De vrijwilligers van de jeugdhuizen kunnen beroep doen op een stadswerker voor tips en begeleiding. Voorts vertegenwoordigt de stadswerker de jeugdhuizen in het beleid van de stad. Meer informatie over jeugdhuiswerk vinden geïnteresseerden op de website van formaat


 

www.formaat.be

Broer van Koen Fillet op Groen!-lijst

Joostfillet Joost Fillet, gemeenteraadslid voor SP.A-Spirit-Groen! in Kontich, krijgt bij de komende verkiezingen de derde plaats op de Antwerpse Groen!-lijst. Joost is de jongere broer van radiocoryfee Koen Fillet, die elke avond 'Feyten of Fillet' presenteert op Radio 1. 'Zoals je ziet pakken wij niet uit met BV's, maar met familie van BV's', lachten ze bij de voorstelling van de lijst op het Groen!-secretariaat.

Stadspersoneel krijgt schone kleren

Het Antwerpse stadspersoneel krijgt schone kleren. Niet alleen propere, maar ook uniformen die op een eerlijke manier in de derde wereld gemaakt worden. Veel van de uniformen van onder meer de brandweer, de buurttoezichters, de groendienst, stadsreiniging worden in ontwikkelingslanden gemaakt, waar ze het niet altijd nauw nemen met de rechten van de naaisters, stiksters en andere arbeiders. Daar wil de stad mee strijd tegen voeren. Het stadsbestuur besliste daarvoor samen te werken met de campagne schone kleren van Wereldsolidariteit. Die gaat nu onderzoeken welke weg zo’n uniform aflegt voor ze in Antwerpen geraken.

www.schonekleren.be

CD&V als eerste met een derde van modellijst

De CD&V pakt als eerste uit met een derde van de Antwerpse lijst voor de Vlaamse verkiezingen. De partij opteert duidelijk voor continuïteit, met minister-president Kris Peeters als lijsttrekker en de huidige parlementsfractie op de volgende vijf plaatsen. Daarbij bedankten Frans Peeters en Luc Van den Branden zelf voor een nieuw mandaat.

Toch wordt het daardoor een weinig wervelende lijst, met bekende mensen in heel de provincie. ‘Dat klopt’, geeft provinciaal secretaris Björn Mallants toe. ‘We kozen voor kandidaten die vooral lokaal sterk staan, met een eerder jonge ploeg van parlementsleden die een eerste of hoogstens tweede legislatuur in het Vlaams parlement achter de rug hebben.’

Lees verder

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!