Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Zijn er te weinig sterrenrestaurants in Antwerpen?

De nieuwe Michelingids is uit en Antwerpen wordt opnieuw karig bedeeld: ondanks hooggespannen verwachtingen telt onze provincie geen enkele nieuwkomer. Le Petit Zinc legde het afgelopen jaar de boeken neer en is zijn ster bijgevolg kwijt. Op provinciaal vlak moeten we duidelijk de duimen leggen voor West-Vlaanderen en het aanbod sterrenrestaurants in Antwerpen-stad toont wel erg mager in vergelijking met dat van Brussel. In heel de provincie Antwerpen zijn er twee restaurant met twee Michelinsterren en een tiental met een ster. Een ietwat magere score voor een belangrijke provincie als Antwerpen. De score voor stad valt nog magerder uit: drie keer één ster. Dat is niet ongewoon, klinkt het bij Michelin. Grote steden scoren altijd minder goed.

Wat vindt u daarvan? Zijn er dan geen echt goede restaurants in de stad? Of worden ze gewoon niet erkend?

En wat vindt u van de Michelin gids? Laat u zich bij uw restaurantkeuze door die gids leiden? Of gelooft u er allemaal niets van? Laat het ons weten.

Burgemeester kookt tijdens Week van de Smaak

In het kader van de Week van de Smaak zal burgemeester Patrick Janssens echte Antwerpse speculaas bakken.

Op zondag 16 november 2008 staan ongeveer 80 burgemeesters van Vlaamse steden en gemeenten achter het fornuis in het kader van de Week van de Smaak. Ook burgemeester Patrick Janssens neemt deel en bakt van 15 tot 17 uur echte Antwerpse speculaas met het A-logo op het Theaterplein. Hij krijgt daarvoor de hulp van ervaren Antwerpse bakkers.

Enkele Zwarte Pieten delen de vers gebakken speculaas op een ludieke wijze aan de aanwezigen. Om voor nog meer sfeer te zorgen is er ook circusanimatie voorzien. De actie wordt opgezet in samenwerking met de Syndicale Unie voor het Brood-, Banket-, Chocolade- en IJsbedrijf vzw en HETPALEIS.

De bakkers van de Syndicale Unie krijgen de toelating om de speculaas met de stralende A te bakken en verkopen vanaf de Week van de Smaak tot Sinterklaas.

De Week van de Smaak loopt van 13 tot 23 november 2008 in heel Vlaanderen en Brussel. Het is een jaarlijks (eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Meer dan 1000 grote en kleine acties zorgen voor een heerlijk programma.

Het volledige programma en meer informatie over de Week van de Smaak vinden geïnteresseerden op www.weekvandesmaak.be.

UPDATE: Liliane was er bij en maakte foto's van Patrick Janssens in actie! Bekijk alle beelden in Liliane's hoekje!

Img_6646_medium

REAGEER: Matizze scoort in GaultMillau

Kandidaten_antwerpen Tussen alle relationele problemen door toch nog een klein beetje goed nieuws voor Lins en David van de Matizze: van alle deelnemers aan Mijn Restaurant scoren zij het hoogst in de nieuwe GaultMillau-gids die maandag uitkwam: een 13.

En er was nog goed nieuws voor Antwerpen: met Het Gebaar krijgen we een extra restaurant met een 17 op 20.

Gevestigde waarden als Le Dôme (16) en Gin Fish (15) blijven status quo, De Godevaart stijgt van een 14 naar een 15. Sir Anthony van Dyck, l’Amitié en Rimbaud gaan van een 13 naar een 14. En de Japanner Yamayu Santatsu komt als hoogste nieuwkomer binnen met een 14. Enige minpuntje:  Oriental Delight, vorig jaar nog de beste Aziaat van België zakt van een 14 naar een 13.

Nu hopen dat Michelin onze stad binnen twee weken even goed gezind is en eindelijk meer dan twee sterren (eentje voor Le Dôme, eentje voor Gin Fish) durft uitdelen.

REAGEER: Laat u zich leiden door culinaire gidsen? Krijgt Antwerpen wel genoeg waardering op culinair vlak? En vooral: wat zijn volgens u de verborgen parels van gastronomisch Antwerpen?

FOTO: Eten en drinken op Elzas-markt op Groenplaats

Wie van de Elzas houdt, moest het voorbije weekend op en rond de Groenplaats zijn. Daar werd in het kader van de Quinzaine Française een marktje opgezet helemaal in het teken van de Franse streek. Er was eten en drinken in overvloed, en voorts stalde de Elzas al zijn troeven tentoon aan de Sinjoor.

Onze blogfotograaf John liep er het hele weekend rond. Zijn foto's vindt u via deze link.

Ook Liliane ging een kijkje nemen. Haar foto's zijn te bekijken via deze link.

Elzas1 Elzas

Gratis limousine service bij Lancia FoodLounge
Musa_2Dankzij de actie ‘Call the city limousine’ van Lancia kunnen Antwerpenaren die graag een avondje uit eten gaan mét wat drankjes erbij nog tot eind maart genieten  van de gratis limousine service.
Nog tot eind maart kunnen Antwerpenaren een beroep doen op de Lancia City Limousine voor een onbezorgd avondje uit eten. De nieuwe Musa,  die vanwege het comfort en de ruimte die ze biedt de naam ‘City Limousine’ meekreeg, haalt je thuis op, brengt je naar de Lancia FoodLounge en daarna weer veilig naar huis.
De initiatiefnemers willen met deze actie het ‘dont drink and drive’ principe promoten. De actie ‘Call the city limousine’ loopt nog tot en met 28 maart in Antwerpen. De City Limousine rijdt s’avonds van maandag t/m vrijdag in Antwerpen stad, Berchem, Wilrijk en Mortsel. Geïnteresseerden bellen naar het nummer 03/259 25 35 om hun City Limousine te reserveren. De Lancia FoodLounge is gelegen in de Molenstraat 67 in Antwerpen, naast restaurant Sensunik.

Eetcafé Plastik? pakt uit met nieuwe kaart!

Het Falconplein ligt al meer dan een jaar opengebroken. Horecazaken zijn er amper bereikbaar en maken bijgevolg een moeilijke periode door. Maar de toekomst ziet er rooskleuriger uit. Nog voor het bouwverlof begint, zouden alle restaurants en cafés hun terrassen weer buiten kunnen zetten. Eetcafé Plastik? pakt volgende week alvast uit met een gloednieuwe kaart!

film en montage: Ruud Lenaerts
Ongedwongen sfeer bij Tati

B7_gve1dp94r_1astati ANTWERPEN - Restaurant P. Marx is niet meer. In het mooie pand aan de Kerkstraat huist vandaag Tati, een fijn adresje met een gezellig terras. Je eet er letterlijk tussen de spelende kinderen.

Brasserie-café P. Marx met art-deco-interieur sloot onlangs zijn deuren. Bij Tati kom je nog steeds binnen over de mozaïeken vloer, waarin 1897 geschreven staat, het jaar waarin dit monumentale pand werd opgericht. Het interieur van Tati is retro, met een oude parketvloer, opvallende bollampen en een streepje bloemenbehang. De hoge plafonds en dito deuren geven het restaurant een apart sfeertje. Het grote raam is gebleven en biedt meteen een goede reden om je aan de straatzijde te nestelen. Je kan er fijn mensen kijken.

Lees verder

Flamingo krijgt facelift

ZoorestaurantANTWERPEN - In onze reeks restaurantbesprekingen vandaag een buitenbeentje: Flamingo, de selfservice van de Antwerpse Zoo. Het restaurant kreeg een grondige facelift, van binnen, maar ook culinair.

Het Zoorestaurant oogde tot voor enkele weken als een groezelige schoolrefter, met de sfeer zoals die in de voormalige DDR. Het eten was de traditionele selfservice: koud, klef, uitgedroogd en alles-smaakt-naar-hetzelfde voedsel. De Antwerpse dierentuin begreep dat de bezoekers hier ook verwend willen worden en vertimmerde de Flamingo tot een hippe culinaire tempel. De architecten gaven het niet alleen een moderne toets. Met de nieuwe stijl rond de natuurelementen water, vuur, lucht en aarde presenteert de Zoo meteen dat ze ook in haar restaurant voor de bescherming van het milieu gaat.

We weten ondertussen dat het er al mooi is, maar wat heeft het culinair te bieden? Het blijft natuurlijk een selfservice, dus Michelin-sterren moet je er niet verwachten. Maar voor zo'n selfservice deed het ook hier inspanningen.

Lees verder

Gezond ontbijten bij le Pain Quotidien

Painquotidien

Le Pain Quotidien is eerder een levensvisie dan een restaurant of bakkerij. De gezonde biologische voeding wordt er op een simpele maar originele manier gepresenteerd. Het interieur straalt dezelfde gezellige eenvoud uit.

De nieuwe zaak van Le Pain Quotidien in de lange Kievitstraat (nabij het Centraal Station) ging twee weken geleden van start. De officiële opening is echter gepland wanneer de grootschalige werken aan het station zijn afgerond. Het ontbijt ('Le Pain Quotidien') is er lekker, gezond en meer dan voldoende. Zo krijg je een croissant, een zuurdesembroodje, vier sneden tarwebrood of roggebrood, vers geperst sinaasappelsap en een warme drank.

Alle ontbijtmaaltijden worden geserveerd met biologische boter, artisanaal bereide chocopasta (de pralinéchoco ziet er een beetje vreemd uit maar is overheerlijk van smaak), siroop, biologisch jam en honing. Warme dranken worden opgediend in een grappig kommetje zonder handvat. Geen borden bij Le Pain Quotidien maar een simpel broodplankje. Dit alles ligt in de lijn van hun 'back-to-basics' motto. Je betaalt slechts 8,50euro voor dit ontbijt. Voor 1,60euro extra krijg je er nog een zachtgekookt biologisch eitje bij.

Voor de echte gezondheidsfreaks is 'Meergranen en vers fruit' een must. Vooral de Granola (een soort muesli) is verrukkelijk in een yoghurt met vers fruit ('Le Parfait'). De service is goed en het interieur heeft iets rustgevends. Zo hangen er geen foto's, schilderijen of logo's aan de muren. De tafels en meubelstukken bestaan uit gerecupereerd hout die een warme, gezellige sfeer creëren. Ze staan in fel contrast met de industriële look van het betonnen plafond en de ijzeren trap. Bijzonder origineel is de reuzenklok die doet denken aan een station en de oude opgelapte straatlampen boven de lange houten tafels. (ehs)

Bent u het eens met deze restaurantbespreking? Reageer hieronder:

Casual in Keyserhotel

Gaarcentrael Het De Keyser Hotel herdoopte zijn restaurant Gaar Centrael. Na de renovatie is het er goedkoop en lekker eten, maar wel erg klassiek. 'Casual food', noemt Gaar Centrael zichzelf.

In deze wereld van hippe wokrestaurants, bio-eetcafés en andere fusion keukens is Gaar Centrael een verademing. Mijn oma zou er zich erg lekker thuis voelen in de keuken, zeker wanneer er klassiekers als vol-au-vent, kalfsblanquette (12 euro), slibtongetjes (16 euro), tomatensoep met balletjes en chocomousse op de kaart prijken. Het De Keyser Hotel had al jaren een restaurant, één dat er erg duur uitzag. Blijkbaar werd het roer drastisch omgegooid, na een grondige renovatie mikt Gaar Centrael op een breed publiek.

Buiten maant een bord met de erg goedkope prijzen iedereen aan binnen te wippen. Helaas is het nog geen publiekstrekker, want buiten ons is er amper één tafeltje bemenst in de grote eetzaal. Die is een lust voor het oog en in tegenstelling met het menu wel erg casual, trendy en hip. We gaan voor een kippensoepje en een koninginnehapje met puree (8 euro). De overkant kiest een steak, niet de miniversie (10 euro), maar de Super Maxi Steak (16 euro) van de kaart. Het is een half uurtje wachten en dan verschijnt het hoofdgerecht. 'Sorry, de soep ben ik vergeten. Misschien na het eten?', verontschuldigt de ober zich. De smaak zit goed, maar over de porties zijn we - of beter de overkant - minder te spreken. 'Een Super maxi Steak? Dit is met zijn 200 gram wel een erg mager biefstukje', klinkt het teleurgesteld. Die kleine maxisteak is wel lekker, perfect saignant gebakken en Aberdeen Angus van prima kwaliteit. En vergezeld van degelijke huisgesneden frieten, een simpele maar eerlijke sla met vinaigrette en vers bereide peperroomsaus. Het koninginnehapje smaakt overheerlijk, zoals ik die herinner uit grootmoeders keuken. De smeuïge aardappelpuree trouwens ook.

We laten de vergeten soep links liggen, maar bestellen achteraf nog koffie en een brownie. Meteen het meest exotische op de kaart. En ook dat chocoladegebakje is simpel, maar vooral eerlijk en lekker. We hebben voor amper 28,60 euro gegeten en voelen ons, tenzij met de misleidende Super Maxi Steak, niet bekocht. (krg)

Bent u het eens met deze restaurantbespreking? Reageer hieronder:

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!