Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?

Op een deel van de Bisschoppenhoflaan, tussen de woonwijken Kronenburg en Ten Eekhove, mag je voortaan maar 50 kilometer per uur rijden  en niet meer 70 zoals nu nog. Minister Crevits heeft de maximumsnelheid op dat stuk van de drukke straat in Deurne verlaagd op vraag van de het SP.A-gemeenteraadslid Eva Mangelschots en van burgemeester Patrick Janssens.

Omdat de Bisschoppenhoflaan een gewestweg is, moest minister Crevits over de verlaging van de maximumsnelheid beslissen.

 

 

Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Er komen meer parkeerplaatsen voor autodelen in de stad Antwerpen. Dat meldt het kabinet van schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD). Hoeveel plaatsen er worden vrijgemaakt en wanneer ze beschikbaar zullen zijn, is nog niet bekend.

Maandag raakte bekend dat het aantal mensen dat een auto deelt via het bedrijf Cambio fors gestegen is. Antwerpen hinkt wat achterop, maar is van plan om dat te verhelpen.

'Meer dan een jaar geleden hadden we al voor parkeerplaatsen gezorgd, de borden om ze aan te duiden waren aanwezig en alles was klaar, maar Cambio beschikte toen nog niet over voldoende wagens om al die plaatsen te benutten', zegt kabinetsexpert Cathy-Ann Van Volsem. 'Dat zou hebben geleid tot foutparkeren, wat we willen vermijden.' Nu heeft Cambio wel voldoende auto’s.

Er zullen nieuwe plaatsen worden opgeleverd en die zullen aangeduid worden met een speciaal logo, zoals onlangs ook gebeurde voor taxi’s in Antwerpen. De plaatsen kunnen door iedereen benut worden die aan autodelen doet, omdat het volgens de stad moeilijk is om exclusief voor een bepaald bedrijf plaatsen vrij te houden op de openbare weg. Het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf van de stad Antwerpen (GAPA) zal erop toezien dat enkel autodelers de plaatsen gebruiken. Mensen die er met hun eigen wagen parkeren, riskeren een retributie.

 Het beugelsysteem waarmee Cambio de plaatsen in andere steden afbakent, is geen goed idee volgens het kabinet van Van Campenhout, omdat dat vandalisme in de hand zou werken.

Hoboken keurt voortontwerp heraanleg Krugerstraat goed

Het districtscollege van Hoboken heeft het voorontwerp goedgekeurd voor de heraanleg van de Krugerstraat fase 2, het deel tussen de Steynstraat en de Lageweg.

Nu wordt er nog advies gevraagd aan de jeugdraad van Hoboken en aan de ouderenraad. Daarna wordt het ontwerp in de districtsraad besproken. Ook organiseert het district nog een hoorzitting voor de bewoners. Daarna wordt een defintief plan getekend en wordt overgegaan tot uitvoering.

Met deze heraanleg sluit het district aan op de heraanleg van de Krugerstraat fase 1, het gedeelte tussen de Antwerpsesteenweg en de Steynstraat. Het profiel is gelijkaardig. Er komen verkeersplateaus ter hoogte van de Kempenlandstraat en de Hagelandstraat. Parkeren is aan beide zijden in parkeerstroken toegestaan en na de heraanleg worden eveneens 20 bomen geplant. De heraanleg wordt geraamd op een 300.000 euro.

De plannen kunnen na afspraak ingekeken worden bij het Stedelijk Wijkoverleg, tel. 03-820.30.15 op de eerste verdieping van kasteel Sorghvliedt.

Actie voor meer trams op lijn 24

Hicham De vakbonden hebben zondagmorgen een ludieke actie gevoerd op de Rooseveltplaats in Antwerpen. Ze ijverden voor meer trams, vooral op zondagmorgen op lijn 24 Deurne-Hoboken. Die tramlijn kampt op zondag met een overbezetting, zo zegt Hicham El Mzairh van ACLVB.

De vakbondsleden deelden zondagmorgen sardineblikjes uit en een pamflet om de situatie te schetsen aan de tramgebruikers. 'We willen met de actie duidelijk maken dat de chauffeurs en wij als vakbonden al maanden ijveren om de capaciteit van de lijn 24 op te voeren, maar De Lijn weigert dat te doen', zegt Hicham El Mziarh.

'Het zou logisch zijn want de tramlijn passeert langs drukke gebieden in de stad zoals de Turnhoutsebaan en de Brederostraat waar veel winkels open zijn. Bovendien passeren we ook twee parkjes en de Vogeltjesmarkt. Dikwijls kunnen chauffeurs niet anders dan doorrijden omdat er niemand meer op de tram kan. We willen de klanten met onze actie duidelijk maken dat ze niet op de chauffeurs moeten vloeken want dat zij ook vragende partij zijn voor meer trams.'

Volgens De Lijn zijn er nieuwe tramstellen besteld. 'We delen zeker de bezorgdheid van het personeel, maar we zijn een beetje het slachtoffer van het groeiend succes van de trams', zegt woordvoerder Koen Peeters. 'Onze middelen zijn voorlopig beperkt. We moeten dus het materiaal dat we hebben zo efficiënt mogelijk inzetten. We willen wel benadrukken dat er op lijn 24 nu ook al gekoppelde tramstellen rijden. Verder vragen we geduld, want tegen het einde van het jaar zouden de dertig nieuwe tramstellen in aantocht zijn.'

Stad pakt onveilige verkeerspunten aan

Het Antwerpse stadsbestuur pakt nog dit jaar enkele zwarte verkeerspunten aan. De zes kruispunten komen uit de inventaris van de verkeersveiligheid, een lijst met de zwaarste en meeste ongevallen gebeuren. Opvallend is dat de buurt van het Sint-Jansplein er met vier kruispunten vertegenwoordigd is. Zo gaat het daar om de kruispunten van de Van de Wervestraat met de Van Aerdstraat, met de Houwaertstraat en de met de Vondelstraat. Er komt iets verder ook nog een veilige facelift van het kruispunt Van Maerlantstraat en Olijftakstraat.

De twee andere zwarte punten zijn de hoek van de Ernest Van Dijckkaai met de Suikerrui en het kruispunt Fruithoflaan en Flor Alpaertstraat in Berchem. De verkeersingrepen zijn nog een gevolg van de Staten-Generaal voor de verkeersveiligheid van april vorig jaar.

Trams botsen op Turnhoutsebaan

Rond acht uur deze morgen zijn twee trams gebotst op de Turnhoutsebaan. Een tram reed ter hoogte van de halte aan de Kerkstraat achteraan in op een stilstaande tram. Daardoor konden er geen trams meer doorrijden. Alle reizigers moesten uitstappen en hun weg verderzetten met een van de bussen die over de Turnhoutsebaan rijden.

Volgens de woordvoerder van De Lijn waren bij de aanrijding twee gekoppelde trams (met dus telkens twee voertuigen) betrokken. Merkwaardig genoeg raakte het voorste rijtuig van de tram die werd aangereden defect. Die werd naar een zijspoor op het Astridplein gesleept. Na een half uur konden de tram weer rijden over de Turnhoutsebaan.

Renovatie Kattendijksluis start maandag

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) start maandag 2 februari de renovatie van de Kattendijksluis. De sluis verbindt binnen twee jaar opnieuw de Schelde met het Kattendijkdok. De Kattendijksluis werd in de jaren negentig gesloten, maar gaat nu opnieuw open omdat zeilschepen en jachten anders niet langer naar de jachthaven Willemdok en het Kattendijkdok kunnen varen. Ze geraken niet onder het geplande viaduct Lange Wapper van de Oosterweelverbinding. De renovatie kost 17,6 miljoen euro en maakt deel uit van het Masterplan Antwerpen.

Vrijdag mogelijk staking bij de Lijn in Antwerpen-Noord

Vrijdag wordt er mogelijk gestaakt bij De Lijn in de regio Antwerpen Noord. Dat meldt de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. Aanleiding is een aantal agressiegevallen. De vakbond besliste de actie niet te steunen. De socialistische vakbond ACOD beslist vrijdagochtend.

De stakingen vinden mogelijk plaats in de stelplaatsen van de Tjalkstraat, Zandvliet en Wuustwezel. Het ACV verspreidde donderdagavond een pamflet onder het personeel met de mededeling dat het eventuele acties niet steunt. "Wij hebben de voorbije jaren, samen met De Lijn en de overheid, maatregelen uitgewerkt om agressie zoveel mogelijk te voorkomen en sneller en beter aan te pakken. Helaas zal men nooit kunnen uitsluiten dat er ergens gefrustreerden, gekken, crapuul of misdadigers ronddwalen. Op een moment van zware economische crisis met alle spanningen die dit meebrengt, schoolkinderen en collega-werknemers letterlijk en figuurlijk onverwachts in de kou laten staan, biedt geen oplossing voor een maatschappelijk probleem", zegt secretaris Freddy De Wilder.

ACOD nam donderdag nog geen standpunt in. "Ik zal mij morgenvroeg naar de stelplaatsen begeven en zien wat de chauffeurs zeggen. Pas dan zal ik mijn standpunt bepalen", zegt secretaris Luc Vervoort. Hij laat wel weten het personeel niet in de kou te zullen laten staan. "Ik kan de reactie wel begrijpen. Gisteren werd een chauffeur tot twee keer toe in het gezicht gespuwd, vandaag kreeg een andere van een student een klap in het gezicht."

Treinverkeer Antwerpen verstoord door stroompanne

Het treinverkeer van en naar Antwerpen is woensdag verstoord door een stroompanne in het seinhuis van het station Antwerpen-Berchem. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Het defect deed zich voor rond 9.15 uur, maar zou inmiddels opgelost zijn. Het leidde tot vertragingen van een kwartier tot een half uur op alle spoorlijnen die aankomen of vertrekken in Antwerpen.

Rond 11 uur zou het treinverkeer weer normaal moeten verlopen, aldus Infrabel. De oorzaak van de storing is nog niet bekend, maar wordt onderzocht.

Hinder door werkzaamheden aan waterleiding Charles De Costerlaan

Woensdag 14 januari hervatten de werkzaamheden op de Charles De Costerlaan. Vorige week werden die nog stilgelegd omwille van het vriesweer. Tot 6 februari 2009 worden een tot twee rijstroken afgesloten op de Charles Decosterlaan. Dat is nodig om de hoofdwaterleidingen van de Waaslandhaven te verleggen naar Het Vliet. Verkeer blijft steeds mogelijk in beide richtingen, maar zal plaatselijk slechts over een rijstrook beschikken.

Parallel met het knooppunt Sint-Anna Linkeroever komen de hoofdwaterleidingen van de Waaslandhaven. Die liggen nu nog in het Sint-Annabos. Om de waterleidingen te kunnen verleggen, moet de aannemer tussen 14 januari en 6 februari 2009 de Charles Decosterlaan gedeeltelijk afsluiten. Deze werken werden vorige week uitgesteld omwille van het winterweer.

Het afsluiten gebeurt in verschillende fasen:

 • 14 januari: afsluiting rijvakken richting Linkeroever van 7u30 tot 16u30
 • 15 januari: afsluiting rijvakken richting Antwerpen 7u30 tot 16u30 21 en 22 januari: zijrijbaan (richting Antwerpen) afgesloten
 • 26 tot 30 januari: afsluiten twee rijvakken richting Antwerpen
 • 2 tot 6 februari: afsluiten twee rijvakken richting Zelzate

Het verleggen van de hoofdwaterleidingen van de Waaslandhaven is nodig om een tunnel voor de Oosterweelverbinding te kunnen bouwen. Het gaat om twee grote leidingen met een diameter van respectievelijk 60 cm en 70 cm die ook worden gebruikt voor het uitwisselen van drinkwater tussen de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

 • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
  Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

  John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
  Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!