Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Wat moet er gebeuren om Opel te redden?

De Europese tak van de autobouwer General Motors zit in moeilijke papieren. En ook voor de Antwerpse Opel-fabriek is onzekerheid troef. De Vlaamse regering biedt financiële hulp aan, maar de Europese directie lijkt niet echt geïnteresseerd. Het personeel in Antwerpen maakt zich zorgen.

Wat denkt u daarvan? Had deze moeilijke en onduidelijke situatie vermeden kunnen worden? Moeten onze politici meer doen en krachtdadiger optreden? Moet het personeel gewoon het werk neerleggen? Laat het ons weten.

Duizend Antwerpse leerlingen Waardig aan het Werk

Om jongeren meer inzicht te geven in werksituaties wereldwijd, organiseren de stad Antwerpen en 11.11.11 gratis workshops ‘Waardig werk werkt’ voor leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs (ASO – TSO – KSO – BSO). Meer dan duizend leerlingen van veertien Antwerpse scholen schreven zich in.

De campagne ‘Waardig werk werkt’ voert actie voor het recht op waardig werk en op een leefbaar loon voor iedereen. Veel werknemers moeten nog altijd rondkomen met minder dan twee dollar per dag. Nochtans is een goede job tegen een fatsoenlijk loon de beste hefboom om uit de spiraal van armoede te geraken.

Eerst maken de leerlingen, tijdens een interactief spel, kennis met verschillende aspecten van waardig werk, zoals het verbod op kinderarbeid en het verbod op discriminatie op de werkvloer. De deelnemers passeren in groep langs verschillende standen waar ze deze thema’s aan de hand van opdrachten aan den lijve kunnen ondervinden.

Nadien begint de workshop. Elk groepje leerlingen vertegenwoordigt een bepaald land. Hoe meer kaartjes de jongeren verzamelen, hoe meer maatregelen hun land neemt om zijn werknemers een waardig werk en dito inkomen te garanderen. Pas als alle landen sámen voldoende maatregelen hebben getroffen, is de missie geslaagd. Solidariteit tussen werknemers en tussen landen blijkt dus dé belangrijkste oplossing.

Voor de vierde keer organiseert de stad Antwerpen samen met 11.11.11 een reeks workshops voor scholen. De vorige edities stonden in het teken van de Millenniumdoelstellingen. Alle workshops voor dit jaar zijn volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk.

De campagne Waardig Werk is een breed samenwerkingsverband van de twee koepels van de Noord-Zuidbeweging, 11.11.11 en CNCD-Opération 11.11.11, de Vlaamse ngo’s Wereldsolidariteit, fos-socialistische solidariteit en Oxfam-Solidariteit, en de vakbonden ACV, ABVV en ACLBV.

Meer informatie over de Campagne Waardig werk: www.waardigwerk.be.

Provincie en universiteit Antwerpen werken project uit rond logistiek

Het Havencentrum Lillo van de provincie Antwerpen en het Institute of Transport and Maritime Management Antwerpen (ITMMA) van de Universiteit Antwerpen bundelen hun krachten in een project dat de logistieke sector promoot bij een breed publiek. De projectpartners willen daarvoor in het najaar van 2009 een boek en een interactieve website voorstellen.

De Antwerpse regio staat zeer sterk op het vlak van logistiek en geniet daarin een goede reputatie, maar de sector staat niet goed aangeschreven bij het grote publiek. De provincie Antwerpen speelt door middel van de haven en de talloze logistieke zones in het achterland een belangrijke rol in de wereldwijde goederenstromen.

"De lezers van het boek en de bezoekers van de website zullen meegenomen worden in een verhaal met aandacht voor ontwikkelingen in de wereldeconomie, de routing van goederen, de logistieke trends, de wisselwerking tussen economie, logistiek en ecologie en vooral de positionering van de provincie Antwerpen binnen dit geheel," legt gedeputeerde voor Economie, Koen Helsen, uit.

Het ITMMA en het Havencentrum Lillo werken de komende maanden samen aan het project. Het projectteam wordt bijgestaan door een begeleidingscommissie met vertegenwoordigers van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen, het Vlaams Instituut voor de Logisitiek, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de provincie Antwerpen en de academische wereld. Bestaande rapporten over logistiek in Antwerpen zullen verwerkt en aangevuld worden met nieuw materiaal en voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

ITMMA is een interfacultair instituut van de Universiteit Antwerpen dat academisch ondersteunde praktische vorming en onderzoek biedt op het gebied van haven- en maritieme economie. Het Havencentrum Lillo brengt de kennis over de haven over aan jongeren en volwassenen.

Reageer: regulariseren of niet?

Twee partijen maakten gisteren hun visie op mensen zonder papieren bekend. Vlaams Belang begint een campagne waarin het illegalen wil aansporen om zelf terug te gaan naar hun land van herkomst. De partij heeft daar zelfs een illegalofoon voor geopend, iets wat erg op een kliklijn lijkt.

Tegelijkertijd roepen zo'n tachtig organisaties uit het Antwerpse middenveld op om te betogen voor duidelijke citeria voor de regularisatie van mensen zonder papieren.

Wat vindt u daarvan? Moeten illegalen zo snel mogelijk ons land uitgezet worden? Of moeten we hen net papieren geven, zodat ze kunnen werken en hier hun leven opbouwen? Laat het ons weten.

Reageer: Ondervond u hinder van de staking

Voor de tweede dag op rij hebben de stadsambtenaren aangesloten bij de ACOD gestaakt. Daardoor is er al dagenlang vrijwel geen huisvuil opgehaald. Dinsdag was immers een feestdag, en woensdag en donderdag werd er gestaakt. Het zal nog dagen duren voordat die achterstand van dagen ingehaald is.

Wat vindt u daarvan? Ondervindt u hinder van de staking? Kan u er begrip voor opbrengen, of vindt u dat de gewone inwoner van Antwerpen de dupe wordt van dit soort spelletjes? Moet de stad huisvuilophalers opvorderen om het vuil te komen ophalen? Laat het ons weten.

Staking ACOD-stadspersoneel Antwerpen: dienstverlening verstoord

De ACOD-militanten van het Antwerpse stadspersoneel staken donderdag voor de tweede dag op rij. Ze doen dat uit onvrede tegen hun gewijzigde personeelsstatuut en het uitblijven van compensaties voor de afschaffing van de betaalde lunchpauze.

Door de actie zullen verschillende stadsdiensten niet werken zoals normaal. Vooral de huisvuilophaling en de kinderopvang zullen hinder ondervinden. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de staking wordt opgevolgd. Zowat de helft van de stedelijke kinderdagverblijven zal donderdag gesloten blijven. Daarnaast wordt er in bepaalde delen van de stad donderdag geen vuilnis opgehaald. Ook de sport- en cultuurcentra zullen hinder ondervinden. De districtshuizen zijn in principe open, maar werken met een kleinere bezetting. De stedelijke scholen zijn open.

Mogelijk wordt er vrijdag nog voort gestaakt, maar dat zal pas in de loop van de dag duidelijk worden. De liberale en de christelijke vakbond doen niet mee met de actie. Die laatste vreest zelfs dat deze stakingen het imago van het Antwerpse stadspersoneel gevoelig zullen beschadigen.

Reageer: Worden winkeldiefstallen hard genoeg aangepakt?

Unizo Antwerpen heeft de indruk dat winkeldieven amper vervolgd worden door het Antwerpse parket. De politie doet wel inspanningen om ze te vangen, maar daarna gebeurd er bitter weinig, vindt Unizo-ondervoorzitter Nico Volkeryck. Ook de uitbaters van bijvoorbeeld de Ringz & Thingz uit de Kammenstraat delen die indruk van Volkeryck.

Klopt niets van, reageert het Antwerpse parket. Alleen gebeuren veel sancties zonder dat de benadeelden erbij betrokken zijn. Veel minder zichtbaar dus.

Wat denkt u daarvan? Worden dieven inderdaad te laks aangepakt? Moet er harder opgetreden worden? Of doet men genoeg? En heeft u ooit zelf iets gestolen? Laat het ons weten.

Reageer: Ondervond u hinder van de staking

De socialistische vakbond ACOD hield maandag een staking. En ook dinsdag zullen de leden van de vakbond niet werken.

De gevolgen van zo'n staking laten zich raden: de huisvuilophaling liep in de knoei, districtshuizen bleven gesloten net als kinderdagverblijven of naschoolse kinderopvang.

Wat vindt u daarvan? Heeft u hinder ondervonden van de staking? Vindt u die staking gerechtvaardigd? Kunt u er begrip voor opbrengen dat er nog een dagje extra gestaakt wordt? Laat het ons weten.

Reageer: Opnieuw een staking bij het stadspersoneel

De socialistische vakbond ACOD kondigt voor woensdag, niet toevallig na het verlengde weekend, een 24-urenstaking aan. Zo kunnen de leden van de vakbond een deftig geïnformeerd worden. Maar daardoor zal de huisvuilophaling lam liggen, is de meerderheid van de kinderdagverblijven dicht en blijven bibliotheken, musea en sportinstellingen gesloten.

Wat vindt daarvan? Heeft de ACOD genoeg reden om te staken? Of zijn ze er gewoon op uit om een extra dagje aan hun verlengde weekend te plakken? En zal u hinder ondervinden van die staking? Neemt u maatregelen? Laat het ons weten.

Foto: betogers van ZNA trekken door de stad

De stakende werknemers van ZNA, het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, trokken gisteren door de straten van onze stad. Ze protesteerden tegen de plannen van  de directie om het poets- en keukenpersoneel in een aparte dochteronderneming onder te brengen.

Onze fotograaf John liep gisteren mee met de betogers en maakte er een fotoverslag van.

Znastaking

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!