Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Reageer: Hoe voorkomen we wachtrijen aan de schoolpoorten?

Voor de poorten van minstens tien scholen in Antwerpen brengen kandidaat-ouders de nacht door, de meesten al voor de tweede keer. Alleen zo kunnen ze zeker zijn dat ze hun zoon of dochter kunnen inschrijven in de school van hun keuze. En hoewel iedereen het op een of andere manier wel gezellig vindt, is niemand echt te spreken over dit soort taferelen, zoals hier aan het Sint-Lievensinstituut.

Wachten

Schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) ziet een oplossing in een andere selectie van ouders: niet wie eerst komt, maar wie het dichtste bij woont, krijgt voorrang.

Wat vindt u daarvan? Is dat een goed voorstel van Voorhamme? Of zijn er andere manieren om kamperende ouders aan de schoolpoorten te vermijden? Of vindt u dat allemaal wel kunnen? Laat het ons weten.

Stad heeft 176 speelterreinen

Een nieuwe brochure 'Speelterreinen in Antwerpen' wijst kinderen en jongeren de weg naar alle speelruimtes in de stad. Dat zijn er 176, waaronder twaalf skateterreinen. Ouders kunnen die brochure gratis opvragen bij de jeugddienst.

In die brochure staat een volledig overzicht van alle speelterreinen in de negen districten van de stad, aan de hand van plattegronden en korte beschrijvingen.

De speelplekken zijn ook te vinden op www.jeugd.antwerpen.be/speelterreinen.

Boekenberg 

Het speelterrein in het Boekenbergpark. bron: www.antwerpen.be

Eerste vergunning voor nieuwe woonwijk Regatta

Het Antwerpse stadsbestuur leverde vrijdag een verkavelingsvergunning af voor de eerst bouwfase van de nieuwe woonwijk Regatta op de Antwerpse Linkeroever. Naast het Galgeweel komen de volgende 10 jaar 450 eengezinswoningen, 1.050 appartementen en kantoren. Het geheel wordt opgetrokken in een groene omgeving, met als paradepaardje een recreatiepark van 12 hectare rond het water van het Galgenweel.

De eerste fase houdt vier bouwzones in, met 140 appartementen en 112 huizen tussen de Blancefloerlaan en het geplande Galgeweelpark. Binnenkort geeft de Vlaamse overheid ook een vergunning voor de aanleg van openbare wegen en rioleringen op Linkeroever. Daarna kan de projectontwikkelaar beginnen met de werken en worden ook de eerste bouwvergunningen goedgekeurd.

Volgens projectontwikkelaar Vooruitzicht is de goedkeuring van deze eerste verkavelingsvergunning een historisch moment. ‘We zijn al van 1992 bezig met dit nieuwe stuk stad. We hebben een lange weg afgelegd. Maar het project is er alleen maar beter en kwalitatiever op geworden’, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Van Maercke. Tegen de lente start de verkoop van de eerste woningen. Over de prijs wil Vooruitzicht nog niets kwijt, buiten dat ze ‘betaalbaar’ en ‘aan concurrentiele prijzen’ worden.

FOTO: Daklozen protesteren bij begin gemeenteraad

 

Straat

Een vijftigtal dak- en thuislozen voerde maandagavond actie gevoerd bij het begin van de gemeenteraadszitting om meer openbare toiletten te eisen. Hun actie maakte deel uit van de maandelijkse protesten van Stoparmoede.nu.

Onze blogfotograaf John ging eens kijken en maakte deze foto's.

Buurtcontracten uit Deurne, Merksem en Rozemaai vallen in de prijzen

Opsinjoren heeft naar jaarlijkse gewoonte drie buurtcontracten in de kijker gezet die opvallen door hun creativiteit, vrijwilligersinzet of uitstraling. Buurtcontracten zijn overeenkomsten waarin de afspraken staan tussen district en bewoners. Dit jaar vallen de volgende buurtcontracten in de prijzen:

 • De groenzone Langbaanvelden in Deurne: Begin 2008 begon dit buurtcontract. In 2008 maakten de bewoners een oude droom waar door het groenperkje om te toveren tot een prachtig plekje om te buurten en te feesten. Dit werk nam heel wat weekends in beslag, vooral de 'kasseiwerken' waren arbeidsintensief. Het resultaat is echter de moeite waard.
 • De boomspiegels Van Praetlei in Merksem: In 2001 plantten de bewoners van de Van Praetlei alle boomspiegels aan. Deze, meestal vierkante, kaders rond een boom zien er zeven jaar later nog kraaknet uit. Het buurtcontract telde dertig ondertekenaars.
 • Het plantsoen Pater Strackestraat, Rozemaai: Een groepje dames neemt sinds 2001 het onderhoud op zich van het plantsoen voor de sociale huisvestingsblok van de Pater Strackestraat 11 en 13. Door werken in de straat moeten ze een deel van de beplanting heraanleggen. Ze zorgen voor een groene, propere omgeving.

Opsinjoren biedt met de formule van buurtcontracten een instrument voor een aangenamere stad. De stad levert het nodige materiaal en de bewoners staan in voor het onderhoud. Er moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn: de plannen moeten realistisch en kleinschalig zijn en de bewoners moeten bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.

Zesentwintig gezinnen vinden thuis in nieuw complex

Op vrijdag 21 november overhandigden schepen voor wonen Leen Verbist en schepen voor stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout symbolisch de sleutel aan de nieuwe bewoners van het woningbouwcomplex in de Sint-Gummarusstraat en de Oudesteenweg in Antwerpen. Eerder had Carrefour al zijn intrek genomen in de handelsruimte van het complex. Het nieuwe woningbouwcomplex met handelsruimte in de Sint-Gummarusstraat en de Oudesteenweg is een belangrijke impuls voor de buurt. Het project kwam tot stand via een nauwe samenwerking tussen Arro, de Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij, en AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen.

Stadsontwikkeling en sociale woningbouw gaan hand in hand

Met het nieuwe complex realiseerden AG Vespa en Arro een uniek project, dat zowel aan de doelstellingen van stadsontwikkeling als aan de doelstellingen van sociale woningbouw beantwoordt. AG Vespa kocht negen verwaarloosde panden op voor de bouw van een project ‘wonen boven winkels’. De bouw werd door Arro gerealiseerd. Het complex bevat 900 vierkante meter winkelruimte waarboven zesentwintig koopwoningen werden opgetrokken. Het project voorziet bovendien 600 vierkante meter groen binnengebied. Dit project is een voorbeeld van hoe ‘wonen boven winkels’ aantrekkelijk kan worden uitgewerkt. Het wil vastgoedontwikkelaars en eigenaars van panden inspireren om zelf dergelijke projecten uit te bouwen. Dit project werd gerealiseerd met Europese steun.

Lees verder

Reageer: regulariseren of niet?

Twee partijen maakten gisteren hun visie op mensen zonder papieren bekend. Vlaams Belang begint een campagne waarin het illegalen wil aansporen om zelf terug te gaan naar hun land van herkomst. De partij heeft daar zelfs een illegalofoon voor geopend, iets wat erg op een kliklijn lijkt.

Tegelijkertijd roepen zo'n tachtig organisaties uit het Antwerpse middenveld op om te betogen voor duidelijke citeria voor de regularisatie van mensen zonder papieren.

Wat vindt u daarvan? Moeten illegalen zo snel mogelijk ons land uitgezet worden? Of moeten we hen net papieren geven, zodat ze kunnen werken en hier hun leven opbouwen? Laat het ons weten.

Tom Waes vreest voor zijn woonboot

De acteur Tom Waes woont in een prachtig omgebouwde woonboot in de Antwerpse haven. Maar het is niet meer echt zeker dat hij er wel mag blijven wonen. De haven heeft maar vier ligplaatsen voorbehouden voor woonboten en er zijn negen kandidaten.

De woonboot van Waes was enige tijd geleden onderwerp van een aflevering van het programma Huizenjacht op VT4. Die aflevering kan u hier nog eens bekijken.

FOTO: een woning voor allen

Wonen

Actievoerders van de Antwerpse actie wonen hebben vrijdagavond enkele tentjes opgeslagen op het Astridplein in Antwerpen. Daar zouden enkele van hen de nacht doorbrengen. De overige tentjes mochten door de daklozen gebruikt worden.

Zaterdagochtend, als iedereen goed en wel wakker was, nodigde de actiegroep iedereen uit om mee te wandelen door Antwerpen Noord. Het werd een soort verkrottings- en leegstandswandeling.

Onze blogfotograaf John wandelde mee en maakte deze foto's.

Open brief: Groen! eist respect voor zwakkeren

MievogelsVeradua_2

Groen!-voorzitster Mieke Vogels en haar voorgangster Vera Dua eisen in een open brief respect voor de zwakkeren in de maatschappij. Ze reageren daarmee op het idee van de stad Antwerpen om bij het toewijzen van sociale woningen voorrang te verlenen aan wie werkt.

Lees verder

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

 • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
  Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

  John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
  Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!