Home  Regio  antwerpen  antwerpen blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Antwerpen?
Laat het weten aan:
de stadsredactie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Baby K.: nog niet voor morgen

De ooievaar passeert nog niet meteen bij de olifanten van de Antwerpse Zoo. Vandaag is de progesteronwaarde van de aanstaande moeder Phyo Phyo nog steeds 0,74. En dat is veel te hoog. Pas wanneer dat hormoon naar 0 zakt, weten de verzorgers dat Baby K. er binnen de 48 uur aankomt. Daarvoor wordt trouwens elke dag het bloed van Phyo Phyo getrokken. Normaal moest het kleintje al een week geleden geboren zijn, maar er zit altijd wat speling op. Meer nog, het kan zelfs pas mei worden.

Luiaard Inueve naar Belfast Zoo

De populaire luiaardpeuter Inueve verhuist binnenkort naar de dierentuin van Belfast. Hij zag in juni 2007 in de Zoo het levenslicht en werd meteen door zijn moeder verstoten. Het weesje werd dan maar met de hand door de verzorgers van Nocturama grootgebracht. Inueve had een boontje voor verzorger Mike. Alleen in zijn baard voelde het kleintje zich goed, want alleen daarin wilde hij op het potje gaan. Ondertussen staat Inueve op eigen benen, of beter poten. Daarom mag hij in het kader van het kweekprogramma naar de Belfast Zoo. Vanuit de Amsterdamse dierentuin Artis komt een nieuwe mannetje naar de Zoo.

Baby K. met vertraging

Baby K., het eerste olifantje dat in ons land geboren wordt, laat voorlopig nog op zich wachten. Het was uitgerekend voor zaterdag 7 februari (lees Het Nieuwsblad van vrijdag 6 februari). De verzorgers verwachtten de bevalling van de hoogzwangere Phyo Phyo dan ook voor dit weekend, wanneer de Zoo haar jaarlijks personeelsfeest vierde. ‘De natuur laat zich niet plannen. Op de uitgerekende datum zit natuurlijk een enorme speling’, reageert Zoo-woordvoersters Ilse Segers. ‘Eigenlijk kan de kleine olifant nog tot eind mei ter wereld komen. Binnen al onze berekeningen alleen niet tijdens de paasvakantie.’

De olifantenverzorgers blijven dan ook nog tot eind deze maand op verhoogde paraatheid staan, met nachtelijke camerabewaking van hun troetels. Pas begin maart draait dat weer op een laag pitje, tot ze midden april opnieuw de waakzaamheid verhogen. De onzekerheid heeft er ook mee te maken dat vader Alexander Phyo Phyo twee keer dekte, met zo’n drie maanden tussen. De dierenarts en de verzorgers hebben geen flauw idee welke paring succes had.

Ook gisteren bleef de waarde van het vrouwelijk hormoon progesteron erg hoog bij de hoogzwangere olifant. Pas wanneer die sterk verlaagt, weet de Zoo dat Baby K. er binnen de 48 uur aan komt. Ondertussen schreven al 12.000 mensen zich in op de speciale website www.baby-olifant.be om tijdig op de hoogte gebracht te worden. De geboorte wordt trouwens live op een groot scherm op het Antwerpse Mechelseplein gebracht.

Nieuw dak voor vogels en reptielen

De vogels en de reptielen van de Antwerpse Zoo kregen een nieuw dak. Dat van het vogelgebouw dateerde al van 1950 en was dringend aan een opknapbeurt toe. Om de energiekosten te drukken, kwam er meteen een isolatielaag. De dierentuin investeerde in het vogeldak 203.350 euro, waarvan de stad Antwerpen er 41.000 bijlegt. Het dak van de reptielen is van 1972 en daar kostte de vernieuwing 155.400 euro. De stad geeft een restauratiepremie van 31.000 euro.

Personeelsfeest met baby-olifant

De Antwerpse Zoo viert zaterdag zijn jaarlijks personeelsfeest met een speciale attractie: de geboorte van een schattig baby-olifantje. Want de geboorte is voor zaterdag 7 februari uitgerekend, al zit er op die datum wel erg veel speling. In de fuifzaal komt een groot videoscherm waarop alle feestneuzen de Egyptische tempel mee in het oog kunnen houden. Meteen tonen alle Zoo-personeelsleden hun solidariteit met de olifantenbewaker. Want die moet 's nachts bij aanstaande moeder Phyo Phyo blijven waken, terwijl alle anderen lekker zitten te fuiven op het personeelsfeest.   

Blauwwanghoningeters geboren in de Zoo

In de Antwerpse dierentuin kropen vier blauwwanghoningeters uit het ei. Omdat het om erg gevoelige vogels gaat, worden ze door de verzorgers met de hand groot gebracht. De blauwwanghoningeter wordt normaal zo'n 13 centimeter groot en leeft in de bosgebieden van Australië, Tasmanië en Nieuw-Guinea. Ook de zwartvechtkeelkwartels broeden op eieren in de Zoo.

Reageer: Olifanten definitief naar Planckendael

De kogel is door de kerk. De negen houten olifantenbeelden van Andries Botha, die anderhalf jaar geleden het Koningin Astridplein sierden, komen nooit meer terug naar Antwerpen. Ze krijgen een definitieve stek in Planckendael, als de kunstenaar tenminste zijn zegen geeft.

De Zoo besliste om de olifanten niet terug te halen, omdat de stad en de NMBS geen leuke plaats aanboden op het Koningin Astridplein. 'Het heeft geen zin de olifanten terug naar Antwerpen te halen en ze dan ergens weg te moffelen', vindt Zoo-directeur Rudy Van Eysendeyk.

Reageer: Vindt u het jammer dat de olifanten niet terugkomen? Of lanceer een laatste smeekbede aan de Zoo, de stad en de spoorwegen om toch samen een geschikte plaats op het Koningin Astridplein te zoeken.

Geniet live van de geboorte bij de olifanten

De Zoo verwacht nu snel een baby bij de olifanten, al kan de zwangerschap van Kaing Pyo Pyo ook nog tot mei aanslepen. Want het is erg onduidelijk wanneer papa Alexander de olifant bevruchtte. Om op alles voorbereid te zijn installeerden de verzorgers gisteren een kraamkliniek in de Egyptische tempel.

Ze meten nu regelmatig de hormoonspiegel van Pyo Pyo. Zo kunnen de verzorgers en de dierenarts op twee dagen voorspellen wanneer de baby er aan komt.

Iedereen kan deze geboorte trouwens live volgen via het internet. Daarvoor moet je je registeren op www.baby-olifant.be. De dierentuin laat met een email of sms'je weten, wanneer de geboorte er aankomt. Op de website kan je trouwens ook het geslacht voorspellen, of suggesties voor een naam doen. De eerste prijs daarvoor is een exclusief kraambezoek bij de olifantenbaby van 100 kilogram.

Brand in restaurant Zoo

Het personeel van de Paon Royal, het restaurant van de Zoo op het Koningin Astridplein, rook vrijdagavond om 18.30 uur een zware brandgeur. Die bleek uit de kelder te komen, waar het magazijn is. Twee keukenbedienden gingen het vuur te lijf met enkele brandblusapparaten. De ondertussen opgetrommelde brandweer nam het blussen over. 

Bij de brand bleef de schade beperkt. Twee restaurantbedienden werden overgebracht naar AZ Stuivenberg omdat ze rook ingeademd hadden en ze mochten na verzorging naar huis. De o

orzaak van de brand wordt nog verder onderzocht.

Fotospecial: meer speelruimte in de Zoo

Ommeganckstraat1_2

De Zoo van Antwerpen wordt in tien jaar tijd tien procent groter. De giraffen en olifanten zullen binnen een paar jaar alvast de benen kunnen strekken. Ook de leeuwen verkassen naar een ruimere woonst, net als de kongopauw. De apen verhuizen zelfs naar een gloednieuw paviljoen. Tot slot wordt het kioskplein aan de ingang een publieke ruimte. Het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem heeft bijna twee jaar aan het plan gewerkt van de grootste toeristische bestemming van het land. Niet eenvoudig, want de Zoo herbergt een aantal historische gebouwen en landschappen die geïntegreerd moesten worden in de extra ruimte. De bouwmeesters moesten natuurlijk ook rekening houden met het dierenwelzijn. De uitbreiding van het dierenpark kost in totaal ongeveer 30 miljoen euro.

Bekijk hieronder  meer foto's van de maquette en de plannen.

Lees verder

Oudere berichten:
> Reageer: hoeveel zetels kan SP.A halen met deze lijst?
> Sociaal infopunt gaat van start in Hoboken
> FOTO'S: Achter de schermen van nieuwe musical 'Elisabeth' (keizerin Sissi)
> Studentenjob bij stad mag ook buiten de zomervakantie
> Voedselinspectie sluit cafetaria van Sint-Elisabethziekenhuis
> Nieuwe bisschop over de vasten en economische crisis
> Cipiers zoeken extra cellen met Koopjeskrant
> Een saai provinciestadje op YouTube?
> Toekomstige artsen en verpleegkundigen leren samenwerken
> Haven van Antwerpen verstevigt samenwerking met New York en New Jersey
> Park Inn opent hotel op Astridplein
> 500 Antwerpse leerkrachten mogen gratis naar Luizenopera
> Infopunt MAS tijdelijk gesloten
> Antwerpse 'Superman' redt motorrijder uit vuurzee
> FOTOSPECIAL: circusshow Afrika! Afrika! gaat in Belgische avant-première
> Reageer: 50 km per uur op de Bisschoppenhoflaan, een verstandige keuze?
> Pand van huisjesmelker deels verbeurd verklaard
> Vechtpartij in gevangenis minder zwaar bestraft
> Reageer: Vindt u dat blanco reclamepanelen van Benjamin Verdonck mensen aanzet tot nadenken over de economische crisis?
> Meer plaats voor autodelen op komst in Antwerpen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Antwerpen blogt

  • Onze stadsredactie blogt over Antwerpen.
    Uw reporters van links naar rechts: Jozef Leysen, Jean-Charles Verwaest, John Moussiaux, Walter Marien, Kris Goosenaerts, Dieter Stynen en Eline Bergmans.

    John Moussiaux won de Gouden Neus van Sint-Andries en maakt wekelijks fotoreportages voor de blog.
    Kijk binnen in Liliane's vernieuwde hoekje (klik hier) of kijk in het archief . Liliane is gepensioneerd levensgenieter en fabuleuze fotografe.

Zoeken

Nieuws uit antwerpen

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!