Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Poll: hek rond kerk of niet?

Moet het kerkhek terugkomen of niet? Daarover loopt vanaf vandaag een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk.

KerkhekDe Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arendonk werd tot voor kort helemaal omzoomd met een smeedijzeren hek. Sinds de heraanleg van het dorpscentrum werd de aangetaste omheining weggehaald en veilig opgeborgen in de gemeentelijke magazijnen in de Brandstraat. Na restauratie zou het handgemaakte traliewerk op blauwe natuursteen, dat beschermd is als monument, teruggezet worden.

'Wij hebben intussen een proefrestauratie uitgevoerd op een eerste stukje van anderhalve meter (zie foto, nvdr). Het heeft ons 27.310 euro gekost', zegt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A).

Ook burgemeester Nest Buijs (CD&V) viel steil achterover toen hij de factuur op zijn bureautafel kreeg. Sindsdien is hij nog minder geneigd dan vroeger om het smeedijzeren kerkhek van zo'n 155 meter lang in zijn oude glorie te herstellen. 'Een hek beschermen als monument is heel makkelijk, maar wij dragen de gevolgen. Ik durf eerlijk toegeven dat de restauratie van de kerkgrillie op dit moment geen prioriteit is voor ons. Alles waar wij als gemeentebestuur vandaag mee bezig zijn, is belangrijker dan dat.'

Bij Onroerend Erfgoed Antwerpen, de vroegere dienst Monumenten & Landschappen, vinden ze de handelswijze van de bestuurslui in Arendonk ongehoord: 'Het kerkhek in Arendonk is een beschermd monument. Zoiets afbreken is bij wet verboden. Uiteraard mag het hek tijdelijk wel even weggenomen worden voor restauratie, maar daarna moet het hoe dan ook terugkomen. Van een lokale overheid mogen we toch verwachten dat zij het goede voorbeeld geeft en de wet naleeft, niet?'

Wat vindt u? Met welke ijver moet het gemeentebestuur werken aan de restauratie van het aloude kerkhek? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht en stem ook mee op onze poll op www.nieuwsblad.be/arendonk. (Kijk in rechtse kolom en scrol naar beneden.)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e55126c10b8833 Listed below are links to weblogs that reference Poll: hek rond kerk of niet?:

Reacties

Uiteraard moet dit verschrikkelijk lelijke hek er terug komen.
Het schepencollege heeft zich laten vangen door de vorige pastoor en nu kan het helaas niet anders.
Wat zou er gebeuren als een andere inwoner van Arendonk zomaar beslist dat hij/zij doet wat hij/zij wil?
Buys en Co staan niet boven de wet!

Mooris

 mooris op 20 maart 2008 om 21:50

Met meer dan gewone ijver de bullen laten opladen door Jan Mash of bij den Tor rond zijn wei met hangbuikzwijnen zetten.

 J.Rekel op 21 maart 2008 om 10:42

Moet het hek rond de kerk teruggeplaatst worden ?

Hoe kan het dat deze vraag moet gesteld worden ?

Wat staat er immers op de site van de meerderheidspartij van de Cd&V (lees grillie februari 2006 ORANGE BLAADJE)

"Het geeft een raar gevoel - onze kerk staat er momenteel naakt bij in het maanlandschap dat ons centrum momenteel is.

Uiteraard is dit slechts een momentopname en gestaag werken wij aan de volledige vernieuwing van het centrum.

De "grillie" zoals genoemd in de volksmond is een geklasseerd monument. Er zijn voor- en tegenstaanders, maar op termijn zal een volledig gerestaureerde "grillie" teruggeplaatst worden.

Veel zal afhangen van de beschikbare fondsen bij de Dienst Monumenten en Landschappen. Zij staan in voor de financiering van de restauratie.

Ondertussen heeft het gemeentebestuur alles minitieus ontmanteld (stenen genummerd en foto's genomen) en zorgvuldig opgeslagen tot het moment van restauratie.

Ze komt dus terug."

Maar ja zijn er nog CD&V bestuursleden die naar de kerk gaan en de christelijke waarden uitdragen ? Gij zult niet liegen....

Wanneer gaat "monumenten en landschappen" eigenlijk boeten opleggen. Wonen op de Rode Del mag niet, bouwvergunningen aanvragen is verplicht, parkeerschijven leggen of je krijgt boeten....maar zelf lappen ze de wetgeving aan hun laars en lachen ze met de hogere overheid.

pro grillie op 23 maart 2008 om 10:20

Je moet wel echt gek zijn om dit belachelijke hek terug te plaatsen. Eindelijk beschikt ook Arendonk eens over iets waarop ze trots kunnen zijn, een mooi dorpsplein. Ik denk dat de miljoenen euro's die de restauratie kosten beter kunnen geinvesteerd worden in een verkeersveilige gemeente ipv in een stuk oud ijzer dat inderdaad enkel thuishoort op de schroothoop oud ijzer !! Wie gaat dit alles betalen trouwens, opnieuw de inwoner met hogere gemeentebelasting ??

 Boogie Woogie op 23 maart 2008 om 12:45

boogie woogie, dat kost arendonk niks want is gesubsidieerd
het gaat er trouwens niet om het hek wel of het hek niet
het gaat om de zware bouwovertreding die de gemeentelijke overheid zelfs niet doet blozen van schaamte
ik ga middden van de biezen een villa zetten

alles kan in arendonk dus waarom nog iets aanvragen

 progrillie op 23 maart 2008 om 19:38

da hekwerk terugzetten, zijn ze nu helemaal zot geworden, en wér op de met ew van è zokke laote raaie zekers, dan kunne ze beter die grillie van park deroissart trugzetten, die was nogalis wa schoonder dan die van diee tempel, en de mèt zonder diene tempel zo nog een schoonder met zijn

 malposje op 14 juni 2008 om 17:50Laat een reactie achter


Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!