Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Maximumsnelheid Schotelven opgetrokken naar 170 km/u

Even leek het dat je op het Schotelven en de Nieuwe Staatsbaan, zeg maar de weg van Arendonk naar Oud-Turnhout, voortaan 170 kilometer per uur mocht vlammen. Een onbekende had met een spuitbus en een mal het cijfer 1 voor het getal 70 op de verkeersborden gespoten.

In totaal had hij meer dan vijftien borden onder handen genomen. De politie vermoedt dat de aanpassing het werk is van een flauwe grappenmaker of iemand die recent op de weg werd geflitst wegens overdreven snelheid.

Een werkman van de gemeente Oud-Turnhout ging de borden op zijn grondgebied vanmiddag te lijf met spuitbus en vod. De gemeentearbeiders in Arendonk hadden de borden op hun territorium een dag al eerder gereinigd. Voor een goed begrip: de maximumsnelheid bedraagt er wel degelijk 70 km per uur. (ima/ema)

Img_1649 Img_1654 Img_1655 Img_1657

De Vrijheid: winkelstraat of woonstraat?

Bram_meersmanOnder de kerktoren van Arendonk zie je almaar meer appartementen en almaar minder winkels. Lees: 'Flats verdringen winkels in dorpscentrum'.

Unizo-voorzitter Bram Meersman, uitbater van frituur De Daries, wil projectontwikkelaars niet verbieden om nog nieuwe flatgebouwen op te trekken in Arendonk. Alleen wil hij dat ze ten minste het gelijkvloers inrichten als handelspand.

Speciaal voor 'Arendonk blogt' wandelde Bram gisteren over de Vrijheid, zeg maar de Gasthuisstraat van Arendonk, en nam een foto van alle 'spijtige verbouwingen en bouwplannen' die hij op zijn weg tegenkwam. 'Arendonk wordt stilaan een gezellige woongemeente in plaats van een gezellige shopgemeente', meent hij.

Om de projectontwikkelaars over te streep te trekken roept Bram het gemeentebestuur op om in te grijpen. Schepen van Lokale Economie Luc Bouwen (CD&V) reageert dat de gemeente weinig kan doen: 'Subsidies en boetes hebben pas zin als het om heel hoge bedragen gaat. Voor een kleine gemeente als Arendonk is dat helaas niet haalbaar.'

Dsc00014 Dsc00016 Dsc00011 Dsc00013 Dsc00017 Dsc00010

Wat vind jij? Begrijp jij dat projectontwikkelaars systematisch nieuwe appartementsblokken optrekken in Arendonk zonder winkelruimte op de benedenverdieping? Zijn er te veel of te weinig flats in Arendonk? Geloof jij dat de Vrijheid kan uitgroeien tot een volwaardige winkelstraat? Wat kan het gemeentebestuur doen? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Arendonkse kruidenier speelt quizmaster op vtm

Quizkandidaat_lucHet vtm-zomerprogramma De Zwarte Doos landde gisteren in Arendonk, in de Spar-superette aan de kapel van de Wampenberg. Kruidenier Gunther mocht voor één keer quizmaster spelen.

De winnaar van de quiz was de man die de grootste afstand moest afleggen om naar Arendonk te komen. Dat bleek een zekere Luc uit Stabroek te zijn. Hij was met de fiets. Om vóór acht uur in Arendonk te geraken was hij thuis al om 4.30 uur vertrokken. Exact zestig kilometer had hij op de teller staan toen hij 's morgens aan de kapel van de Wampenberg arriveerde.

Helaas kreeg Luc wel een héél moeilijke krant onder de neus geschoven om uit het hoofd te leren, want hij kon geen enkele vraag van de Arendonkse kruidenier correct beantwoorden. Zonder ook maar één euro verdiend te hebben kroop de onfortuinlijke Luc weer op zijn fiets, voor een nieuwe trip van zestig kilometer richting Stabroek.

Wil je het filmpje nog eens bekijken? Klik hier.

Rijbewijs volstaat om mee te doen aan rallycrosswedstrijd

Glossocircuit_opendeurOp het Glossocircuit aan het Schotelven in Arendonk vindt komende zondag een rallycrosswedstrijd voor niet-licensiehouders plaats. Dat betekent dat ook jij en ik mogen meecrossen over het parcours. Het enige wat je moet meebrengen, is je rijbewijs en een auto of een jeep die voorzien is van een rolkooi.

De dag verloopt zoals een echte rallycrosswedstrijd. Zo rijden de deelnemers drie kwalificatiereeksen en een finale. De eerste reeks start om 10.30 uur. De finales beginnen om 16 uur.

De Zwarte Doos van vtm strijkt neer in Arendonk

Vtm_2Het vtm-zomermagazine De Zwarte Doos, zeg maar de tegenhanger van 1000 zonnen en garnalen op één, zit in de lift. Langzaam maar zeker kruipt het programma omhoog in de kijkcijfertabel.

Het succces van De Zwarte Doos is vooral te danken aan de luchtbeelden van specialist Wim Robberechts, tot ver buiten onze landsgrenzen bekend voor wat hij in de lucht uitspookt. Zijn beelden worden niet alleen gebruikt als begingeneriek. Ze komen ook tijdens het programma terug om de aandachtige kijker naar een locatie X te leiden, waar de dag nadien een quiz wordt gespeeld. Vandaag is dat... Arendonk.

De uitzending begint om 19.45 uur. Meer info: vtm-webpagina De Zwarte Doos.

Mooiste dialectwoord: kiej of jèbizze(k)e?

Wat is het mooiste dialectwoord uit de Arendonkse flora? Twee typisch Arendonkse woorden maken nog kans op de titel: kiej en jèbizze(k)e. Jij mag de winnaar aanduiden. Dat doe je door je stem uit te brengen op www.nieuwsblad.be/arendonk. Je vindt de poll in de rechterkolom.

Kiej

.

Optie 1: kiej

Betekenis: denappel

Voorbeeld: 'Wallie gingen vruger elle(k)en aovend kieje raopen in 't bos. Omdè de kole zoe diejer wère, makte wallie de stoof aon mi kieje.'

.

.

Jebizze_e

.

Optie 2: jèbizze(k)e

Betekenis: aardbei

Voorbeeld: 'De jeste jèbizze(k)es van 't sezuuwn halden op de vaailing van Huiwegstraote ne recordpraais van twejehonderd euro per killo.'

.

.

Onze top-10: 10) Herzelantèèr: haagbeuk, 9) langbeejene: krulkolen, 8) jej'jes en peej'jes: erwten en wortelen, 7) kamme'es: varens, 6) kattestje(tt)e: lupienen, 5) vèère'esblaojer: ridderzuring, paterstokken, 4) rouwi kojle: rode kolen, 3) liejve vrèwe blumme's: vergeet-mij-nietjes, 2) gaanzetoe(ng)e: paardenbloembladeren, 1) kiej: denappel, of jèbizze(k)e: aardbei.

Wie slim is, schrijft zich nu al in voor Vrijkermis

Wil je op Vrijkermis geen tijd verliezen aan de inschrijvingstafel en je meteen concentreren op het veroveren van de gele trui? Wel, dan raden we je aan om je nu al in te schrijven via het internet. Dat kan door hier te klikken.

Je betaalt via Paypal, waarna je een bevestigingsmail krijgt van het organisatiecomité. Druk de mail af en breng de print komende zondag mee naar café Den Bengel. Op eenvoudig vertoon van de meegebrachte mail krijg je drie genummerde stickers, goed voor drie dagen vogelpikplezier.

De Volksspelen zijn intussen al aan hun 94ste editie toe. 'Een bewijs dat er vandaag nog altijd plaats is voor eenvoudig, volks vertier. Wij hopen de Volksspelen nog vele jaren te kunnen organiseren en over enkele jaren de 100ste editie te mogen vieren', zo lezen we op www.vrijkermis.be.

Vogelpik Ex-vogelpikwinnaar Sam Leyten, ook dit jaar topfavoriet voor de gele trui? (foto www.vrijkermis.be)

Verbroedering Arendonk is de ploeg van 't stad

KFC Verbroedering Arendonk mag zich weer even de ploeg van 't stad noemen, want blauw-geel won gisteravond met 2-5 van FC Vrij Arendonk. Het ging om een vriendschappelijke wedstrijd die in de eerste plaats bedoeld was om de nieuwe verlichtingsinstallatie van FC Vrij officieel in te spelen.

Doelpuntenmakers waren Thomas Geenen, Nick Janssen, John McAllister, Jef Nijs, Christian Campo en de heer Own. Ook de jetonautomaat van FC Vrij deed gouden zaken, want er daagden meer dan driehonderd supporters op voor de eerste avondmatch in het Stade de Meulegoor.

Redactie vist winnaars gratis tickets uit trommel

Vanuit alle uithoeken van onze aardbol werden de voorbije weken vakantiefoto's verstuurd naar arendonk@nieuwsblad.be. De computer op de redactie van Het Nieuwsblad Online-team viste uit de vele inzendingen twee winnaars. Zij winnen elk twee gratis tickets:

  • Maarten Aerts, Het Einde 4 in Arendonk: twee gratis tickets voor Sealife in Blankenberge
  • Staf Lasters, De Grens 65 in Arendonk: twee gratis tickets voor Bellewaerdepark in Ieper.

Sealife_3

.

Wil je ook jouw vakantiefoto op 'Arendonk blogt' publiceren? Dat kan nog altijd. Stuur je digitale prent dan naar arendonk@nieuwsblad.be, met vermelding van je naam, je adres en de plaats waar de foto genomen werd. Je kan er wel geen prijs meer mee winnen, alleen eeuwige roem bij je dorpsgenoten.

Dorpsderby wijdt nieuwe lichtinstallatie in

LichtinstallatieRond het voetbalveld van FC Vrij Arendonk staan vanaf dit seizoen heuse verlichtingspalen. De installatie wordt vanavond officieel ingewijd met een galamatch. Om 21 uur, net voordat de zon ondergaat in het Meulegoor, speelt FC Vrij Arendonk tegen dorpsrivaal KFC Verbroedering Arendonk.

De nieuwe lichtinstallatie werd betaald met geld van de Vlaamse overheid. In februari deelde Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vl.Pro) 1,6 miljoen euro subsidies uit aan honderd voetbalclubs in Vlaanderen, bedoeld als ondersteuning voor eenmalige infrastructuurwerken binnen de jeugdaccommodatie. Een van de gelukkigen was FC Vrij Arendonk. De Vraai ontving 17.000 euro.

Slechts 103 van de 410 ingediende dossiers werden goedgekeurd. Minister Anciaux baseerde zich onder meer op het aantal gediplomeerde trainers binnen de club, het aantal aangesloten jeugdspelers, de aandacht voor het meisjesvoetbal en de kwaliteit van het opleidingsplan voor de jeugd. Het dossier van FC Vrij voldeed aan zowat alle voorwaarden.

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!