Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

We zijn er even tussenuit

Strand

De blog gaat twee weken op vakantie. We drinken er een op jullie gezondheid!

Tot binnenkort,

Eddy Meulemans

Pitbulls versterken Verbroedering Arendonk op Bergrock

Op en rond de berg van het zwembad vindt op zaterdag 6 september de tweede editie van Bergrock plaats. De basisingrediënten van het evenement blijven ongewijzigd: het popfestival is opnieuw gratis en op het podium staan alleen groepen van Arendonkse bodem.

De affiche oogt opnieuw veelbelovend. Afsluiter van het festival is Swizzle. Zes andere lokale bands staan in voor het voorprogramma: Maizis, Scott Elvin, Apollo Creed, Witness, Jooz en Mr Jones.

Behalve op het podium zal je ook achter de toog enkele nieuwe gezichten zien. Vorig jaar werd het festival georganiseerd door de gemeentelijke cultuurraad en voetbalclub KFC Verbroedering Arendonk. Dit jaar krijgt de voetbalclub versterking van rugbyclub Pitbulls. Beide sportclubs staan dus in voor de organisatie.

Apollo_creed De tweekoppige rockband Apollo Creed gaf eerder dit jaar al eens een grandioos liveconcert op Arendonk Zingt & Swingt (FOTO NADINE MAES)

Koning Albert verhuist voor drie weken naar Arendonk

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Vandaag: augustus 2000. Het officiële statieportret van koning Albert II, dat normaal in de galerij der koningen van de Generale Maatschappij in Brussel hangt, verhuist uitzonderlijk voor drie weken naar feestzaal de Garve in Arendonk.

Louis_van_gorp Statieportret_2

Waarom het portret van Albert II naar Arendonk verhuist? Omdat de maker van het portret, kunstschilder Louis Van Gorp uit de Bergen in Arendonk, door de gemeente benoemd werd tot ereburger van het dorp.

Hoe de koning terechtkwam in een dorp als Arendonk? 'Heel toevallig', zegt Louis Van Gorp in Het Nieuwsblad van 3 augustus 2000. 'Zeven jaar geleden werden er twee kunstboeken uitgegeven over mijn werk. Via-via kwamen die boeken terecht bij koningin Paola, die zelf grote belangstelling heeft voor kunst. Niet veel later stonden de koning en de koningin bij mij voor de deur. Ze brachten een privébezoek aan mijn atelier, waarna de koning vroeg of ik een portret van hem wilde schilderen. Zeg nu zelf, zoiets kun je toch niet weigeren?'

Hoe lang hij gewerkt heeft aan het statieportret van koning Albert, een doek van anderhalve meter op een meter? 'Heel lang. Neem nog maar alleen het uniform. De sterren op de schouder, de speciale glans van het lint om zijn borst, de witte handschoenen, de pet onder zijn arm, je moet dat allemaal nauwkeurig bestuderen. Dat neemt tijd in beslag. Hoeveel uren ik er echt aan gewerkt heb, weet ik niet. Maar ik ben er wel een maand voor van huis geweest, samen met mijn vrouw in het buitenverblijf van de koning in Zuid-Frankrijk.'

Of de vorst een makkelijk model was? 'Je begrijpt dat ik daar niet op kan antwoorden. Maar algemeen kan ik je wel zeggen dat het welslagen van een portret voor drievierde afhankelijk is van het model. Daarom praat ik zelf heel veel met mijn modellen. Want iemand die je goed kent en die extravert is, daar kun je een veel beter schilderij van maken. Stokstijf blijven zitten, is helemaal niet nodig. Het enige wat ik vraag is dat ie ongeveer op z'n plaats blijft. (lacht) Want achternahollen op je ezel, dat gaat natuurlijk niet.'

Standbeeld Rik I krijgt grote broer in Arendonk

Het meest tot de verbeelding sprekende standbeeld in Arendonk is zonder discussie dat van wijlen Rik Van Steenbergen in de Wampenberg. Het borstbeeld van de tweevoudige wereldkampioen wielrennen is misschien wel de voornaamste toeristische trekpleister van Arendonk. Sinds kort staat er nog een veel groter standbeeld in ons dorp, in de Hertevelden: een immense stropop die de Oogstfeesten van KLJ, KVLV en Landelijke Gilde aankondigt. (FOTO NINA VAN HERCK)

Img_00081

NVVA: hartstikke leuk clubje van Nederlanders in Arendonk

VerenigingindekijkerOm hun landgenoten wegwijs te maken in Vlaanderen richtten enkele Nederbelgen in Arendonk een eigen vereniging op. Zo weten ze voortaan dat ze op Verloren Maandag bij de bakker een worstenbrood moeten bestellen en geen saucijzenbroodje.

Fons_claasenHet clubje van Nederlandse inwijkelingen en Vlaamse grensarbeiders heeft een lange naam: Nederlands-Vlaamse Vereniging Arendonk, de Kempen en omstreken (NVVA). Op geregelde tijdstippen spreken ze af om samen een bakje koffie, een biertje of een jus d'orange te drinken en tegelijk wat bij te leren over de cultuur en de administratieve mallemolen in Vlaanderen.

Dat in Vlaanderen andere regels gelden dan in Nederland, ondervond NVVA-voorzitter Fons Claasen (68) al meteen toen hij zijn auto wilde invoeren en voorzien van een Belgische nummerplaat. ‘Ik meldde me aan in het douanekantoor in Mol-Postel en dacht dat daarmee meteen alles geregeld was. Uiteindelijk bleek dat ik ook een gelijkvormigheidsattest en een rist andere documenten moest aanvragen.'

Fons en zijn vrouw wonen sinds drie jaar in de Hoendergaarsen in Arendonk. ‘Waarom we verhuisden? In 's Hertogenbosch woonden we in een semi-bungalow. Een halve losbouw noemen jullie dat. Hier in Arendonk hebben we voor evenveel geld een vrijstaande woning met een grote tuin. De ruimte maakt het verschil.’

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in België. Dat ondervond Fons toen hij de bekende bruine omslag van de fiscus in zijn brievenbus vond. ‘Ik verstond er geen moer van’, zegt Fons. ‘Vroeger in Nederland vulde ik mijn belastingbrief altijd zelf in: vier overzichtelijke velletjes met eenvoudige invulvakken. Hier in België is het een wirwar van codes. Als je geen Latijn-wiskunde gestudeerd hebt, snap je er niets van.’

Een oude volkswijsheid zegt dat Vlamingen werkers en Nederlanders praters zijn. Ook Fons kent die wijsheid. ‘Maar wij komen uit Noord-Brabant’, lacht hij. 'Kletsen en breien is onze leuze: praten en werken tegelijk.'

Jèbizze'e is mooiste dialectwoord van Arendonkse flora

Jebizze_esAls je morgen bij de koffie een jèbizze'esvlaoi of een ander dessert op basis van aardbeien krijgt voorgeschoteld, weet dan dat je het mooiste dialectwoord van de Arendonkse flora aan het opeten bent. Volgens de lezers van Het Nieuwsblad is een jèbizze'e de onbetwiste nummer 1 in het Arendonkse taalgegebied.

Meer dan honderd lezers brachten de voorbije weken hun stem uit op een speciale dialectpoll op www.nieuwsblad.be/arendonk. Exact 79,21 procent van de respondenten verkoos een jèbizze'e boven een kiej.

De volledige top-10 ziet er zo uit: 1) Jèbizze(k)e: aardbei, 2) Kiej: denappel, 3) Gaanzetoe(ng)e: paardenbloembladeren, 4) Liejve vrèwe blumme'es: vergeet-mij-nietjes, 5) Rouwi kojle: rode kolen, 6) Vèère'sblaojer: ridderzuring, paterstokken, 7) Kattestje(tt)e: lupinen, 8) Kamme'es: varens, 9) Jej'jes en peej'jes: erwten en wortelen, 10) Langbeejene: krulkolen.

Arendonk
Wat is het mooiste dialectwoord uit de Arendonkse flora?
- Jèbizze’e (aardbei)
79,21%
- Kiej (denappel)
20,79%
[Aantal stemmen : 101]

Twaalf Arendonkenaren lopen Dodentocht uit

DodentochtHonderd kilometer stappen in een etmaal. Zo simpel is de opdracht van de vermaarde Dodentocht in Bornem. Niet minder dan 28 Arendonkenaren, waaronder een ruime delegatie van café 't Stekske, vatten vrijdagavond de opdracht aan. Slechts twaalf van hen haalden tijdig de finish: Peter De Jager, Kobe Helsen, Jan Jespers, Betty Van Beek, Filip Van Bergen, Greet Van Bergen, Julien Van Bergen, Wim Van Gestel, Mart Van Steen, Victor Verrydt, Ivo Vervoort en Geert Willems.

De snelste van alle Arendonkse finishers was de 42-jarige Ivo Vervoort. Hij was zaterdag al om 11.09 uur binnen en haalde een gemiddelde snelheid van 7,1 kilometer per uur. Alle tijdsregistraties van onze dorpsgenoten in Bornem, ook van de opgevers, vind je op de trackingpagina van de Dodentochtwebsite: klik hier.

Dodentocht_bornem

Vakantiefoto van de week vanuit Noorse preekstoel

Bergen_2 Maarten Aerts uit Het Einde in Arendonk stuurde ons nog twee prachtige vakantiefoto's vanuit Noorwegen. Op de foto hiernaast zie je de stad Bergen, de op een na grootste stad van Noorwegen. Het beeld werd genomen vanop de bekende berg Ulriken, de hoogste van de zeven bergen rondom Bergen.

De grote foto hieronder is van de Preikestolen, wat letterlijk preekstoel betekent. Het is een van de allermooiste natuurmonumenten van Europa. Je moet er alleen heel voorzichtig zijn. Als je boven op de Preikestolen één stap te ver achteruit zou zetten, donder je exact 605 meter loodrecht naar beneden in het onderliggende fjord.

Wil je ook jouw vakantiefoto publiceren op 'Arendonk blogt'? Stuur je digitale prent dan naar arendonk@nieuwsblad.be, met vermelding van je naam, je adres en de plaats waar het beeld genomen werd.

Preikestolen_2

IJzeren haag in de Bergen

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

P8080212Vandaag: juli 2000. Gemeenteraadslid Jef Van Duppen (SP) voorspelt doden als het kruispunt Bergen-Kloosterbaan niet snel wordt aangepast.

'Als het kruispunt Bergen-Kloosterbaan in Arendonk niet snel wordt aangepast, gaan er doden vallen.' Dat zegt gemeenteraadslid Jef Van Duffel in Het Nieuwsblad van 8 juli 2000. Het socialistische raadslid doet die uitspraak op basis van persoonlijke observaties op de plaats van het dreigende onheil. 'Fietsers die vanuit de Bergen de Kloosterbaan willen opdraaien in de richting van het Sint-Claracollege steken de weg schuin over. En dat is levensgevaarlijk.'

Van Duffel stelt daarom voor dat dat de gemeente voor en achter het kruispunt een haag aanplant tussen de rijweg en het fietspad. 'Zo zijn de fietsers verplicht het fietspad te volgen tot óp het kruispunt zelf, waar ze de weg loodrecht kunnen oversteken. Veel veiliger.'

Het voorstel van Van Duffel werd uiteindelijk niet afgeschoten. Alleen maakte de toenmalige schepen van Openbare Werken Fons Vaes er een ijzeren haag van. Als je dus morgen met je fiets langs de ijzeren beugels in de Bergen rijdt, weet dan dat we het kunstwerk te danken hebben aan een ingenieus voorstel uit de zomer van 2000.

Gevonden: het goedkoopste tankstation van Arendonk

P8080211_2Hem laten voldoen is vandaag een dure grap. Toch zijn de brandstofprijzen na een vrij lange periode van onophoudelijke stijgingen eindelijk aan het zakken. Lees: 'Brandstofprijzen dalen, maar echt goedkoop tanken zit er niet meer in'.

Ook wij in Arendonk ontsnapten de voorbije maanden niet aan de almaar stijgende prijzen aan de pomp. Toch kun je volgens www.voordeligtanken.be nog hier en daar een paar euro's uitsparen als je het juiste pompstation kiest.

Op www.voordeligtanken.be kun je dagdagelijks per gemeente de geldende brandstofprijzen opvragen. Zo vind je in Arendonk vandaag de goedkoopste diesel aan het Schotelven. Dit zijn de dieseltarieven die wij vanmiddag noteerden, toen we langs alle Arendonkse tankstations reden.

  • Antol, Schotelven: 1,196 euro per liter
  • D & L, Wampenberg: 1,215 euro per liter
  • Total, Hertenvelden: 1,235 euro per liter
  • Total, Schotelven: 1,283 euro per liter
Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!