Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ferre en Zoë populairste voornamen in Arendonk

Ferre_en_zoeJonge ouders in Arendonk kiezen duidelijk voor andere voornamen dan elders in Vlaanderen. De populairste meisjesnaam boven de doopvont van pater Luc Vienne en pastoor Wim Haegens is Zoë. Bij de Arendonkse jongens staat Ferre op nummer 1.

Van alle meisjes die vorig jaar in Arendonk uit de bloemkolen kropen, kregen er drie de naam Zoë. Noor, Floor, Kaat, Kato, Kiana en Lore werden twee keer gekozen. Ook de teller van Ferre dikte in 2007 aan tot drie. Zijn dichtste achtervolgers zijn Lowie, Niels, Ruben, Rune, Seppe, Stan en Teun, met elk twee noteringen.

De Arendonkse voornamentabel wijkt danig af van de Vlaamse lijst. In Vlaanderen voert Lotte autoritair de hitparade aan, voor Emma en Lore. Zoë staat slechts op de achttiende plaats. Bij de jongens is Milan vandaag de populairste naam van Vlaanderen, voor Wout en Lars. Ferre vinden we pas terug op de veertigste stek.

Ken jij een Ferre of een Zoë die vorig jaar per ooievaar naar Arendonk werd gebracht? Stuur dan gerust een foto van hem of haar naar arendonk@nieuwsblad.be. Wij zorgen ervoor dat de ingestuurde beelden meteen gepubliceerd worden op 'Arendonk blogt'.

Duitse basis wordt verbouwd tot asielcentrum

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Johan_vande_lanotteVandaag: november 2000. De federale regering beslist om de Duitse basis in Arendonk in te richten als asielcentrum. Minister van Maatschappelijk Integratie Johan Vande Lanotte (SP) wil in ons dorp zeshonderd kandidaat-vluchtelingen opvangen. Het nieuws slaat in als een bom in Arendonk.

Minister Vande Lanotte haalt in Het Nieuwsblad van 16 november 2000 drie redenen aan waarom de Duitse basis in Arendonk 'een zeer geschikte site' is voor de opvang van asielzoekers:

  1. 'De voormalige Duitse basis is eigendom van de federale overheid: het ministerie van Landsverdediging.'
  2. 'Het domein is nog maar recent ontruimd en daarom in zeer goede staat.'
  3. 'In de bestaande gebouwen kunnen we onmiddellijk honderd tot tweehonderd asielzoekers opvangen. Verderop in het domein is er plaats voor een zogenaamd containerdorp, waar we met prefabpaviljoenen de capaciteit kunnen verhogen tot maximum zeshonderd vluchtelingen.'

Lees verder

Verbroedering verliest doelman met tweemaal geel

Joris_smeyersNadat doelman Joris Smeyers al na een half uur tegen een tweede gele kaart aanliep en zo vroegtijdig mocht gaan douchen, stond KFC Verbroedering Arendonk voor een ongelijke strijd tegen Nieuwmoer. De tien overgebleven apostelen vochten voor wat ze waard waren, maar gingen finaal met 3-1 kopje onder. Het Arendonkse doelpunt werd gescoord door Toon Van Roy.

FC Vrij Arendonk deed het thuis net ietsje beter en pakte opnieuw een punt: 1-1 tegen Kasterlee. Christian Campo trapte in de slotfase de gelijkmaker tegen de netten vanop de penaltystip.

Na bierclub nu ook leesclub in Arendonk?

Anne_van_goolToen Het Nieuwsblad vorig jaar in heel Vlaanderen uitpakte met een heus verenigingenrapport, behaalde Arendonk maar een matige score. Grootste pijnpunt was de gebrekkige infrastructuur voor sport en cultuur, maar ook op het vlak van verscheidenheid heerste Koning Middelmaat.

Vorige maand werd met het ABC'ke, of het Arendonks Bierclubke, al een hiaat opgevuld. Wellicht komt er weldra, in de gemeentelijke bibliotheek, alweer een nieuwe vereniging bij: een leesclub. Initiatiefneemster is Anne Van Gool.

'Wat ik onder een leeskring versta? Het is een beetje zoals ik met mijn vriendinnen doe: in overleg een boek kiezen, dan lezen en nadien bespreken. Elk om beurt zoekt een boek uit, bereidt een samenvatting voor en stelt enkele vragen op om erover te discussiëren. Dit leidt tot goede dialogen, uitwisseling van gedachten en sociale contacten', zegt Anne Van Gool, die je kunt bereiken via tel. 014-67.99.59 of e-mail anne.van.gool@skynet.be.

Hoe lekker is het Arendonkse Teljoorlekkerke?

Bakker Emiel Dilen (52) van bakkerij 't Centrum biedt zaterdag op de Dag van de Klant een koekje van eigen deeg aan: het Teljoorlekkerke, een nieuw Arendonks streekproduct dat hij ontwikkelde op verzoek van Unizo.

'Het Teljoorlekkerke is een krokant koekje met de afbeelding van een Arendonkse bordenlikker erop. Het is een koekje waar je niet dik van wordt', zegt bakker Emiel (tweede van links op de foto). 'Of het recept geheim is? Nee. De ingrediënten zijn bloem, suiker, kruidencitroen, eieren en echte boter.'

Het nieuwe Arendonkse streekproduct wordt verkocht per pakket van twintig koekjes, of 200 gram. De prijs is 3 euro per zakje. Er zijn drie smaken: boter, speculaas en amandelen.

Teljoorlekkerskoekjes (Foto ingezonden door BRAM MEERSMAN)

Wat vind jij van het nieuwe Arendonkse koekje? Hoe smaakt het? Is het Teljoorlekkerke echt zo lekker als de naam doet vermoeden? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Foto van de week: Arendonkse generatiegenoten Expo '58

Dat het dit jaar exact een halve eeuw geleden is dat de Expo '58 plaatsvond, daar hebben de nationale media ons de voorbije maanden voortdurend aan herinnerd. Maar over de Arendonkse vijftigjarigen, die nochtans precies even oud zijn als de Wereldtentoonstelling van '58, werd nergens met geen woord gerept.

Op www.nieuwsblad.be/arendonk eren we daarom wie ere toekomt. Onderstaande foto's uit de oude doos van de Arendonkse nazaten van '58 werden ons toegestuurd door Leo Raeymaekers. Wil je nog meer beelden bekijken van de huidige generatie van Abrahams en Sarahs in ons dorp? Surf dan naar de website van de Arendonkse vijftigjarigen. Zaterdag komen de '58ers nog eens samen, in De Garve.

Congo Klasfoto_jongens Klasfoto_meisjes

Sportpark Heikant overrompeld door duizend veldlopers

Maar liefst duizend kinderen tussen zes en twaalf jaar namen gisteren deel aan een grote scholenveldloop in het sportpark Heikant. Het ging om een gezamenlijk initiatief van atletiekclub Arac, het gemeentebestuur, het Rode Kruis, de scholen en de Stichting Vlaamse Schoolsport. De foto's werden ons toegestuurd door Tom Severijns, de nieuwe sportfunctionaris van Arendonk.

080923_075 080923_055_2 080923

Droom van Sam Gooris gaat in vervulling in 't Stekske

'Laat het gras maar groeien', zijn zowat de meest wijze woorden die we de voorbije jaren konden optekenen uit de mond van zanger Sam Gooris. Zijn droom werd afgelopen weekend werkelijkheid in café 't Stekske in Arendonk.

Om zijn derde verjaaardag als kroegbaas te vieren rolde Kristof Van Rooy (28) van 't Stekske 85 vierkante meter graszoden uit in zijn staminee. Een trouwe stamgast stuurde ons drie sfeerfoto's.

Stekske_in_het_groen Jong_geleerd Gezellig_in_den_hof

Nest Buijs en zijn ploeg krijgen klappen

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Ernest_buijs_2Vandaag: oktober 2000. De champagne blijft na de gemeenteraadsverkiezingen netjes in de ijskast staan bij de christen-democraten. De partij van Nest Buijs (CVP) gaat acht procent achteruit en verliest haar volstrekte meerderheid in de gemeenteraad.

De machtswissel aan de top van CVP-Arendonk blijkt in oktober 2000 geen voltreffer. Schepen Nest Buijs, die voor het eerst uit de schaduw treedt van zijn voorganger Jef Bouwen, komt het stemhokje uit met amper 652 voorkeurstemmen achter zijn naam. Ook zijn partij maakt geen al te beste beurt: ze verliest één zetel en daarmee ook de meerderheid in de gemeenteraad. Het enige goede nieuws voor Buijs & Co is dat ze met tien van de 21 zetels in de gemeenteraad de grootste partij blijven.

Ook Agalev verliest: min 2,9 procent. Vlaams Blok wint 1,8 procent en komt met Benny Lenaerts voor het eerst in de Arendonkse gemeenteraad. SP, VLD en NVA (die in 1994 een kartel vormden) halen samen 47,2 procent van de stemmen, of 9,1 procent winst. Maar het levert hen geen extra zetel op. De populairste man van het moment in Arendonk is Wim Hendrickx (SP), met 900 gekleurde bolletjes achter zijn naam.

De verdeling van de zetels na de verkiezingen van 2000: CVP 10 zetels, SP 5, VLD 2, NVA 2, Agalev 1 en Vlaams Blok 1. Twee dagen na de stembusgang sluiten CVP en SP een coalitie.

Vandaag zitten onze gemeenteraadsleden met 23 rond de tafel, waaronder 10 van CD&V, 6 van SP.A, 4 van A+, 2 van VB en 1 van VLD.

Verbroedering snoept ongeslagen leider eerste punten af

KFC Verbroedering Arendonk speelde vanmiddag thuis 0-0 tegen Oosterzonen. Een puik resultaat, want Oosterzonen was totnogtoe ongeslagen leider in eerste provinciale. In de stand schiet blauw-geel niet veel op met het behaalde gelijkspel. Het telt nu twee punten en blijft steken in de bodem van de rangschikking, op de 14de plaats.

FC Vrij Arendonk moest vandaag de wei in tegen Netezonen. Ook rood-wit sleepte een draw uit de brand: 1-1. Het is het eerste punt dat FC Vrij sprokkelt onder de nieuwe trainer Jan Van den Dungen. Het Arendonkse doelpunt werd gescoord door Christian Campo.

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!