Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Verkeerslichten op kruispunt Huiskens-Hoge Mauw

Aannemer VBG uit Herentals start maandag met wegenis- en rioleringswerken op de toegangsweg naar het industriepark Hoge Mauw, tussen transportfirma Peeters en staalbouwbedrijf Iemants. Tijdens de werken wordt de inrit van de Hoge Mauw tijdelijk verlegd naar de vroegere Klotputten, langs de soepboer zeg maar. Het straatje naar het voormalige voetbalveld van de Wippelbergse Wielertoeristen dient nu als uitrit.

Om toch nog vlot weg te geraken uit het industriepark staan er vanaf maandag noodverkeerslichten op het kruispunt met de Huiskens. Goed opletten dus dat je de komende dagen niet argeloos door het rood vlamt op de Huiskens. De gewijzigde verkeersregeling duurt wellicht nog tot april volgend jaar.

Pa310003 Verkeerslichten_hoge_mauw Verkeerslichten_huiskens

Kerkpaden blijven idyllisch donker in Arendonk

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Vandaag: maart 2001. Gemeenteraadslid Herman Hermans (NVA) vraagt om de kerkpaden tussen de Vrijheid en de Hovestraat te verharden en te voorzien van verlichting. Het schepencollege schiet het voorstel af.

Tijdens de gemeenteraad van maart 2001 stelt Hermans voor om de paadjes in het dorpscentrum te verharden en beter te verlichten om het comfort te verhogen voor voetgangers, fietsers en rolstoelrijders. 'Want nu zitten de smalle zandwegen vaak vol gaten en bulten', zegt hij.

Schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP) laat meteen verstaan dat hij niet wild is van het voorstel en breekt een lans voor de vele Arendonkse tieners die na zonsondergang bewust de donkere paadjes opzoeken voor hun eerste experimenten in de Grote Liefde. 'Ik ben ook jong geweest', zegt Hendrickx. 'Ik zou het in mijn tijd niet op prijs gesteld hebben als er toen veel verlichting was geweest in de paadjes.'

Paadjes (Foto PETER STUSZ, Arfoc)

Geen jenever of glühwein meer op Arendonkse kerstmarkt?

Een wafel en een warme chocomelk, dat kun je nog krijgen op de kerstmarkt van Kasterlee. Maar geen jenever of bier meer. 'We willen opnieuw een gezellige kerstsfeer creëren, geen zatlapperij meer', zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V). Lees: 'Kasterlee verbiedt drankkraampjes op jaarlijkse kerstmarkt'.

In Arendonk is er voorlopig nog geen drooglegging afgekondigd op kerstmarkten, kerstfeesten en kerstboomverbrandingen. Tot nader orde kunnen wij nog vrolijk van de ene jeneverbar naar de andere stappen. Ook bier of glühwein kunnen de Arendonkse verenigingen nog altijd à volonté verkopen.

Gluhwein_2 Kerstboomdrinkers

Wat vind jij van een kerstmarkt zonder jenever, bier en glühwein? Moet Arendonk het voorbeeld van Kasterlee volgen en alle drankkraampjes aan de kerststal verbieden? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Arendonkse bedrijvengids: cd-rom in plaats van boekje

Alle inwoners van Arendonk vonden gisteren tussen hun brieven en het reclameblaadje van de Aldi een cd-hoes met daarop een afbeelding van ons dorpsplein, het gemeentehuis en het borstbeeld van Rik Van Steenbergen. Het schijfje in de hoes blijkt de opvolger te zijn van de vroegere info- en bedrijvengids van Arendonk.

Doel van de cd-rom is om de bevolking snel wegwijs te maken in de gemeente en ons blindelings de weg te wijzen naar de plaatselijke middenstand. Met een eenvoudige muisklik vind je zowat alle handelaren, winkeliers, aannemers, artsen, osteopaten en gerechtsdeurwaarders die ons dorp rijk is. Behalve hun adres en telefoonnummers krijg je meteen ook een rechtstreekse link naar hun respectieve website. Ook de gemeentelijke diensten, de scholen en de Arendonkse oorden van vertier ontbreken niet op de cd.

Pa280565

Wat vind jij van de nieuwe cd-rom? Handiger dan de vroegere papieren info- en bedrijvengids? Steekt het schijfje al standaard in je pc? Of heb je hem meteen standaard weggestoken bij het restafval? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Laatste kasseiweg van Arendonk verandert van traject

Dat de laatste kasseiweg van Arendonk dan toch bewaard blijft, kon je vorige week al lezen in Het Nieuwsblad. Aannemer Mols stuurt in februari een ploeg kasseileggers ter plaatse om alle oude kinderkopjes op te breken, de fundering te verstevigen en daarna alle keien weer netjes op hun plaats te leggen. Lees: 'Laatste kasseiweg van Arendonk weldra gerenoveerd'.

Intussen zijn ook de details bekend van hoe de vernieuwde doortocht van Parijs-Roubaix in ons dorp er precies gaat uitzien. 'Het enige wat er echt verandert, is de aansluiting op de Huiskens', zegt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A). 'Om te vermijden dat het verkeer vanuit het kasseistraatje de grote weg zou opvliegen, leggen we een korte bocht in het traject. Zo komt het straatje haaks op de gewestweg te liggen.'

Laatste_kasseiweg

.

De buurtbewoners van de verbindingsweg tussen de Huiskens en de Roobeek krijgen wat ze gevraagd hebben: een nieuwe kasseiweg (FOTO LVH).

Schot bezorgt Verbroedering Arendonk eerste seizoenszege

John_mc_allisterNa negen speeldagen is het er dan toch van gekomen: het eerste elftal van KFC Verbroedering Arendonk heeft gewonnen. Dankzij een wereldgoal van de Schot John Mc Allister pakte blauw-geel in Vlimmeren zijn eerste zege van het seizoen. Veel overschot had Verbroedering nochtans niet, want het werd een overwinning met het kleinste verschil: 0-1.

Het puntentotaal van Verbroedering Arendonk stijgt nu ineens van vier naar zeven punten. Maar in de tussenstand in eerste provinciale verandert er weinig of niets: Arendonk blijft steken op de voorlaatste plaats.

Het laatste weekend van oktober zal overigens de boeken ingaan als een topweekend voor het Arendonkse voetbal, want ook FC Vrij Arendonk slaagde erin om zijn tegenstander onder de graszoden te stoppen. Het won thuis met 3-1 van Lentezon. Christian Campo scoorde twee keer. Zijn spitsbroeder Kurt Putzeys zette de netten eenmaal bol. FC Vrij staat nu tiende in derde provinciale, met twaalf punten.

Nederlands windmolenpark zaait storm in Arendonk?

Windmolens_2Stroomproducent Eneco Energie wil in Reusel een heus windmolenpark bouwen. Het gaat om vijf windturbines die ingeplant worden op minder dan vijfhonderd meter van de grens met Arendonk. Lees: 'Nederlands windmolenpark op halve kilometer van grens'.

De bouw van het windmolenpark maakt deel uit van een ambitieus klimaatsplan dat de gemeente Reusel-De Mierden eind vorig jaar goedkeurde. Een van de doelstellingen van het plan is om tegen 2025 volledig zelfbedruipend te zijn op het vlak van energie. Anders gezegd: de gemeente wil alle energie die ze nodig heeft voortaan zelf opwekken.

Het nieuwe windmolenpark, waarin plaats is voor vijf windturbines, komt te liggen aan de Laarakkerdijk. Aan welke dijk? Wel, als je morgen naar de EM-Té of naar Reusel-markt rijdt, sla dan driehonderd meter voorbij Van Cranenbroek rechtsaf in de Pikoreistraat. Die blijf je volgen, tot voorbij het motorcrossterrein van Reusel, en zo kom je vanzelf in de Laarakkerdijk. De open akkers en weiden in het gebied zijn volgens de Regio Eindhoven, de provincie Noord-Brabant en de Brabants Mileufederatie een toplocatie voor het winnen van windenergie.

Wil je er nog meer over weten? Kom dan op dinsdag 4 november naar de inwaaidag bij de familie Laarakker aan de Laarakkerdijk 12 in Reusel, waar de Reuselse wethouder Jan van de Sande zijn plannen officieel voorstelt aan het publiek. Eventuele zienswijzen (in het Vlaams: bezwaren) kunnen tot 1 december worden binnengebracht in het gemeentehuis van Reusel.

Wat vind jij? Verdient de gemeente Reusel-De Mierden lof voor haar klimaatsplan? Is de Laarakkerdijk inderdaad een toplocatie voor het winnen van windenergie? Is het toeval dat het windmolenpark zo dicht bij de Belgische grens ligt, denk je? Verwacht je dat de Nederlanders ons de wind uit de zeilen nemen? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Jong talent Jonas Janssen in voetsporen van vader Luc

Het eerste elftal van KFC Verbroedering Arendonk gaat morgen in Vlimmeren op zoek naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Dat de spelers van blauw-geel versleten zouden zijn, gaat zeker niet op. Want vorige zondag maakte zowaar een zestienjarige zijn debuut in de eerste ploeg: Jonas Janssen.

Jonas treedt daarmee letterlijk in de voetsporen van zijn vader Luc Janssen (40), die 24 jaar geleden eveneens op zestienjarige leeftijd zijn eerste match in de Kerkstraat speelde. Jonas voetbalde tot voor kort nog bij de jeugd van de Nederlandse eredivisieclub Willem II in Tilburg.

Arendonkenaar moet voortaan betalen voor blauwe zak

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

PmdVandaag: februari 2001. De huisvuilbelasting gaat fors omhoog, van 2.500 naar 3.000 frank per jaar. Ook de blauwe PMD-zakken zijn niet langer gratis. Dat beslist de gemeenteraad.

De blauwe zakken - bedoeld voor plastic flessen, metaal en drankkartons (PMD) - kunnen niet meer gratis worden afgehaald in het gemeentehuis. Voortaan betaal je tien frank per zak, zo blijkt uit de begroting die de gemeenteraad in februari 2001 goedkeurt.

Ook de vaste huisvuilbelasting stijgt, van 2.500 naar 3.000 frank per gezin. Daarvoor krijg je twee rollen van 25 zakken cadeau: 25 grijze voor het restafval en 25 blauwe voor de PMD-smurrie. Wie niet rondkomt met de aangeboden balen, moet achteraf nog eens betalen: veertig frank voor een grijze zak, tien frank voor een blauwe.

Intussen zijn we zeven jaar verder en zijn niet alleen de Belgische franken veranderd in euro's. Vanaf begin dit jaar hebben we ook allemaal een slimme container in huis. Wat vind jij van het nieuwe Diftar-systeem? Een verbetering? Of kijk je weemoedig terug naar de tijd van de goede oude vuilniszak? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Arendonkse leerkrachten in Chiro-uniform voor de klas

Op het secretariaat van de Chiro van Arendonk-centrum is een eerste foto gearriveerd van een Arendonkse onderwijzer die het aandurfde om afgelopen vrijdag op de Dag van de Jeugdbeweging in zijn korte Chirobroek naar school te komen. De durver bleek ene meester Stef van vrije basisschool Sint-Clara te zijn.

'Voor de Dag van de Jeugdbeweging riepen we alle Arendonkse leerkrachten op om in hun oud Chiro-uniform naar de klas te komen. Aan onze leden gaven we de opdracht om er een foto van te nemen, waarmee ze komende zondag een prijs kunnen winnen', zegt volwassen begeleider Evert Driesen. 'Uit goede bron vernamen we dat ook in de gemeenteschool Sint-Jan drie Chiro-leerkrachten rondliepen: juffrouw Els, juffrouw Diane en meester Jan. Alleen kregen we daar nog geen bewijsmateriaal van binnen.'

Op de Dag van de Jeugdbeweging gingen vorige vrijdag honderden leden van Chiro, Scouts en KLJ in hun uniform naar school. 's Morgens kwamen ze samen op het marktplein van Arendonk, waar ze elk een koffiekoek en een koude chocomelk kregen aangeboden. Waarom een koude? Omdat de gasbrander het begeven had.

Meester_stef Meester Stef en zijn leerlingen Lauren, Bie, Stefanie en Stijn op de Dag van de Jeugdbeweging. (FOTO STIJN LEFELON)

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!