Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Beste wensen voor 2009: toren, SS-slogans, fusie en kasseien

Daniel_josten_bij_uitkijktoren2008 was een opmerkelijk jaar en 2009 belooft nog opmerkelijker te worden. In drie delen blikken we terug op de markantste gebeurtenissen van het afgelopen jaar in Arendonk en nemen we onze wensen en voorspellingen voor werkelijkheid in het nieuwe jaar. Vandaag: deel 1.

Het Belvédère van 't Sluiske groeit in 2009 uit tot dé toeristische attractie van Arendonk. In januari 2008 ontstaat beroering over de nieuwe uitkijktoren in natuurreservaat het Goorken in de Asselbergen. 'Van op de bovenste verdieping van de toren krijg je een ruim zicht op de kenmerkende biotopen in Het Goorken: open water, moeras, bos, hooiland en heide', meldt Daniël Josten van het Agentschap voor Natuur en Bos in een persbericht. In werkelijkheid blijkt er vanuit de toren niet veel meer te zien dan boomtakken. De toren is immers amper twaalf meter hoog, lager dan de omstaande bomen.

Vlaams Belang-gemeenteraadslid belooft om nooit meer SS-slogans te tatoeëren. In februari 2008 haalt een Arendonks gemeenteraadslid het nationale nieuws. Silvy Van Beers blijkt in haar atelier aan de Onder d'Eike vrolijk nazisymbolen en SS-slogans op de armen en billen van haar klanten te branden. Intussen heeft Van Beers gezworen om het nooit meer te doen en blijft ze op post in de gemeenteraad.

Verbroedering en Vrij Arendonk blijven in 2009 strijden om de titel van 'ploeg van 't stad'. In maart 2008 gaan de jeugdspelers van blauw-geel en rood-wit samen op stage. De voorbode van een fusie? 'Wij zijn financieel gezond. Ik zie dan ook geen reden om te fusioneren', zegt voorzitter Karel Vosters van FC Vrij.

De laatste kasseiweg van Arendonk wordt in 2009 dan toch gerenoveerd. In april 2008 halen de bewoners van het verbindingsstraatje tussen Roobeek en Huiskens hun slag thuis: de kinderkopjes voor hun deur worden niet vervangen door asfalt. Begin volgend jaar stuurt aannemer Mols een ploeg kasseileggers ter plaatse om het bois de Wallers-Arendonck te renoveren. (Foto Lily Leys)

Al ijspret op krakende vijver Het Goorken in Arendonk

Op de Kalmthouse Heide wordt reeds geschaatst, zo hoorden we zonet op het radionieuws. Welnu, ook in Arendonk hebben enkele dappere burgers hun schaatsen al aangebonden. Zo werd vanmiddag op de vijver van natuurreservaat Het Goorken in de Asselbergen al duchtig geslibberd, gesleed en geschaatst. Of het ijs al dik genoeg is? Hooguit zes centimeter, schatten we. 'Een berekend risico, want de vijver is nergens dieper dan een halve meter', zo stelden de aanwezige ravotters op het krakende ijs zichzelf gerust.

Schaatsen_het_goorken Pc290084 346298

Special: granaten gevonden tussen schorseneren op Kruisberg

In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws', waarin we de markantste gebeurtenissen uit de periode 1998-2008 brengen, zijn we intussen al aanbeland in oktober 2001. Toch keren we vandaag even terug naar maart 1998, voor een specialleke.

Op 25 maart 1998 riskeerde een Nederlandse boer zijn leven toen hij onwetend een vracht schorseneren afkieperde in de Kruisberghoeve aan de Lusthoven in Arendonk, want de groenten bleken vermengd met granaten. In de hoevewasserij troffen arbeiders een tiental projectielen aan in het spoelwater. Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, kwam er plaatse om de springtuigen onschadelijk te maken. Het bleek te gaan om obussen uit de Tweede Wereldoorlog.

Obussen komen overigens niet alleen voor op Arendonkse akkers. Ook in West-Vlaanderen zijn de boeren als de dood voor achtergebleven granaten uit de Grote Oorlog. Dat zagen we begin deze maand nog in het tv-magazine Man Bijt Hond. In onderstaand filmpje zie je hoe enkele West-Vlaamse boeren hun Poolse knecht proberen te wijzen op het gevaar. Ze praten een beetje Engels zoals Jommeke Spaans spreekt. Heerlijke televisie!

Arendonk treurt om Hofschilder Louis Van Gorp (76)

LvgiDe beste portretschilder van zijn generatie is niet meer. Louis Van Gorp (76) reed gisteren met zijn fiets door Arendonk toen hij plots onwel werd en in elkaar zakte. Louis was getrouwd en had zeven kinderen.

Behalve een volkse en erg aangename man was Louis ook een uitzonderlijk groot kunstenaar. Wie de ambitie heeft om ooit een volledige overzichtstentoonstelling van hem te organiseren, zal tien sporthallen moeten afhuren. Louis schilderde zes dagen op de zeven en maakte al honderden meesterwerken. Drie thema's komen telkens terug: landschappen, menselijke portretten en naaktfiguren.

Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het officiële portret van koning Albert II, dat vandaag in de Galerij der Koningen in Brussel hangt. In verscheidene interviews met Het Nieuwsblad praatte hij vrijuit, maar altijd met veel respect, over zijn relatie met het koningshuis. Hieronder enkele beklijvende passages.

Hoe de koning destijds terechtkwam in een dorp als Arendonk? 'Heel toevallig', antwoordde Louis. 'In 1993 werden er twee kunstboeken uitgegeven over mijn werk. Via-via kwamen die boeken terecht bij koningin Paola, die zelf grote belangstelling heeft voor kunst. Niet veel later stonden de koning en de koningin bij mij voor de deur. Ze brachten een privébezoek aan mijn atelier, waarna de koning vroeg of ik een portret van hem wilde schilderen. Zeg nu zelf, zoiets kun je toch niet weigeren?'

Hoe lang hij gewerkt heeft aan het statieportret van koning Albert, een doek van anderhalve meter op een meter? 'Heel lang. Neem nog maar alleen het uniform. De sterren op de schouder, de speciale glans van het lint om zijn borst, de witte handschoenen, de pet onder zijn arm, je moet dat allemaal nauwkeurig bestuderen. Dat neemt tijd in beslag. Hoeveel uren ik er echt aan gewerkt heb, weet ik niet. Maar ik ben er wel een maand voor van huis geweest, samen met mijn vrouw in het buitenverblijf van de koning in Zuid-Frankrijk.'

Lees verder

Zakkenhandelaar bouwt nieuwe fabriek in Joegoslavië

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Vandaag: oktober 2001. Zakkenhandelaar Lou Blockx wordt in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado ontvangen door een delegatie van de regering van president Vojislav Kostunica. De Arendonkenaar wordt gehuldigd als grootste invoerder van Joegoslavische producten.

Zakkenhandelaar_blockx_3 Kostunica Milosevic

In Het Nieuwsblad van 24 oktober 2001 kondigt Lou aan dat hij een gloednieuwe zakkenfabriek bouwt in Novi Sad, de op een na grootste stad van Joegoslavië. 'In Novi Sad kocht ik een oude steenbakkerij met vier hectare industriegrond', zegt hij. 'In januari willen we daar een eigen productiehuis openen. Zo kunnen we onze grote polypropyleenzakken voortaan helemaal zelf vervaardigen: van korrel tot zak.'

In hetzelfde artikel spreekt de zaakvoerder van het Zakkenkot zijn oprechte dank uit tegenover president Kostunica, op dat moment de nieuwe sterke man in Belgrado. 'Onder de vroegere president Slobodan Milosevic had ik die grond nooit kunnen kopen. Dat weet ik zeker. Nu waait er een nieuwe wind door het land. De huidige bewindslui willen zo veel mogelijk buitenlandse investeerders aantrekken.'

Intussen draait de fabriek in Servië op volle toeren. In totaal werken er vandaag zo'n 330 mensen bij de nv Louis Blockx, verdeeld over Novi Sad en de hoofdzetel in Arendonk.

Red een kinderleven met je oude gsm

Red_een_kinderleven_met_je_gsmHet Nieuwsblad zet zich in voor kinderen met kanker. Via een inzamelactie gaat onze krant op zoek naar oude gsm's. Per herbruikbaar mobieltje gaat er vier euro naar projecten die kanker helpen bestrijden.

Tot half volgende maand verschijnen er regelmatig artikels in Het Nieuwsblad over de gsm-inzamelactie en focussen we op initiatieven rond kinderkanker. Op vrijdag 16 januari krijg je in de krantenwinkel ook een envelop bij Het Nieuwsblad. Met deze envelop kun je een aantal oude gsm's gratis opsturen.

In achthonderd van de betere krantenwinkels vind je ook speciale inzamelboxen. Je kunt daarin je oude gsm, zonder envelop, deponeren. De opbrengst van de inzamelboxen en de enveloppen gaat integraal naar projecten tegen kinderkanker. Voor meer info: klik hier.

Van oud naar nieuw: markt zonder frietkot en huishoudschool

Behalve de kerk, het huis van dokter Van Lint en het standbeeld van Victorie, onze godin van de overwinning, is er nog maar weinig bewaard gebleven van ons marktplein van weleer.

Zo herkennen we op de oude foto onder meer nog de statige huishoudschool, de oude pastorij met de charmante boogramen, een prachtige oldtimer en een idyllisch frietkot. En wat hebben we in de plaats gekregen? Een nieuwe pastoorswoning, een vernieuwd marktplein en een kraakmodern bankgebouw.

Markt_in_1938 Markt_nieuw

Foto van de week: Arvoc overwint onoverwinnelijk Spinley

Het onvermijdelijke lot van elke ongeslagen ploeg is... een eerste keer verliezen. En dat maakten de meisjes van Spinley vorig weekend mee tegen die van Arendonk. Jack Oris stuurde ons een foto van de E2-meisjes van Arvoc die zaterdag met 1-3 wonnen tegen het 'onoverwinnelijke Spinley', een team dat tot dusver nog maar één enkele set moest prijsgeven. Op onze foto van de week herkennen we van links naar rechts: Diete, Romi, Silke, Mies, Amber en trainster Christel.

Arvoc_e2

Filmpje van de week: Arendonk klopt aan bij Tomas De Soete

Mocht je zaterdagavond toevallig naar FC De Kampioenen gekeken hebben, dan heb je ongetwijfeld de aankomst van de Arendonkse Music For Life-reizigers aan het Glazen Huis in Gent gemist. Want net toen Xavier Waterslaeghers zijn laatste dagschotel bestelde in het café van Pascalleke, stonden Marij en Rik Nys en sportschepen Bart Vosters (CD&V) bij Tomas De Soete aan het raam.

Maar geen nood, op YouTube vonden we een 'Net gemist'-opname van het interview van de Studio Brussel-presentator met onze dappere dorpsgenoten.

Ook RTV wijdde zondag een nieuwsitem aan de Arendonkse trip naar het Glazen Huis: druk op 'play' in het kleine schermpje hieronder. Maar misschien wel het allerleukste filmpje staat op de website van Studio Brussel: klik hier.

Robin Coertjens bezorgt FC Vrij zege tegen White Star

Met een schitterende vrije trap, recht in de kruising, bezorgde Robin Coertjens de eerste ploeg van FC Vrij Arendonk zaterdagavond de drie punten: 2-1 werd het tegen White Star. Het eerste doelpunt van rood-wit werd gescoord door Kurt Putzeys. In de stand in derde provinciale staat FC Vrij nu negende met 23 punten.

KFC Verbroedering Arendonk moest vanmiddag op bezoek bij Wijnegem, tot vandaag derde in eerste provinciale. In een fantastische eerste helft liep Verbroedering uit tot 0-2. Eerst trof Wim Borghs raak met een afgeweken schot. Later kwam Thomas Geenen alleen voor de keeper en werkte beheerst af. In de tweede helft voerde de thuisploeg de druk gaandeweg op en eindigde de match finaal op een billijk gelijkspel: 2-2. Blauw-geel gaat nu de winterstop in met 24 punten uit zeventien wedstrijden, goed voor een al bij al mooie achtste plaats.

Benny_maes .

.

.

Verdediger Benny Maes in duel met een opponent van Wijnegem (FOTO BOBANNI).

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!