Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem

Niet alleen voetbalclub KFC Verbroedering Arendonk speelt vandaag in eerste provinciale. Ook de beste basketters van ons dorp treden aan in de hoogste klasse van de provincie. De Heren 1 van basketbalclub Okido doen het zelfs beter dan hun buren aan de andere kant van de schans in de Kerkstraat, want Okido staat voorlopig vijfde in de stand.

Vorig weekend won Okido thuis met 59-56 van zijn rechtstreekse concurrent Ticino Merksem. De hoogtepunten van de wedstrijd zie je in het filmpje hieronder. De volgende competitiematch van Okido is vanavond al, om 21 uur op het terrein van rode lantaarn Lyra BBC Lier.

Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader

Onze foto van de week is vandaag een familieportret: Marjolijn, Angelo, Jasmijn, Baldwin en Viola Van Gorp, verenigd rond het borstbeeld van hun vader Louis Van Gorp, die op tweede kerstdag onverwacht overleed. Ook kleindochter Luka mocht mee op de foto.

Vorig weekend werd het bronzen beeld van hofschilder en ereburger Louis Van Gorp plechtig onthuld in de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. De foto werd ons toegestuurd door Kristel Van Ballaer.

Borstbeeld Louis Van Gorp

Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'

Een Arendonkenaar is gisteren in het bos 'een toereke gaan doen met de Joepie'. En die gelukkige Arendonkenaar was... ikzelf. Ja ja, ik heb donderdagmiddag de beroemdste hond van Vlaanderen geïnterviewd: de Joepie, de luie viervoeter van de beenhouwersfamilie Vangenechten uit de populaire tv-reeks Van vlees en bloed. Lees: 'De Joepie van de bospoeper is een teefje'.

Andre Vangenechten en Joepie Nonkel Luc en Joepie Herman en Joepie 

(Foto's www.vanvleesenbloedjoepie.webs.com)

Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'

Het is vandaag Gedichtendag. Elke laatste donderdag van januari staat de poëzie in Vlaanderen en in Nederland, en dus ook in Arendonk, vol onder de spots.

Dat ik zelf nooit zal worden uitgeroepen tot Stadsdichter van Arendonk, daar heb ik me al lang bij neergelegd. Toch kon ik het niet laten om vlug enkele karamelverzen in elkaar te flansen over de recente eerste sneeuw in Arendonk.

De eerste sneeuw in de AsselbergenBuiten schot

  

De eerste sneeuw is puur genot.

Maar gelukkig bleef hij in Arendonk buiten schot.

Want de strooiwagen was kapot, begot.  

.

.

.

Kun jij beter? Ongetwijfeld. Kruip in je pen, klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht en laat ons meegenieten van je dichtkunst.

Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?

In landhoeve De Buitenman in Lage Mierde, op amper tien kilometer van Arendonk, werd gisteren het officiële startschot gegeven van het Europees project 'Kempen goed over de grens heen'. Doel van het initiatief is om Belgische en Nederlandse Kempenaren te verenigen, vooral in de toeristische sector.

De deelnemers op de startdag gisteren waren van diverse pluimage, gaande van uitbaters van vakantiehoeves tot producenten van streekproducten, recreatiebedrijven, bos- en parkeigenaars en musea. 'Ons doel? Verdere professionalisering, meer samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse Kempenaren en werk maken van een grensoverschrijdend Kempens gedachtegoed', zei Petra Dumoulin van de Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK).

'Kempen goed over de grens heen' komt in grote lijnen overeen met wat de Belgische en Nederlandse Limburgers eerder al deden: samen naar buiten komen en zichzelf promoten als Het Grote Limburg. De initiatiefnemers speelden daarbij handig in op het zogenaamde Limburggevoel. Maar bestaat zoiets ook bij ons? Hebben wij wel een Kempengevoel? Zitten we wel te wachten op een Kempen XL? (FOTO'S KRIS DERBOVEN)

Startvergadering Lage Mierde  Landhoeve Buitenman in Lage Mierde 

Wat vind jij? Bestaat er behalve een Limburggevoel ook een Kempengevoel? Voel jij je verwant met je Kempense streekgenoten uit Reusel en Bladel? Wat hebben we gemeen? Waarin zijn we anders? Wat moet volgens jou de hoofdstad van de 'Kempen XL' worden? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk

George Van Herwaarde bij zelfportret Bij een brutale homejacking aan de Grens 14-16 in Arendonk is een echtpaar bijna zijn volledige kunstcollectie kwijtgespeeld. Kunstenaar George Van Herwaarde (70) en Fransje Mulder (47) ramen de waarde van de buit op een half miljoen euro. In hun woning werden ze maandagavond overvallen door drie gemaskerde dieven. Ze werden tegen de grond gegooid en getapet.

Het trio doorzocht de volledige woning en ging aan de haal met ruim 150 bronzen, houten en marmeren beelden, kandelaars, juwelen en schilderijen. De kunstvoorwerpen dateren allemaal uit de 15de tot 20ste eeuw. Pas na twee uur reden de daders weg. De slachtoffers vermoeden dat de roof op bestelling gebeurde. Van Herwaarde is in eigen land een BN, een Bekende Nederlander, vooral omwille van zijn schilderijen van Pierrots. Hij woont in een gerestaureerde hoeve in Arendonk, net over brug 5. (ima)

Meer details over de 'grote kunstroof van Arendonk' lees je morgen in Het Nieuwsblad: 'We vreesden voor een kogel door onze kop'.

Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot

Nadat het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous in 1858 enkele verschijningen van de Heilige Maagd Maria zag in een afgelegen grot in de Zuid-Franse stad Lourdes, werden zowat overal in Europa Lourdesgrotten nagebouwd. Ook in Arendonk deden ze vrolijk mee met de hype.

In opdracht van de zusters Franciscanessen, die destijds met honderd vrouwen tegelijk samenhokten in het klooster Sint-Agnetendal, werd op het einde van de 19de eeuw in de huidige Grotstraat de Heikantkapel gebouwd. Het kapelletje groeide al snel uit tot dé bedevaartsplaats van Arendonk.

Wonderbaarlijke genezingen vonden tot dusver niet plaats in onze Lourdesgrot. Wél verrees er recent in de schaduw van de Heikantkapel op wonderbaarlijke wijze een geheel nieuwe woonwijk: de Kuiperkensstraat.

Kapel_grotstraat_oud Kapel_grotstraat_nieuw

Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd

Bob Van Laerhoven In zijn nieuwste roman 'De vrouw die van Dante hield' keert schrijver-reisjournalist Bob Van Laerhoven (55) terug naar zijn jeugd in de Kempen, waar zijn buurjongen het slachtoffer werd van extreme pesterijen. Drie pestkoppen staken de nippel van een persluchtfles in zijn gat, draaiden het ventiel open en spoten zijn darmen aan flarden, met fatale gevolgen. Het verhaal is helaas echt gebeurd. Lees: 'Ik zag extreme mishandeling in mijn jeugd'.

Hoewel de feiten al dateren van veertig jaar geleden, is het verhaal van Bob Van Laerhoven actueler dan ooit. Zo worden er vandaag duizend exemplaren van 'De vrouw die van Dante hield' verdeeld in het gemeenschapsonderwijs, in het kader van een campagne tegen geweld en pesten op school.

Bob Van Laerhoven schreef al tientallen romans en reisverhalen. Hij werkte ook mee aan tal van reisprogramma's, waaronder Koffers & Co op Radio 2 en Take Off op Studio Brussel. Hij werd geboren in Arendonk. Tot zijn derde woonde hij in de Wippelberg, waarna hij verhuisde naar Ravels. Vandaag woont hij in Oosterzele bij Gent.

Hoe herkenbaar is het verhaal van Bob Van Laerhoven voor jou? Wordt er vandaag ook in de scholen in Arendonk nog gepest? Doen de Arendonkse scholen genoeg om pestkoppen te stoppen? Wat kunnen we ertegen doen? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee

KFC Verbroedering Arendonk heeft vanmiddag ook de derde in de stand, Nieuwmoer, vakkundig koud gemaakt: voor het oog van zo'n vierhonderd toeschouwers wonnen de jongens van trainer Michel Cristiaensen verdiend met 2-1, dankzij een penalty van topschutter Kristof Ooms en een kopbalgoal van Thomas Geenen.

De kans dat we volgend jaar nog zullen spreken over de 'jongens van trainer Cristiaensen' is bijzonder klein, want de coach maakte vandaag in de kleedkamer bekend dat hij er na dit seizoen mee stopt. De hoofdtrainer van Verbroedering mist naar eigen zeggen respect en vertrouwen bij enkele spelers en bestuursleden. Dat de clubleiding ook al op zoek ging naar een vervanger, zit hem hoog. Meer details lees je morgen in Het Nieuwsblad.

Bij FC Vrij Arendonk zit de trainer voorlopig nog wel stevig in het zadel. Alleen kon hij vandaag niet winnen. Zijn ploeg verloor met 2-1 op het veld van Kasterlee. De aansluitingstreffer van Christian Campo in de 77ste minuut kwam te laat. In de stand in derde provinciale zakt Vrij Arendonk naar de elfde plaats. (FOTO'S MMA)

Trainer Michel Cristiaensen  101_0345 101_0350

Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

In de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk werd gisteravond het bronzen borstbeeld onthuld van hofschilder en ereburger Louis Van Gorp (76), die vorige maand onverwacht overleed tijdens een fietstocht. Het laken werd weggetrokken door zijn vrouw. Het werd voor haar een erg emotioneel moment.

'Het is jammer dat Louis dit zelf niet heeft mogen meemaken. Vier volle dagen had hij geposeerd voor de leerlingen van de beeldhouwklas. Het boetseerwerk in klei heeft hij nog gezien. Maar het eindresultaat, het afgietsel in brons, hadden ze voor hem verstopt. Het moest een absolute verrassing zijn', zegt Mariet Lavrijsen (64), de weduwe van Louis Van Gorp, in een openhartig interview met onze krant: 'Als een kunstenaar sterft, dan zijn al zijn werken af'.

De tentoonstelling 'Tekeningen van Louis Van Gorp' in de oude sigarenfabriek van Karel I start vandaag en loopt nog tot 22 februari, telkens van vrijdag tot zondag.

Beeld Louis Van Gorp Genodigden Directeur Marc Hermans

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!