Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Glazenwassers redden kat na twee dagen uit hoge treurwilg

De glazenwassers Jack (40) en Mario Oris (43) zijn de nieuwe helden van de familie Van Sambeeck uit de Vloedlaan in Arendonk. Met een lange ladder redden ze vrijdagmiddag hun kater Muis uit een hoge treurwilg. Het arme beestje was woensdag in de boom gekropen, maar durfde niet meer naar beneden. Het dier verbleef twee dagen op een hoogte van dertien meter.

Voor de brandweer was het onmogelijk om met een ladderwagen tot bij de boom te geraken. Twee spuitgasten probeerden vrijdagochtend met een ladder tot bij Muis te geraken, maar de ladder bleek te kort. Een boomverzorger die was opgetrommeld, bedankte voor de job. 'De boom is rot', zei hij. 'Ik riskeer mijn leven niet.'

De klus bleek uiteindelijk een kolfje naar de hand van de gebroeders Oris. Eigenares Susanne bedankte het duo met een kop koffie. 'En Muis? Hij blijft het komende half jaar binnen', zei ze. (ima)

De hele reddingsoperatie van Muis lees je morgen in Het Nieuwsblad: klik hier.

Jack Suzanne Mario en Muis  Voorbereiding reddingsactie Eindelijk gered

IJsbeer spoelt aan op speelplaats basisschool Sint-Clara

Op de speelplaats van basisschool Sint-Clara loopt vandaag een ijsbeer rond. Schooldirecteur Erwin Cools hoopt het beest tegen morgen van zijn erf te krijgen.

De poolbeer arriveerde vorige vrijdag, op de dikke-truiendag. 'Een week lang werken onze leerlingen rond het thema klimaatverandering', zegt meester Erwin. 'We vertellen dat de ijskap aan het smelten is en dat daardoor een ijsbeer tot hier is aangespoeld. Door acties in de klassen kunnen de leerlingen ijsschotsen terugverdienen, zodat de ijsbeer donderdag via het ijs kan terugkeren naar zijn natuurlijke biotoop.'

IJsbeer in Sint-Clara

Zwartgeblakerde flitspaal Kloosterbaan wellicht nog bruikbaar

Op de Kloosterbaan in Arendonk zal je voorlopig niet meer geflitst worden, want onbekenden vernielden er maandagnacht een onbemande camera. Ze deden dat door een autoband aan de voet van de flitspaal te leggen en het rubber in de fik te steken.

De brandweer werd om 1.15 uur 's nachts opgeroepen om de brand te blussen. Wellicht arriveerden de spuitgasten net op tijd, want de flitspaal blijkt nog niet helemaal naar de knoppen. De elektrische bedrading van de flitsdoos zou zelfs nog intact zijn.

De brandstichter is vooralsnog niet gevat, maar de politie gaat ervan uit dat de nummerplaat van de dader ergens op het zwartgeblakerde filmrolletje staat. 'Waarschijnlijk is hij recent tegen hoge snelheid geflitst', gelooft een agent.

Flitspaal Kloosterbaan  Autoband aan flitspaal

Tegenwind voor windmolens langs E34 in Arendonk?

Windmolens Air Energy Air Energy, een dochter van Eneco, wil langs de autoweg E34 in Arendonk een heus windmolenpark bouwen, op de weilanden tussen de afrit van Oud-Turnhout en industriepark Hoge Mauw. Het gaat om een rij van zeven windturbines. Lees: 'Windmolenpark langs E34 in Arendonk'.

Voor de aanhangers van alternatieve energie komt het Arendonkse windmolenpark geen dag te vroeg. Want in de ranking van Europese landen die in windenergie investeren, is ons land vorig jaar alweer een plaats gezakt. Zelfs Polen, met zijn vervuilende steenkoolcentrales, is ons voorbijgestoken. In de Europese hitparade scoort alleen Bulgarije nóg slechter. Lees: 'België voorlaatste van de klas in windmolens'.

Zonder tegenwind zouden de nieuwe windmolens in Arendonk al in 2011 groene stroom kunnen leveren voor bijna tienduizend gezinnen. Joris Hintjens van Air Energy doet komende maandag de plannen uit de doeken op een infovergadering in het Postelboershof aan de Wampenberg. De vergadering begint om 20 uur en iedereen is welkom, ook als je gewoon een pint wil komen drinken en zelf even in de wind wil zijn.

Wat vind jij? Verdient een windmolenpark langs de E34 in Arendonk de wind in de zeilen? Of ga je als Don Quichot vechten tegen de windmolens? Moeten we vrezen voor lawaai of andere risico's? Is de ruimte tussen de snelweg en de Nieuwedijk wel een geschikte locatie? Is een park met zeven windmolens volgens jou te groot of te klein? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

'Help, er vliegt een torenkraan van 17 ton over ons huis'

De Vrijheid in Arendonk was vanmorgen afgesloten voor een niet alledaagse klus. Een torenkraan van wel 17 ton werd met een telescopische kraan over de huizen getild. De bouwkraan stond tot voor kort opgesteld in de tuin van de vroegere dancing Shaft. De uitgebrande danstempel ruimde plaats voor appartementen.

Omdat de torenkraan niet op de rijbaan mocht staan, raakte ze door de bouwwerken ingesloten. Aannemer Pluym-Van Loon had dan ook geen andere keuze dan een gespecialiseerde firma op te trommelen om de kraan over de woningen naar de Vrijheid te brengen. De hoofdweg was door de werken tot 13 uur afgesloten voor het verkeer. Je leest er morgen alles over in Het Nieuwsblad: klik hier. (ima)

IMG_2410  IMG_2415  IMG_2417

Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk

George Van Herwaarde bij zelfportret Bij een brutale homejacking aan de Grens 14-16 in Arendonk is een echtpaar bijna zijn volledige kunstcollectie kwijtgespeeld. Kunstenaar George Van Herwaarde (70) en Fransje Mulder (47) ramen de waarde van de buit op een half miljoen euro. In hun woning werden ze maandagavond overvallen door drie gemaskerde dieven. Ze werden tegen de grond gegooid en getapet.

Het trio doorzocht de volledige woning en ging aan de haal met ruim 150 bronzen, houten en marmeren beelden, kandelaars, juwelen en schilderijen. De kunstvoorwerpen dateren allemaal uit de 15de tot 20ste eeuw. Pas na twee uur reden de daders weg. De slachtoffers vermoeden dat de roof op bestelling gebeurde. Van Herwaarde is in eigen land een BN, een Bekende Nederlander, vooral omwille van zijn schilderijen van Pierrots. Hij woont in een gerestaureerde hoeve in Arendonk, net over brug 5. (ima)

Meer details over de 'grote kunstroof van Arendonk' lees je morgen in Het Nieuwsblad: 'We vreesden voor een kogel door onze kop'.

Hitlijst van duurste vastgoedgemeenten: Arendonk is 30ste

Huis kopen De exclusieve vastgoedgids van Het Nieuwsblad zit vandaag in je krant. Het gaat om een gratis bijlage met de prijzen van woningen, bouwgronden en appartementen in elk van de zeventig gemeenten in de provincie Antwerpen, waaronder Arendonk.

In de hitlijst van de duurste vastgoedgemeenten staat Arendonk op de 30ste plaats. Een gemiddelde woning in Arendonk kost 192.950 euro. Helemaal bovenaan staat de gemeente Zandhoven, waar je maar liefst 268.832 euro betaalt voor een doorsneestulpje. Het goedkoopst af ben je in Niel. Daar smijten ze al voor 134.618 euro met huizen naar je hoofd. De cijfers gaan over het jaar 2007.

Meer details: www.nieuwsblad.be/vastgoed.

Het Grote Vastgoedrapport: hoe duur is huis in Arendonk?

Vastgoed Het Nieuwsblad pakt deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via enkele interessante rekenmodules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel de notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen.

De hele week lees je meer over de prijs van vastgoed in Arendonk en de rest van de provincie. Komende donderdag zit er zelfs een complete provinciale vastgoedbijlage bij de krant. Koop dan zeker Het Nieuwsblad. Die dag kan je op www.nieuwsblad.be/vastgoed ook de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Arendonk opzoeken.

Wij speurden intussen zelf het internet af en bekeken de websites van de vastgoedmakelaars die in Arendonk gevestigd zijn of ten minste onze gemeente bedienen: Immo 2000 Vastgoed aan de Vrijheid, K. Claesen aan de Daries, Luc Cools uit Retie en Immo VL uit Mol. De goedkoopste woning die we vonden, is een appartement in De Plaetse: 175.000 euro. De duurste is een villa in de Torenstraat: 499.500 euro.

De_plaetse Torenstraat (Foto's www.immo2000vastgoed.be en www.luccools.be)

Wat vind jij? Swingen de vastgoedprijzen in Arendonk de pan uit? Zijn huizen en gronden in Arendonk nog betaalbaar? Hebben we pech dat we zo dicht bij de Nederlandse grens wonen? Moeten de eigen inwoners een soort voorkooprecht krijgen? Doet het gemeentebestuur genoeg om vraag en aanbod in evenwicht te houden? Kan het gemeentebestuur wel iets doen? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Kanaal voor het eerst in jaren nog eens dichtgevroren

Herinnert u zich de hete zomer van '76 nog? Wel, ook de winter van 2009 is goed op weg om een plaats te veroveren in ons collectieve geheugen. Alle vijvers in Arendonk zijn vandaag toegedekt met een dikke ijskorst. En zelfs het kanaal Schoten-Dessel is voor het eerst sinds jaren nog eens dichtgevroren.

Afgelopen dinsdag, toen de Turnhoutse Vaart nog half open was, moest de brandweer nog uitrukken om een ingevroren zwaan te bevrijden uit het ijswater. Het beestje had zich laten verrassen en was vastgevroren door de vrieskou. Een voorbijganger op de kanaaldijk merkte de zwaan op, maar kon het dier niet zelf op het droge helpen. Een duikploeg van de brandweer van Arendonk kwam daarom ter plaatse en slaagde erin om de drenkeling alsnog te redden.

P1100121 Een historische foto van brug 4? Misschien wel, want als de vaart nog eens is dichtgevroren, staat hier wellicht een groot betonnen viaduct.

Koudste dag in vijftien jaar mooi in beeld gebracht

Ook in Arendonk is het vandaag de koudste dag in vijftien jaar. Luc Van Deuren was zo vriendelijk om de Arendonkse vrieskou voor ons op een passende manier in beeld te brengen. Hij stuurde ons een prachtige landschapsfoto vanuit de Watering, ergens tussen het industriepark Hoge Mauw en de Turnhoutse Vaart.

Toch zijn de huidige barre temperaturen nog niet historisch. 'Het is koud, maar als het een troost mag zijn: het is nog veel kouder geweest', zegt Frank Deboosere. Dit zijn volgens de VRT-weerman onze kouderecords van de voorbije decennia:

  1. 20 januari 1940: -30,1 graden
  2. 8 januari 1985: -22,8 graden
  3. 2 januari 1997: -21,4 graden
  4. 23 januari 1940: -18,7 graden

Bitter_koud_in_de_watering (Foto Luc Van Deuren)

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!