Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Petitie tegen verkeersoverlast en herinrichting dorpscentrum

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1999-2009.

P2230174 Vandaag: april 2002. De bewoners van de Bergen, de Schutterstraat en de Hokken houden een petitie tegen de herinrichting van het dorpscentrum. Zij pikken het niet dat het doorgaand verkeer voortaan wordt omgeleid via hun straat.

'Als er vandaag een vrachtwagen voor onze deur passeert, hoor je de glazen trillen in de kast', zegt buurtbewoner Tony Cleys in Het Nieuwsblad van 23 april 2002. 'Wat moet dat zijn als de gemeente straks een ringweg maakt van onze straat?'

Dat het gemeentebestuur het zwaar verkeer uit het dorpscentrum wil weren en omleiden via de Bergen, de Schutterstraat en de Hokken, vinden Tony en zijn buren geen goed idee. Uit protest hangen ze de zwarte vlag uit aan hun brievenbus. 'Zo los je de verkeersoverlast in Arendonk niet op. Het probleem wordt alleen verplaatst, van de markt naar hier', voorspelt buurman Paul Van Steenbergen.

Intussen is aan de dagelijkse karavaan van vrachtwagens op de markt al lang een einde gekomen en mag je nog maar in één richting over de Vrijheid rijden. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Bergen, de Schutterstraat en de Hokken. Beter of slechter dan vroeger? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Kopstukken Buijs & Hermans voor het eerst samen aan toog

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1999-2009.

Vandaag: maart 2002. De nieuwe gemeentebesturen zitten één jaar in het zadel. Naar aanleiding daarvan zet Het Nieuwsblad de burgemeester en een kopstuk van de oppositie samen aan een tafel in een dorpscafé. In Arendonk krijg ik de eer om samen met Nest Buijs (CD&V) en Herman Hermans (NVA) aan de toog te zitten in café Marnuel. Enkele passages uit Het Nieuwsblad van 14 maart 2002:

Burgervader Nest Buijs  Cafe Marnuel  Herman Hermans

Slechts één keer keken alle stamgasten in café Marnuel onze richting uit: toen de herinrichting van het dorpscentrum ter sprake kwam. Burgemeester Nest Buijs en Herman Hermans begonnen toen luid tegen elkaar te roepen. Maar voor de rest verliep de politieke toogdiscussie waardig.

Zitten jullie vandaag voor de eerste keer samen aan de toog? Hermans: 'Ja. Niet dat ik Nest niet mag, maar ik heb er gewoon geen behoefte aan om pinten te gaan drinken met hem. In de politiek heb je geen vrienden. Een vriendengroep bouw je daarbuiten op.'

Buijs: 'Voor mij klopt dat niet helemaal. Als burgemeester heb ik nu eenmaal meer contacten, onder andere met mijn collega's in het schepencollege. De verstandhouding in het college valt goed mee. Het is zoals in het gewone leven: met de ene kun je al beter opschieten dan met de andere.'

Het nieuwe gemeentebestuur zit vandaag één jaar in het zadel. Wat heeft de coalitie van CD&V en SP.A er al van gebraden? Buijs: 'Zichtbaar nog niet veel, maar van alles wat we willen realiseren tijdens deze bestuursperiode, is al tachtig procent concreet in voorbereiding.'

Lees verder

Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1999-2009.

Mark LissensVandaag: februari 2002. Gemeenteraadslid Mark Lissens (CD&V) pleit in een open brief aan Vlaams minister van Mobiliteit Steve Stevaert (SP.A) voor gratis onteigening bij de aanleg van nieuwe fietspaden.

'In Nederland bestaat er geen vergoeding of mogelijkheid tot beroep wanneer de overheid een fietspad aanlegt in je voortuin', zegt Lissens in 2002 in Het Nieuwsblad. 'Als gevolg daarvan gebeurt de aanleg van fietspaden bij onze noorderburen veel sneller en goedkoper.'

Steve Stevaert In dezelfde brief neemt dokter Lissens ook het rooms-rode schepencollege van Arendonk op de korrel. Lissens betreurt dat er in de begroting geen cent is ingeschreven voor een fietspad naar Ravels, ondanks de goedgekeurde subsidies van minister Stevaert, ondanks een massale protestactie van meer dan vierhonderd scholieren in november 2000 en ondanks een petitie van de buurtbewoners, die in februari 2002 wordt overhandigd aan burgemeester Nest Buijs (CD&V).

Intussen zijn we zeven jaar later en is er van de beide eisen van Lissens nog niets in huis gekomen: gratis grondafstand voor een fietspad is tot dusver niet wettelijk geregeld en ook het fietspad naar Ravels ligt er nog altijd niet.

Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1999-2009.

Eugeen Maris Vandaag: januari 2002. De Belgische frank wordt afgeschaft en maakt plaats voor de euro. Door de invoering van de euro verkoopt de Arendonkse schoenmaker Eugeen Maris opeens dubbel zo veel geldbeugels.

'Mijn klanten hebben er zelfs al een naam voor bedacht. Ik wil een europortemonnee, zeggen de meesten wanneer ze de winkel binnenstappen', zegt Eugeen in Het Nieuwsblad van 4 januari 2002.

Wat we mogen verstaan onder een europortemonnee? 'Het is een kleine geldtas, die je in de voorzak van je broek wegsteekt', legt Eugeen uit. 'Je kunt het portemonneetje helemaal openvouwen, waardoor je de acht verschillende euromunten netjes naast elkaar kunt leggen en bekijken.'

Als ik hem vertel dat ik mijn muntstukken altijd los in mijn zakken steek, legt hij zijn hand vaderlijk op mijn schouder. 'Dat zul je met de euromunten niet meer moeten doen. Een stuk van twee euro is meer dan tachtig frank waard. Zoiets steek je toch niet los in je broekzak?'

Of Eugeen de explosie zag aankomen? 'Eerlijk gezegd wel, ja. Lang vóór nieuwjaar al hebben wij onze stocks aangevuld. Enkele kameraden hadden me er vooraf op gewezen dat heel wat mensen een nieuwe portefeuille zouden gaan kopen na de invoering van de euro. (Lacht) Na een tijd begon ik hen te geloven. Vandaag moet ik mijn vrienden gelijk geven.'

Vice-Robinson Pascale: 'Ratten kropen 's nachts op mijn bed'

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1999-2009.

Vandaag: december 2001. Pascale Mertens (28) doet mee aan de populaire VT4-survivalsoap Expeditie Robinson, waarbij zestien Vlamingen en Nederlanders proberen te overleven op een onbewoond eiland in Maleisië. Pascale redt het tot in de finale en wordt uiteindelijk tweede, na de ongenaakbare Richard.

                                  Pascale in de finale van Expeditie Robinson 2001. Halfweg het filmpje duikt ook de intussen verongelukte presentator Ernst-Paul Hasselbach nog even op.

'Schrik heb ik nooit gehad op het onbewoond eiland, ook niet wanneer ik 's nachts in het bos ging plassen en ik de ratten voor mijn voeten zag wegvluchten', zegt Pascale in een paginagroot interview in Het Nieuwsblad van 18 december 2001.

Alle deelnemers mochten vooraf één persoonlijk voorwerp meenemen naar het eiland. Pascale koos een hoofdkussen. Een goede keuze? 'Zeker weten. Daar kon ik tenminste met mijn hoofd en mijn schouder op gaan liggen. Op een bed van bamboestokken is dat geen overbodige luxe. De laatste dag gooide ik het kussen op het vuur. Het was helemaal vuil, smerig en kapot. Onze bagage was overigens zeer beperkt: drie onderbroeken, een bh, een bikini, een short, een lange broek, twee topjes, een trui en een jurk.'

Geen zeep of tandpasta? 'Nee, onze tanden konden we alleen poetsen met een stukje hout. Na een week voelde ik me helemaal vies en goor. Maar ook daar geraak je aan gewend. Ik heb geleerd mijn grenzen te verleggen.'

Lees verder

Pleidooi voor verkeersvrij dorpscentrum met Sint-Katriena

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Karin_sneyersVandaag: november 2001. Gemeenteraadslid Karin Sneyers (VLD) wil dat het dorpscentrum van Arendonk op 25 november verkeersvrij gemaakt worden. Zo kunnen de kinderen met een gerust gemoed Sint-Katriena zingen onder de kerktoren.

'We zien dat er voor andere activiteiten, zoals wielerwedstrijden, wél wegomleggingen worden uitgestippeld. Waarom kan zoiets dan niet voor onze kinderen?' vraagt Sneyers zich af in Het Nieuwsblad van 25 november 2001.

De meerderheidspartijen CD&V en SP.A vinden de kritiek ongegrond. Burgemeester Nest Buijs (CD&V) meent dat een verkeersvrij centrum juist gevaarlijker is omdat het zware verkeer dan moet worden omgeleid via de donkere dorpswegen rond de dorpskern, waar ook zingende kinderen door de straat lopen.

Vandaag zijn we zeven jaar later en woedt nog altijd dezelfde discussie in het dorp. Hieronder een tv-reportage van de jongste editie van Sint-Katriena, gemaakt door onze collega's van RTV.

Special: granaten gevonden tussen schorseneren op Kruisberg

In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws', waarin we de markantste gebeurtenissen uit de periode 1998-2008 brengen, zijn we intussen al aanbeland in oktober 2001. Toch keren we vandaag even terug naar maart 1998, voor een specialleke.

Op 25 maart 1998 riskeerde een Nederlandse boer zijn leven toen hij onwetend een vracht schorseneren afkieperde in de Kruisberghoeve aan de Lusthoven in Arendonk, want de groenten bleken vermengd met granaten. In de hoevewasserij troffen arbeiders een tiental projectielen aan in het spoelwater. Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, kwam er plaatse om de springtuigen onschadelijk te maken. Het bleek te gaan om obussen uit de Tweede Wereldoorlog.

Obussen komen overigens niet alleen voor op Arendonkse akkers. Ook in West-Vlaanderen zijn de boeren als de dood voor achtergebleven granaten uit de Grote Oorlog. Dat zagen we begin deze maand nog in het tv-magazine Man Bijt Hond. In onderstaand filmpje zie je hoe enkele West-Vlaamse boeren hun Poolse knecht proberen te wijzen op het gevaar. Ze praten een beetje Engels zoals Jommeke Spaans spreekt. Heerlijke televisie!

Zakkenhandelaar bouwt nieuwe fabriek in Joegoslavië

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Vandaag: oktober 2001. Zakkenhandelaar Lou Blockx wordt in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado ontvangen door een delegatie van de regering van president Vojislav Kostunica. De Arendonkenaar wordt gehuldigd als grootste invoerder van Joegoslavische producten.

Zakkenhandelaar_blockx_3 Kostunica Milosevic

In Het Nieuwsblad van 24 oktober 2001 kondigt Lou aan dat hij een gloednieuwe zakkenfabriek bouwt in Novi Sad, de op een na grootste stad van Joegoslavië. 'In Novi Sad kocht ik een oude steenbakkerij met vier hectare industriegrond', zegt hij. 'In januari willen we daar een eigen productiehuis openen. Zo kunnen we onze grote polypropyleenzakken voortaan helemaal zelf vervaardigen: van korrel tot zak.'

In hetzelfde artikel spreekt de zaakvoerder van het Zakkenkot zijn oprechte dank uit tegenover president Kostunica, op dat moment de nieuwe sterke man in Belgrado. 'Onder de vroegere president Slobodan Milosevic had ik die grond nooit kunnen kopen. Dat weet ik zeker. Nu waait er een nieuwe wind door het land. De huidige bewindslui willen zo veel mogelijk buitenlandse investeerders aantrekken.'

Intussen draait de fabriek in Servië op volle toeren. In totaal werken er vandaag zo'n 330 mensen bij de nv Louis Blockx, verdeeld over Novi Sad en de hoofdzetel in Arendonk.

2.500 Arendonkenaren volgen spoor Albert II bij Ravago

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Ravago_poederstraatVandaag: september 2001. Voor het eerst sinds 1961 mag de bevolking van Arendonk vrij binnengluren in de recyclagefabriek van Ravago Plastics, net zoals koning Albert II dat drie jaar eerder al had gedaan. Aanleiding voor de volksrondleiding is het veertigjarig bestaan van het bedrijf.

'Om een overrompeling te vermijden maakten we bewust geen publiciteit voor ons jubileum', zegt Ravago-woordvoerder Guy Weyts in Het Nieuwsblad van 17 september 2001. 'Alleen de inwoners van Arendonk en de familie van onze eigen werknemers werden op de hoogte gebracht. Dat gebeurde met een persoonlijke brief. Uiteindelijk stuurden 2.500 mensen de inschrijvingsstrook terug. We stonden zelf versteld van het succes.'

Als verwelkoming krijgen de bezoekers een videofilm te zien. De film maakt duidelijk dat Ravago in veertig jaar uitgroeide van een klein familiebedrijfje tot een multinational met vestigingen in tientallen landen in Europa, Azië en Amerika. De groep stelt wereldwijd 2.500 mensen te werk, waarvan driehonderd in de hoofdzetel in Arendonk. Wat Ravago precies doet, wordt van naaldje tot draadje uitgelegd en getoond. Eenvoudig gezegd: plastiekafval ophalen en de hele rotzooi verwerken tot korrels. Die korrels dienen dan weer als grondstof voor de productie van onder meer emmers en wasmanden.

Lees verder

Massaal op straat voor inhaling nieuwe burgemeester

Arendonk stond de voorbije jaren vaak prominent op de regionale pagina's van Het Nieuwsblad. In onze rubriek 'Arendonk 10 jaar in het nieuws' brengen we u per maand de markantste lokale nieuwtjes uit de periode 1998-2008.

Burgemeester_nest_buijsVandaag: juni 2001. Honderden Arendonkenaren zakken af naar het dorpscentrum voor de inhaling van hun nieuwe burgemeester Nest Buijs. Een stijve bedoening is het zeker niet. Op de eretribune wordt Buijs zelfs onder vuur genomen met tennisballen, water en schuim.

In een oude Mercedes wordt Nest Buijs thuis aan de Horststraat opgehaald, waarna hij een soort zegetocht door het dorp maakt. In zijn zog volgt een 1,2 kilometer lange stoet van vijftig verenigingen, vijftien praalwagens en bijna duizend mensen.

Eindpunt van de processie is het marktplein. Daar mag de burgemeester plaatsnemen op de eretribune, samen met enkele speciale gasten, onder wie zijn voorganger Jef Bouwen en pastoor Willy Notelteirs. Intussen trekt de stoet voorbij. Sommigen maken van de gelegenheid gebruik om een korte act op te voeren.

BlusschuimDe meest sensationele opvoering is die van de brandweer. De Arendonkse spuitgasten monteerden op hun wagen een wit tuinhuisje, met het opschrift The White House of Nest Bush. Wanneer het witte huis plots vuur vat, komen de brandweerlui met loeiende sirenes toegesneld. Ze rollen hun slangen uit en spuiten wild in het rond met water en schuim.Toevallig worden daarbij ook de sigaretten van de heren en dames op de eretribune geblust.

Tennisbal_2Ook de spelers van de Arendonkse tennisclub hebben een verrassing in petto voor de Vips op de tribune. Op het sein van hun coach vuren ze twintig tennisballen af op de hoogwaardigheidsbekleders. Eén vrouw loopt daarbij een blauw oog op.

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!