Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'

Het is vandaag Gedichtendag. Elke laatste donderdag van januari staat de poëzie in Vlaanderen en in Nederland, en dus ook in Arendonk, vol onder de spots.

Dat ik zelf nooit zal worden uitgeroepen tot Stadsdichter van Arendonk, daar heb ik me al lang bij neergelegd. Toch kon ik het niet laten om vlug enkele karamelverzen in elkaar te flansen over de recente eerste sneeuw in Arendonk.

De eerste sneeuw in de AsselbergenBuiten schot

  

De eerste sneeuw is puur genot.

Maar gelukkig bleef hij in Arendonk buiten schot.

Want de strooiwagen was kapot, begot.  

.

.

.

Kun jij beter? Ongetwijfeld. Kruip in je pen, klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht en laat ons meegenieten van je dichtkunst.

Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

In de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk werd gisteravond het bronzen borstbeeld onthuld van hofschilder en ereburger Louis Van Gorp (76), die vorige maand onverwacht overleed tijdens een fietstocht. Het laken werd weggetrokken door zijn vrouw. Het werd voor haar een erg emotioneel moment.

'Het is jammer dat Louis dit zelf niet heeft mogen meemaken. Vier volle dagen had hij geposeerd voor de leerlingen van de beeldhouwklas. Het boetseerwerk in klei heeft hij nog gezien. Maar het eindresultaat, het afgietsel in brons, hadden ze voor hem verstopt. Het moest een absolute verrassing zijn', zegt Mariet Lavrijsen (64), de weduwe van Louis Van Gorp, in een openhartig interview met onze krant: 'Als een kunstenaar sterft, dan zijn al zijn werken af'.

De tentoonstelling 'Tekeningen van Louis Van Gorp' in de oude sigarenfabriek van Karel I start vandaag en loopt nog tot 22 februari, telkens van vrijdag tot zondag.

Beeld Louis Van Gorp Genodigden Directeur Marc Hermans

Bomvolle kerk neemt afscheid van topschilder Louis Van Gorp

Er waren vanmorgen maar net genoeg stoelen in de grote Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arendonk. Zo veel volk was er op de uitvaartdienst van Louis Van Gorp, kunstenaar, ereburger van Arendonk en eredirecteur van de Academie voor Schone Kunsten. Een verslag van de begrafenis lees je maandag in Het Nieuwsblad: 'Nieuwjaarsbrief voor opa op begrafenis'.

Zijn vrouw, zijn zeven kinderen en zijn zeven kleinkinderen maakten er een ontroerend afscheid van, even mooi als het gedenkkaartje. Op de voorkant van het plooikaartje stond een zelfportret van de vermaarde kunstschilder, op de achterkant een lieve tekening van een van zijn kleinkinderen. De tekst binnenin typeerde Louis helemaal:

Liefste Louis, pa, opa,

Je hebt het leven bezongen

Met potlood en penseel

Met het licht waarmee je over je kinderen en kleinkinderen sprak

Met zo veel passie en kleur

Elke dag genietend

Van landschap en natuur

Op je ‘Harley Trapson’

Maar deze keer ben je doorgefietst…

Je leeft verder in alles wat je achterlaat

Dank je wel

.

P1030129

Arendonk treurt om Hofschilder Louis Van Gorp (76)

LvgiDe beste portretschilder van zijn generatie is niet meer. Louis Van Gorp (76) reed gisteren met zijn fiets door Arendonk toen hij plots onwel werd en in elkaar zakte. Louis was getrouwd en had zeven kinderen.

Behalve een volkse en erg aangename man was Louis ook een uitzonderlijk groot kunstenaar. Wie de ambitie heeft om ooit een volledige overzichtstentoonstelling van hem te organiseren, zal tien sporthallen moeten afhuren. Louis schilderde zes dagen op de zeven en maakte al honderden meesterwerken. Drie thema's komen telkens terug: landschappen, menselijke portretten en naaktfiguren.

Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het officiële portret van koning Albert II, dat vandaag in de Galerij der Koningen in Brussel hangt. In verscheidene interviews met Het Nieuwsblad praatte hij vrijuit, maar altijd met veel respect, over zijn relatie met het koningshuis. Hieronder enkele beklijvende passages.

Hoe de koning destijds terechtkwam in een dorp als Arendonk? 'Heel toevallig', antwoordde Louis. 'In 1993 werden er twee kunstboeken uitgegeven over mijn werk. Via-via kwamen die boeken terecht bij koningin Paola, die zelf grote belangstelling heeft voor kunst. Niet veel later stonden de koning en de koningin bij mij voor de deur. Ze brachten een privébezoek aan mijn atelier, waarna de koning vroeg of ik een portret van hem wilde schilderen. Zeg nu zelf, zoiets kun je toch niet weigeren?'

Hoe lang hij gewerkt heeft aan het statieportret van koning Albert, een doek van anderhalve meter op een meter? 'Heel lang. Neem nog maar alleen het uniform. De sterren op de schouder, de speciale glans van het lint om zijn borst, de witte handschoenen, de pet onder zijn arm, je moet dat allemaal nauwkeurig bestuderen. Dat neemt tijd in beslag. Hoeveel uren ik er echt aan gewerkt heb, weet ik niet. Maar ik ben er wel een maand voor van huis geweest, samen met mijn vrouw in het buitenverblijf van de koning in Zuid-Frankrijk.'

Lees verder

Vurige dichter Rob Blockx zet De Garve in vuur en vlam

Poeziewedstrijd_2

Rob_blockxWelgeteld 342 kinderen en volwassenen stuurden een zelfgeschreven gedicht in voor de driejaarlijkse poëziewedstrijd van de cultuurraad. Het thema van de wedstrijd was 'vuur'. Uit alle inzendingen werden uiteindelijk 22 winnende gedichten geselecteerd. De prijsuitreiking vond afgelopen weekend plaats in De Garve. (FOTO'S FONS CLAASEN)

In de categorie van de volwassenen ging de eerste prijs naar Rob Blockx (38), leraar van beroep en voorzitter van CD&V-Arendonk. Hij won met het gedicht 'Niets zo puur als het vuur!'

Op zoek naar het mooiste vuur. Dat wou ik op den duur. Ja, die felste wiek, die warmste gloed. En geuren in overvloed. Vinden zou ik het wel. Dat ene vuur. Zo puur.

Jij, theelichtje, bent echt wel van tel. Fel, dansend en springend, beweeg je wel. Jij bent zo heerlijk met een warm verhaal. Met je witte huid en prachtig kaal. Jij bent als kaarsje een echt kind. Heb je menig mens bezind. Je bent aanwezig in elke communiezaal. Maar eerlijk, geniaal.

Lees verder

Poepen is 'plezand' op de Wampenberg

Ben je van mening dat er op 'Arendonk blogt' de jongste weken te weinig plaats was voor cultuur? Gelijk heb je. En daarom willen we dat vandaag goedmaken met een stukje lokale straatpoëzie. Het gaat om een gedicht dat we bij toeval ontdekten in een plantenbak aan de Wampenberg.

Op twee kleine spellingsfouten na is het straatgedicht een toonbeeld van uitmuntende rijmkunst: klare taal, voorzien van een fijne melodie, een vleugje subtiele humor, een hoog waarheidsgehalte en een duidelijke boodschap.

Betere_poezie

Arendonkse etiquette: doe de afwas met je tong

In ons dorp gelden andere tafelregels dan elders. Zo zegt de Arendonkse etiquette dat je je bord na het eten helemaal moet schoonlikken. Dat bleek gisteren op de Teljorenlekkersdag op het marktplein en in het park Deroissart. Je kon er gratis rijstpap eten, maar alleen op voorwaarde dat je achteraf met je tong de afwas deed. Fotograaf Chris Van de Kerkhof van de Arendonkse Fotoclub (Arfoc) stuurde ons enkele mooie sfeerbeelden.

1400_teljoorlekkersdag_039 1400_teljoorlekkersdag_033 1400_teljoorlekkersdag_007 1400_teljoorlekkersdag_156

Karel I nieuwe uitgaansbuurt van Arendonk?

De nieuwe Academie voor Schone Kunsten aan de Wampenberg, die voor de helft betaald werd door de Nederlandse leerlingen van de school, wordt zaterdag officieel ingehuldigd. Lees: 'Wij zijn blij dat we hier les mógen volgen'.

Dat de academie wegtrekt uit het dorpscentrum, is goed nieuws voor al wie zich de voorbije jaren blauw ergerde aan de vele auto's met een gele nummerplaat die dagelijks de parkeerstroken onder de kerktoren of in het park Deroissart inpalmden. Maar wat denken Paul Frut, Jean Trul en hun collega's van Lèche Plat, Bonten Os en 't Flamberke ervan? Zijn zij nu plots al hun hartstikke leuk cliënteel kwijt?

'Voorlopig gaan de meeste leerlingen tijdens de middagpauze nog gewoon naar de markt', weet academiedirecteur Marc Hermans. 'Maar ik kan me goed voorstellen dat er binnenkort aan de Wampenberg een nieuw café of eethuis opengaat. Wij zullen geïnteresseerde middenstanders in elk geval niets in de weg leggen. Wij gaan zelf zeker geen broodjes verkopen in de school. We gunnen het de lokale horeca.'

Wat denkt u? Wordt de omgeving van de oude Karel I-fabriek straks het nieuwe uitgaanscentrum van Arendonk? Is een koffiehuis of crèmeglassbar onder de wieken van de Toremansmolen een goudmijn, denk u? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

_mg_4880 Lagere_graad_3_3 Gipsatelier_beeldhouwen FOTO'S KRISTEL VAN BALLAER

Dwergacteur Chris Willemsen in 'De versie Claus'

In de Bourla in Antwerpen ging deze week 'De versie Claus' in première, een postuum eerbetoon aan de zopas overleden schrijver Hugo Claus. Het gaat om een monoloog die gespeeld wordt Josse De Pauw, bijgestaan door een Arendonkenaar: dwergacteur Chris Willemsen (35) uit de Roobeek.

De tekst van het theaterstuk werd geschreven door Humo-journalist Mark Schaevers en is gebaseerd op het boek 'Groepsportret', een soort best of uit meer dan 50 jaar interviews met Hugo Claus.

In de monoloog probeert Josse De Pauw te achterhalen wie de schrijver écht is. Al in zijn werk verkent Claus voortdurend de smalle grens tussen waarheid en leugen. Dandy, rebel, schrijver, schilder, minnaar: Claus was álles. Door zelf allerlei dwaalsporen uit te strooien hield hij het mysterie in stand. Maar na het beluisteren van honderden interviews en het lezen van autobiografische teksten doemt er toch een versie van zijn leven op die Claus zelf wilde neerzetten. Dat meent althans Josse De Pauw.

In 'De versie Claus' kruipt Josse De Pauw in de huid van de grote schrijver om de versie van diens leven zo getrouw mogelijk neer te zetten. Het stuk loopt nog tot 22 april in de Bourla.

Oproep aan Arendonkse dichters

Omdat het vandaag Gedichtendag is én omdat 'Arendonk blogt' exact twee maanden bestaat, kreeg ik van mijn baas de opdracht om zelf een gedicht te schrijven over onze eigen blog.

Krantenartikels schrijven doe ik al bijna vijftien jaar, maar van poëzie ben ik nooit zot geweest. Op verzoek van mijn patron heb ik dan toch maar vlug wat rijmende woorden achter elkaar gezet. Of dit nu echt mijn eerste gedicht is? Karamellenverzen is een betere omschrijving, vrees ik.

Als onderwerp koos ik voor de charmantste actie van de voorbije twee maanden: de ludieke petitie voor het behoud van de laatste kinderkopjes van Arendonk.

Dscn1791_2

Onze laatste kasseiweg

Dikke pech

Onze laatste kasseiweg

Moet weg

Komaan, zeg

.

.

Ongetwijfeld kunt u zelf veel beter gedichten schrijven dan ik. Klik op 'REAGEER' en plaats je eigen poëzie op 'Arendonk blogt'.

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!