Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Een op de twee CD&V-burgemeesters wil opnieuw kartel

KartelLiefst 43 van de honderd CD&V-burgemeesters in Vlaanderen willen het kartel met N-VA herstellen. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van Het Nieuwsblad. Lees ook: 'Heimwee naar kartel'. Onze eigen eerste burger, Nest Buijs, is daar niet bij. Hij heeft geen heimwee en wil liever niet meer met N-VA in hetzelfde bed liggen.

We stelden aan alle honderd CD&V-burgemeesters drie dezelfde vragen. Dit zijn de antwoorden van de burgervader van Arendonk.

 1. Hebt u nog vertrouwen in de partijleiding? Nest Buijs: ‘Ja. Het is niet omdat één iemand raar gaat doen, dat ik ook raar ga doen.’
 2. Hebben de communautaire onderhandelingen nog zin? ‘Ja. Praten heeft altijd zin. Maar men moet zich nu geen onrealistische dingen voorstellen, we kunnen dit niet onmiddellijk oplossen. Je moet geen wonderen verwachten.’
 3. Moet het kartel met N-VA hersteld worden? ‘Neen. Ik ben geen vragende partij voor een nieuw kartel. Als het kan bijdragen tot de partij, kan het. Maar als men onmogelijke dingen vraagt, hoeft het niet.’

Vooral het antwoord van Buijs op onze derde vraag is opmerkelijk. Want in Arendonk is het kartel van CD&V en N-VA tot vandaag helemaal intact. In de gemeenteraad zit An Hermans (N-VA), de dochter van ex-raadslid Herman Hermans, nog altijd broederlijk tussen tien CD&V'ers.

Wat vind jij? Kunnen CD&V en N-VA maar beter opnieuw samengaan, of niet? Heeft een regionaal kartel zoals in Arendonk nog zin? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Gemeenteraad is het niet eens over uitbreiding Hoge Mauw

De uitbreiding van het industriepark Hoge Mauw komt stilaan dichterbij. Maandag besliste de gemeenteraad om de ontwikkeling van de nieuwe vleugel van het bedrijventerrein, waar plaats is voor een dertigtal bedrijven, uit te besteden aan de intercommunale IOK. 'Waarom we dat niet zelf doen? Omdat de mensen van IOK meer knowhow hebben op dat vlak én gratis werken', zei burgemeester Nest Buijs (CD&V).

Burgemeester_nest_buijsHet nieuwe lokale bedrijventerrein komt te liggen op en rond het vroegere voetbalveld van de Wielertoeristen, tussen de Huiskens en drukkerij Gewa. De burgemeester zei maandag dat hij ernaar uitkijkt. Tewerkstelling dichtbij huis is voor hem een topprioriteit: 'Het is belangrijk dat onze inwoners hun boterham kunnen verdienen aan hun eigen achterdeur. Vandaag meer dan ooit.'

Koen_geukens_2De oppositiepartij A+ ging niet akkoord en onthield zich bij de stemming. 'Wegens wantrouwen van het verleden', verduidelijkte Koen Geukens (A+). Ook vreesde hij gebrek aan inspraak omdat IOK verder van ons bed is dan het eigen gemeentebestuur. 'Heeft IOK wel zin om met de bewoners van Arendonk te praten?' vroeg hij zich af.

'Dan heb je je huiswerk niet goed gedaan', reageerde burgemeester Buijs ietwat geïrriteerd. 'IOK heeft veel ervaring met nieuwe bedrijventerreinen in andere gemeenten en hecht veel belang aan inspraak en voorlichting. De ontwikkeling zal gebeuren in alle openheid.'

Wat vind jij? Zie jij de nieuwe industriegronden liever vandaag dan morgen onder de hamer gaan? Of moet er volgens jou helemaal geen nieuwe vleugel van de Hoge Mauw komen? Is de beoogde uitbreiding te groot of te klein? En wordt er genoeg geluisterd naar de bevolking? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Kartel CD&V/N-VA blijft overeind in Arendonk

CdvnvaDat Yves Leterme en Bart De Wever niet langer in hetzelfde bed slapen, wil nog niet zeggen dat het huwelijk tussen CD&V en N-VA ook op lokaal vlak overal ontbonden wordt. Zo blijft het kartel CD&V/N-VA in Arendonk voorlopig geruisloos overeind.

In de Arendonkse gemeenteraad, die gisteravond nog eens samenkwam, zit An Hermans nog altijd even broederlijk of zusterlijk als enige N-VA'er tussen negen CD&V'ers. An Hermans is de dochter van ex-gemeenteraadslid Herman Hermans.

Binnen dezelfde CD&V/N-VA-fractie zit er overigens nog een Ann Hermans, schepen van Landbouw, Ruimtelijke Ordening en Huisvesting. De voornaamste verschillen tussen Hermans en Hermans? De ene is een An, 28 jaar en van NV-A. De andere is een Ann, 39 jaar en van CD&V.

Oppositiepartij A+ klaagt 'wantoestanden' aan

De oppositiepartij A+ belooft komende maandag op de gemeenteraad het vuur aan de schenen te leggen van onze burgemeester en schepenen. Gemeenteraadsleden Kristof Hendrickx, Nathalie Vervecken, Benny Maes en Koen Geukens vinden het ongeoord dat de voorbije weken in Arendonk zo'n 1.200 aanmaningen voor achterstallige huisvuilbelasting werden verstuurd. In sommige gevallen ging het om belastingen van wel vijf jaar geleden. Lees ook: 'Lijk valt uit de kast in gemeentehuis'.

In een persbrief spreekt A+ over regelrechte 'wantoestanden'. Enkele citaten:

 • 'Is de gemeente na vijf jaar wakker geschoten?'
 • 'Het optimaal beheren van de geïnde gemeentelijke financiën is een van de voornaamste eigenschappen van goed huisvaderschap. Van dit principe blijkt volledig afgeweken te worden. Of is het louter een lakse en niet-consequente houding?'
 • 'Mogen wij besluiten dat er de voorbije jaren geen opvolging is geweest van de te innen gemeentebelastingen?'
 • 'Zijn de huidige aanmaningen slechts het topje van de ijsberg?'

Hendrikx_vervecken_maes_geukens_2

Wat vind jij? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Vrouwen niet aan de macht in Arendonk

Ann_hermansDe Vlaamse steden en gemeenten strijden voortaan met open vizier. In de hoop dat lokale besturen van elkaar zouden leren heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) voor de vijfde keer een hele stapel cijfergegevens openbaar gemaakt. Lees: 'Gemeenten strijden om ereplaatsen'.

Uit de cijferttabel van minister Keulen blijkt onder meer dat het gemeentebestuur van Arendonk niet bijster goed scoort op het vlak van gezonde man-vrouw-mix. Zo maken de vrouwen slechts 34,8 procent uit in de gemeenteraad.

In het college van burgemeester en schepenen is het nóg erger gesteld. Daar zit schepen van landbouw en ruimtelijke ordening Ann Hermans (CD&V) zowaar als enige vrouw opgescheept met zes venten. Voordeel is wel dat ze dezer dagen voor matchanalyses van het EK voetbal terechtkan bij een uitgebreid panel van specialisten in het schepencollege, bestaande uit Wim Hendrickx, Luc Bouwen, Frans Lenders, Bart Vosters, Mark Lissens en Nest Buijs.

Wat vindt u? Zitten er te weinig vrouwen in onze gemeenteraad? Wat zou er veranderen in Arendonk met meer vrouwen aan de macht? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Minister wil geen Aorendoenks meer horen op gemeenteraad

'In de gemeenteraad van Voeren is Platdütsch niet toegelaten, maar ook elders in Vlaanderen moeten de debatten worden gevoerd in begrijpelijk Nederlands.' Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD). Lees: 'Marino Keulen ten strijde tegen dialect in gemeenteraad'.

Frans_lenders_2Het is te hopen dat de minister geen taalinspecteurs naar Arendonk stuurt, want dan mag schepen van Cultuur Frans Lenders (SP.A) al vrezen voor zijn job. Als Lenders het woord neemt op de gemeenteraad, gebruikt hij meestal een eigen mix van Algemeen Nederlands (AN) en Algemeen Beschaofd Aorendoenks (ABA): 30% AN en 70% ABA. Al moeten we toegeven dat hij tijdens de zitting van gisteravond erg goed zijn best deed om de orders van minister Keulen na te leven.

Bart_vosters_2De grootste taalzondaar gisteren was zijn collega-schepen Bart Vosters (CD&V). Hoewel strafpleiter Vosters erg welbespraakt is, vergreep hij zich gisteravond toch enkele keren aan een regionale tongval. Zo antwoordde hij op een vraag van gemeenteraadslid Benny Maes (A+), die zich overigens zeer netjes in de standaardtaal uitdrukte, dat hij zo vlug mogelijk wil starten met de bouw van nieuwe kleedkamers in het sportpark Heikant. 'Want anders zit vooral den atletiek serieus in de pros', aldus Vosters.

Wat vindt u? Moeten onze politici zich tijdens de gemeenteraad keurig uitdrukken in het Algemeen Nederlands? Of meugen ze vur ew gerust Aorendoenks klappen op de gementeraod? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Tatoeëerster Vlaams Belang: onschuldig en onwetend?

Lang geleden dat een Arendonks gemeenteraadslid van de oppositie nog eens de nationale media haalde. Silvy Van Beers (Vlaams Belang) slaagde erin... door in haar atelier aan de Onder d'Eike vrolijk SS-slogans en nazisymbolen te tatoeëren op armen, billen en schedels. Lees: 'Raadslid Vlaams Belang tatoeëert SS-slogans'.

Wat Van Beers volgens de foto's op haar eigen website zoal aan tatoeages aanbracht op het vel van haar klanten:

 • De slogan 'Mijne Ehre heisst Treue': lijfspreuk van de SS.
 • Het cijfer 18: staat voor de eerste en de achtste letter van het alfabet, zeg maar de A en de H, de initialen van Adolf Hitler.
 • Een driebenige swastika met de cijfercombinatie 828: in neonazimilieus staat 828 voor 'Heil Blood and Honour'.

Silvy_van_beers_3Zelf gebaart Silvy Van Beers (VB) van krommenaas: 'Ik ken de achterliggende boodschap van al die symbolen niet. Veel van mijn klanten komen met eigen ontwerpen af. Soms willen ze ook Arabische of Chinese tekens. Ik onderwerp mijn klanten niet aan een kruisverhoor om de exacte betekenis te achterhalen. Eén keer vroeg iemand me een swastika op zijn arm te tatoeëren. Dat heb ik geweigerd.'.

Bruno_valkeniers_2Toekomstig voorzitter Bruno Valkeniers (VB): 'Of Silvy Van Beers kan blijven functioneren als mandataris van onze partij? Ik beoordeel haar in de eerste plaats op haar werk als gemeenteraadslid, niet als tatoeëerster.'

Bart_vosters_4Schepen van Jeugd en Gezin Bart Vosters (CD&V): 'Mevrouw Van Beers is op zijn zachtst gezegd niet echt politiek actief te noemen. Ik geloof niet dat ze het afgelopen jaar al één keer haar mond opentrok tijdens de gemeenteraad.'

.

Wat vindt u? Gelooft u in de jeugdige onschuld van VB-raadslid Van Beers? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

800 jaar Arendonk: schepencollege reageert verontwaardigd

Nest_buijs_2Arendonk bestaat in 2012 exact 800 jaar. Het voorstel van gemeenteraadslid Kristof Hendrickx (A+) om van 2012 een Van Eyck-jaar te maken, is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij burgemeester Nest Buijs (CD&V), zo bleek maandagavond op de gemeenteraad.

'De viering van de 800ste verjaardag van Arendonk is een marathon', zei eerste burger Buijs. 'Het heeft geen zin om nu al aan de spurt te beginnen, want dan ben je uitgeput voordat het echte werk begint.'

Dat de 27-jarige gemeenteraadsdebutant Hendrickx vorige week in het groot in alle kranten stond met zijn feestideeën (Lees: 'Van Eyck is afkomstig van Arendonk en niet van Maaseik'), was volgens de burgemeester en zijn schepenen een brug te ver. Ze voelden zich danig in hun gat gebeten en verspreidden prompt een perscommuniqué als tegenreactie. We geven u alvast enkele passages:

 • 'Deze viering organiseren is géén werk voor de gemeenteraad, maar voor een groep geïnteresseerde mensen die van ons 800-jarig bestaan een echt feestjaar voor iedere Arendonkenaar willen maken.'
 • 'Het is makkelijk om met de ideeën van anderen in de krant te gaan staan. Eén ding staat vast: een goed politieker word je niet op de kap van een ander, niet met de ideeën en het werk van een ander, maar door zelf de handen uit de mouwen te steken.'

Wat vindt u? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Brug 4: ook politieke splijtzwam

Brug 4 wordt voorlopig niet afgebroken en vervangen door een hoge betonnen constructie. Dat bevestigt Willy Vandeurzen van nv De Scheepvaart vandaag in onze krant. Lees: 'Brug 4 blijft voorlopig nog ophaalbruggetje'.

Vandeurzen zegt dat hij wacht op de uitkomst van de procedure bij de Raad van State. Ook de politieke partijen in Arendonk volgen de juridische tweestrijd tussen vzw Natuurpunt en nv De Scheepvaart op de voet. CD&V, SP.A en VB supporteren voor De Scheepvaart. Groen! en A+ stemmen voor Natuurpunt. Open VLD beraadt zich nog. Ook politiek is brug 4 een splijtzwam.

Dscn1785CD&V wil een hoge brug, vooral om de tewerkstelling in het achterliggende bedrijf Ravago Plastics te vrijwaren en een vlottere doorstroom van het verkeer mogelijk te maken.

SP.A verkiest een hoge brug, onder meer omdat een vaste oeververbinding een lagere bouwprijs, een kortere bouwtijd en een kleinere onderhoudskost heeft. De socialisten pleiten wel voor zacht oplopende aanrijstroken en een veilig fietspad.

VB geeft de voorkeur aan een hoge brug en heeft daarvoor drie argumenten: 1) De nabijgelegen bedrijven en huizen zijn beter bereikbaar, 2) De loonkost van de brugdraaier valt weg, en 3) Wachtende auto's en vrachtwagens kunnen het milieu niet meer bezoedelen.

Groen! wil het huidige ophaalbruggetje bewaren en sluit zich aan bij Natuurpunt: 1) Een wipbruggetje is landschappelijk waardevol, en 2) Een hoge brug is in strijd met de wet en schaadt de fauna en flora in de aanpalende natuurreservaten.

A+ is voorstander van een ophaalbruggetje omwille van zijn landschappelijk waardevol karakter én omdat het midden in een recreatief fietsgebied ligt, waar nauwelijks autoverkeer passeert. Een hoge brug is volgens A+ ook een te zware hindernis voor gepensioneerde fietsers en mindervaliden.

U weet nu voor wie onze lokale politici stemmen. Maar voor wie stemt u? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Gemeenteraad bespreekt uitbreiding Hoge Mauw

Toen het provinciebestuur vijf jaar geleden een plan voorstelde voor de uitbreiding van het bedrijvenpark Hoge Mauw, stond de hele buurt in rep en roer.

Een expansie van de industrie met 57 hectare, waarvoor achttien huizen zouden moeten worden afgebroken, dat vonden de omwonenden onaanvaardbaar. Wat volgde, was een spontane volksopstand. Na anderhalf jaar haalden de bewoners hun slag thuis en werd het uitbreidingsplan afgevoerd.

Intussen heeft het gemeentebestuur een nieuw plan klaar. Het voorlopige voorontwerp wordt op maandag 10 december besproken op de gemeenteraad.

Het verschil met vijf jaar geleden? Dat er nu geen enkele woning onder de sloophamer hoeft en dat de uitbreiding beperkt blijft tot 8,25 hectare.

Een eerste tekening van de beoogde nieuwe vleugel van de Hoge Mauw vindt u hieronder. Lees ook: 'Geen enkel huis hoeft afgebroken te worden'.

Hoe denkt u hierover? Klik gerust op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Image001_2

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

 • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

  Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!