Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Poll: negen op de tien lezers willen Glossocircuit weer open

Bijna negen op de tien lezers willen dat het Glossocircuit weer in zijn oude glorie hersteld wordt. Het achterste stuk van het parcours, dat volgens het gewestplan in natuurgebied ligt, moet dringend opnieuw ingekleurd worden als recreatiezone. Dat blijkt uit een internetpeiling op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Welgeteld 137 lezers vulden de voorbije dagen onze poll in. Exact 89,05 procent daarvan drukte zijn wens uit om het circuit zo vlug mogelijk weer volledig open te stellen, zoals vroeger. Intussen geraken ook meer en meer politici van gemeente, provincie en Vlaamse overheid daarvan overtuigd. De voorbereidende gesprekken met het oog op een definitieve regularisatie van het Glossocircuit zijn volop aan de gang. Na vijftien jaar lijkt er dan toch schot in de zaak te komen.

Poll Arendonk - Glossocircuit
Moet het Glossocircuit weer over de volledige lengte worden opengesteld voor rallycross, zoals vroeger?
- Ja
89,05%
- Neen
10,95%

[Aantal stemmen : 137]

Poll: moet het Glossocircuit weer helemaal open of niet?

Op het Glossocircuit in Arendonk mag binnenkort misschien dan toch opnieuw gecrost worden. Gemeente, provincie en Vlaamse overheid werken samen een definitieve oplossing uit voor het dossier dat intussen al vijftien jaar aansleept. Lees: 'Binnen vijf jaar weer echte rallycross op Glossocircuit'.

Het verhaal van het Glossocircuit is een mooi voorbeeld van Belgisch surrealisme. Het parcours bestaat al van in 1972, vier jaar voordat het gewestplan werd opgemaakt. En toch is op het gewestplan een deel van het circuit ingekleurd als natuurgebied. Om dat stukje natuur weer een andere kleur te geven wordt al vijftien jaar gepraat, getekend en onderhandeld, tot vandaag zonder resultaat.

Filmpje glorietijd Glosso

Wat vind jij? Moet het Glossocircuit opnieuw worden opengesteld over de volledige lengte? Of is een verkorte omloop ook goed voor jou? Of moet het autosportcircuit helemaal worden afgebroken? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht en stem ook mee op onze poll: in de rechterkolom op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Niemand kent zijn eigen wijkagent in Arendonk

Slechts een op de tien Arendonkenaren kent zijn of haar wijkagent vrij goed. Dat blijkt uit een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Mogelijk komt daar vanaf nu verandering in, want de agenten van de lokale politie Kempen Noord-Oost (Keno) stelden zondag een grote baltent en een tapkraan op aan hun achterdeur. De opendeurdag in het politiekantoor aan de Wippelberg bleek een schot in de roos. Vooral de stand met de vingerafdrukken en de hondenshow vielen erg in de smaak bij de meer dan duizend bezoekers.

1400_dsc_7699 1400_dsc_7825 1400_dsc_7507 1400_dsc_7641 1400_dsc_7561 Door te klikken op de foto's kun je ze in het groot bekijken. (FOTO'S CHRIS VAN DE KERKHOF)

Poll Arendonk - Wijkagent
Kent u uw wijkagent?
- Neen.
75,25%
- Ja, maar enkel bij naam.
12,87%
- Ja, relatief goed.
11,88%
[Aantal stemmen : 101]

Vier op de tien Arendonkenaren wensen fusie met Nederland

Dscn1933_2Vier op de tien inwoners van Arendonk zien een fusie met Nederland best zitten, zo blijkt uit een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk. Maar een meerderheid van 58,47 procent is nog altijd liever Belg dan Hollander.

Het was de Nederlandse politicus Geert Wilders die de kat de bel aanbond. 'Wij hebben meer gemeen met de Vlamingen dan de Vlamingen met de Walen. Daarom stel ik voor dat Vlaanderen en Nederland samensmelten. Een fusie is goed voor iedereen', zei de PVV-voorman.

Waarom wij als grensdorpbewoners niet massaal achter een fusie staan? Uit de vele reacties die we de voorbije dagen en weken binnenkregen, blijkt dat de meesten onder ons toch een zekere argwaan koesteren...

  • Omdat we bij de geboorte liever kinnekeskak eten dan beschuit met muisjes.
  • Omdat we volgende week tijdens het EK voetbal liever niet rondrijden met een oranje tennisbal op onze trekhaak.
  • Omdat we een croque monsieur een mooier woord vinden dan toastie.
  • Omdat het fietspad langs de Grens in Arendonk comfortabeler rijdt dan die oude betonstrook langs de Turnhoutseweg in Reusel.
  • Omdat Nederlandse nummerplaten zodanig duidelijk zijn dat ze bij een flitscontrole altijd perfect leesbaar zijn.
  • Omdat het Arendonks Kruikenbier wellicht nóg minder verkocht gaat worden als we voortaan moeten zeggen dat het een Nederlands bier is.
Poll Arendonk - Fusie
Bent u als grensdorpbewoner voorstander van een fusie van Vlaanderen en Nederland?
- Neen
58,47%
- Ja
41,53%
[Aantal stemmen : 118]
Graag snel een fietspad langs Daries en Schotelven

Fietscampagne_2 Het fietspad langs de gewestweg Arendonk-Reusel is bijna klaar. Nog dit jaar worden de Wippelberg en de Moerenstraat uitgerust met een afgescheiden fietspad. En volgend jaar krijgen we eindelijk een deftige fietsverbinding met Ravels. Als al die werken achter de rug zijn, dan raadt de meerderheid van onze lezers het gemeentebestuur aan om snel werk te maken van een nieuw rijwielpad langs de Daries en het Schotelven.

De uitslag van onze fietspadpoll op nieuwsblad.be/arendonk is duidelijk: een overweldigende meerderheid van 72,88 procent vindt een fietspad langs de N139 naar Oud-Turnhout het meest dringende karwei voor de komende jaren, al zijn we zelf de eersten om de resultaten van onze eigen internetpeiling met een korrel zout te nemen. Want slechts 59 Arendonkenaren brachten hun stem uit.


Poll Arendonk - fietspaden
Als u burgemeester van Arendonk was en 100.000 euro mocht investeren in fietsveiligheid, waar zou u dan een nieuw fietspad aanleggen?
- Langs Daries en Schotelven, richting Oud-Turnhout.
72,88%
- Langs Hertevelden en Huiskens, rechts van de weg richting Retie.
20,34%
- Langs Roobeek en Akkerstraat.
6,78%
[Aantal stemmen : 59]
Alle grenspalen in Arendonk weldra afgebroken?

Geert_wildersDe omstreden Nederlandse politicus Geert Wilders, bekend van de anti-Koranfilm Fitna, pleit voor een fusie tussen Nederland en Vlaanderen. Lees: 'Wilders wil fusie Nederland-Vlaanderen'.

Vorig jaar sprak tweederde van de Nederlanders zich in een peiling uit voor een samensmelting met Vlaanderen. Bij ons bleek maar veertig procent gewonnen voor een fusie.

Of een eengemaakt land van Vlamingen en Hollanders wel wenselijk is? Niemand kan daar beter op antwoorden dan wij: omdat Arendonk een grensgemeente is, omdat een op de tien Arendonkenaren de Nederlandse nationaliteit heeft en omdat de pastoor van de Voorheide een Hollander is. Vul daarom zeker onze poll in op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Grenspaal_koopjeshal_ravagoWat vindt u? Moeten alle grenspalen in Arendonk worden afgebroken, zodat Vlaanderen en Nederland voortaan één land vormen? Wat zijn de voordelen of de nadelen? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht en stem mee op onze poll.

Poll kerkhek: zes op de tien willen grillie terug

KerkhekBijna zes op de tien lezers willen dat het gemeentebestuur het omstreden kerkhek in zijn oude glorie herstelt, ondanks de hoge kostprijs. Dat blijkt uit een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Exact 58,44 van de respondenten is van mening dat de grillie niet thuishoort in de gemeentelijke werkplaats in de Brandstraat, maar wel onder de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Wettelijk is het gemeentebestuur overigens verplicht om de afrastering weer rond de kerk te zetten, want het smeedijzeren hekwerk is officieel beschermd als monument.

Hoe schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A), burgemeester Nest Buijs (CD&V), de ambtenaren van Onroerend Erfgoed Vlaanderen en de man of vrouw in de straat erover denken? Lees: 'Hek rond kerk of niet?'

Poll Arendonk - kerkhek
Moet het kerkhek terugkomen?
- Ja
58,44%
- Neen
41,56%
[Aantal stemmen : 77]

Poll: hek rond kerk of niet?

Moet het kerkhek terugkomen of niet? Daarover loopt vanaf vandaag een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk.

KerkhekDe Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arendonk werd tot voor kort helemaal omzoomd met een smeedijzeren hek. Sinds de heraanleg van het dorpscentrum werd de aangetaste omheining weggehaald en veilig opgeborgen in de gemeentelijke magazijnen in de Brandstraat. Na restauratie zou het handgemaakte traliewerk op blauwe natuursteen, dat beschermd is als monument, teruggezet worden.

'Wij hebben intussen een proefrestauratie uitgevoerd op een eerste stukje van anderhalve meter (zie foto, nvdr). Het heeft ons 27.310 euro gekost', zegt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A).

Ook burgemeester Nest Buijs (CD&V) viel steil achterover toen hij de factuur op zijn bureautafel kreeg. Sindsdien is hij nog minder geneigd dan vroeger om het smeedijzeren kerkhek van zo'n 155 meter lang in zijn oude glorie te herstellen. 'Een hek beschermen als monument is heel makkelijk, maar wij dragen de gevolgen. Ik durf eerlijk toegeven dat de restauratie van de kerkgrillie op dit moment geen prioriteit is voor ons. Alles waar wij als gemeentebestuur vandaag mee bezig zijn, is belangrijker dan dat.'

Bij Onroerend Erfgoed Antwerpen, de vroegere dienst Monumenten & Landschappen, vinden ze de handelswijze van de bestuurslui in Arendonk ongehoord: 'Het kerkhek in Arendonk is een beschermd monument. Zoiets afbreken is bij wet verboden. Uiteraard mag het hek tijdelijk wel even weggenomen worden voor restauratie, maar daarna moet het hoe dan ook terugkomen. Van een lokale overheid mogen we toch verwachten dat zij het goede voorbeeld geeft en de wet naleeft, niet?'

Wat vindt u? Met welke ijver moet het gemeentebestuur werken aan de restauratie van het aloude kerkhek? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht en stem ook mee op onze poll op www.nieuwsblad.be/arendonk. (Kijk in rechtse kolom en scrol naar beneden.)

Poll: meerderheid wil fietspad langs Daries en Schotelven

Dscn1869_3Bijna twee op de drie lezers willen dat het gemeentebestuur dringend werk maakt van een veilig fietspad langs de Daries en het Schotelven, ook al moeten andere grote investeringen daarvoor wijken. Dat blijkt uit een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk.

In de folder van CD&V, die alle inwoners van Arendonk vorige week in hun brievenbus vonden, lezen we dat burgemeester Nest Buijs & Co ernaar streven om een veilige fietsverbinding te verwezenlijken in de vier windstreken: naar Retie, Reusel, Ravels en Oud-Turnhout. 'De verbinding naar Oud-Turnhout is eigenlijk al gerealiseerd: via de Heirbaan', zo schrijft CD&V.

Uit onze lezerspeiling blijkt nu dat 62,5 procent de huidige fietsroute via de Heirbaan niet genoeg vindt en ook een volwaardig fietspad wenst langs de Daries en het Schotelven.

Poll Arendonk - fietspad
Is de aanleg van een vrijliggend fietspad naar Oud-Turnhout dringend nodig en moeten andere grote investeringen daarvoor wijken?
- Ja
62,50%
- Neen
37,50%
[Aantal stemmen : 72]

Poll bouwgrond: Arendonkenaren willen op eerste rij staan

Dat Nederlanders binnenkort niet meer zomaar een bouwgrond kunnen kopen in sommige Kempense grensgemeenten, vinden wij Arendonkenaren een goed idee. Dat blijkt uit onze poll op www.nieuwsblad.be/arendonk.

Acht op de tien lezers vinden dat het zogenaamde voorkooprecht voor eigen inwoners ook in Arendonk moet worden ingevoerd. Slechts 20,17 procent is voorstander van een vrije markt.

Het brein achter de nieuwe 'voorkooprechtwet' is Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD). Hij wil voortaan de eigen inwoners op de eerste rij zetten telkens wanneer er in hun dorp of stad een bouwperceel onder de hamer gaat. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat kandidaat-kopers zullen moeten aantonen dat ze een persoonlijke band hebben met de betrokken gemeente waar ze een kavel wensen te kopen. Lees: 'Eigen inwoners eerst'.

Poll Arendonk - bouwgrond
Moet het ‘voorkooprecht voor eigen inwoners’ ook in Arendonk worden ingevoerd?
- Ja
79,83%
- Neen
20,17%

[Aantal stemmen : 119]

.

Fietspad_daries_3 Vanaf vandaag staat er alweer een nieuwe poll op nieuwsblad.be: een lezerspeiling over een eventueel fietspad naar Oud-Turnhout. Onze vraag: 'Is de aanleg van een vrijliggend fietspad naar Oud-Turnhout dringend nodig of niet?'

Meer achtergrondinfo vind je in onderstaand bericht: 'Vers fietsbeton naar Reusel, niet naar Oud-Turnhout'.

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!