Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Van oud naar nieuw: 't Sluiske is nog altijd een zandbak

In onze wekelijkse rubriek 'Van oud naar nieuw' breng ik vandaag nieuws uit mijn eigen straat: uit de Asselbergen, in de volksmond bekend als 't Sluiske.

Als je vroeger over 't Sluiske praatte in Arendonk, dan dacht iedereen automatisch aan het stort. Waar nu de omstreden uitkijktoren zonder uitzicht staat, kon je toen à volonté afgedankte zetels, wasmachines en andere rotzooi storten. Intussen is 't Sluiske opgewaardeerd tot een gezonde woonwijk met een fijne sociale bevolkingsmix, waar zelfs eenvoudige lieden als journalisten gewoon aanvaard worden door de buurtgemeenschap.

Alleen de bestrating is in de loop der jaren amper veranderd. Vroeger was 't Sluiske een zandweg. En dat is hij vandaag nog altijd, zoals je ziet op de onderste foto, al doen de arbeiders van aannemer VBG uit Herentals goed hun best om er tegen half maart een propere asfaltweg van te maken.

Sluiske Sluiske nieuw

Van oud naar nieuw: Wampenberg met dank aan Piet V.M.

In onze wekelijkse rubriek 'Van oud naar nieuw' brengen we vandaag een oud en een nieuw beeld van de Wampenberg in Arendonk.

Dat we de plaats van de oude Arendonkse prentkaart nog kunnen reconstrueren, hebben we vooral te danken aan houthandelaar Piet Van Mechgelen. Zijn prachtig gerestaureerde boerderij is wonderwel intact gebleven. Maar de rest van de Wampenberg onderging de voorbije jaren een complete gedaanteverwisseling.

Wampenberg  Wampenberg nieuw

Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens

Als je vandaag bovenop brug 5 in Arendonk een bandopnemer aan de ballustrade hangt, dan zou je vast heel wat gehijg en gevloek registreren. Want voor fietsers is het viaduct van de Voorheide stijl, oncomfortabel en gevaarlijk: het wegdek zit vol putten, en de rubberen flapjes tussen het fietspad en het wegdek bieden de zwakke weggebruiker amper bescherming.

Of het vroeger allemaal veel beter was? Misschien wel, want toen kon je vanuit het Pelgrimsplein recht naar de Turnhoutse Vaart en zo naar Reusel fietsen, via de huidige Brulen en Onder d'Eike. Vandaag loopt het oude traject Arendonk-Reusel dood op een woonerf.

Oude brug 5  Brug 5 nieuw

Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof

In onze wekelijkse rubriek 'Van oud naar nieuw' brengen we vandaag een oud en een nieuw beeld van de Valken, als je vanuit Oud-Turnhout het dorpscentrum van Arendonk binnenrijdt.

Het prachtige herenhuis van dokter Bruyndoncx, de zijbeuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Valkenhof hebben de overgang van de 20ste naar de 21ste eeuw wonderbaarlijk overleefd. Maar dat geldt duidelijk niet voor de linker kant van onze dorpsingang.

De_valken_oud P1150140

Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot

Nadat het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous in 1858 enkele verschijningen van de Heilige Maagd Maria zag in een afgelegen grot in de Zuid-Franse stad Lourdes, werden zowat overal in Europa Lourdesgrotten nagebouwd. Ook in Arendonk deden ze vrolijk mee met de hype.

In opdracht van de zusters Franciscanessen, die destijds met honderd vrouwen tegelijk samenhokten in het klooster Sint-Agnetendal, werd op het einde van de 19de eeuw in de huidige Grotstraat de Heikantkapel gebouwd. Het kapelletje groeide al snel uit tot dé bedevaartsplaats van Arendonk.

Wonderbaarlijke genezingen vonden tot dusver niet plaats in onze Lourdesgrot. Wél verrees er recent in de schaduw van de Heikantkapel op wonderbaarlijke wijze een geheel nieuwe woonwijk: de Kuiperkensstraat.

Kapel_grotstraat_oud Kapel_grotstraat_nieuw

Van oud naar nieuw: champetter overleeft in Koeistraat

De champetter is doorheen de jaren opvallend goed bewaard gebleven, maar voor de rest is de Koeistraat in Arendonk de voorbije decennia nagenoeg helemaal veranderd.

Vooraan links op de oude foto zien we nog de vroegere welvaartswinkel, een soort coöperatieve kruidenierszaak voor de katholieken. Het pand is intussen afgebroken en heeft plaats gemaakt voor een KBC-kantoor en appartementen.

Twee gevels verder, in het huis zonder zadeldak, is vandaag beenhouwer Van Nijlen gehuisvest. Aan de overkant van de straat staat een jongeman op de uitkijk. Ik vermoed dat hij staat te wachten tot zijn kebab klaar is.

Herken je ook de lingeriewinkel van Carmen, het eerste huis rechts op de zwart-witfoto? En de atelier van schoenmaker Eugeen, drie deuren verder? Hij had toen zijn raam nog wel niet open staan.

Koeistraat_oud Koeistraat_nieuw                      Klik op de foto's om ze in het groot te bekijken.

Van oud naar nieuw: andere kerk omdat oude te klein was

Zowat alles wat je ziet op onderstaande beelden, is de voorbije honderd jaar veranderd. De kerk op de linker foto is de Sint-Jobkerk, die op het einde van de 19de eeuw werd afgebroken omdat ze te klein geworden was om er alle geïnteresseerde gelovigen in te ontvangen. Tja, daar kan pater Luc vandaag alleen maar van dromen.

In 1901 werd daarom op dezelfde plek een splinternieuwe kerk gebouwd: de huidige Onze-Lieve-Vrouwekerk. Architect Dieltjens kreeg destijds twee opdrachten mee. Eén, de nieuwe kerk moest groot genoeg zijn. En twee, ze moest ook sterk genoeg zijn, om te kunnen weerstaan aan eventuele ontploffingen in de dynamietfabriek van Arendonk.

Wat nog veranderd is: het tramspoor is verdwenen, en het huis op de hoek van de Valken en de Koeistraat heeft een nieuwe bestemming gekregen. Café Malakof is nu een schilderswinkel.

Kerk_oud Kerk_nieuw

Van oud naar nieuw: markt zonder frietkot en huishoudschool

Behalve de kerk, het huis van dokter Van Lint en het standbeeld van Victorie, onze godin van de overwinning, is er nog maar weinig bewaard gebleven van ons marktplein van weleer.

Zo herkennen we op de oude foto onder meer nog de statige huishoudschool, de oude pastorij met de charmante boogramen, een prachtige oldtimer en een idyllisch frietkot. En wat hebben we in de plaats gekregen? Een nieuwe pastoorswoning, een vernieuwd marktplein en een kraakmodern bankgebouw.

Markt_in_1938 Markt_nieuw

Van oud naar nieuw: militair kerkhof op Pelgrimsplein

Het immense militaire kerkhof in Colleville-sur-Mer in Normandië, met zijn duizenden witte kruisjes, trekt elk jaar meer dan een miljoen toeristen. Het gedenkperkje voor de gesneuvelde soldaten uit 1940-1945 op het Pelgrimsplein in Arendonk moet het stellen met veel minder bezoekers per jaar. Er staan dan ook maar negentien kruisjes op de Voorheide.

De negentien croix blanches zijn daar neergezet ter ere van de Franse Dragonders en Belgische Carabiniers die erin slaagden om de Duitse invaller in mei 1940 gedurende één dag tegen te houden, maar dat bekochten met hun leven. Toen ik gisteren het perkje bezocht, telde ik onder de gesneuvelden vijf Fransen. En nog één Belgische Frans: een zekere Frans De Meyer.

Wat er de voorbije zestig jaar zoal veranderde op het Pelgrimsplein? De bomen en de struiken zijn gegroeid, er zijn heel wat huizen bijgebouwd en het gras heeft plaatsgemaakt voor keien en klinkers. Weet iemand of de botsauto's en de schietkramen met Vrijkermis vroeger op het gazon stonden?

Pelgrimsplein_oud Pelgrimsplein_nieuw_2

Van oud naar nieuw: de kapel van de Wampenberg

Het oudste gebouw van Arendonk is de kapel van de Wampenberg. Het gebedshuis werd in 1711 ingezegend, maar eigenlijk had dat al veel vroeger moeten gebeuren. Aan de bouw gingen immers tientallen jaren van ambras vooraf. De grote ruziestoker destijds was de toenmalige pastoor van Postel. Later werd de kapel nog twee keer verwoest door een brand en telkens opnieuw opgebouwd.

Vandaag is de kapel van de Wampenberg nog altijd even mooi, maar ook nog steeds ietwat omstreden. Vooral voor fietsers is het bouwwerk een erg vervelend obstakel. Als je met de fiets uit de Kapelstraat komt en de Hokken wil oversteken, kun je onmogelijk het verkeer uit Nederland zien komen omdat de oude rot uit 1711 in de weg staat. Sommige buurtbewoners stelden daarom al eens voor om de kapel koudweg af te breken. Maar dat kan uiteraard niet, want de kapel is officieel beschermd als monument.

Intussen heeft de Vlaamse overheid beslist om verkeerslichten te plaatsen op het gevaarlijke kruispunt.

Kapel_wampenberg Kapel_wampenberg_nieuw

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!