Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Vrouwen Liedertafel dromen van meer mannen in hun koor

Verenigingindekijker Zangkoor De Liedertafel geeft komende zondag om 15 uur een kerstconcert in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Arendonk. Het koor bestaat uit twintig vrouwen en slechts zes mannen.

Simonne_wynantsOp het repertoire van De Liedertafel staan vooral niet-kerkelijke liederen, veelal in het Nederlands, maar vaak ook in het Duits, het Frans of het Engels. 'Maar we durven ook modernere songs op de lessenaar leggen, zoals een fragment uit een musical', zegt dirigente Simonne Wynants.

Dat een zangkoor bij sommigen een wat oubollige bijklank heeft, is volgens Simonne helemaal niet terecht. 'Als je de jaarlijkse koorwedstrijden bezoekt, hoor je natuurlijk klassieke koorwerken, maar ook heel wat frisse eigentijdse melodieën, gezongen door jonge talenten van kinder- en jeugdkoren. Zingen in een koor is opnieuw in.'

Als we haar vragen welke dromen ze nog koestert met De Liedertafel, hoeft ze niet lang na te denken. 'Stiekem dromen we ervan om nog meer mannelijke leden te verwelkomen. Mannen hebben nu eenmaal een andere stemkleur. Als de verhouding tussen de twee geslachten meer in evenwicht is, geeft dat een meer homogene koorklank.'

Waarom De Liedertafel vandaag zo vrouwelijk is? 'Het is een probleem waar vele koren mee te maken hebben. Of zou onze repetitiedag er voor iets tussen zitten? Wij repeteren op woensdag en dan is er vaak voetbal op tv.'

De_liedertafel

Wil je dat ook jouw vereniging aan bod komt in onze rubriek 'Vereniging in de kijker'? Stuur een mailtje naar arendonk@nieuwsblad.be.

Waarom alleen mannen zijn toegelaten bij De Gezellen

Verenigingindekijker  Het concert van het mannenkoor De Gezellen van komende zondag in de kerk van Arendonk is al helemaal uitverkocht. Alle vierhonderd tickets zijn de deur uit. 'Alleen op de zwarte markt en op eBay zijn nog kaarten te koop, tegen woekerprijzen', verklapt gezellige Gezel Paul Hulselmans (42).

Groepsfoto_de_gezellenDe Gezellen is een groep van twintig mannen die alleen muziek maken met hun stem. Het gezelschap bestaat al meer dan 25 jaar en geeft slechts heel af en toe een optreden. 'Samen zingen en repeteren blijft voor onze leden de hoofdzaak', zegt Paul (tweede van rechts op foto hiernaast).

Waarom De Gezellen een exclusief mannenclubje is? 'Vroeger maakten we deel uit van een gemengd koor, tot iemand van de leden op een dag voorstelde om met de mannen eens wat andere liederen in te oefenen... En zo was het mannenkoor De Gezellen geboren.'

Een groep zonder vrouwen heeft vooral voordelen, of ook nadelen? 'Het voordeel is dat er wekelijks echte mannenonderwerpen worden aangesneden en uitgediept. Elke repetitie heeft daarom een therapeutische werking. Het nadeel: de korte nacht en de kater de dag nadien.'

Bestaat er een definitie van de ideale Gezel? 'Een goede Gezel gaat ervoor. Elke week probeert hij het beste van zichzelf te geven. Repetities bijwonen is een must. Een oefensessie missen kan slechts bij hoge uitzondering. Alle andere sociale en familiale verplichtingen komen dan op de tweede plaats.'

De_gezellen

Wil je dat ook jouw vereniging aan bod komt in onze reeks 'Vereniging in de kijker'? Laat het ons weten via arendonk@nieuwsblad.be.

Na bierclub nu ook leesclub in Arendonk?

Anne_van_goolToen Het Nieuwsblad vorig jaar in heel Vlaanderen uitpakte met een heus verenigingenrapport, behaalde Arendonk maar een matige score. Grootste pijnpunt was de gebrekkige infrastructuur voor sport en cultuur, maar ook op het vlak van verscheidenheid heerste Koning Middelmaat.

Vorige maand werd met het ABC'ke, of het Arendonks Bierclubke, al een hiaat opgevuld. Wellicht komt er weldra, in de gemeentelijke bibliotheek, alweer een nieuwe vereniging bij: een leesclub. Initiatiefneemster is Anne Van Gool.

'Wat ik onder een leeskring versta? Het is een beetje zoals ik met mijn vriendinnen doe: in overleg een boek kiezen, dan lezen en nadien bespreken. Elk om beurt zoekt een boek uit, bereidt een samenvatting voor en stelt enkele vragen op om erover te discussiëren. Dit leidt tot goede dialogen, uitwisseling van gedachten en sociale contacten', zegt Anne Van Gool, die je kunt bereiken via tel. 014-67.99.59 of e-mail anne.van.gool@skynet.be.

Bij het ABC'ke wordt al tijdens de match bier gedronken

Verenigingindekijker Ikzelf ben nog van de oude stempel: ik speel voetbal en begin pas bier te drinken na de match, in de zogenaamde derde helft. Sinds kort bestaat er in Arendonk een vereniging waar de drank al bij de aftrap op tafel staat: het ABC'ke, of het Arendonks Bierclubke. Lees: 'Nieuwe bierclub heet ABC'ke'.

Bart_vanderstukkenVoorlopig telt de nieuwe biervereniging zes leden, onder wie oprichter Bart Vanderstukken (46) uit de Rode Del. Het clublokaal van het ABC'ke is café 't Paradijs. 'Onze eerste activiteit vindt plaats op zaterdag 29 november in 't Paradijs: een paradijselijke kerst- en winterbierendag, met een assortiment van zo’n 45 kerst- en winterbieren’, zegt Bart. Later plant het ABC'ke nog andere bierproefavonden en brouwerijbezoeken.

Wil je ook lid worden van het ABC'ke? Neem dan contact op met Bart Vanderstukken via mail of telefoon: bart.vanderstukken2@pandora.be of 0472-75.19.74. 'Iedereen die het Belgisch bier een warm hart toedraagt, is welkom in onze biervereniging', zegt Bart.

Belgische_bieren

Is er in Arendonk nood aan een biervereniging? Welke activiteiten zou jij graag op de kalender van de nieuwe bierclub zetten? Drink je zelf liever bier of wijn?

NVVA: hartstikke leuk clubje van Nederlanders in Arendonk

VerenigingindekijkerOm hun landgenoten wegwijs te maken in Vlaanderen richtten enkele Nederbelgen in Arendonk een eigen vereniging op. Zo weten ze voortaan dat ze op Verloren Maandag bij de bakker een worstenbrood moeten bestellen en geen saucijzenbroodje.

Fons_claasenHet clubje van Nederlandse inwijkelingen en Vlaamse grensarbeiders heeft een lange naam: Nederlands-Vlaamse Vereniging Arendonk, de Kempen en omstreken (NVVA). Op geregelde tijdstippen spreken ze af om samen een bakje koffie, een biertje of een jus d'orange te drinken en tegelijk wat bij te leren over de cultuur en de administratieve mallemolen in Vlaanderen.

Dat in Vlaanderen andere regels gelden dan in Nederland, ondervond NVVA-voorzitter Fons Claasen (68) al meteen toen hij zijn auto wilde invoeren en voorzien van een Belgische nummerplaat. ‘Ik meldde me aan in het douanekantoor in Mol-Postel en dacht dat daarmee meteen alles geregeld was. Uiteindelijk bleek dat ik ook een gelijkvormigheidsattest en een rist andere documenten moest aanvragen.'

Fons en zijn vrouw wonen sinds drie jaar in de Hoendergaarsen in Arendonk. ‘Waarom we verhuisden? In 's Hertogenbosch woonden we in een semi-bungalow. Een halve losbouw noemen jullie dat. Hier in Arendonk hebben we voor evenveel geld een vrijstaande woning met een grote tuin. De ruimte maakt het verschil.’

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in België. Dat ondervond Fons toen hij de bekende bruine omslag van de fiscus in zijn brievenbus vond. ‘Ik verstond er geen moer van’, zegt Fons. ‘Vroeger in Nederland vulde ik mijn belastingbrief altijd zelf in: vier overzichtelijke velletjes met eenvoudige invulvakken. Hier in België is het een wirwar van codes. Als je geen Latijn-wiskunde gestudeerd hebt, snap je er niets van.’

Een oude volkswijsheid zegt dat Vlamingen werkers en Nederlanders praters zijn. Ook Fons kent die wijsheid. ‘Maar wij komen uit Noord-Brabant’, lacht hij. 'Kletsen en breien is onze leuze: praten en werken tegelijk.'

Harmonikavrienden: 'Wij spelen geen hoempapamuziek'

Verenigingindekijker De koninklijke accordeonclub De Harmonikavrienden heeft sinds september vorig jaar een nieuwe dirigent: de beloftevolle Matthias Lens (22) uit Arendonk. Ondanks zijn jonge leeftijd kan Matthias al een mooi curriculum vitae voorleggen.

HarmonikavriendenDe Harmonikavrienden is een klein clubje van vijftien muzikanten: tien accordeonspelers, een synthesiser, een drummer, twee percussiespelers en een dirigent.

'Onze dirigent Matthias (midden op foto hiernaast) zit in het derde jaar op het conservatorium in Antwerpen', zegt woordvoerster May Van Den Heuvel. 'In 2005 behaalde hij op de nationale Dexia-wedstrijd Axion Classics de eerste prijs accordeon met 90 procent. In 2006 werkte hij mee aan de theaterproductie Mooz, met regisseur Rik De Jonghe. Ook speelde hij bij Guido’s Orchestra, een klassiek poporkest uit Nederland met dirigent Guido Dieteren, gewezen eerste violist bij André Rieu. In september 2007 nam hij een dvd-tv-special op, die wordt uitgebracht in Nederland, Duitsland, België en Amerika.'

De Harmonikavrienden, die repeteren in het Postelboershof, bestaan dit jaar zeventig jaar. Om dat te vieren geven ze op 6 december een groot concert in De Garve. 'Accordeon zit nog niet in de lift', bekent May. 'Vooral omdat heel wat mensen denken dat wij hoempapamuziek spelen. Maar dat is absoluut niet waar. Wij brengen zowel klassieke muziek als film- en popsongs.'

Wil je ook jouw vereniging in de kijker zetten op 'Arendonk blogt'? Stuur dan een e-mail met je contactgegens naar arendonk@nieuwsblad.be.

Chiro De Vraai wil geen fusie met Chiro-centrum

Verenigingindekijker_2 Ondanks de concurrentie van Graspop en het Summerfestival wordt er komende zaterdag weer heel veel volk verwacht op het Openluchtbal achter de kerk van de Voorheide. Want het bal van Chiro De Vraai is al 23 jaar een begrip in Arendonk en omstreken.

Roebi_van_olmenChiro De Vraai is een jeugdvereniging die de jongste jaren danig in de lift zit. 'We hebben op dit moment al 117 leden', zegt hoofdleidster Roebi Van Olmen (20). 'Het enthousiasme van zowel leden als leiding zorgt ervoor dat we één grote groep zijn. Elke Chirozondag staat gelijk met genieten.'

Waarom Chiro De Vraai niet gewoon samengaat met Chiro-centrum? 'Er is een kerk in het centrum en een kerk op de Vraai. Er is een voetbalclub van het centrum en een voetbalclub van de Vraai. Er is een Chiro van het centrum en er is Chiro De Vraai. Tja, fusioneren met het centrum, dat gaat gewoon niet. Chiro De Vraai, dat is... Chiro De Vraai. Dat is een groep unieke mensen die je nooit meer uit elkaar krijgt.'

Wat als Roebi morgen 100.000 euro cadeau krijgt om te investeren in haar vereniging? 'Dat geld zouden we goed kunnen gebruiken, want we zijn volop bezig onze lokalen brandveilig te maken. We hebben pas een volledig nieuw plafond, maar de deuren, de ramen en de keuken moeten nog worden aangepast. Er komt heel wat bij kijken. We hopen dat we alles snel in orde krijgen, zodat we onze lokalen kunnen gaan verhuren.'

Chiro_de_vraai

Arvoc kan zaterdag kampioen spelen

Verenigingindekijker_2In de Okido-hal wordt in het weekend veel volk verwacht, want de eerste ploeg van volleybalclub Arvoc kan zaterdagavond kampioen spelen in tweede provinciale. Arvoc vertrekt met één punt voorsprong op gedoodverfd favoriet VC Geel.

Arvoc_heren1

'Als we met 3-0 of 3-1 winnen tegen Fixit Wuustwezel (7de in de stand, nvdr), is de titel binnen', zegt Jan De Vocht (37) van Arvoc. Voor een 3-0 of 3-1 overwinning krijg je in het volleybal immers drie punten. Een 3-2 levert maar twee punten op.

Promotie naar eerste provinciale zou het grootste succes zijn in de nog jonge geschiedenis van fusieclub Arvoc. 'Vijf jaar geleden gingen Okido en Vovoc samen. Een van de doelstellingen van de fusie was om een brede basis van jeugdspelers te creëren om zo ook de eerste ploeg naar een hoger niveau te tillen.'

Helemaal anders dan bij de buren van voetbalclub KFC Verbroedering Arendonk worden bij Arvoc geen spelers gekocht, onderstreept Jan. 'Onze spelers worden niet betaald. In het volleybal is dat normaal. Alleen in de hoogste afdelingen valt er wat te verdienen.'

Arvoc telt vandaag maar liefst 380 leden en is daarmee een van de grootste volleybalclubs in de regio. 'Wij zijn een gezellige club, waar iedereen welkom is. Ook onze aanhang mag er zijn. Zowel thuis als op verplaatsing kunnen we rekenen op heel wat supporters. Ze zien ons overal graag komen.'

Pitbulls: 'Builen en blauwe plekken zijn onvermijdelijk'

Verenigingindekijker_2'Rugby is een contact-sport. Als je niet tegen een stootje kan, zal je het niet ver brengen', zegt Wim De Pauw van rugbyclub Pitbulls.

Wim_de_pauwDe Pitbulls bestaan dit jaar exact twintig jaar. De club telt 83 leden en speelt vandaag in de middenmoot in derde klasse. 'Het seizoen 2003-2004 was ons topjaar', zegt Wim. 'Toen eindigden we derde in de eerste klasse. (lacht) Ja ja, wij waren toen de derde beste club van België!'

Rugby is volgens Wim zeker geen brutale sport. 'Builen, schrammen en blauwe plekken zijn onvermijdelijk in een contactsport. Maar zware blessures komen statistisch niet vaker voor bij ons dan in andere veldsporten. Alle contacten zijn overigens strikt gereglementeerd. Wie zijn boekje te buiten gaat, wordt bestraft.'

Of je best een dikzak bent om bij de Pitbulls aan te sluiten? 'Nee, want rugby is een echte ploegsport. We hebben een positie voor elk postuur: groot, klein, snel, zwaar, atletisch, iedereen heeft zijn plaats.'

Pitbulls

Scouts lonken naar eigen lokalen in Congobos

VerenigingindekijkerHoewel de scoutsbeweging in Arendonk nog maar sinds 1991 bestaat, is ze springlevend. Carpe Diem telt vandaag al 180 leden. Het is onze eerste 'vereniging in de kijker'.

Stijn_verheyenAls we aan groepsleider Stijn Verheyen (24) drie goede redenen vragen om in Arendonk wél bij de scouts en niet bij de chiro of de KLJ te gaan, begint hij spontaan aan een lange opsomming. 'Het openluchtleven, de sociale contacten, het niet voor watjes-gevoel, samen op kamp gaan op een wei waar alles nog opgebouwd moet worden, constructies bouwen van gewone palen, kortom heel veel kleine en grote dingen die de scouts absoluut de moeite waard maken.'

Dat hijzelf door het scoutsleven gaat met de totemnaam 'Initiatiefnemende Ezel', wil nog niet zeggen dat Stijn een domme ezel is. 'Vaak wordt een ezel geassocieerd met domheid, maar niets is minder waar. Een ezel is misschien wel koppig, maar hij maakt zich graag nuttig (bij voorbeeld als lastdier) en heeft een groot uithoudingsvermogen.'

Bij Carpe Diem in Arendonk krijg je overigens niet zomaar een totemnaam. 'De naamgeving gaat gepaard met een grote dagopdracht en een ceremonie. Terwijl de betrokken leider of leidster op totemopdracht is, denkt de rest van de groep na over zijn of haar eigenschappen en over de dierennamen die in aanmerking komen.'

De scouts van Arendonk zijn vandaag gehuisvest in de oude papschool van het Begijnhof. Op termijn verhuizen ze naar het Congobos. 'We kijken ernaar uit. Eindelijk weer eigen lokalen, met veel ruimte, speelgrond en een bos in de buurt.'

Scoutscarpediem Carpe Diem, vorige zomer op kamp in Meeuwen-Gruitrode.

Wil u zelf ook ook op onze blog verschijnen? Of kent u een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes gezet mag worden? Stuur ons dan een foto via e-mail en dan contacteren wij u voor een reportage.

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!