Home  Regio  arendonk  arendonk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Arendonk?
Laat het weten aan:
Eddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Laatste kasseiweg van Arendonk mikt op Parijs-Roubaix

Schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A) is een man van zijn woord. In februari zou hij een aannemer naar de Huiskens sturen om de 'laatste kasseiweg van Arendonk' te restaureren. En zie, nog net in de laatste week van februari hebben arbeiders van aannemer Mols de eerste kinderkopjes opgebroken.

De komende dagen en weken wordt de hele straat verder opgeknapt. Wanneer de vernieuwde kasseistrook officieel wordt ingehuldigd, is nog niet geweten. Maar zondag 12 april lijkt ons een uitgelezen streefdatum. Want die dag vindt in de 'Hel van het noorden' de 107de editie plaats van de roemruchte kasseiklassieker Parijs-Roubaix.

Dat de 'laatste kasseiweg van Arendonk' bewaard blijft, hebben we vooral te danken aan de buurtbewoners. Zodra zij hoorden dat het gemeentebestuur een laag asfalt voor hun deur wilde smeren, startten ze een petitie voor het behoud van de historische keien. Hun actie oogstte meteen sympathie in heel het dorp.

Laatste kasseiweg  Laatste kasseiweg van Arendonk

Afgebrande flitspaal Kloosterbaan in recordtijd hersteld

Op de gewestweg Ravels-Arendonk kun je weer als vanouds tegen de lamp lopen als je te hard rijdt. Vorige week staken onbekenden de flitspaal op de Kloosterbaan in Arendonk in de fik met behulp van een brandende autoband. Vandaag, minder dan een week later, worden er vanuit het vogelkastje alweer vrolijk foto's gemaakt van argeloze snelheidsduivels.

'De brandweer was net op tijd ter plaatse', zegt een agent van de lokale politie Kempen Noord-Oost. 'De paal en de kast waren helemaal zwartgeblakerd, maar zowel de elektrische bedrading als de camera waren nog intact. We hebben de paal nu opgepoetst en een verse verflaag gegeven.'

Van de dader ontbreekt voorlopig elk spoor, al gaat de politie ervan uit dat de nummerplaat van de brandstichter op de lijst van bekeurden staat. 'Wellicht is hij recent tegen hoge snelheid geflitst op de Kloosterbaan.'

Omdat de camera ongedeerd uit de brand geraakte, is het werk van de vandaal helaas voor niets geweest en mag hij eerstdaags zijn proces-verbaal in de brievenbus verwachten.

Flitspaal voor  Flitspaal na

Is dorpskern van Arendonk écht verlost van vrachtwagens?

Heel wat vrachtwagenchauffeurs, onder wie opvallend veel Nederlanders, lappen de tonnagebeperking in het dorpscentrum van Arendonk aan hun laars. Dat blijkt uit controles van de lokale politie Kempen Noord-Oost. Lees: 'Truckers negeren tonnagebeperking in Arendonk'.

Tonnagebeperking Huiskens Arendonk  

Vind jij het goed dat het doorgaand vrachtverkeer vandaag in een wijde boog rond de dorpskern wordt geleid, via de E34, het Schotelven en de Lusthoven? Wordt de tonnagebeperking volgens jou braaf opgevolgd door de truckers? Of zie je toch nog al te vaak camions in Arendonk-city? Ken jij een oplossing? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Fietspad naar Ravels: bal ligt in kamp van Vlaamse overheid

Schoolomgeving_sint_claraAls volgend jaar de Kloosterbaan heraangelegd wordt, krijgen de leerlingen van Sint-Clara een prachtige schoolomgeving, met verhoogde fiets- en voetpaden, een veilige oversteekplaats, een ruime parking en een duidelijke zone 30. Lees: 'Nieuwe schoolomgeving wordt schoolvoorbeeld'.

Alleen jammer dat de nieuwe schoolomgeving voorlopig een eiland wordt, want vanaf het kruispunt met de Bergen en de Schutterstraat zullen de fietsers richting Ravels nog altijd aan hun lot overgelaten worden. De enige bescherming die ze hebben tegenover het verkeer dat rakelings langs hun benen scheert, is een witte streep op het asfalt, of een eventuele paternoster in hun broekzak.

Wanneer het minifietsstrookje achter de witte streep eindelijk wordt vervangen door een volwaardig fietspad achter de bomen? Dat hangt af van de werkijver van de ambtenaren van de Vlaamse overheid. De bal ligt in hun kamp.

Op onze burgemeester en schepenen hoeven we voorlopig niet te schieten. Zij kunnen niet anders dan wachten. De voorbije acht jaar hebben ze de aanleg van het fietspad naar Ravels telkens opnieuw voor zich uitgeschoven. En toen ze vorig jaar dan toch uit de startblokken schoten en de voortuintjes langs de Koosterbaan en de Lusthoven begonnen te onteigenen, veranderde plots de wetgeving. Ineens mochten gemeenten geen onteigeningen meer doorvoeren. Voortaan moest dat gebeuren door de Vlaamse overheid.

Geen nachtvorst aan grond in Wippelberg en Moerenstraat

In de Wippelberg en de Moerenstraat hoeven de bewoners straks geen schrik te hebben voor nachtvorst aan de grond. Aannemer VBG streek vandaag immers een verse asfaltlaag uit op het achterste stuk van de Wippelberg en het voorste gedeelte van de Moerenstraat, vanaf het kruispunt met de Leggen tot net voor de Watering. Volgens de arbeider die de asfalteringsmachine bediende, heeft het uitgespreide pekmengsel een temperatuur van wel 170 tot 190 graden Celsius. Hij raadde me daarom aan om niet meteen op mijn gat op de straat te gaan zitten.

Pb030030 Pb030029

Verkeerslichten op kruispunt Huiskens-Hoge Mauw

Aannemer VBG uit Herentals start maandag met wegenis- en rioleringswerken op de toegangsweg naar het industriepark Hoge Mauw, tussen transportfirma Peeters en staalbouwbedrijf Iemants. Tijdens de werken wordt de inrit van de Hoge Mauw tijdelijk verlegd naar de vroegere Klotputten, langs de soepboer zeg maar. Het straatje naar het voormalige voetbalveld van de Wippelbergse Wielertoeristen dient nu als uitrit.

Om toch nog vlot weg te geraken uit het industriepark staan er vanaf maandag noodverkeerslichten op het kruispunt met de Huiskens. Goed opletten dus dat je de komende dagen niet argeloos door het rood vlamt op de Huiskens. De gewijzigde verkeersregeling duurt wellicht nog tot april volgend jaar.

Pa310003 Verkeerslichten_hoge_mauw Verkeerslichten_huiskens

Laatste kasseiweg van Arendonk verandert van traject

Dat de laatste kasseiweg van Arendonk dan toch bewaard blijft, kon je vorige week al lezen in Het Nieuwsblad. Aannemer Mols stuurt in februari een ploeg kasseileggers ter plaatse om alle oude kinderkopjes op te breken, de fundering te verstevigen en daarna alle keien weer netjes op hun plaats te leggen. Lees: 'Laatste kasseiweg van Arendonk weldra gerenoveerd'.

Intussen zijn ook de details bekend van hoe de vernieuwde doortocht van Parijs-Roubaix in ons dorp er precies gaat uitzien. 'Het enige wat er echt verandert, is de aansluiting op de Huiskens', zegt schepen van Openbare Werken Wim Hendrickx (SP.A). 'Om te vermijden dat het verkeer vanuit het kasseistraatje de grote weg zou opvliegen, leggen we een korte bocht in het traject. Zo komt het straatje haaks op de gewestweg te liggen.'

Laatste_kasseiweg

.

De buurtbewoners van de verbindingsweg tussen de Huiskens en de Roobeek krijgen wat ze gevraagd hebben: een nieuwe kasseiweg (FOTO LVH).

Eerste stuk fietspad langs Wippelberg al klaar

De arbeiders van aannemer VBG uit Herentals hebben de voorbije dagen hard gewerkt. Het eerste stuk van het fietspad langs de Wippelberg is al klaar, vanaf het kruispunt met de Horststraat tot aan de Leggen. Vandaag beginnen ze klinkers te leggen op de rijweg.

Voor de asfaltverharing op het achterste gedeelte van de Wippelberg en het voorste stuk van de Moerenstraat moeten de bewoners nog even geduld oefenen. De pekmachine komt normaal pas volgende maand langs.

Pa090561 Pa090562 Pa090558

Graag meer of minder flitspalen in Arendonk?

Als het van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) afhangt, zullen er de komende jaren beduidend minder flitspalen staan langs onze snelwegen. Haar collega-minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) wil juist méér onbemande camera's. Lees: 'Crevits wil zuinig zijn met flitspalen, Van Brempt niet'.

Hilde_crevits_4'Ik wil de flitspalen voorbehouden voor gevaarlijke plaatsen, waar het echt belangrijk is dat je de snelheid beperkt', zegt minister Crevits. .......................... ........................

Kathleen_van_brempt_3'Dat flitspalen de wegen veiliger maken, is wetenschappelijk bewezen. Zuinig zijn met flitspalen is zuinig zijn met verkeersveiligheid', zegt minister Van Brempt. .............. ...........

Bij ons in Arendonk staan er vandaag vijf flitspalen: aan de Huiskens, de Kloosterbaan, de Bergen, de Wampenberg en de Grens. Wat vind jij? Moeten de onbemande camera's in Arendonk verdwijnen? Of wil je juist méér flitsdozen langs onze wegen? Of zou je de vogelkastjes liever op een andere plaats zien staan? Klik op 'REAGEER' onderaan dit bericht.

Pa030554 Of ik vanmiddag deze Nederlanders aan de Wampenberg op heterdaad betrapt heb omdat hun nummerplaat zo fel reflecteert? Nee, de flash was afkomstig van mijn fototoestel. Alvast mijn welgemeende excuses mocht ik hen een slapeloze nacht bezorgd hebben.

Maximumsnelheid Schotelven opgetrokken naar 170 km/u

Even leek het dat je op het Schotelven en de Nieuwe Staatsbaan, zeg maar de weg van Arendonk naar Oud-Turnhout, voortaan 170 kilometer per uur mocht vlammen. Een onbekende had met een spuitbus en een mal het cijfer 1 voor het getal 70 op de verkeersborden gespoten.

In totaal had hij meer dan vijftien borden onder handen genomen. De politie vermoedt dat de aanpassing het werk is van een flauwe grappenmaker of iemand die recent op de weg werd geflitst wegens overdreven snelheid.

Een werkman van de gemeente Oud-Turnhout ging de borden op zijn grondgebied vanmiddag te lijf met spuitbus en vod. De gemeentearbeiders in Arendonk hadden de borden op hun territorium een dag al eerder gereinigd. Voor een goed begrip: de maximumsnelheid bedraagt er wel degelijk 70 km per uur. (ima/ema)

Img_1649 Img_1654 Img_1655 Img_1657

Oudere berichten:
> Van oud naar nieuw: brug 5 verhuist van Brulen naar Grens
> Dokter Mark Lissens wil gratis onteigening voor fietspaden
> Gouden spitsenduo Putzeys-Campo bezorgt FC Vrij stuntzege
> Foto van de week: sneeuwruimen met schop en ijzeren mand
> Verbroedering Arendonk scoort tweemaal op Kempen TV
> Dochter van sportschepen Bart Vosters is leniger dan haar pa
> Frituur Den Tits voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften
> Van oud naar nieuw: geen Valken zonder Valkenhof
> Eugeen verkoopt dubbel zo veel geldbeugels dankzij euro
> Luc Reumers nieuwe hoofdtrainer Verbroedering Arendonk
> Filmpje van de week: Okido wint thriller van Ticino Merksem
> Foto van de week: familieportret rond beeld overleden vader
> Arendonkenaar gaat 'een toereke doen met de Joepie'
> Gedichtendag: publiceer je eigen gedicht op 'Arendonk blogt'
> Bestaat er behalve Limburggevoel ook een Kempengevoel?
> Gigantische kunstroof en homejacking in hoeve in Arendonk
> Van oud naar nieuw: ook Arendonk heeft eigen Lourdesgrot
> Bob Van Laerhoven schrijft boek over pesten in eigen jeugd
> KFC Verbroedering Arendonk wint, maar trainer stopt ermee
> Weduwe Mariet onthult borstbeeld hofschilder Louis Van Gorp

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Arendonk blogt

  • Eddy Meulemans blogt over Arendonk.

    Eddy (°1970) woont al sinds zijn geboorte in Arendonk. Hij weet er elke steen liggen en kent alle ambachtelijke schoenmakers in het dorp persoonlijk. Hij werkt als freelance journalist bij Het Nieuwsblad, probeert al dertig jaar deftig tegen een leren bal te trappen bij KFC Verbroedering Arendonk en droomt ervan om in anderhalf uur naar de top van de Mont Ventoux te fietsen. Is altijd een dromer geweest.

Zoeken

Nieuws uit arendonk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!