Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reageer: nieuwe staking in gevangenis Brugge

Nadat ze vanochtend heel even (van zes uur tot elf uur) het werk weer hadden hervat, is het personeel van de gevangenis van Brugge met een nieuwe staking begonnen. Ook van vorige donderdagavond tot maandagochtend was er al gestaakt. Het personeel eist nog dit jaar een loonsverhoging en wil ook dat het nieuwe arbeidsreglement snel voltooid wordt.

‘We hebben ons eisenpakket al in januari overgemaakt aan minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V)’, zegt Ivan Vandecasteele van de socialistische vakbond ACOD. ‘We hebben wel al een paar keer samengezeten, in juni en een tweetal weken terug, maar dat waren geen echte onderhandelingen omdat zij die de beslissingen moeten nemen, er nooit bij waren.’

De vakbond eist nu onderhandelingen met de overheidsdiensten Justitie, Personeel en Organisatie en Begroting. ‘Je kunt niet blijven met vage plannen uitpakken en werkgroepen oprichten’, zegt Vandecasteele. ‘De werkelijke onderhandelingen moeten nu beginnen.’

Zolang die gesprekken niet van start gaan, wil ACOD blijven staken. De christelijke vakbond ACV verzamelde gisteren niet mee aan de poort, zij hadden geen stakingsaanzegging ingediend. ‘Toch volgt 95procent van het personeel onze oproep op’, zegt Vandecasteele. ‘Woensdag wordt er ook in Oost-Vlaanderen gestaakt, donderdag in Brussel. En volgende maandag doen we mee aan de algemene stakingsacties van 6oktober.’

Door de stakingsactie liggen de werkplaatsen in de gevangenis stil, moet de wandeling door de politie worden georganiseerd, en moet de civiele bescherming instaan voor de bedeling van het eten van de gedetineerden.

‘Als er geen beterschap komt, blijven we staken en zullen onze acties escaleren’, zegt Vandecasteele. ‘We zijn klaar om lange tijd acties te voeren als er niet naar ons geluisterd wordt.’

Heeft u begrip voor de stakingsacties? Vertel het ons hier.

Poll Groen! Brugge pro Jan Breydel 'gehackt'

De Brugse afdeling van Groen! heeft de poll die ze had gelanceerd over het Brugse stadiondossier noodgedwongen van het net moeten halen. Op www.groenbrugge.be konden bezoekers stemmen op de uitbreiding van het Jan Breydelstadion, om die optie weer mee op tafel te krijgen bij de Vlaamse regering, naast de opties Loppem en Brugge Noord.

‘Vrijdagmiddag waren er 250stemmen pro Jan Breydel, tegenover een achttal stemmen tegen dat alternatief’, zegt Rita Brauwers van Groen! ‘Maar plots begon één stem per seconde binnen te lopen. Tegen de avond waren al meer dan duizend stemmen binnen, nagenoeg allemaal tégen Jan Breydel. Het bleek dat onze poll gesaboteerd was. We hebben hem van het net gehaald, maar we proberen hem zo snel mogelijk weer online te krijgen.’

Onder meer op de website van supportersvereniging Blue Army was opgeroepen om tegen Jan Breydel te stemmen op de poll. ‘Dit is niet netjes van Club’, vindt Brauwers. ‘Als er al eens een andere stem te horen is in het stadiondossier, wordt die onmiddellijk de mond gesnoerd. Maar de poll komt zeker terug. Hopelijk blijven de hackers dan weg.’

Reageer: Waar ligt de goedkoopste Brugse supermarkt?

In Het Brugse is de Colruyt de goedkoopste supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek dat het magazine Test Aankoop publiceert. De Colruyt-winkels langs de Gistelsesteenweg in Sint-Andries, Veemarktstraat in Brugge en Sint-Laurentiusstraat in Zedelgem komen het beste uit de test.

De supermarkt Ronse in de Brieversweg in Sint-Kruis blijkt de duurste. Ook in Knokke-Heist is de Colruyt aan de Natiënlaan het goedkoopst. De winkel Louis Delhaize in de Duinbergenstraat in Heist-aan-zee blijkt de duurste winkel in Knokke-Heist.

In onze krant van vandaag vindt u een uitgebreid dossier over de supermarkten.

 

Weet nu een nog goedkopere supermarkt zijn? Waar doet u het liefst uw boodschappen? Colruyt, Carrefour, of nog een andere keten? Vertel het ons hier.

Reageer: Jongeren voor 45 euro naar Sans Cravate

Van 1 oktober tot  15 november kunnen jongeren tussen 18 en 29 voor 45 euro een driegangenmenu, mét aangepaste wijnen en water, gaan eten in twintig restaurants van jonge West-Vlaamse chefs, waaronder de Sans Cravate in en Le Manoir 4 Saisons in Brugge.

‘Het gaat om gastronomische restaurants met West-Vlaamse chefs die jonger zijn dan 35', zegt gedeputeerde Patrick Van Gheluwe, de voorzitter van Westtoer. 'De actie dient om hen in de kijker te zetten, maar ook om jongeren naar de restaurants te krijgen.’

Want met het restaurantbezoek van jongeren is het pover gesteld, vindt ook Henk Van Oudenhove van Sans Cravate in Brugge, een van de deelnemende restaurants.

‘Groepjes jonge twintigers zie je hier nagenoeg nooit. Meestal gaan die niet op restaurant, of vinden ze restaurants als de Sans Cravate iets te duur. Voor 45 euro krijgen ze met deze actie nu een schitterend menu.’

‘Zo kunnen jongeren ook kennis maken met producten uit de streek hier, want het zijn vooral ingrediënten uit de streek die op de menu’s staan’, zegt Van Gheluwe.

Alle info en een lijst met alle deelnemende restaurants vind je hier.

Heeft een actie als deze zin? Of zijn de geselecteerde restaurants sowieso geen terrein voor tieners en twintigers? Vindt u 45 euro 'haalbaar' voor jonge klanten? Vertel het ons hier.

Sint-Salvator: einde restauratie is in zicht

De Sint-Salvatorkathedraal, een van de drie grote torens in Brugge, heeft zijn opknapbeurt stilaan achter de rug. Al sinds 1987 wordt deze machtige kerk gerestaureerd, en nu is het einde in zicht. Voor de buitenkant, dan toch.

'Tegen het einde van het jaar zijn alle stellingen rond het gebouw weg', zegt gedeputeerde Dirk De fauw. De restauratie begon in 1987, toen de bovenkant van de toren werd aangepakt. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de zuidgevel van het schip en de zuid- en westgevel van de zuidelijke zijbeuk. In totaal heeft de restauratie van de kathedraal al rond de 50 miljoeneuro gekost.

'De volgende fase zal het interieur zijn', zegt De fauw. 'Daarvoor beginnen nu al de vooronderzoeken. We schatten dat die binnenrenovatie zo'n 750.000euro per jaar zal kosten. Het is voorlopig ook nog niet duidelijk wat er met de twee orgels achterin de kerk moet gebeuren: ook die restauratie zal zo'n 2miljoen euro kosten. Het is nog niet duidelijk of we daarvoor Vlaamse subsidies zullen krijgen.'

Maar daar houdt het niet mee op: ook de volledige omgeving rond de kathedraal moet worden aangepakt. 'We hebben een overeenkomst met het provinciebestuur, het stadsbestuur en de kerkfabriek Sint-Salvator om de volledige kerkomgeving aan te pakken', zegt De fauw. 'Nu staan de bomen daar te dicht bij het gebouw, er staat geen streekeigen groen. De hele site zou dus een opknapbeurt kunnen gebruiken. Tegen 2012 moet die herinrichting achter de rug zijn.'

Ook het interieur moet tegen dan volledig gerestaureerd, waardoor alle werkzaamheden aan de kathedraal dus in 2012, na exact 25jaar, afgerond zullen zijn.

Reageer: supermarkt op de Markt, een goed idee?

Carrefour wil in het eerste kwartaal van volgend jaar een klein Express-filiaal openen in het pand op de hoek van de Vlamingstraat en de Philipstockstraat, aan de Markt van Brugge dus. De plannen zitten nog in een pril stadium: er is nog geen bouwaanvraag ingediend, maar Carrefour wil wel snel handelen: tegen maart 2009 moet de winkel, met een oppervlakte van zo'n 200vierkante meter, zijn deuren openen.

'Het gebouw is bedoeld als handelspand, dus een bouwaanvraag zullen we niet kunnen tegenhouden', zegt schepen van Urbanisatie Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Toch zit de mogelijke komst van een klein warenhuis naar de Markt niet echt lekker bij de schepen. 'De winkel zal wel het wonen in de stad ondersteunen. Voor mensen die in het centrum wonen, zal een warenhuis zo dichtbij een extra troef zijn', zegt ze. 'Maar het gaat om een gebouw op een echte toplocatie. Dan vind ik een warenhuis een beetje een gemiste kans.'

Het gaat om het pand waar tot voor kort het Travel Café in gevestigd was, maar dat ging failliet. 'Ook elders in de stad openen warenhuisketens steeds vaker kleinere filialen, die als buurtwinkel dienst doen', zegt Van Volcem. 'Zo opent er op 1oktober een Express-winkel van Carrefour in de Katelijnestraat. Ook in de Oude Burg en de Geldmuntstraat zijn al vestigingen van Delhaize.'

Op 22oktober opent Carrefour ook een grote vestiging op de winkelzone B-Park op Sint-Pieters. Dat zal met een oppervlakte van 14.000vierkante meter een van de grootste warenhuizen van Vlaanderen worden.

Vindt u een (kleine) supermarkt op de Markt van Brugge een goed idee? Vertel het ons hier!

Cercle: concerten en fuiven in Jan Breydel?

Cerclebrugge Cercle Brugge heeft de leden van de Vlaamse regering een brief geschreven. Groen-zwart maakt daarin nogmaals duidelijk dat het in Brugge wil blijven spelen, wat er ook gebeurt met de stadionplannen van buur Club.

      

'Er bestaat enige vrees binnen Cercle omdat onze naam bijna nooit genoemd wordt in de discussies', zegt Cercle-woordvoerder Pol Van Den Driessche. 'In onze contacten met politici merken we dat de beslissing op Loppem zou kunnen vallen. En vaak wordt daar dan meteen bijverteld dat Cercle dan maar moet meeverhuizen. We willen de plannen van Club niet dwarsbomen, maar we gaan niet naar Loppem.'

      

Cercle laat tegen dit weekend affiches, stickers en T-shirts drukken 'Pro Brugge'. En op 5oktober, wanneer Cercle thuisspeelt tegen Standard, wordt een grote manifestatie gehouden voor de wedstrijd. 'We verwachten voor die match 15.000 tot 18.000toeschouwers, waaronder waarschijnlijk ook enkele politici (premier Yves Leterme is notoir Standard-supporter, red.)', zegt Van Den Driessche. 'Daar zullen we ons standpunt nog eens duidelijk maken.'

      

Volgens Van Den Driessche heeft het huidige Jan Breydelstadion tal van voordelen. 'Er liggen heel wat jeugdvelden rond, het stadion is afbetaald en we zouden er met Cercle perfect een multifunctioneel complex van kunnen maken.' Zo ziet Van Den Driessche er mogelijkheden voor rockconcerten. 'Dat was ook de bedoeling toen Jan Breydel uitgebreid werd in 2000. En onder de Noordtribune zou een fuifzaal kunnen worden gebouwd.'

foto www.cerclebrugge.be

Wat vindt u van het standpunt van Cercle? Is Jan Breydel een ideale thuishaven voor groen-zwart als Club naar Loppem verhuist? Vertel het ons hier.

Reageer: vuile stoep kost 100 euro

De Brugse politie zal in de maand oktober streng optreden tegen zwerfvuil. 'Iedereen is verplicht om zijn eigen stoep en greppel netjes te houden', stelt schepen voor leefmilieu Moniek Boydens (CD&V). De hoeveelheid zwerfvuil in Brugge blijft toenemen, ondanks grootschalige sensibiliseringscampagnes. Volgens de schepen is het tijd voor een repressieve aanpak. De 36 Brugse wijkagenten zullen de komende weken extra controles uitvoeren op de netheid van de straten. Mensen van wie de stoep of greppel er vuil bijliggen, krijgen eerst een verwitting. De volgende keer wordt er een pv opgemaakt. Naast een boete van 50 euro moet er dan ook nog eens 50 euro betaald worden als schadevergoeding voor de opruimingswerken. Naast papiertjes, blikjes en andere rommel, worden ook afgewaaide herfstbladeren aanzien als zwerfvuil.

Hoe denk jij hierover? Reageer hier!

Reageer: Wat vond u van de autovrije zondag?

Autovrije_zondag De autoloze zondag in het Brugse stadscentrum is zondag een bijzonder groot succes geworden. In de verschillende straten en op de pleinen kon je op de koppen lopen. Maar liefst 40.000mensen waren met de fiets of met de bus afgezakt naar de binnenstad. Door de grote drukte moest De Lijn zondagnamiddag vanaf 15uur de bussen uit de centrumstraten houden.

Ter hoogte van de Wollestraat en de Markt kwam het volledig vast te zitten met fietsers, koetsen en wandelaars. De politie moest heel wat fietsers aanmanen de verkeersregels te volgen.

foto michel vanneuville

De vele duizenden Bruggelingen hadden alvast bijzonder veel lof voor het animatieprogramma dat startte in de voormiddag. Schepen van sport Annick Lambrecht (SP.A) mocht om elf uur meer dan duizend mensen verwelkomen voor een uurtje aerobic onder leiding van Steve Boedt. De Burg liep vol met gezinnen met kinderen voor de activiteiten van Nickelodeon met onder meer een optreden van Tonya en initiatielessen jumpen en op 't Zand genoten heel wat mensen van de verschillende sportactiviteiten. Voor het concertgebouw lieten heel wat Bruggelingen hun fiets graveren en in het Koningin Astridpark was het genieten van de Boomfanfare bij een fairtrade cocktail vanuit een strandstoel. Op het Simon Stevinplein lokte het tangodansen dan weer heel wat volk.

Bent u zelf een kijkje gaan nemen in de Brugse binnenstad? Wat vond u van het initiatief? Vertel het ons hier.

Van Mechelen: 'Het wordt Loppem of Jan Breydel'

Er zijn nog twee opties voor het nieuwe stadion van Club Brugge: Loppem, ofwel het Jan Breydelstadion. Brugge Noord (de Blankenbergse Steenweg dus) is niet meer aan de orde. Dat heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) gezegd.

Van Mechelen voert de druk op om een nieuw stadion voor Club Brugge te bouwen in Loppem. Hij benadrukte zondag in verschillende interviews dat Loppem wat hem betreft de beste keuze is, en dat er nu snel beslist moet worden.

Er wordt nog altijd gewerkt aan de finale versie van de plan-MER, die de effecten van het nieuwe stadion op het milieu in kaart brengt, zei Van Mechelen. Zolang die er niet is, zal de Vlaamse regering geen beslissing nemen.

'Mijn voorstel is om het stadion aan de Oostkampse Baan in Loppem te bouwen’, zei Van Mechelen. ‘Het wordt bouwen in Loppem of in Jan Breydel blijven, maar dat kan nooit het stadion van de toekomst zijn.’

De minister verwacht tegen eind oktober een belissing van de Vlaamse regering, en een bouwaanvraag van Club in de loop van 2009.

Opmerkelijk was dat Van Mechelen met geen woord repte over Brugge Noord (een stadion aan de Blankenbergse Steenweg), het door de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) voorgestelde alternatief als Loppem niet haalbaar zou blijken. ‘Als het Loppem niet is, blijft Club in Jan Breydel, met alle moeilijkheden en beperkingen die die locatie met zich meebrengt’, zei Van Mechelen.

Gaat u akkoord met Van Mechelens visie? Vertel het ons hier.

Oudere berichten:
> Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten
> Clubmonument Antoine Vanhove overleden
> Magda Monbailleu over stijgend aantal overnachtingen in streek rond Brugge
> Reageer: 'Beter meer schepen op Brugse Ringvaart dan breder Schipdonk'
> Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex
> 'Mijn excuses. Brugge is geen shithole'
> Brand in sauna Tuilerieën
> 'Oplichters misbruiken naam Brugse ambulanciers'
> Poll: Camera's in Brugse uitgaansbuurt?
> Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles
> Teken petitie en red De Werf
> Wedstrijd 'Flanders from the air': de winnaar
> Van Volcem wil meer windmolens in Zeebrugse haven
> Reageer: Camera's aan Kraanplein en Eiermarkt?
> Brugse agenten steeds vaker slachtoffer van agressie
> Reageer: Een spoorweg op middenberm Schipdonkkanaal?
> Sluitingsdreiging Philips (voorlopig) van de baan
> Reageer: oorlog binnen het Brugse stadsbestuur
> Brugse fuifcheques: een goed idee?
> Foto: Sneeuwstorm(pje) over Brugge

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!