Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Vroeger en nu: de Markt van Brugge

Een rubriek met de beste Brugse foto's van de week hadden we al, een vergelijking van Brugge met hoe het vroeger was nog niet. Beginnen doen we met de Brugse Markt. Die was vroeger vooral het decor voor een grote autoparking.

Parkingmarkt

Marktbruggeii

Heeft u zelf oude Brugse foto's, die we kunnen vergelijken met de situatie van vandaag? Stuur ze naar brugge@nieuwsblad.be!

Businessclub De Hanze viert dertigste verjaardag

De businessclub De Hanze heeft donderdag zijn dertigste verjaardag gevierd.

De Hanze werd op 27 november 1978 opgericht door Brugse ondernemers.  Ze stelden vast dat een gestructureerd netwerk onder de economische, politieke en andere maatschappelijk belangrijke spelers van de regio niet bestond. 

Onder impuls van wijlen Oscar J. Bronchart en Fernand Gillemon maar ook van Alfons Watteeuw werden de belangrijkste regionale industriële spelers van toen - Philips, Siemens, La Brugeoise en Ford New Holland - samengebracht. Ook de banken, de Generale, KB, BBL en Paribas en de vakbonden werden er bij betrokken. De ereleden wijlen Pierre baron van Outryve d’Ydewalle en Prof. Dr. Olivier Vanneste (ere-gouverneurs van West-Vlaanderen) speelden een belangrijke rol in de oprichting en groei van De Hanze. De huidige gouverneur Paul Breyne is ook erelid.

Vandaag telt De Hanze 300 actieve leden. De Hanze organiseert dinnercauserieën, debatten, bedrijfsbezoeken en ledenvoorstellingen.

Meer over De Hanze vindt u hier.

Reageer: Nieuw olympisch zwembad in Brugge stap dichter

Olympiaa Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vlaams Progressieven) heeft een subsidie van dertig procent goedgekeurd voor de bouw van een nieuw olympisch zwembad in Brugge. 'Dit is een grote stap vooruit in dit dossier', reageert de Brugse schepen van Sport Annick Lambrecht (SP.A.)

foto michel vanneuville

De subsidiëring door de Vlaamse overheid, is volgens de Brugse schepen van Sport Annick Lambrecht een ongelooflijke opportuniteit. 'Het is geen geheim dat ook de stad Roeselare geïnteresseerd is om het nieuwe West-Vlaamse olympisch zwembad te huisvesten. Nu het Brugse dossier kan rekenen op een subsidie van dertig procent, lijkt de redding in zicht', zegt ze.

Volgens schepen Lambrecht is het behoud van een olympisch zwembad in Brugge van zeer groot belang. 'Op basis van het aantal inwoners, heeft Brugge nu al zwembadwater te kort. Als het Olympiazwembad dan nog eens zou verdwijnen, blijven veel recreanten en scholen in de kou staan. De goedkeuring door de Vlaamse overheid was voor onze sporters van cruciaal belang.'

Het subsidiedossier dat de provincie West-Vlaanderen indiende en dat nu goedgekeurd werd, bevat de bouw van een nieuw multifunctioneel sportcomplex naast de huidige locatie. 'In het provinciaal zwembad van 50 bij 25 meter zijn er tien banen. Daarnaast is er ook een recreatiebad gepland. Het bestaat verder ook uit een fitness- en saunaruimte, een stoombad, zonnebanken, een cafetaria, een sportwinkel en andere winkelruimten', zegt gedeputeerde Decraene. Het oude gebouw zou eventueel een nieuwe bestemming kunnen krijgen als sporthal.

Denkt u dat het nieuwe Olympia-zwembad er nu ook effectief komt? Vertel het ons hier.

Niemand aangehouden na supportersrellen: Moenaert woedend

Na de voetbalrellen van donderdagavond aan café 't Putje blijft er geen enkele supporter aangehouden. Burgemeester Moenaert (CD&V) noemt dat onaanvaardbaar. 'Ik ben bijzonder teleurgesteld. Net door onze harde aanpak bleven we de voorbije tien van dergelijke onlusten gespaard', zegt hij.

Van de vijftien supporters die donderdagavond opgepakt werden tijdens de rellen aan café 't Putje, blijft er niemand aangehouden. Het Clubcafé werd door honderden supporters van de Franse club Saint-Etienne bestormd.

Tijdens het massale gevecht dat rond 18.30uur losbarstte, raakten twee agenten en twee café-klanten gewond. 'Dit brengt voor mij pijnlijke herinneringen aan tien jaar geleden', reageert burgemeester Patrick Moenaert. Hij noemt het godgeklaagd dat zijn stad donderdagavond weer met voetbalgeweld geconfronteerd werd. 'Door de goede samenwerking tussen stad, politie en de procureur hebben we in het verleden dergelijke rellen een halt kunnen toeroepen. Het voetbal mag veel eisen, maar dit is onaanvaardbaar', fulmineert hij.

Volgens de burgemeester is het onbegrijpelijk dat geen enkele van de relschoppers aangehouden blijft. 'Dat kan toch niet. Ze hebben de hele stad lamgelegd. Nochtans konden we net door onze harde aanpak de voorbije jaren schitterende resultaten voorleggen. Ik hoop dat we niet in de oude ziekte hervallen.'

In de eerstvolgende vergadering met de korpschef wil de burgemeester nagaan of zo'n optocht van supporters in de toekomst kan worden vermeden. De ongeveer duizend fans van Saint-Etienne stapten gisteren van de markt te voet naar het Jan Breydelstadion. Hoewel de route gepland was langs de Torhoutsesteenweg, kon de politie niet verhinderen dat de supporters via de Gistelsesteenweg stapten. Ze moesten te voet gaan omdat hun buschauffeurs de nodige rusttijd in acht moesten nemen. 'Als je de mensen behandelt als een kudde, dan gedragen ze zich ook zo', stelt Moenaert.

Van de raid die de Franse supporters uitvoerden op café 't Putje kon de federale politie videobeelden opnemen, die zullen worden geanalyseerd. De beelden worden samen met de pv's overgemaakt aan het parket van Saint-Etienne met de vraag om mogelijke daders te identificeren. Er wordt vooral gezocht naar de man die een vuurpijl afschoot naar het café. Hierdoor raakte een Club Brugge-supporter ernstig gewond aan het oog. In de nasleep van de rellen is er ook een pv inzake de voetbalwet opgemaakt tegen enkele Club-supporters. Die probeerden via een omweg de stelplaats van de Franse supportersbussen te bereiken na de wedstrijd.

Sneeuw- en IJssculptuur: de winnaars

Het Sneeuw- en IJssculptuurfestival aan het station in Brugge gaat vandaag zijn tweede week in. Harry Potter en zijn magische ijswereld hebben intussen al vele honderden bezoekers betoverd.

Volgende mensen wonnen met www.nieuwsblad.be/brugge een duoticket voor Ice Magic.

Nico Dewaele (Brugge), Luc Logghe (Sint-Kruis), Ilse Gelaude (Koolkerke), Lieselotte Sierens (Ruddervoorde) en Gilles Smeets (Wemmel).

Harry Potter, de magiërs en de gevangen ijsprinses van Ice Magic zijn dagelijks te bewonderen tot en met 11 januari.

Info: www.ijssculptuur.be

'Brugse Horecagids is beschamend boekje'

De horecagids, een gids met cafés en restaurants in Brugge, heeft een voorwoord in vier talen waar tal van taal- en schrijffouten in staan. 'Beschamend', vindt Wim Demuyt van het SAK Brugge-binnenstad. 'Bürgemeister' in plaats van 'Bürgermeister' in het Duits, 'chocolat' in plaats van 'chocolate' in het Engels, komma's en hoofdletters waar ze niet horen, verkeerde naamvallen: het wemelt van de taal- en schrijffouten in de Horecagids 2008-2009, een boekje dat gratis verspreid wordt in de stad.

'Beschamend. Wat moeten de meer dan drie miljoen toeristen per jaar en alle Bruggelingen daarvan denken?' vindt Wim Demuyt, de voorzitter van het SAK (Studie- en Actiecomité) Brugge-binnenstad. Hij schreef de burgemeester een boze brief over de kwestie.

De gids is een uitgave van communicatiebureau Focus nv, dat al jaren en ook in tal van andere steden zulke gidsen uitgeeft. 'Dit is voor ons een donderslag bij heldere hemel', reageert de uitgever op Demuyts kritiek. 'Brugge is wel onze enige gids die meertalig is, maar die vertaling wordt verzorgd door een extern vertaalbureau.'

Op de voorpagina van de gids staat het logo van de stad en ook dat van Toerisme Brugge afgedrukt. 'Dit is geen uitgave van onszelf, maar we zullen ervoor zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer gebeurt', zegt schepen van Toerisme Jean-Marie Bogaert (N-VA). 'We zullen erover waken dat we elke publicatie waar het logo van Toerisme Brugge op vermeld staat, kunnen nalezen.'

Demuyt hoopt dat de volgende editie van de gids er één wordt zonder taalfouten. 'Dit bezorgt onze stad en heel de horecasector een negatief imago.'

Had u zelf de fouten al opgemerkt? Doorbladert u vaak de horecagids? Zeg het ons hier.

VLD oneens over verbreding Schipdonkkanaal

Skipdonk Volksvertegenwoordiger Mathias De Clercq (Open VLD) is fel gekant tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Volgens hem zijn de plannen economisch en ecologisch onaanvaardbaar. Maar zijn Brugse partijgenoten zijn wél voorstander van de verbreding.

Op een persconferentie in Zeebrugge heeft de Gentse federale volksvertegenwoordiger Mathias De Clercq (Open VLD) zich gisteren fel gekant tegen de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. Die verbreding van het kanaal tussen Dudzele en Merendree moet de haven van Zeebrugge beter laten aansluiten op het Europese binnenvaartnetwerk.

foto michel vanneuville

Maar er is veel protest tegen de plannen, vooral van buurtbewoners die zich verenigd hebben in actiegroep 't Groot Gedelf. Zij krijgen nu de steun van De Clercq.

'De cijfers in de haalbaarheidsstudie zijn onvolledig', vindt De Clercq. 'Het binnenvaartpotentieel van Zeebrugge wordt er opgeklopt. Via het verbrede Schipdonkkanaal zullen binnenschepen minstens één volle dag verliezen omdat ze vijf bijkomende sluizen zullen moeten passeren. Over het hele traject zullen belangrijke infrastructuurwerken moeten worden uitgevoerd, en die werden niet eens opgenomen in de haalbaarheidsstudie. Dat maakt de geraamde kostprijs van 630miljoen euro totaal onrealistisch.'

Ook de verzilting van het landschap rondom het verbrede kanaal zal een groot probleem betekenen voor de landbouw en de fauna en flora in de streek, vindt De Clercq. 'Er zijn ook honderden mensen langs het traject die in onzekerheid leven omdat ze misschien onteigend worden. En vooral de gevolgen voor de natuur zullen catastrofaal zijn.'

'Ook het argument dat een verbreed kanaal meer werk zal opleveren in de haven, snijdt geen hout', vindt De Clercq. 'Als er alternatieve vervoersmodi gepromoot worden, zal dat veel sneller minstens evenveel jobs opleveren.'

Opgemerkte gast op de persconferentie was Jean-Marie De Plancke, de voorzitter van de Brugse afdeling van Open VLD. 'Het gaat hier om de persoonlijke mening van De Clercq', vindt De Plancke. 'Hier in Brugge blijven wij voorstander van de verbredingsplannen. De Clercq somt een aantal goeie argumenten op: het aantal onteigeningen moet bijvoorbeeld zoveel mogelijk beperkt worden, en wij vinden ook dat er langs het kanaal geen nieuwe industriezones mogen komen. Maar wij vinden het, vooral voor de tewerkstelling in de haven, belangrijk dat de verbreding er komt.'

Reacties? Vertel het ons hier.

Reageer: Gelooft u nog in het MOH?

Mohmaquette Het Brugse stadsbestuur gelooft nog in het MOH, het moderne museum dat privé-investeerders willen bouwen op de site Oud Sint-Jan in Brugge.

De plannen voor de bouw van dat museum lopen vertraging op nadat de Raad van State op vraag van actiegroep MOH Neen! de beslissing schorste om het 19de-eeuwse koetshuis op de site te deklasseren, een cruciale voorwaarde voor het project. Alleen zo kan dat koetshuis gesloopt worden om plaats te maken voor het museum.

'We gaan ervan uit dat minister Dirk Van Mechelen (Open VLD) opnieuw een aanvraag tot deklassering indient', zegt schepen van Urbanisatie Mercedes Van Volcem (Open VLD).
Mohgevel_kantpark_3

'Het MOH zou middenin het toeristische kerngebied van Brugge liggen', zegt Van Volcem. 'Op het eerste verdiep van het museum zouden drie zalen zijn die tot 80mensen kunnen ontvangen en die bezoeker meenemen op een virtuele wandeling door de geschiedenis van Brugge. Door de relatief beperkte omvang van het museumgebouw op de site Oud Sint-Jan zal het MOH de leefbaarheid in de buurt niet in het gedrang brengen.'

Toch verzet actiecomité MOH Neen! zich fel tegen de plannen, en ook tegen het plan om een ondergrondse parking voor 495wagens te bouwen onder de site. 'Met de ingebruikname van de parking zullen alle bovengrondse parkeerplaatsen op Oud Sint-Jan wel verdwijnen. In feite gaat het dus maar om een verhoging van het huidige aantal plaatsen met 260', zegt Van Volcem. '200 van die 495plaatsen zijn voorbehouden voor het Kunstcentrum Sint-Jan, 50 voor buurtabonnees, en 245 voor de gewone rotatieparking. Die 495plaatsen zullen het verkeer in de straten rondom wel doen toenemen, maar niet in die mate dat ze onverantwoorde overlast zullen veroorzaken.'

Gelooft u nog dat het MOH er ooit komt? En vindt u de komst van dat museum een goede zaak? Vertel het ons hier.

Sint-Jozefsinsituut zoekt sokken en handschoenen!

Zok De 17 leerlingen van 4 Kantoor uit het Sint-Jozefsinstituut (Zilverstraat) in Brugge gaan een uitdaging aan. Het quizteam “Top-X” daagt hen uit om op 14 dagen tijd maar liefst 2.000 paar kousen, sokken, handschoenen of wanten te verzamelen. De bedoeling is de Televestiaire (Sint-Jorisstraat) van CAW De Viersprong te steunen.

Naast acties op school rekenen de leerlingen ook op jouw steun. Misschien heb je nog wel sokken of handschoenen die je niet meer draagt, en die toch nog in goede staat zijn. Je mag gerust alles binnenbrengen in het Sint-Jozefsinstituut (Zilverstraat 26). Je helpt er de Televestiaire een stap verder mee.

Meer informatie kan je krijgen op het emailadres van de titularis: marc.vandenbroecke@sintjozefbrugge.be.

Brugse brandweer sukkelt met hoogtewerker

De Brugse brandweer heeft problemen met zijn rollend materieel. De hoogtewerker (een voertuig met een hydraulische arm die gebruikt wordt om in de hoogte te werken) van het korps weigert soms dienst. Midden november werkte het tuig niet bij een brand in Lissewege. De brandweerlui moesten dan maar met de trap naar boven.

En ook met de ladderwagen van het korps zijn er problemen: die staat in Duitsland voor herstellingen. ‘Onaanvaardbaar’, vindt raadslid Yves Buysse (Vlaams Belang). ‘De veiligheid van de burgers staat op het spel als het materiaal niet optimaal functioneert.’

Schepen van Brandweer Moniek Boydens (CD&V) gaf toe dat de hoogtewerker, die pas in 2003 werd gekocht en die meer dan 600.000 euro kostte, problemen veroorzaakt.

‘Het gaat om een complex tuig’, zegt ze. ‘We vermoeden dat de problemen niet met technische defecten te maken hebben, maar wel met de bediening door de brandweerlui zelf. Dus komen er nu extra oefensessies en scholing voor de bediening van onze hoogtewerker.’

Het brandweerkorps beschikt ook over een autoladder. ‘Maar die staat voor een grondige herstelling bij de producent in Duitsland’, zegt Boydens. ‘De eerste week van december zou die weer beschikbaar moeten zijn.’

De Brugse brandweer doet het nu dus voorlopig alleen met zijn nukkige hoogtewerker. ‘Maar als we bijkomende hulp nodig hebben, kunnen we een beroep doen op het materiaal van de omringende korpsen’, zegt Boydens.

‘De hoogtewerker heeft in die vijf jaar slechts hoogst zelden dienst geweigerd, maar ik begrijp dat het om belangrijk materiaal gaat dat optimaal moet functioneren. Daarom ook krijgen alle instructeurs die opfriscursus. Als er zich ook daarna nog problemen blijven voordoen, weten we dat het om een technisch mankement gaat en kunnen we ons beklag doen bij de producent.’

Oudere berichten:
> Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten
> Clubmonument Antoine Vanhove overleden
> Magda Monbailleu over stijgend aantal overnachtingen in streek rond Brugge
> Reageer: 'Beter meer schepen op Brugse Ringvaart dan breder Schipdonk'
> Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex
> 'Mijn excuses. Brugge is geen shithole'
> Brand in sauna Tuilerieën
> 'Oplichters misbruiken naam Brugse ambulanciers'
> Poll: Camera's in Brugse uitgaansbuurt?
> Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles
> Teken petitie en red De Werf
> Wedstrijd 'Flanders from the air': de winnaar
> Van Volcem wil meer windmolens in Zeebrugse haven
> Reageer: Camera's aan Kraanplein en Eiermarkt?
> Brugse agenten steeds vaker slachtoffer van agressie
> Reageer: Een spoorweg op middenberm Schipdonkkanaal?
> Sluitingsdreiging Philips (voorlopig) van de baan
> Reageer: oorlog binnen het Brugse stadsbestuur
> Brugse fuifcheques: een goed idee?
> Foto: Sneeuwstorm(pje) over Brugge

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!