Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Smedenpoort blijft voorlopig open

De geplande onderbreking van de Smedenpoort gaat voorlopig niet door. Die zou ingaan op maandag 2 februari en 2 maanden duren. Door het winterweer liepen de werkzaamheden vertraging op zodat de rijbaan onder de Smedenpoort voorlopig niet onderbroken wordt. Op dinsdag 3 februari vindt er een werfvergadering plaats. Dan zal er beslist wanneer en voor hoe lang de onderbreking wel zal plaatsvinden.

Reageer: Groenfront! ontkent vandalisme aan waterpompen

De actievoerders van GroenFront!, die het Lappersfortbos bezetten, ontkennen dat ze iets te maken hebben met de sabotage van waterpompen in de Vaartdijkstraat. Na zware regenval werden de bosbezetters al een paar keer beschuldigd van vandalisme. 'Dat de wateroverlast zich blijft voordoen op een bewaakte bouwwerf, maakt de beschuldigingen van sabotage zeer ongeloofwaardig', stellen ze.

 Volgens Groenfront! verzuimen de beveiligingsagenten het om op kritieke momenten het waterpeil in het oog te houden en zo tijdig de brandweer te verwittigen. 'Mogelijk probeert de aannemer de verantwoordelijkheid voor de wateroverlast af te schuiven op externe factoren om zelf niet te moeten opdraaien voor eventuele schadeclaims van bewoners uit Sint-Michiels', stellen de actievoerders. Voor hen is met deze nieuwe beschuldigingen de maat nu vol. 'Met de bezetting van het Lappersfortbos willen we op een positieve manier actie voeren. We kunnen echter niet uitsluiten dat buitenstaanders vandalisme plegen', luidt het.

Wat denk jij over de sabotage van de waterpompen in de Vaartdijkstraat? Reageer hier.

Reageer: nu ook al vossen gesignaleerd op het strand

Volgens schepen Bernard De Cuyper (CD&V) neemt de vossenpopulatie nog altijd toe. ‘In de haven werden al meerdere vossen gesignaleerd en langs de waterlijn maken ze jacht op meeuwen’, weet hij.

Bernard De Cuyper krijgt elke dag meldingen van vossenschade. Hij dringt er op aan dat elk schadegeval gemeld wordt aan het betrokken gemeentebestuur. Zo wil men een overzicht krijgen van de grootte van de schade die de vossen aanrichten.

‘Ik moet toegeven dat het niet meer meer prettig wonen is op het platteland. Zeker voor de hobbyist van kleinvee is het huilen met de pet op’, vindt hij. De Cuyper wijst er nog eens op dat elke grondeigenaar of grondgebruiker die geplaagd wordt door de vos, ook al is de betrokkene geen jager, kan gebruik maken van kastvallen (max. 1000 dm3). Dat moet wel gemeld worden bij het Agentschap Natuur en Bos, Zandstraat, 255, 8200 Brugge.

Wat zijn jouw ervaringen met de vossenpopulatie in het Brugse. Zag jij reeds een vos op het strand? Reageer hier.

Reageer: Moet Chartreuse sneuvelen voor nieuw stadion?

In het voorstel dat Vlaams minister voor ruimtelijke ordening Van Mechelen (Open Vld) vorige week lanceerde, kiest hij voluit voor een nieuw Clubstadion mét flankerend winkelprogramma in Loppem. Om zuinig om te springen met het ruimtegebruik, wil de minister de hoofdkwartierenzone aan de Chartreuse schrappen. Open Vld en SP.A. en steunen dat standpunt.

Maar bij de Brugse burgemeester Moenaert (CD&V) valt dat voorstel in bijzonder slechte aarde. Moenaert ijvert al jaren voor een headquarterzone in het Chartreusegebied. Hij wil die bedrijvenzone niet opofferen voor een nieuw Clubstadion. 'Voetbal is heel belangrijk, maar de hoofdkwartierenzone is prioritair', stelt hij.

Ook Voka wil de headquarterzone niet opgeven. 'Wij steunen de plannen van een Club voor een nieuw stadion in Loppem én willen de bedrijvenzone in het Chartreusegebied behouden', zegt regiovoorzitter Jean-Pierre Saelen van Voka.

Hoe denk jij hierover. Moet de headquarterzone behouden blijven? Of volg je het standpunt van de minister en mag Chartreuse opgeofferd worden voor het nieuwe voetbalstadion?

Schaatsen op de Damse Vaart: stuur je foto's door.

e toelating om te schaatsen op de Damse Vaart werd zonet weer ingetrokken door de Imgp1246 burgemeesters van Brugge, Damme en Sluis. Door de dooi is de ijsdikte niet meer voldoende om wandelaars en schaatsers toe te laten. Ter hoogte van 't Apertje, ongeveer de grens Brugge-Damme op de Damse Vaart, bedroeg de Imgp1250 ijslaag vanmorgen nog slechts 10 cm. Dat maakt het betreden van het ijs bijzonder risicovol.

Zondag was het ijs wel 12 centimeter dik. Zo'n vijftigduizend mensen maakten van deze unieke gelegenheid gebruik om op de Damse Vaart te wandelen of schaatsen. Het was twaalf jaar geleden dat er op de idyllische vaart nog geschaatst kan worden.

Was jij er zondag ook bij op de Damse Vaart. Stuur ons je mooiste foto door, dan plaatsen wij die op onze weblog. Mailen kan naar brugge@nieuwsblad.be.

Ook de kleine Mats Rammelaere genoot zondag van een heerlijke namiddag glijden op de Damse Vaart met zijn ouders (foto links).

Januari_09_076

Sarah Bauwens trok een hele reeks foto's van de ijspret op de Damse Vaart. Dit beeld toont duidelijk aan hoe druk het zondag was.

N1453612159_162704_5202_2

157_vanaf_brug_damme

De foto boven is van Chris De Brauwere. Hiernaast schaatsen papa Wim en Joren en Imke Vermeersch.         DSCF9568   

113

Reageer: Zullen we kunnen schaatsen op Damse Vaart?

Reienijs De Brugse brandweer controleerde de voorbije dagen dagelijks de dikte van het ijs op de Brugse reien en ook aan de Damse Vaart in Damme. Het ijs is 4,5 centimeter dik, schaatsen is nog niet toegelaten. Ook het Stil Ende werd in het oog gehouden, omwille van de zwanen die er verblijven.

foto michel vanneuville

Op andere plaatsen moeten politie en brandweer er op toezien dat niemand zich op het ijs begeeft. Het ijs is nog maar 4,5centimeter dik. Het moet minstens 12centimeter dik zijn om er mensen op toe te laten. De burgemeesters van Brugge en Damme hebben schaatsen op de reien en de Damse Vaart verboden. 'Ik betwijfel of er dit weekend al zal kunnen worden geschaatst op de vaart. Het moet tot min zes graden vriezen om telkens een centimeter ijs bij te krijgen. De weersvoorspellingen voor vrijdag zijn niet zo goed en in de nacht van woensdag op donderdag heeft het minder hard gevroren', zegt de Damse schepen Louis De Keyser.

'De horeca van Damme kijkt er nochtans naar uit. De uitbaters herinneren zich nog heel goed 8januari 1997 toen duizenden schaatsliefhebbers naar de Damse Vaart afzakten. Dat jaar werd ook de Zwinstedentocht gehouden.'

Kijkt u uit naar een dagje schuiven en schaatsen op de Damse Vaart? Of zal het er niet van komen, vreest u? Vertel het ons hier.

Foto van de Week: OLV in het water

Kevin Vanderbeke stuurt ons een foto die zeker bestand moet zijn tegen de kritiek dat het vaak zeer klassieke foto's zijn van Brugge die we hier posten. Hij fotografeerde de reflectie van de OLV-kathedraal in het water.

Onzelieve_vrouwekathedraal

Heeft u zelf - originele of klassieke - beelden van Brugge in de aanbieding? Stuur ze op naar brugge@nieuwsblad.be en dan zetten wij ze op de blog!

Oudere berichten:
> Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten
> Clubmonument Antoine Vanhove overleden
> Magda Monbailleu over stijgend aantal overnachtingen in streek rond Brugge
> Reageer: 'Beter meer schepen op Brugse Ringvaart dan breder Schipdonk'
> Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex
> 'Mijn excuses. Brugge is geen shithole'
> Brand in sauna Tuilerieën
> 'Oplichters misbruiken naam Brugse ambulanciers'
> Poll: Camera's in Brugse uitgaansbuurt?
> Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles
> Teken petitie en red De Werf
> Wedstrijd 'Flanders from the air': de winnaar
> Van Volcem wil meer windmolens in Zeebrugse haven
> Reageer: Camera's aan Kraanplein en Eiermarkt?
> Brugse agenten steeds vaker slachtoffer van agressie
> Reageer: Een spoorweg op middenberm Schipdonkkanaal?
> Sluitingsdreiging Philips (voorlopig) van de baan
> Reageer: oorlog binnen het Brugse stadsbestuur
> Brugse fuifcheques: een goed idee?
> Foto: Sneeuwstorm(pje) over Brugge

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!