Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reageer: 'De crisis? Allemaal zwaar overroepen'

'Maar toch wordt er veel te negatief gedaan over de economische crisis', vindt zaakvoerder Paul Vandenbroucke van kaasgroothandel Kees Bolle Kaas in Brugge.

'Het zijn kalme maanden', zegt Paul Vandenbroucke, de zaakvoerder van de kaasgroothandel Kees Bolle Kaas in de Dirk Martensstraat in Brugge. En dat heeft zo zijn reden: iedereen is bang geworden voor de crisis, terwijl dat volgens Vandenbroucke niet nodig is.

'We worden elke dag om de oren geslagen met negatieve berichten over de economische crisis', zegt hij. 'Mensen kunnen haast niet anders concluderen dan dat het verschrikkelijk slecht gaat en dat iedereen de vinger op de knip moet houden. Nochtans verdient iedereen meer dan vorig jaar en zijn onder meer de brandstofprijzen al weer flink geslonken. Iedereen gaat blijkbaar ook nog altijd op skivakantie deze week, dus zo erg kan het allemaal niet zijn.'

Kees Bolle Kaas levert zuivelproducten in heel Vlaanderen, het bedrijf bestaat al sinds 1932.

'Op dit moment gaan vooral de luxueuzere producten wat minder goed', zegt hij.' Mensen eten al eens sneller een eenvoudige Goudakaas of Passendale in plaats van Roquefort of een andere dure Franse kaas. Je moet ook met je tijd meegaan. Het eetpatroon van mijn klanten is bijvoorbeeld totaal veranderd. Vroeger ging iedereen voor zijn middageten zijn sneetjes kaas kopen in de winkel en brood bij de bakker, nu gaan de meeste van ons over de middag een broodje eten in een broodjeszaak. Dus hebben we ons nu toegelegd op die markt van sandwichzaken, en met succes.'

Het aanbod wordt ook uitgebreid: vanaf nu verdeelt Kees Bolle Kaas ook grondstoffen voor ijsjesverkopers.

'En twee jaar terug heb ik zwaar geïnvesteerd in een nieuwe gekoelde bedrijfsruimte', zegt Vandenbroucke. 'Die is hypermodern en voldoet aan alle hygiënenormen.'

Heeft hij zich die investering niet beklaagd, nu de economische situatie zo somber is?

'Als ik nu die 400.000 euro had willen investeren, had ik zeker heel wat meer moeilijkheden gehad om de bank te overtuigen', zegt hij. 'Nu zijn ze absoluut niet meer soepel, drie jaar terug waren ze dat wel nog. Maar ik heb geïnvesteerd omdat ik weet dat de opvolging verzekerd is. Mijn dochters Els en Christel werken al in de zaak. Het is de derde generatie die voor ons bedrijf werkt.'

Heeft de zaakvoerder van Kees Bolle Kaas gelijk? Of minimaliseert hij de crisis? Vertel het ons hier.

Reacties

In bepaalde mate wordt de crisis overroepen, de bankencrisis is vooral een crisis over fiktief geld, geld dat vroeger ook fiktief was, maar waarvan de banken dachten dat het echt was. Nu zijn de banken tot het besef gekomen dat fiktief geld niets waard is en zo komt het tot een crisis bij de banken.

Aan de andere kant is de crisis ook met echt geld te voelen:
- mensen hebben met echt geld geinvesteerd in aandelen van banken. Dat echte geld zijn ze echt kwijt!
- mensen verliezen massaal hun werk : dat is echt geld dat verdwijnt uit de economie !

 frank op 27 februari 2009 om 12:34

Ik denk dat inderdaad heel wat mensen het met veel minder moeten doen. Dus ook minder kunnen uitgeven.

Anderzijds begrijp ik niet dat de crisis zo vlug zo'n omvang kan krijgen. Hebben de banken en andere industriën dan geen reserves opgebouwd? Over enkele jaren ging het de banken en autoindustrie zo voor de wind! Is al dat geld dan opgesoupeerd?

 bernadette op 28 februari 2009 om 09:58

Men heeft ons jarenlang winsten beloofd en deels ook uitbetaald die er helemaal niet waren. Rendementen van 10 procent of meer kunnen simpelweg niet, tenzij af en toe eens bij een uitzonderlijke meevaller. Nu komt de weerbots en moeten de gaten gevuld worden. Ik wist dat het zou komen, maar niet dat het zo erg zou zijn.

Maar er zal weer niets veranderen. Er is niemand die kritische vragen stelt aan de 'deskundigen' die het nu zo goed kunnen uitleggen, maar (om maar één voorbeeld te geven) vorig jaar niets van zich lieten horen toen een IJslandse bank aggresief reklame maakte, terwijl al algemeen bekend was dat het IJslandse banksysteem op instorten stond. In de financiële media worden de winst- (tegenwoordig eerder verlies-) cijfers nog altijd vergeleken met één enkele voorgaande periode, terwijl je eigenlijk de evolutie over minstens drie jaar moet zien om een oordeel te kunnen geven. Maar ja, gegevens van drie jaar ver opzoeken kost natuurlijk tijd.

 Roland Rotsaert op 1 maart 2009 om 09:27

onder het liberalisme en kapitalisme, dacht iedereen alleen aan consumeren. Werd er niet boven de stand geleefd. Waarom heeft men in de afgelopen 6 jaar niets gestort in het zilvefonds.
Niets gedaan aan de ecologie, daar kan men op termijn veel doen aan de toekomst. Hierop zou men ook nu moeten investeren; Politiek : doe hier iets en ook aan de sociale zekerheid. Lonen doorbetalen aan gepensioneerden kan toch niet en opledingen aan de 'auto"industrie ook niet.
We betalen al genoeg voor een auto, voor mij mag het stoppen met snufjes die we niet gebruiken.
Nog meer vervuiling, denk aan minder verbuiken en hergebruiken !! Toekomst moet leefbaar zijn!

 jan op 1 maart 2009 om 23:03

De crisis is het gevolg dat wij allen al jaren overconsumeren, op krediet kochten, producten, auto's en huizen kochten die we eigenlijk niet konden permiteren. heel de economie heeft zich op die overconsumptie afgestemd. Tot het geld bij de consumenten op was, banken hun inkomsten uit onafbetaalde leningen zagen dalen en bedrijven met hun stocks bleven zitten.

En het eind van deze donkere tunnel is nog niet in zicht.

WE'RE ALL GONNA DRAWN!

Karel Marx op 2 maart 2009 om 17:01

Laat een reactie achter


Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!