Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Voetbalclub Zeebrugge geeft forfait wegens... carnaval

Vierdeprovincialer Zeehaven Zeebrugge heeft dit weekend forfait gegeven voor haar voetbalwedstrijd tegen Loppem. De voetbalclub besloot niet te spelen.... vanwege carnaval.

Op het Zeebrugse veld was alles afgesloten, volgens onze lokale voetbalverslaggever had niemand de scheidsrechter of de Loppemse bezoekers opgewacht. Meteen werd een verslag opgemaakt om 14u45, en dat zal logischerwijze in een 0-5 forfaitscore resulteren.

In 'echte' carnavalsgemeenten als Blankenberge en Heist was de carnavalsgekte nochtans geen reden voor de voetballers om forfait te geven: Blankenberge won in eerste provinciale de topper tegen Harelbeke met 0-3, en Heist versloeg Koekelare met 4-2.

Forfait geven vanwege carnaval, vindt u dat dat moet kunnen? Vertel het ons hier.

Honderden mensen op afscheid Antoine Vanhove

Brieftoine In de Sint-Martinuskerk van Loppem is vanochtend afscheid genomen van Antoine Vanhove. Vele honderden mensen kwamen de sobere plechtigheid bijwonen.

De voormalige algemeen directeur van Club Brugge overleed vorige week dinsdag op 71-jarige leeftijd na een korte strijd tegen longkanker.

Onder de vele aanwezigen bevonden zich naast de volledige spelerskern van Club Brugge en het bestuur ook delegaties van onder meer Anderlecht (Ariël Jacobs), buur Cercle (Jules Verriest) en Lokeren (Roger Lambrecht en trainer Georges Leekens). Ook KBVB-voorzitter François De Keersmaecker en ex-premier Jean-Luc Dehaene kwamen Vanhove een laatste groet brengen, net als onder meer Raoul Lambert, Jan Ceulemans, Pascal Plovie, Vital Borkelmans, René Verheyen, Michel Sablon, Timmy Simons, Birger Maertens, bondscoach René Vandereycken, Thomas Buffel en Chris Van Puyvelde.

Annie, de weduwe van Antoine Vanhove, schreef een pakkende brief. Ook Clubvoorzitter Michel D'Hooghe nam het woord.

Morgen in onze krant leest u een uitgebreid verslag en fotoreportage van de plechtigheid.

Bruggeling wint Ultramarathon op de Zuidpool

De Bruggeling Marc De Keyser won zondag 14 december de Antarctic ultramarathon op Patriot Hills op de Tm2klein zuidpool. Hij liep 100 kilometer bij een temperatuur van min 20 graden. Met een tijd van 12 uur en 49 minuten zette de Bruggeling een absoluut record neer. Vorig jaar won hij ook al de Ice Marathon.

Marc De Keyser werkt deze winter daar ter plaatste op Patriot Hills als meteoroloog. Hier in Belgie is hij werkzaam in het oceanografisch meteorologisch instituut te Oostende. Van 1990 tot 2000 werkte hij als meteoroloog voor de MeteoWing in Koksijde, Wezembeek-Oppem en Beauvechain.

Hij ging als meteoroloog ook drie maal mee op expeditie naar Antarctica, twee keer naar Rothera voor de British Antarctic Survey en één keer naar Davis voor het Australische Bureau of Meteorology. Marc is ook de initiatiefnemer van het onderwijsinitiatief Water Weer en Wind.

Reageer: Nieuw olympisch zwembad in Brugge stap dichter

Olympiaa Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vlaams Progressieven) heeft een subsidie van dertig procent goedgekeurd voor de bouw van een nieuw olympisch zwembad in Brugge. 'Dit is een grote stap vooruit in dit dossier', reageert de Brugse schepen van Sport Annick Lambrecht (SP.A.)

foto michel vanneuville

De subsidiëring door de Vlaamse overheid, is volgens de Brugse schepen van Sport Annick Lambrecht een ongelooflijke opportuniteit. 'Het is geen geheim dat ook de stad Roeselare geïnteresseerd is om het nieuwe West-Vlaamse olympisch zwembad te huisvesten. Nu het Brugse dossier kan rekenen op een subsidie van dertig procent, lijkt de redding in zicht', zegt ze.

Volgens schepen Lambrecht is het behoud van een olympisch zwembad in Brugge van zeer groot belang. 'Op basis van het aantal inwoners, heeft Brugge nu al zwembadwater te kort. Als het Olympiazwembad dan nog eens zou verdwijnen, blijven veel recreanten en scholen in de kou staan. De goedkeuring door de Vlaamse overheid was voor onze sporters van cruciaal belang.'

Het subsidiedossier dat de provincie West-Vlaanderen indiende en dat nu goedgekeurd werd, bevat de bouw van een nieuw multifunctioneel sportcomplex naast de huidige locatie. 'In het provinciaal zwembad van 50 bij 25 meter zijn er tien banen. Daarnaast is er ook een recreatiebad gepland. Het bestaat verder ook uit een fitness- en saunaruimte, een stoombad, zonnebanken, een cafetaria, een sportwinkel en andere winkelruimten', zegt gedeputeerde Decraene. Het oude gebouw zou eventueel een nieuwe bestemming kunnen krijgen als sporthal.

Denkt u dat het nieuwe Olympia-zwembad er nu ook effectief komt? Vertel het ons hier.

Wat vond u van de derby?

Fotoderby De derby tussen Club en Cercle Brugge bood gisteravond naast het sportieve duel ook nog een ware supportersstrijd met het nieuwe voetbalstadion als inzet. Cercle voert sinds enkele weken een harde campagne 'Pro Brugge', The Blue Army en het Clubbestuur houden hardnekkig vast aan 'Pro Loppem'.

foto michel vanneuville

Toch hadden de voorzitters Schotte en D'Hooghe zaterdag in deze krant de vredespijp gerookt. Het werd dus uitkijken naar de supporters.

De spandoeken en leuzen spraken boekdelen en tv-camera's gingen voor de wedstrijd naarstig op zoek naar straffe uitspraken.

Het Breydelstadion was met 27.100toeschouwers vrijwel volzet en die hoorden van de stadionomroeper dat Club in de voorbije jaren zestig procent van de derby's heeft gewonnen. De toon was gezet.

Het Jan Breydelstadion en de stad Brugge laten overigens geen spandoeken toe tijdens de wedstrijd zelf, zodat beide supportersclans vooraf de spierballen lieten rollen.

Club afficheerde meterslang Wurgt Vlaanderen zijn populairste club door partijpolitiek gesjoemel? en iets vriendelijker met Club, de parel van Brugge.

Merkwaardig: de publicitaire actie met blauwe en zwarte papieren werd voor de eerste keer aangevuld met rood en wit, de kleuren van de stad. De Cercle-boys antwoordden met een doordenkertje: Na jullie verhuis kijken jullie nog altijd Champions League voor de buis.

Tijdens de spektakelrijke match was het initiatief netjes verdeeld over beide ploegen en dat gold ook voor de supporterskoren. Go mo noar Loppem was de meest gehoorde kreet voor de rust, Er is maar één ploeg van 't Stad was het Clubantwoord na de rust.

Na de wedstrijd bleef alles rustig, net als voor de aanvang van de wedstrijd overigens. Voor herhaling vatbaar!

Wat vond u zelf van de derby? Vertel het ons hier.

Bruggeling Maeyens roeit de finale

Maeyroeit_2 Wordt Bruggeling Tim Maeyens de eerste Belgische atleet die een medaille pakt op de Olympische Spelen in Peking? De kans is iets groter geworden, nu Maeyens zich vlot geplaatst heeft voor de finale.

In zijn halve finale kon Maeyens ondanks een trage start vlot meegaan met de favorieten. Hij eindigde uiteindelijk op een derde plaats achter de Zweed Lassi Karonen en de Noor Olaf Tufte. Hij ligt op koers om zijn prestatie van in Athene te verbeteren.

foto reuters

Alles over de Olympische Spelen lees je hier.

Denkt u dat Maeyens kans maakt op een medaille? Volgt u de prestaties van de Brugse atleten van nabij? Vertel het ons hier!

REAGEER: Wat was uw tijd op de Brugse triatlon?

Fototriatlon De organisatoren van de Brugse kwarttriatlon konden zaterdagnamiddag 1.100sportievelingen aan de start verwelkomen voor een zwembeurt in de Brugse reien, een fietstocht door de polders en een loop in het stadscentrum.

Er kwamen echte toppers aan de start, maar ook heel wat recreatievelingen die vaak trio's vormden omdat ze dan slechts een van de drie proeven moeten afleggen.

foto michel vanneuville
Serge Van Belle uit Zwankendamme, die zijn beide benen verloor bij een arbeidsongeval in Zeebrugge (zaterdag figuur van de dag in onze krant) heeft de eindstreep gehaald. Hij was erg trots op zijn resultaat. 'Het smaakt zelfs naar meer. In september doe ik alvast mee aan de Zwintriatlon. In het zwemmen heb ik wat moeilijkheden gekend. Ik vond echt mijn draai niet. Het fietsen is heel goed verlopen en het wheelen was alleen zwaar door de kasseien in de binnenstad. Het volk heeft mij echt vooruit geroepen en de atleten die voorbijliepen, spraken mij moed in. Ik ben ook mijn vrouw dankbaar en de mensen die mij geholpen hebben', zegt Serge.

De familie Eligius uit Sint-Kruis nam voor de tweede keer deel onder de naam 'De Efforkes'. Stefanie Eligius en Hannes Lierman hebben gezwommen, Dirk en Chris De Laere hebben gefietst en Caroline Gevaert en Yvan Eligius hebben gelopen. 'Het is eigenlijk een prachtige organisatie die telkens veel volk trekt. Naar mijn mening was er dit jaar meer volk langs het parcours. Vorig jaar was het onweer toch de spelbreker. Nu stonden ze op verschillende plaatsen in dikke pakken. Dat was onder meer het geval langs de Potterierei voor het zwemmen in de reien. Het lopen is voor mij echt goed meegevallen. Uiteindelijk ben ik nog maar drie maanden opnieuw beginnen lopen. Volgend jaar sta ik zeker weer aan de start', zegt Yvan Eligius.

Volgens Thierry Begeyn, een van de organisatoren van de kwarttriatlon, zal de organisatie volgend jaar groter worden. 'Het is onze bedoeling dat er dan 2.500sportievelingen kunnen deelnemen. Dit jaar hebben wij immers heel wat mensen terug moeten weigeren. In een minuut tijd waren de achthonderd plaatsen voor deelname weg. Wij kijken ook uit naar een nieuw parcours, waarbij de zwemproef in de reien zou aankomen aan de Huidevettersplaats, de wisselzone voor het fietsen zou gebeuren op de Burg en de aankomst zou worden gepland op de Markt. De burgemeester en schepen van Sport staan alvast achter ons project', besluit Thierry Begeyn.

Heeft u zelf meegedaan aan de triatlon? De volledige wedstrijd of één van de drie onderdelen? Wat was uw persoonlijke toptijd? Vertel het ons hier! Ook uw foto's zijn welkom op tom.le.bacq@nieuwsblad.be.

VIDEO: Bobsleeën met zicht op zee

Vanaf 7juli zal op het strand van Heist, recht tegenover het Heldenplein, een grote bobsleepiste liggen. Het gaan om de enige verplaatsbare bobsleepiste ter wereld. Het gevaarte is zo'n zeventig meter lang en zeven meter hoog.

'Het gaat om de startbaan van een bobsleepiste, het stuk dus waar je moet aanlopen en snelheid moet maken om te vertrekken met de bobslee', zegt de Knokse schepen van Sport Daniel De Vlamynck (GBL). 'Daarna gaat het een flink stuk naar beneden, om daarna de bobslee te laten afremmen in een hellend stuk naar boven.'

'Iedereen die ouder is dan achttien, is welkom om te komen proberen', zegt Jan Vanderstraeten van het bedrijf Congoo, dat het evenement organiseert. 'We hebben een begeleidingsteam van acht mensen om informatie te geven. Groepjes van twee of van vier die een ticket kopen, zullen drie keer mogen proberen. Hun beste tijd wordt genoteerd en eind augustus nodigen we de groepen die de tien beste tijden hebben neergezet samen voor een ultieme wedstrijd.'

Gevaarlijk is de bobsleebaan niet, zegt Vanderstraeten. 'Iedereen krijgt een helm aan en de bobslee loopt op vaste rails. Jongeren tussen vijftien en achttien jaar kunnen op de piste aan skeleton doen. Dat is een individuele sport waarbij je op een kleine slee op je buik en met je hoofd vooruit naar beneden gaat.'

Bobstartbaan Volgens Vanderstraeten is de locatie voor de piste ideaal. 'Bobsleeën met zicht op zee: het zal een fenomenaal beeld geven', zegt hij. 'Nu staat de piste nog in Nederland, maar begin juli verhuist hij naar Heist. Op anderhalve dag zal de volledige constructie er staan.'

De piste zal op het strand staan tussen 7 en 27juli en 3 en 24augustus.

Gaat u zelf ook een ritje wagen deze zomer? Of vindt u zo'n piste maar niets? Vertel het ons hier.

REAGEER: Wat vond u van de derby?

Clubcer
Het derde derbytreffen van dit seizoen verliep aanzienlijk rustiger dan de vorige twee edities. De beide supportersclans verzamelden voor de wedstrijd weliswaar op De Platse van Sint-Andries, maar hielden het bijzonder netjes. Na de wedstrijd troffen we er vooral zwaar ontgoochelde Cercle-supporters.

foto's Michel Vanneuville

Club-Cercle is duidelijk van een ander gehalte dan Cercle-Club. Met Cercle als thuisploeg lopen de gemoederen rond de derby veel feller op dan wanneer, zoals gisteren, Club het thuisvoordeel heeft. Voor elke Cercle-supporter is Club de gezworen vijand, de doorsnee Club-supporter richt zijn pijlen liever op Anderlecht. Daarom heerste op De Platse en in de omliggende cafés een rustige zondagnamiddagsfeer, waarbij alleen enkele politieagenten in burger een oogje in het zeil hielden. Bovendien hield een fikse regenbui voor de wedstrijd nogal wat supporters lang(er) voor het televisiescherm (van Parijs-Roubaix) gekluisterd.

De echte derbysfeer was er alleen in het stadion. Daar hielden beide supportersblokken mekaar in evenwicht. De commotie van de voorbije week rond de dure tickets had weinig Cercle-supporters weerhouden, want het Cercle-vak liep aardig vol.

'Een derby is vooral spot en humor', zegt schepen Yves Roose en gisteren was dat overduidelijk het geval. Club jende groen-zwart met Tom hinkt op twee gedachten, verwijzend naar de transfergeruchten rond Cercle-spits Tom De Sutter.

Een tien meter lang spandoek onthulde dat Brugge twee topploegen heeft: Club en zijn beloftenploeg. Toen Cercle op achterstand kwam, joelde de Spionkop 't is stil bij de ploeg van 't stad. Cercle repliceerde gevat met Loppem is geen stad, een verwijzing naar de gecontesteerde stadionplannen van Club.

Uiteindelijk baalden de Cercle-supporters na afloop het hardst, want Cercle verloor beide competitiematchen van Club. Over één zaak waren ze het allemaal eens: het was onverdiend.

Hebt u zelf de derby gezien? Mag Club zich nu met recht de ploeg van 't stad noemen? En waar ziet u Club en Cercle eindigen dit seizoen? Vertel het ons hier.

REAGEER: Wat vond u van de Ronde?

Devldergroot

Na een dag van zinderende wielerheroïek kent de 92ste Ronde van Vlaanderen zijn winnaar: Stijn Devolder.

Was u erbij vanmorgen toen het peloton verzamelde op de Markt van Brugge? Wat vond u van de sfeer op en rond 't Zand, in de Steenstraat en op de Markt? Bent u nadien nog langs het parcours gaan staan om de renners te volgen? Vertel het ons hier.

Oudere berichten:
> Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten
> Clubmonument Antoine Vanhove overleden
> Magda Monbailleu over stijgend aantal overnachtingen in streek rond Brugge
> Reageer: 'Beter meer schepen op Brugse Ringvaart dan breder Schipdonk'
> Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex
> 'Mijn excuses. Brugge is geen shithole'
> Brand in sauna Tuilerieën
> 'Oplichters misbruiken naam Brugse ambulanciers'
> Poll: Camera's in Brugse uitgaansbuurt?
> Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles
> Teken petitie en red De Werf
> Wedstrijd 'Flanders from the air': de winnaar
> Van Volcem wil meer windmolens in Zeebrugse haven
> Reageer: Camera's aan Kraanplein en Eiermarkt?
> Brugse agenten steeds vaker slachtoffer van agressie
> Reageer: Een spoorweg op middenberm Schipdonkkanaal?
> Sluitingsdreiging Philips (voorlopig) van de baan
> Reageer: oorlog binnen het Brugse stadsbestuur
> Brugse fuifcheques: een goed idee?
> Foto: Sneeuwstorm(pje) over Brugge

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!