Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reageer: Hoe fier bent u op Brugge?

Bruggemooi Vergeet snoevende Antwerpenaars, trotse Gentenaars of Leuvenaars met een hart voor hun stad: het zijn de Bruggelingen die het meest fier zijn op hun stad.

Dat blijkt uit de Stadsmonitor, een grootschalig onderzoek dat al voor de derde keer werd gehouden bij de bewoners van de 13 centrumsteden in Vlaanderen.

Daarmee vertelt de Monitor niets nieuws: ook in 2004 en 2006 stond Brugge al afgetekend aan de leiding in dat klassement. De Bruggeling is fier en ook heel content: 38,8 procent zegt 'zeer tevreden' te zijn over zijn stad. Bruggelingen voelen zich ook veilig, ze hebben vertrouwen in het bestuur van burgemeester Moenaert en ze zijn tevreden over de straten, pleinen, gebouwen en monumenten in de stad.

Valt er dan niets aan te merken op het paradijselijke Brugge? Toch wel: het is hier dan wel goed toeven, maar niet iedereen kan ervan genieten.

De stadsvlucht uit Brugge is nog lang niet gekeerd: per 1.000 inwoners hebben er 1,3 mensen méér de stad verlaten dan er zijn komen wonen. En ook de stadsvlucht bij jonge gezinnen (4,7 procent) moet toch enigszins zorgen baren, al scoren pakweg Leuven en Antwerpen op dat vlak nog veel slechter. Ook de wachtlijst van kandidaten voor een sociale woning is niet korter geworden: 2.064 mensen staan nu op die lijst.

Hoe fier bent u op Brugge? Is het echt zo'n goeie stad om in te leven? Vertel het ons hier.

Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex

Het Grand Hotel du Sablon in de Noordzandstraat in Brugge wordt grondig verbouwd. Beneden en op de eerste verdieping komt een winkelcomplex met exclusieve boetieks, ernaast en erboven een nieuw hotel met 29kamers.

Het Grand Hotel du Sablon in de Brugse Noordzandstraat heeft er al een lange traditie als gastenverblijf op zitten. Alleen tussen 1856 en 1883 veloor het gebouw zijn herbergfunctie, maar voor de rest is het altijd een hotel geweest. Nu telt het Hotel du Sablon nog 36kamers.

Maar de laatste uitbater van het gebouw, Alex Marecaux, heeft het hotel ondertussen gesloten en verkocht aan de Torhoutste bouwpromotor Eddy Gryson.

Die heeft grootse plannen met het pand. Op de eerste en tweede verdieping komt een winkelcentrum met exclusieve boetieks. 'De bouwheer streeft ernaar om originele merken naar Brugge te halen', zegt de Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open VLD). 'Het is een unieke gelegenheid om er een kwalitatief winkelcomplex van te maken. Alle historische binnenelementen en decoraties, zoals deuren, lambriseringen en de gehele inrichting met historische waarde zal behouden, hersteld of geconsolideerd worden. Die plannen worden alvast gunstig geadviseerd.'

Maar het gebouw is veel groter dan dat. Het bestaat uit drie grote vleugels: een voorhuis aan de kant van de Noordzandstraat, en een midden- en achterhuis aan de Kopstraat.

'In de Kopstraat en op de tweede en de dakverdieping in de Noordzandstraat komt een hotel met 29kamers, een fitnessruimte en een ontspanningsruimte', zegt Van Volcem. 'Het gedeelte in de Kopstraat is een nieuwbouw, maar die plannen moeten nog worden aangepast.'

De Brugse schepen is alvast opgezet met het nieuwe winkelcentrum in de Noordzandstraat.

'Het zal Brugge versterken als shoppingstad', zegt ze. 'Na onder meer Scapa, Chine, Strelli, Rex, l'Heroïne, Essentiel en Mac Gregor krijgt Brugge er nog ruimte voor kwalitatieve winkels bij.'

Het nieuwe hotel zal buiten de hotelstop vallen die in Brugge geldt, omdat het gaat om de voortzetting van een bestaande uitbating.

Heeft Brugge nood aan een 'exclusief' winkelcomplex? Bent u benieuwd naar het resultaat? Vertel het ons hier.

Reageer: Zullen we kunnen schaatsen op Damse Vaart?

Reienijs De Brugse brandweer controleerde de voorbije dagen dagelijks de dikte van het ijs op de Brugse reien en ook aan de Damse Vaart in Damme. Het ijs is 4,5 centimeter dik, schaatsen is nog niet toegelaten. Ook het Stil Ende werd in het oog gehouden, omwille van de zwanen die er verblijven.

foto michel vanneuville

Op andere plaatsen moeten politie en brandweer er op toezien dat niemand zich op het ijs begeeft. Het ijs is nog maar 4,5centimeter dik. Het moet minstens 12centimeter dik zijn om er mensen op toe te laten. De burgemeesters van Brugge en Damme hebben schaatsen op de reien en de Damse Vaart verboden. 'Ik betwijfel of er dit weekend al zal kunnen worden geschaatst op de vaart. Het moet tot min zes graden vriezen om telkens een centimeter ijs bij te krijgen. De weersvoorspellingen voor vrijdag zijn niet zo goed en in de nacht van woensdag op donderdag heeft het minder hard gevroren', zegt de Damse schepen Louis De Keyser.

'De horeca van Damme kijkt er nochtans naar uit. De uitbaters herinneren zich nog heel goed 8januari 1997 toen duizenden schaatsliefhebbers naar de Damse Vaart afzakten. Dat jaar werd ook de Zwinstedentocht gehouden.'

Kijkt u uit naar een dagje schuiven en schaatsen op de Damse Vaart? Of zal het er niet van komen, vreest u? Vertel het ons hier.

Reageer: Populariteit Steenstraat schiet omhoog

Steenstraat Geen winkelstraat die zo aan populariteit heeft gewonnen als de Steenstraat in Brugge. Dat blijkt uit een onderzoek van Fastigon, dat de shoppers in alle belangrijke winkelstraten telde. 'Er loopt hier meer volk, hopelijk geven ze in de toekomst ook wat meer geld uit', zeggen de handelaars.

foto michel vanneuville

De hele maand oktober telde het onderzoeksbureau Fastigon alle passanten in de belangrijkste winkelstraten van ons land. De Nieuwstraat in Brussel en de Meir in Antwerpen blijken nog steeds de drukst bezochte straten met elk 200.000 bezoekers per week, maar dat aantal betekent voor beide straten een flinke terugval (met respectievelijk twintig en tien procent). Ook de Veldstraat in Gent, die uitkomt op wekelijks 160.000 bezoekers, verliest wat terrein.

De allergrootste stijger is de Steenstraat in Brugge, die na enkele jaren van slabakkende cijfers plots omhoog schiet: van 100.000 wekelijkse bezoekers in 2006 tot 140.000 dit jaar.

'Passanten zijn voor handelaars wat kijkcijfers zijn voor adverteerders', zegt Fastigon. 'De stroom van mensen in een straat heeft een belangrijke impact op het omzetpotentieel, de opbrengsten en de vastgoedwaarde in de straat.'

'Er loopt hier inderdaad veel meer volk rond dan vroeger', zegt Hubert Vanraefelghem, die al 24 jaar de kledingszaken Newport en Marlboro Classic Store uitbaat in de Steenstraat. 'Brugge heeft er veel aan gedaan om zich te promoten als winkelstad. En het is belangrijk voor steden dat er ook in de kalme maanden iets te doen is. Vroeger moest je bij wijze van spreken zelf een kerstman huren om iets van de Brugse kerstsfeer te merken, nu heb je hier een prachtige kerstmarkt, een ijspiste en er zijn optredens tijdens de winter: ambiance zat. Dat lokt de massa, ook naar de winkelstraten.'

'We hebben ingezet op de kalmere wintermaanden en dat werpt zijn vruchten af', zegt de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). 'Daardoor verblijven hier in december bijvoorbeeld twintig procent meer toeristen dan een paar jaar geleden. En we promoten Brugge ook als een echte winkelstad: je hoeft niet alleen voor de musea naar Brugge te komen. We hebben 150.000 euro geïnvesteerd in een reclamecampagne, die onder meer op de bussen van De Lijn te zien was. En die bussen reden ook in andere steden, ja. Het is daar dat je nieuw publiek kan halen.'

Er komt dus meer volk langs in de Steenstraat, maar betekent dat ook meer omzet voor de handelaars? 'Die stijging is zeker niet zo groot', zegt Vanraefelghem. 'We zijn blij met zoveel passanten, maar ze zouden allemaal wat kooplustiger mogen zijn. Voor ons telt in de eerste plaats niet het aantal klanten, wel de klanten die geld uitgeven.'

Is het inderdaad zoveel drukker in de Steenstraat in vergelijking met een paar jaar terug? Vertel het ons hier.

Oudere berichten:
> Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten
> Clubmonument Antoine Vanhove overleden
> Magda Monbailleu over stijgend aantal overnachtingen in streek rond Brugge
> Reageer: 'Beter meer schepen op Brugse Ringvaart dan breder Schipdonk'
> Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex
> 'Mijn excuses. Brugge is geen shithole'
> Brand in sauna Tuilerieën
> 'Oplichters misbruiken naam Brugse ambulanciers'
> Poll: Camera's in Brugse uitgaansbuurt?
> Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles
> Teken petitie en red De Werf
> Wedstrijd 'Flanders from the air': de winnaar
> Van Volcem wil meer windmolens in Zeebrugse haven
> Reageer: Camera's aan Kraanplein en Eiermarkt?
> Brugse agenten steeds vaker slachtoffer van agressie
> Reageer: Een spoorweg op middenberm Schipdonkkanaal?
> Sluitingsdreiging Philips (voorlopig) van de baan
> Reageer: oorlog binnen het Brugse stadsbestuur
> Brugse fuifcheques: een goed idee?
> Foto: Sneeuwstorm(pje) over Brugge

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!